PARCUL NATIONAL LACURILE PLITVICE - CELE MAI BUNE RUTE SI ALTE INFORMATII UTILE
Parcul National Lacurile Plitvice este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, fiind una dintre acele destinații turistice foarte populare, care isi merită notorietatea.
Lacurile cu apa cristalina, cascadele spectaculoase, care pot fi admirate la tot pasul, podetele de lemn si natura luxurianta creeaza cadrul natural perfect, atat pentru relaxare, cat si pentru a-ti bucura privirea cu unele dintre cele mai frumoase peisaje.
Fara sa lungim vorba prea mult, sa trecem la ceea ce ne interesează, si anume, sa vedem cum facem sa ne bucurăm de ceea ce are mai bun de oferit Parcul Plitvice, fara sa ne simtim coplesiti de aglomeratie, si dupa caz, de caldura. Am adunat toate informațiile necesare planificării unei zile in aceasta minunata locatie, le-am pus cap la cap si le gasiti in cele ce urmează.
CUM AJUNGI LA LACURILE PLITVICE?
Parcul Național Lacurile Plitvice este poziționat la aproximativ 130 km de Zadar si Zagreb si la 240 km de Split.
Momentan, avand zbor direct cu Ryanair din Otopeni pe aeroportul din Zadar, cea mai accesibilă opțiune este cea cu plecare din acest oraș. Astfel ca avem următoarele optiuni:
mașină închiriată; pentru a gasi cea mai bună ofertă, recomand sa faceți simulare de prețuri pe motoare de cautare precum Skyscanner, sau oricare altul. Citeste ghidul de închiriere a unei mașini. Avantajul acestui mijloc de transport este faptul ca nu depindeti de orarul transportului public si puteti ajunge la locație înaintea grupurilor mari de turisti. De asemenea, este bine de stiut ca majoritatea drumului este pe autostrada, care este cu taxa, deci vor exista costuri suplimentare.
autobuz; acesta circula doar in perioada aprilie - octombrie, intre orele 8:00 si 23:00. Biletul costa €25/persoana dus-intors, si pleaca de la statia centrala de autobuze din Zadar.
in cadrul unei excursii organizate, sau a unui transfer privat;
Exista posibilitatea excursiilor organizate cu plecare din: Zagreb, Trogir, sau Split.
INFORMATII UTILE DESPRE VIZITAREA PARCULUI NATIONAL LACURILE PLITVICE
Partea parcului deschisa publicului pentru vizitare, este împărțită in doua zone, denumite “Lower lakes” (lacurile de jos/ inferioare) si “Upper lakes” (lacurile de sus/superioare). Pentru fiecare dintre aceste zone exista si cate o parcare oficiala si totodata, cate un punct de acces (intrarea 1 si intrarea 2). Intre cele doua intrari exista un autobuz inclus in pretul biletului. De asemenea, pentru vizitare, exista mai multe rute/poteci, marcate cu litere de la A la K.
La achiziționarea biletului de acces exista posibilitatea alegerii intrarii in parc, insa acest aspect nu limiteaza vizitatorii in alegerea unei singure rute, astfel ca pot fi parcurse, fie doua rute scurte (cate una din fiecare zona), fie o ruta lunga, care sa acopere atat lacurile de jos, cat si lacurile de sus.
Punctul de acces de la intrarea 1 se preteaza mai bine pentru rutele: A, B, C si K. Parcarea pentru intrarea 1 este foarte aproape de trasee.
Punctul de acces de la intrarea 2 se pretează mai bine pentru rutele: E, F si H. Parcarea pentru aceasta intrare este situata la aproximativ 800 m distanță fata de inceperea traseelor. De asemenea, unele trasee de pe aceasta ruta, precum H, se deschid cu o ora mai tarziu fata de restul.

