top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Inchirierea unei masini in calatorii

Actualizată în: 25 feb.

TOT CEEA CE AI NEVOIE SA STII DESPRE INCHIRIEREA UNEI MASINI IN CONCEDIU


Foarte multi dintre noi asociem ideea de concediu cu vizitarea de locuri frumoase, explorat cat mai mult si nu in ultimul rand, cu confortul. A avea la dispozitie o masina, poate face o mare diferenta intre o vacanta reusita si una mai putin reusita. De asemenea, inchirierea unei masini poate crea si o anumita anxietate, mai ales atunci cand inchiriezi pentru prima data, asa ca am facut un mic ghid cu cele mai importante aspecte care tin de inchirierea unei masini, adunate atat din experienta proprie, cat si din studierea clauzelor din contractele firmelor specializate atunci cand am inchiriat.


Sunt convinsa ca acest articol o sa aduca claritate in luarea deciziilor atunci cand ne referim la inchirierea unei masini si chiar o vacanta mult mai relaxanta.


Despre inchirierea unei masini in concediu sau in vacante in Romania sau Europa


Cand sa inchiriezi masina?


Sunt situatii in care, desi iti doresti sa vizitezi foarte multe locuri, inchirierea unei masini nu este necesara. De exemplu, atunci cand vizitezi un singur oras sau cand vizitezi doar orase. De obicei, in si intre marile orase, transportul in comun este foarte bine pus la punct, iar inchirierea unei masini este mult mai costisitoare, atat din punct de vedere al pretului, cat si al timpului. Cand spun de timp, fac referire la timpul petrecut in trafic si gasirea unui loc de parcare, in special in orasele mari.


Cele mai recomandate situatii in care poti apela la o masina in concediu, sunt atunci cand nu exista transport in comun in zonele pe care doresti sa le vizitezi, sau acesta exista, dar nu este bine pus la punct, ori pur si simplu, vrei sa ai parte de experienta unui "road trip" pe un drum spectaculos. Eu am apelat la inchirierea unei masini, atat pe insule ( Tenerife, Mallorca, etc.), cat si pe zona continentala, in tari precum Portugalia si Italia.


Documente necesare pentru inchirierea unei masini: In UE, aveti nevoie de permis de conducere si card de credit, ambele ale aceluiasi posesor. In unele tari din afara UE, se pot cere documente suplimentare si/sau permis de conducere international.



Asigurare de tip full cover sau depozit? Cum este mai sigur pentru inchirierea unei masini?


Depozitul poate varia, fiecare companie avand propriile politici. De obicei, suma blocata pentru depozit acopera doar o mica parte a unei posibile daune iremediabile si se retine in proportie de 100%, indiferent de costul reparatiei. De exemplu, daca posibila reparatie a avariei ar costa 50 euro, iar depozitul a fost 1300 euro, clientul pierde, in cele mai multe cazuri, tot depozitul.


In cazul unei avarii produse masinii, clientul plateste nu doar dauna, ci si uzura morala a masinii si perioada de timp in care aceasta este in service si nu poate fi inchiriata mai departe. De exemplu, puteti pierde intreagul depozit pentru o piatra sarita in parbriz. Desi nu este neaparat vina soferului, iar reparatia parbrizului nu ar costa cat depozitul. De asemenea, se poate opri depozit suplimentar pentru combustibil sau taxe de drum.


Daca alegeti sa platiti depozit, verificati foarte bine masina inainte de a fi preluata si evitati, pe cat posibil, sa o ridicati noaptea, deoarece pe intuneric se pot omite unele zgarieturi sau alte defecte, care va pot fi puse pe nota dumneavoastra de plata. Recomand sa faceti fotografii la orice neregula constatata la ridicarea masinii, dar neaparat si o inregistrare video cu masina, chiar daca nu constatati nicio neregula.


Asigurarea full reprezinta o asigurare care acopera costurile oricarui tip de accident, inclusiv furtul masinii. De obicei aceasta asigurare ajuge sa dubleze pretul initial al inchirierii, avantajul fiind ca nu mai trebuie sa platiti depozit si nici nu trebuie sa va mai faceti griji de eventualele accidente care ar putea sa avarieze masina, si ulterior bugetul dumneavoastra. Daca alegeti sa o platiti, recomand sa o achitati direct la firma de la care ridicati masina, nu prin terti. Daca rezervati asigurarea prin terti, firma de inchiriere o sa va opreasca depozit, urmand ca dumneavoastra sa cereti despagubiri la terti in caz de accident. Cu alte cuvinte, daca nu doriti sa platiti depozit, cereti asigurea full la ghiseu, chiar daca rezervarea masinii a fost facuta online. Un alt avantaj al acestei asiguari este faptul ca puteti folosi card de debit, nu neaparat de credit. Personal, aleg sa platesc aceasta asigurare de fiecare data, in felul acesta nu mai trebuie sa verific masina atunci cand o preiau si nici nu imi fac griji in privinta depozitului.



Este obligatoriu sa ai card de credit pentru a inchiria masina?


Majoritatea firmelor de inchiriere de masini prefera sa le ceara clientilor sa plateasca cu card de credit. Unul dintre motive este faptul ca pot opri depozitul fara a fi restrictionati, ceea ce in cazul cardului de debit se poate intampla. Sunt anumite companii care, totusi, accepta plata cu card de debit, fie in anumite conditii, fie cerand un depozit suplimentar. Asa cum am spus si mai sus, una dintre conditii este achitarea asigurarii de tipul full cover.



Aspecte care pot duce la cresterea pretului pentru aceeasi masina:


- Varsta; persoanele care au sub 23-25 ani pot fi taxate in plus, acelas lucru aplicandu-se daca aveti aveti permisul de conducere optinut de putin timp sau daca depasiti varsta de 75 ani.


- Ora la care se ridica masina; se pot aplica taxe suplimentare daca ridicati masina noaptea sau in afara orelor de program.


- Locatia de la care ridicati masina nu corespunde cu cea la care o predati. Aceasta optiune este disponibila la companiile mari, care au sedii in mai multe locatii si in cele mai multe cazuri este taxata suplimentar.


- Daca se trece granita tarii din care ati inchiriat; unele companii interzic total trecerea granitei.


- Adaugarea unui sofer in plus pe contractul de inchiriere; unele companii nu taxeaza acest aspect.



Site-uri unde puteti compara preturile de la mai multe firme de inchiriere:

Mai jos las cateva site-uri unde puteti cauta oferte de la companiile de inchirieri de masini, astfel incat sa gasiti intotdeauna cel mai bun pret:


De asemenea, majoritatea companiilor aeriene au optiunea de rent a car, fara sa fie nevoie sa achizitionati zborul tot prin ele. Eu folosesc cel mai des Ryanair rent a car si intotdeauna rezerv direct din aeroport, mi se pare cel mai comod asa.


Asa cum probabil va imaginati, fiecare companie are propriile reguli, iar acest articol are ca scop sa ofere o idee asupra unor aspecte pe care sa le discutati cu angajatii companiilor de la care v-ati decis sa inchiriati o masina.


Daca sunt aspecte pe care nu le-am cuprins in acest articol si aveti intrebari cu privire la ele, le puteti lasa in comentarii si in limita cunostintelor mele, o sa va raspund.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.



Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!



bottom of page