STATIUNILE ROMANESTI DE LA MAREA NEAGRA
Romania se lauda cu 245 km de litoral, plaje cu nisip fin, vreme excelenta de bronzat pe timpul verii, cluburi, locatii de distractie si festivaluri. Cu toate acestea, se pare ca tot mai putini romani aleg statiunile romanesti, iar strainii raman cu un gust amar... Oare de ce?
Am facut turul statiunilor si am putut sa imi fac o idee, punand cap - la cap anumite aspecte. In acest articol o sa va prezint fiecare statiune de pe litoralul romanesc, cu caracteristici, cu bune si cu rele, ramanand sa decideti care este cea mai buna locatie, in functie dorintele si asteptarile personale. Eu o sa incerc sa las subiectivismul de-o parte si sa vi le prezint in mod obiectiv.
Incepem de la sud si urcand catre nord, astfel incepem cu:
VAMA VECHE
Vama Veche este un sat din comuna Limanu, care a devenit cunoscut si frecventat de catre turistii dornici de experiente autentice, pe care nu le poti avea niciunde altundeva. La o prima vedere, localitatea parca a stat in loc, numarandu-se printre cele care nu au suferit prea multe modificari de-a lungul timpului. Strazile au ramas la fel: foarte inguste, pline de gropi si multe dintre ele complet neasfaltate. Zona de promenada care urmareste linia plajelor nu arata nici ea mai diferit.
Cumva, statiunea incepe sa se transforme intr-o locatie exclusivista, dar cu atmosfera de viata la sat. Si cand fac referire la viata la sat, nu o zic in sens peiorativ, din contra. Pana mai acum cativa ani, asta era farmecul Vamei. Era locatia in care timpul parca nu exista, nu era nimic comercial, totul avea un aer boem, iar turistii se bucurau de libertatea pe care o aveau aici. Acum s-a mai schimbat putin si din pacate, nu in bine, deoarece investitiile din partea primariei sunt inexistente... sau daca sunt, nu am observat eu.
Trecand de partea negativa, trecem la partea frumoasa, si anume: plajele. In partea sudica a statiunii, plaja este una salbatica, ingusta, iar in apa sunt pietre. In zona sunt cateva gherete fast food unde se vinde mancare si bautura. Pe masura ce inaintam catre nord, plajele se maresc, iar apa se curata de pietre. Intalnim zone de plaja amenajate cu sezlonguri si umbrele, iar printre ele sunt putine zonele libere, in care poti sta direct pe nisip. In zona de mijloc a statiunii, unde plaja este cea mai lata, sunt si baruri si locatii de mancat. Plaja din nordul statiunii este pentru nudisti.
Aceasta localitate nu a fost una dintre statiunile vizate de Ceausescu, astfel ca este printre putinele in care nu veti intalni hoteluri construite din timpul comunismului. Daca alegeti sa veniti aici pentru un sejur la mare in Romania, este bine de stiut ca majoritatea optiunilor de cazare sunt la casele localnicilor sau in campinguri. Si daca v-ati astepta sa va bucurati si de preturi mici, ei bine, nu mai este cazul. Vama a devenit una dintre cele mai scumpe locatii de pe litoralul romanesc. Vama Veche este cunoscuta ca fiind alegerea numarul unu pentru turistii carora le place sa stea la cort, astfel ca exista destul de multe locuri de campat. Mai jos o lista cu cateva dintre campingurile din Vama Veche:
- Nirvana Camping;
- Camping Rulote;
- La cort;
- Sandalandala;
- Camping la Tanti Elena (detalii la tel: 0721377652);
- Camping ruskalla (detalii la tel: 0755141421);
- Camping la rulote (detalii la tel: 0752171583) (Campingul este diferit de Camping Rulote, pe care l-am mentionat mai sus);
- Camping Marina Park (detalii la tel: 0723690941);
2 MAI
Este un mic satuc care are doua plaje mai maricele si o zona de nisip care le leaga. Este o localitate foarte mica si linistita, unde la fel ca in cazul Vamii Vechi, nepasarea autoritatilor este, si ea prezenta. Aici parca timpul a stat cu adevarat in loc, inca nu exista terase sau baruri unde sa bubuie muzica, asa cum e in cazul altor statiuni, iar atmosfera indeamna la relaxare.
In aceasta statiune nu exista hoteluri, asadar singurele variante de cazare sunt fie in campinguri, fie in casele oamenilor. Exista si cateva restaurante unde puteti lua masa si pescarii care vand peste proaspat.