Alte informații utile despre Lacurile Plitvice:
parcarea se achita separat de pretul biletului de intrare in parc. Se poate achita atat pe ora, cat si pentru o zi intreaga. Pretul pentru toata ziua este €18. Exista si locuri de parcare gratuite langa intrarea 2, dar sunt neamenajate si se parchează pe propria răspundere;
parcul este deschis pentru vizitare tot anul, insa pe timpul iernii, majoritatea rutelor sunt inchise;
pentru a evita statul la coadă, recomand achiziționarea biletelor online;
este interzis inotul in oricare dintre locatiile parcului;
pe timpul verii se poate aglomera extrem de tare, mai ales la punctele de intersecție ale traseelor. Daca vreti sa evitati aglomeratia, rezervati-va biletul cat mai de dimineata posibil. La ora 09:00 incep sa apara autocarele cu turisti;
cea mai buna perioada de vizitat este in perioada mai-iunie, cand vremea este perfecta pentru explorat, iar cascadele au debitul destul de mare, comparativ cu lunile de vara, cand pot fi destul de micute, pe alocuri chiar secate;
parcul dispune de restaurante, magazine si toalete, plasate strategic in anumite zone de intersectie a traseelor, sau la intrarile in parc. Las mai jos cateva preturi (din 2024) de la doua dintre locatiile cu mancare. Puteti da click pe ele pentru a le mari;
spre deosebire de alte zone de acest fel din Europa, nu se impune purtarea unui anumit tip de încălțăminte, fiind acceptat accesul inclusiv in papuci, sau sandale. Recomand, totusi, purtarea unor încălțări sport;
exista posibilitatea de a inchiria barcute pentru o plimbare pe lac. Un astfel de loc se gaseste la P1 (intrarea 2);
RUTELE PARCULUI NATIONAL LACURILE PLITVICE
Ruta A are o lungime de 3,5 km, iar parcurgerea sa durează in jur de 2-3 ore. Incepe de la intrarea 1, iar principala atractie este cea mai mare cascadă din Croatia.
Ruta B are o lungime de 4 km, iar parcurgerea sa durează aproximativ 3-4 ore. Incepe de la intrarea 1, iar prima parte este comuna cu ruta A. Pe langa ceea ce se poate admira pe ruta A, pe acest traseu se pot vedea mai multe cascade si lacuri. De asemenea, este inclusa o plimbare cu barca.
Ruta C are o lungime de 8 km, iar parcurgerea sa durează aproximativ 4-5 ore. Acest traseu include atat lacurile de jos, cat si cele de sus. Incepe de la intrarea 1, iar pentru întoarcerea înapoi catre punctul de inceput se poate face cu autobuzul pus la dispoziție de catre administria parcului. Plimbarea cu barca este inclusă si pentru aceasta ruta.
Ruta E are o lungime de 5 km, iar parcurgerea sa durează aproximativ 2-3 ore. Incepe de la intrarea 2, si include doar vizitarea lacurilor de sus. Pe aceasta ruta se poate admira ceea ce eu am catalogat ca fiind cea mai frumoasă cascadă din parc. Plimbarea cu barca nu este inclusă pe această ruta. Noi am combinat acest traseu cu traseul B.
Ruta F are o lungime de 4,6 km, iar parcurgerea sa durează aproximativ 3-4 ore. Este foarte asemănătoare cu ruta B, doar ca are ca și punct de început intrarea 2.
Ruta H are o lungime de 8,9 km, iar parcurgerea sa durează in jur de 4-5 ore. Este unul dintre cele mai complexe trasee si include lacurile de sus, lacurile de jos, plimbare cu barca si transportul inapoi catre intrarea 2, care este si punctul de inceput al traseului.
Ruta K este cea mai lunga ruta pe care o puteti parcurge la Lacurile Plitvice si se poate incepe de la oricare dintre cele doua intrari. Are o lungime de 17,5 km de la intrarea 2, sau 16,5 km de la intrarea 1. Aceasta ruta nu include plimbarea cu barca.
TRASEUL PARCURS DE NOI LA LACURILE PLITVICE: E+B
Pentru ca aveam in plan sa parcurgem ruta H, am rezervat biletele cu acces la intrarea 2, la ora 07:00 dimineata, pentru a salva macar doua ore de aglomeratie si caldura. Cum planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ si cum nu vazusem informatia nicaieri, am aflat la fata locului ca ruta H se deschide la 08:00. Nu voiam sa asteptam o ora,asa ca personalul care ne-a scanat biletul ne-a recomandat sa parcurgem rutele E + B, fiind aproximativ acelasi lucru.
Traseul a inceput cu trecerea de la P1 la P2, care se face cu barca. Din fericire, nu a trebuit sa asteptam prea mult in barca, astfel ca am ajuns repede la partea pe care o asteptam cel mai mult, anume exploratul. Dupa ce ne-am minunat de frumusetea apei si de cat de cristalina este, am inceput sa vedem si primele cascade.
Nu dupa mult timp, am zarit in departare cea mai frumoasa cascada din parc, Veliki Prštavac, care avea sa fie si mai frumoasa vazuta de aproape. A fost cascada care ne-a placut cel mai mult, desi am mai vazut ulterior cateva, foarte spectaculoase si ele.

Dupa ce am vazut toate lacurile si cascadele de pe traseu, nu am putut sa ratam si o scurta drumetie, de aproximativ 30 minute, pana la un punct de belvedere.

Odata ajunsi inapoi la P1, am mers cu autobuzul pana la intrarea 1, pentru a incepe ruta B, care s-a dovedit mult mai spectaculoasa. Daca as schimba ceva la ziua noastra in Plitvice, ar fi ordinea in care am facut traseele. As fi inceput cu ruta B, care este in majoritate in soare, iar lumina ar fi fost perfecta pentru fotografii dimineata si as fi continuat cu ruta E, care este mult mai umbrita si are mai multe zone de relaxare si bancute.
Pe ruta B va puteti bucura de unele dintre cele mai frumoase privelisti asupra lacurilor si a cascadelor. De asemenea, tot aici se poate admira Cascada Veliki Splap, cea mai mare cascada din parc.
Pentru a ajunge din nou la punctul de inceput al traseului, am mers cu barca, bucurandu-ne astfel si de plimbare, care a durat aproximativ 15 minute.
UNDE TE CAZEZI IN APROPIERE DE PLITVICE?
O alta varianta de a va planifica vizita la Lacurile Plitvice este prin rezervarea unei nopti de cazare in zona, astfel incat sa va scuteasca de un drum lung. Dintre optiunile listate pe Booking, las mai jos pe cele care mi-au atras atenția si recenzii pozitive:
Plitvice Ethno House - unitate de cazare, care pune la dispozitia turistilor camere single, duble, triple, sau cvadruple. Dispune de parcare, restaurant, bar si piscina exterioara;
Grand Lakes 2 - unitate de cazare care dispune de camere duble. Detine propria parcare si este inclusa in pretul rezervarii;
B&B Plitvica Creek - unitate de cazare, care dispune de camere duble, iar la cerere se pot aduce paturi suplimentare pentru copii. Detine propria parcare si este inclusa in pretul rezervarii;
CONCLUZII DESPRE PLITVICE
Ca Plitvice este un loc minunat, nu cred ca mai are rost sa va spun. Cu siguranță, este unul dintre acele locuri unice in lume, iar faptul ca este mai tot timpul foarte aglomerat, din punctul meu de vedere, nu face ca experiența acolo sa fie mai putin speciala. Dintre toate locurile vazute de mine in Europa, Lacurile Plitvice sunt in fruntea clasamentului, asadar nu pot decat sa recomand sa le vizitati, daca aveti ocazia.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere.
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments