top of page

Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda

  • Poza scriitorului: Tania Andreea
    Tania Andreea
  • 23 mar.
  • 8 min de citit

Actualizată în: 12 apr.


TOT CE TREBUIE SA STII INAINTE DE A-TI PLANIFICA O VACANTA IN PHUKET



Gazduita de Marea Andaman, Phuket este cea mai mare insulă a Thailandei si totodată una dintre cele mai vizitate destinatii turistice din lume.


In acest articol o sa va vorbesc doar despre ceea ce tine de detaliile organizatorice, care va vor ajuta in planificarea vacantei in Phuket. Daca sunteti interesati de obiectivele turistice, am scris articole separate despre:




Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda


CUM AJUNGI IN PHUKET?



Singura varianta de a ajunge in Phuket (daca nu sunteti deja in Thailanda, intr-o locatie care sa permită deplasarea cu alt mijloc de transport) este cu avionul. Insula este deservita de propriul aeroport, pe care se operează atat zboruri nationale, cat si internationale.


Din Romania, la momentul scrierii acestui articol, exista atat variante de zbor cu escala/e, pe cont propriu, cat si varianta de zbor direct, care este vanduta in cadrul pachetelor turistice. Pentru a gasi cele mai bune oferte, recomand sa faceti cat mai multe simulari, cu date flexibile pe Skyscanner.


Pe cont propriu exista mai multe optiuni de combinatii de zbor, astfel:


- zbor cu Qatar Arways, una dintre cele mai populare si usoare optiuni de a ajunge in Thailanda. Este necesara o singură escala in Doha. Exista mai multe optiuni de zbor pe zi, astfel ca in functie de buget, se poate alege cat de lunga sa fie escala. Daca sunteti in cautarea unor variante cat mai accesibile de pret, aveti in vedere ca aceasta companie obisnuieste sa ofere reduceri in luna martie.


- zbor cu Turkish Airlines, este o alta alternativa de zbor, doar ca e posibil sa gasiti mai accesibila la pret optiunea cu doua escale, una in Istanbul, una in Bangkok;


- zbor cu Emirates Airlines - care a fost introdus de curand si in Romania. Exista asadar, varianta de zbor cu escala in Dubai;




TRANSPORTUL PE INSULA PHUKET



Avem următoarele optiuni pentru a ne deplasa dintr-un punct intr-altul pe insula:


  • masina inchiriată; este cea mai la îndemână optiune si totodata, varianta care va va oferi foarte multa flexibilitate in vizitarea locațiilor. Pentru a conduce legal si pentru a fi acoperiți de asigurarea de sănătate in caz de accident, este necesar sa dețineți permis de conducere international. Insula este destul de dezvoltată, iar drumurile sunt destul de bune, astfel ca nu vad dificultăți majore in a conduce o masina in aceasta locatie. Singurele provocari ar fi faptul ca se circula pe partea stanga a drumului si multitudinea de scutere la care trebuie avut grija.

  • scuterul închiriat; este o alta opțiune de transport. La fel ca si in cazul masinii, este necesara deținerea unui permis de conducere internațional. Am observat ca politia opreste foarte des turistii pe scuter, astfel ca recomand sa nu riscati. De asemenea, daca nu ati mai mers pe scuter inainte, nu recomand sa invatati in Phuket.

  • Bolt, Grab, sau taxi; oricare dintre acestea pot fi o variantă de transport care merita luata in considerare, pentru a ajunge in locuri in care nu circula transportul in comun. Noi am folosit cel mai des Boltul, iar in situatiile in care nu exista Bolt in anumite locatii, am apelat la taxi, tot prin aplicația Bolt. De asemenea, am observat ca unii soferi incearca anumite metode de a scoate bani in plus de la turisti. De exemplu, daca ai comandat o cursa care in aplicație costa 200THB, soferul care doreste sa te păcălească, iti va da un mesaj spunand ca vrea 300THB pentru aceeasi cursa. Recomand sa nu acceptați astfel de “oferte” si sa cautati alt sofer.

  • transportul public; este cea mai ieftina optiune pentru a va deplasa dintr-o locatie intr-alta si nu este atat de dificil de folosit precum s-ar crede. Nu exista legaturi catre toate locatiile si plajele de pe insula, dar poate fi combinat cu Boltul. Exista doua tipuri de transport in comun: Smart Bus-ul, care circula de la aeroport, catre sud, pe partea vestica (si retur) si transportul cu autobuzele locale, care circulă in mare parte de la vest la est, sau din Phuket Town catre sud.


Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda

Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda
Sursa imaginii/ Source of image ; www,phuketsmartbus,com
Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda


  • tuk-tuk-ul; m-am gandit putin daca sa menționez, sau nu acest tip de transport, având in vedere ca nu este pretabil pentru distante mari. De asemenea, este disponibil doar in locatii populare si este mai scump decat Boltul.




UNDE TE CAZEZI IN PHUKET?



Phuket este o insula destul de mare, astfel ca locatia in care va alegeti cazarea este destul de importanta, daca nu planuiti sa inchiriati scuter, sau masina. Daca alegeti sa inchiriati una dintre acestea, atunci locatia in care va alegeti unitatea de cazare nu contează atat de mult.


Cea mai populara locatie, unde exista legaturi atat de taxi, cat si de transport public, este Patong. De asemenea, Phuket Town poate fi o variantă destul de buna, doar ca exista legaturi ceva mai complicate cu aeroportul si anumite plaje.


Dintre optiunile listate pe Booking, las aici pe cele care mi-au atras atenția:


  • Courtyard by Marriott - unitate de cazare situata in Patong, care dispune de camere twin, sau duble. Este dotata cu 4 piscine exterioare, doua restaurante, bar, sala de fitness si parcare;

  • Novotel Phuket Resort - unitate de cazare situata in Patong, care dispune de camere twin, duble, sau suite pentru familii. Este dotata cu piscina exterioara, bar, sala de fitness si parcare;

  • Eden Resort - unitate de cazare cotata la 4 stele, situata in Patong, care dispune de suite, sau camere pentru familii, care pot acomoda pana la 4 persoane. Este dotata cu piscina exterioara, resaurant, bar, sala de fitness si parcare;


Daca sunteti in cautarea unei locatii ceva mai deosebite, atunci puteti lua in considerare Sinae Phuket - SHA Extra Plus. Locatia este cotata la 5 stele si dispune de camere cu piscina privata, sau fara.


Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda
Sursa imaginii/ Source of image: www,booking,com



RISCURI PENTRU SĂNĂTATE SI SIGURANȚĂ



Las mai jos o listă cu aspectele legate de siguranță și sănătate, de care trebuie să tineti cont:


  • nu există vaccinuri obligatorii pentru a intra in Thailanda, dar se pot face preventiv cele împotriva hepatitei A si B, febrei galbele, febrei tifoide, sau tetanos;

  • multe dintre bolile periculoase pot fi provocate de virusii transmisi de catre tantari. Recomand folosirea cremelor si a solutiilor de protecție, mai ales seara. Cele mai recomandate solutii sunt cele de la farmaciile locale, sau chiar supermaketuri locale;

  • recomand folosirea încălțămintei pentru apa pe orice plaja. In nisipul fin trăiesc viermi care este posibil sa patrunda in piciorul oamenilor. Daca va confruntați cu aceasta problema, apelați la farmaciile locale, care detin antibiotice speciale pentru acest tip de vierme;

  • nu plecati din tara fara asigurare de calatorie, mai ales intr-o tara din afara Europei, unde riscurile privind sănătatea sunt mult mai mari;

  • evitati sa faceti plimbari, sau drumeții pe poteci cu vegetatie deasa. Pericolele pentru astfel de activitati sunt reprezentate in mod special de serpi veninosi, dar si de anumite insecte;

  • dintre cele mai frecvente probleme de sănătate de care va puteti lovi se numără si toxiinfecțiile alimentare. Aveti toate șansele de a evita astfel de probleme, daca alegeti sa luati masa doar in locatii care va inspiră incredere din punct de vedere al igienei. Daca vreti o extra preventie, va puteti spala pe dinti doar cu apa îmbuteliată, iar cu doua săptămâni inainte de calatorie, puteti lua probiotice.

  • maimutele reprezintă, si ele, un pericol. Muscatura lor este extrem de periculoasă, iar asigurările medicale, in majoritate, nu acopera costurile cu tratamentul in acest caz.




CAND SA VIZITEZI SI CAT SA STAI IN PHUKET?



In materie de vreme, Thailanda are trei sezoane, toate calde, dar cu anumite diferente. Din luna noiembrie, pana in luna martie este sezonul uscat, cand temperatura medie este 30 grade, iar precipitațiile sunt reduse. Din luna aprilie, pana in luna iunie incepe sezonul ceva mai cald, cand temperatura medie este 40 grade. In aceasta perioada este posibil sa fie ceva mai multe ploi, care vor accentua umiditatea si va face aerul greu de respirat. Din luna iulie, pana in luna octombrie este sezonul ploios, cand ploile torențiale pot fi la ordinea zilei. In aceasta perioada exista risc crescut de uragane. Evident, cu schimbarile climatice din ultimii ani, este posibil sa existe exceptii.


Astfel, cea mai buna perioada de vizitat Phuket, ar fi in sezonul uscat, din perioada noiembrie - martie.


De asemenea, in perioada in care are loc Anul Nou Chinezesc, insula devine extrem de aglomerată, iar unitățile de cazare la preturi corecte sunt ceva mai greu de gasit. Foarte mulți cetățeni chinezi aleg Thailanda ca si locatie de a sarbatori trecerea dintre ani.



Cat sa stai in Phuket?


Pentru a va putea bucura de locatie, dar si de excursiile de o zi catre alte insulite, recomand sa va alocați un minim de 7 zile. Totusi, pentru a merita drumul din Romania si pentru a vedea cat mai multe locuri de pe insula, fara a fi pe fuga, ar fi ideal sa aveti la dispoziție 14 zile.




ALTE INFORMAȚII PE CARE TREBUIE SA LE STII DESPRE PHUKET:



  • romanii care ajung in Thailanda si stau pentru o perioadă de pana la 60 zile nu au nevoie de viza;

  • pentru plati veti avea nevoie in proportie de 95% de cash. Moneda locala este Bahtul (THB). Puteti alege fie sa aveti euro, sau dolari cash pe care sa ii schimbați la casele de schimb locale, fie puteti retrage THB direct de pe cardul de lei. Am observat ca majoritatea ATM-urilor au o taxa standard de 220 THB, indiferent de suma retrasă. Este recomandat sa retrageti sume mai mari si cat mai putine. De asemenea, plățile cu cardul sunt comisionate destul de mult.

  • daca va achizițonați bunuri si servicii de la magazine care va ofera bon fiscal in baza pașaportului, puteti recupera TVA-ul platit. Aceasta recuperare se face la birourile din aeroport, care se gasesc in apropiere de ghiseele de check-in. Atentie, insa, la programul de funcționare.


Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda

  • pentru a avea internet, am cumparat o cartela din aeroport. Ne-au activat-o pe loc, iar internetul a mers foarte bine. Am platit 400THB pentru pachetul nelimitat;

  • majoritatea plajelor frumoase sunt situate pe partea vestica a insulei, astfel ca este recomandat sa aveti in vedere acest aspect atunci cand va alegeti locatia unitatii de cazare;

  • Phuket este inconjurata de foarte multe insule si insulite catre care se pot face excursii cu barca. Desi sunt foarte multe locuri de unde se pot achizitiona astfel de excursii, recomand sa le achizionati de pe Get your guide, deoarece ofera avantajul recenziilor si aveti mai multe sanse sa alegeti organizatorii de excursii potriviti.


Lucruri de stiut inainte de a vizita Phuket, Thailanda

  • daca sunteti in cautare de cluburi, zone animate si locatii de petrecere, cele mai potrivite sunt Patong si Phuket Town;

  • cele mai multe restaurante cu priveliste, unde se poate admira si apusul, se afla in zona Kata;

  • dintre cele mai populare feluri de mancare tradițională thailandeza se numara: pad thai in diverse forme, tom yum in diverse forme si khao soi. Ca si desert, cel mai popular este mango sticky rice.

  • fructele exotice sunt foarte aromate si sunt mult mai bune la gust fata de cele pe care le cumparam de la supermarketurile din Europa;

  • atunci cand ieșiți la cumpărături, aveti in vedere ca cele mai mari prețuri le intalniti in Phuket Town;

  • in locatiile in care nu sunt afisate prețurile, este recomandat sa negociați;




CONCLUZII



Noi am ales Phuket ca si prima destinație pe care sa o vizitam in Asia datorită faptului ca este foarte turistică si populară. Desi in mod normal ne plac locurile care nu sunt aglomerate, de data aceasta am facut o excepție. Planul a fost ca socul cultural sa nu fie foarte mare si ne-a iesit. La ce nu ne asteptam noi, era sa ne placa atat de mult si sa ne dorim sa ne reîntoarcem pentru a ne bucura mai mult de locatie.


In concluzie, este o locatie foarte aglomerata, dar acest lucru nu stirbeste din frumusețea si atmosfera zen a locului. Daca aveti ocazia sa veniti aici, sunt convinsa ca o sa va placa.


Nu uitati de linkurile catre postarile despre locatiile de vizitat, plajele si itinerarul de 7 zile, pe care le-am lasat la începutul articolului.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Tania Travel Stories pe Instagram


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!



Comments


Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Instagram

©2021 by Tania Travels. Proudly created with Wix.com

bottom of page