Plaja din partea sudica este mai salbatica si am vazut foarte multe persoane care campau direct pe plaja. Nu am vazut sa existe dusuri sau toalete amenajate in acea zona, asa ca nu recomand neaparat camparea acolo. Fasia ingusta de plaja care face legatura intre cele doua plaje mari ale localitatii este zona pentru nudisti, care in trecut era una dintre cele mai cunoscute de acest fel. Plaja din partea nordica are atat zone de prosop, cat si zone amenajate pentru sezlonguri si umbrele.
Ca o nota subiectiva, sper ca atmosfera acestui loc va ramane neschimbata si ca nu va suferi aceleasi schimbari ca in cazul Vamii Vechi.
MANGALIA
Mangalia este o un oras cu o istorie bogata, fiind asezat in locul in care se afla in trecut Cetatea Callatis. Este unul dintre putinele locuri de pe litoralul romanesc care ofera si alte locuri de vizitat si lucruri de facut in afara de plaja.
Pe langa statutul de municipiu si port important la Marea Neagra, Mangalia este si o statiune balneoclimaterica. Aici puteti sa va bucurati de o plaja unica in Romania, care are nisip cu sapropel, un namol bogat in minerale, cu proprietati terapeutice. De asemenea, in nordul orasului exista izvoare sulfuroase, a caror apa este benefica pentru sanatate.
Desi este un oras maricel, Mangalia dispune doar de doua plaje, una intinsa, dotata cu sezlonguri si umbrele, dar si zone libere pentru prosop, si o plaja mai mica situata in nordul statiunii, langa Saturn. Ambele dispun de o intrare lina in apa. Asa cum spuneam mai sus, in Mangalia puteti avea parte de mai multe activitati si locuri de vizitat, si anume:
- Ruinele Orasului Antic Callatis
- Farul Genovez
- Moscheea Esmahan Sultan moschee cu fantana rituala
- Muzeul de Arheologie Callatis
- Muzeul marinei
- Rezervatia Hagieni
- Herghelia Mangalia
- Inchiriere yacht pe strada Portului
Primaria din Mangalia are in subordine statiunile de la Saturn pana la Olimp, inclusiv.
SATURN
Este una dintre statiunile care au fost vizate de Ceausescu si in care s-au construit hoteluri in perioada in care acesta era la putere. Linia de hoteluri se afla destul de aproape de plaja, cu zone verzi care o inconjoara. Faleza de promenada de langa plaja a fost renovata recent. Daca alegeti sa va cazati la oricare dintre aceste hoteluri de pe linia plajei aveti toate sansele sa aveti privelisti minunate asupra marii.
Este statiunea care mi-a placut cel mai mult, iar raportul calitate-pret este unul corect. Plajele sunt late, protejate de golfuri create artificial din stabilopozi, iar intrarea in apa este lina. In nordul statiunii este o plaja lunga care face legatura cu Venus.
Daca doriti sa va bucurati de proprietatile terapeutice ale apelor din izvoarele termale, cautati dusurile care capteaza apa din aceste izvoare. De obicei aceste apa sunt aduse la suprafata prin puțuri ale hotelurilor. Cele mai cunoscute hoteluri care au baza de tratament sunt hotelul Balada si hotelul Hora.
In aceasta statiune veti gasi terase, restaurante, magazine si chiar un centru sportiv situat langa Mangalia. Tarifele practicate atat pentru mancarea la restaurant, cat si pentru cazari sunt printre cele mai mici raportate la calitate.
VENUS
Este o statiune cu hoteluri situate chiar langa mare si spre deosebire de Saturn, nu prea exista faleza langa plaja, zonele respective fiind complet acaparate de hoteluri.
De asemenea, sunt foarte putine zone in care puteti lua masa, numarul de restaurante si terase fiind foarte limitat. Exista o zona foarte micuta cu cateva magazine.
Personal, este statiunea care mi-a placut cel mai putin, foarte putine zone verzi, foarte multe hoteluri ingramadite, fara posibilitatea de a face o plimbare pe plaja de la un capat al statiunii la altul, fara sa ocolesti hotelurile construite chiar langa apa.
CAP AURORA
La fel ca in cazul statiunii Venus, Cap Aurora este o statiune a hotelurilor. Unele dintre ele au plaja privata, fara acces turistilor care nu sunt cazati la hotelurile respective. Exista si zona de plaja libera, pentru prosop. Intrarea in apa este lina, iar plajele sunt late, dar accesul catre apa este ingust.
Nu am vazut sa existe zone de restaurante sau terase, astfel ca aveti putine optiuni de a lua masa daca nu o aveti inclusa in pachetul de la hotel.
JUPITER
Spre deosebire de Venus si Cap Aurora, Jupiter are plaje mult mai mari, mai late si mai multe, majoritatea neamenajate, unde puteti sta la liber pe prosop. Linia de hoteluri este destul de aproape de plaja, doar ca zona este ceva mai aerisita, comparativ cu Saturn, cu atat mai mult comparativ cu Venus, iar oferta de cazare nu este atat de bogata.
Plajele sunt absolut superbe, cu intrare lina in apa. Nu am vazut sa existe terase la care sa bubuie muzica, iar atmosfera este perfecta pentru relaxare.
NEPTUN
Neptun este statiunea cea mai mare, cea mai animata, cea mai aglomerata si cea mai scumpa dintre statiunile cu nume de planete, aflate in subordinea Primariei din Mangalia.
Faleza a fost complet refacuta si renovata, iar plajele sunt in mare parte amenajate cu sezlonguri si umbrele, existand foarte putine zone de stat pe prosop. Pentru stat pe prosop, recomand mai mult statiunile Jupiter si Saturn.
In zona plajei sunt multe terase si restaurante, iar hotelurile, spre deosebire de celelalte statiuni administrate de Mangalia, sunt situate departe de plaja, nu ar fi fost posibil sa fie construite langa plaja din cauza lacurilor aflata langa mare.
Daca ajungeti in aceasta statiune, recomand sa nu ratati lacul cu nuferi. Cea mai buna perioada de a-l admira este in luna iunie, cand infloresc nuferii.
OLIMP
Olimp, a fost si ea una dintre statiunile intrate in circuitul turistic in anii '70. Aici veti gasi unele dintre cele mai interesante hoteluri si unitati de cazare, astfel ca daca vreti sa va bucurati de confortul unui hotel luxos, in aceasta statiune aveti de unde sa alegeti. Printre cele mai renumite locatii de cazare se numara Cocor Spa Hotel si Novum by the Sea.
Plaja din partea sudica este mai ingusta, devenind mult mai lata gradual, cu cat ne apropiem de nordul statiunii. Si aici plajele sunt protejate de baraje de stabilopozi, iar intrarea in apa este lina.
In apropiere de Olimp va puteti bucura de o plimbare in Padurea Comorova sau de o vizita la podgoriile Clos des Colombes.
COSTINESTI
Costinesti este una dintre statiunile care au ramas neschimbate de-a lungul timpului. Obisnuiam sa vin la mare in aceasta statiune acum 11-12 ani si revenind in 2023 am ramas surprinsa sa vad ca este la fel cum o stiam. Totul a ramas intact, parcă, iar autoritatile nu s-au straduit prea mult sa schimbe ceva.
Plajele superbe, cu nisip fin sunt pline de chistoace, resturi de ambalaje si coji de seminte, din pacate. Exista atat zone de sezlonguri, cat si zone de prosop. Intrarea in apa nu este foarte lina, iar in unele zone sunt pietre si scoici care inteapa.
Majoritatea optiunilor de cazare sunt in casele si vilele oamenilor sau in campinguri improvizate de acestia. In statiune exista foarte multe restaurante, terase si magazine atat cu mancare cat si cu suveniruri, haine si accesorii. De asemenea, daca va place sa iesiti in club, exista cateva optiuni.
TUZLA
Tuzla este statiunea cu una dintre cele mai salbatice plaje de pe litoralul romanesc. Acea se afla ceva mai departe de localitate si nu recomand aceasta locatie daca nu aveti masina. S-au construit cateva vile aproape de plaja, dar chiar si asa zona este pustie, nu exista restaurante, magazine si nimic altceva in apropiere. Daca vreti sa va bucurati de liniste si sa auziti valurile marii, este locatia perfecta.
In zona plajei nu este absolut nimic amenajat de primarie, nici drumul de acces cu masina, nici cel pietonal. In trecut au existat zone amenajate cu sezlonguri si umbrele, dar au disparut intre timp.
Nisipul este fin, cu scoici maruntile, intrarea in apa este lina, iar pe alocuri sunt pietre. Plaja este foarte ingusta, dar lunga.
EFORIE SUD
Eforie Sud este din punctul meu de vedere, statiunea cu cel mai mare potential turistic de pe litoralul nostru, dar care necesita investitii considerabile. Desi nu este la fel de populara precum Eforie Nord, are toate sansele sa devina. Autoritatile au inceput sa ia masuri cu privire la erodarea falezei si a plajei.
Partea interesanta o reprezinta faleza inalta, care ofera o priveliste superba asupra marii. Accesul catre plaja se face coborand treptele care fac legatura cu faleza. Plaja este lunga de 2 km, cu nisip fin si intrare relativ lina in apa.
Ca si unitati de cazare, exista hoteluri, atat vechi, ramase neschimbate din perioada comunista, cat si hoteluri nou construite, dar si pensiuni si vile.
EFORIE NORD
Eforie Nord este una dintre statiunile de la Marea Neagra care s-au indreptat catre o schimbare pozitiva in ultimii ani. Desi este cunoscuta in mod special pentru plaja, Eforie Nord este si o statiune balneoclimaterica, avand baze de tratament care sunt deschise pentru turisti toata durata anului, nu doar vara. Este o statiune foarte complexa, care se potriveste oricarui tip de turist, de la persoane varstnice, la familii cu copii.
Plajele sunt late si au intrat si in programul de largire cu foduri europene, alaturi de cele din Mamaia. Nisipul este fin, iar apa se adanceste destul de aproape de mal. Ca in orice statiune, exista atat zone de sezlong, cat si zone libere, de prosop. Plaja din partea sudica a statiunii, catre Eforie Sud, este o plaja de nudisti.
Ca si optiuni de cazare, exista atat hoteluri, cat si cazari in casele si vilele localnicilor. De asemnea, aveti o multitudine de restaurante si terase unde puteti lua masa. Partea ceva mai problematica este cu locurile de parcare, asa ca asigurati-va ca locatia in care va cazati ofera aceasta facilitate.
MAMAIA
Mamaia este una dintre cele mai populare destinatii de la Marea Neagra. Aici veti gasi foarte multe optiuni de cazare, de la hoteluri, la apartamente si vile. De asemenea, exista o multitudinte de terase si restaurante, dar si cele mai exclusiviste cluburi si locuri de distractie.
Plajele acestei statiuni au fost largite, astfel ca in prezent aveti si mai multe alternative, avand toate sansele de a gasi locul perfect pentru a va bucura de soare. Intrarea in apa este foarte lina, ideala daca aveti copii mici.
Aici va puteti bucura de o plimbare cu autobuzul decapotabil, sau admira statiunea de sus, din telegondola. Atmosfera devine foarte animata pe timpul serii, atat in zona falezei, cat si a satului de vacanta.
NAVODARI
Navodari este una dintre statiunile care s-au schimbat cel mai mult in ultimii ani si in care s-a construit masiv, in mod special blocuri de apartamente. Aceasta expansiune rapida s-a datorat atat apropierii de candva cea mai cautata statiune la Marea Neagra din Romania, anume Mamaia, dar si a preturilor terenurilor care erau ceva mai mici fata de restul. Si cand spun ca s-a schimbat, ma refer la felul in care stiam eu aceasta statiune, de acum 17 ani, cand am fost intr-o tabara scolara. Nimic nu mai seamana cu ce era atunci. Este normal ca unele lucruri sa se schimbe si chiar sper ca atat dezvoltatorii imobiliari si investitorii, cat si autoritatile locale sa invete sa managerieze aceste schimbari intr-un mod favorabil turistilor.
Plaja Navodari este o continuare a plajei din Mamaia, fara o delimitare fizica precisa intre ele, astfel ca in zona acesteia veti avea atat restaurante, baruri si alte buticuri, cat si sezlonguri cu umbrele. Din punct de vedere geografic, plaja din Navodari are o lungime de aproape 2 km si poate deveni destul de aglomerata in timpul verii. La fel ca si in cazul plajelor din Mamaia, si aceasta a fost largita.
O alta plaja a acestei satiuni este la Cap Midia, una dintre cele mai frumoase plaje de la noi din tara. Este o plaja lata, inconjurata de vegetatie specifica zonei si cu nisip extrem de fin, deschis la culoare. Sunt atat zone libere, de prosop, cat si zone amenajate cu sezlonguri si umbrele.
In Navodari, fiind un oras-statiune, veti gasi supermarketuri, spital, farmacii si magazine de toate tipurile.
In partea nodica, dupa ce trecem de Cap Midia, litoralul se apropie de Delta Dunarii, iar plajele devin din ce in ce mai salbatice. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Plaja Vadu si Plaja Corbu, care sper sa ramana si in viitor la fel de salbatice.
Alte locatii de vizitat in Dobrogea: orasul Constanta, Ruinele Cetatii Histria, Cheile Dobrogei, Pestera Sf. Ioan Casian, Cetatea Enisala.
Daca litoralul nostru nu te-a convins, citeste despre o statiune de pe litoralul bulgaresc, cu plaje ca in Grecia: Rusalka. Citeste si despre alte locatii din Romania: Targoviste, Domeniul Manasia sau Defileul Dunarii.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc pentru ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor inteprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments