OSLO, NORVEGIA - CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE
Orasul Oslo este considerat unul dintre cele mai verzi capitale ale lumii, atat pentru faptul ca emisiile de carburant sunt destul de reduse, majoritatea masinilor fiind electrice, cat si pentru faptul ca este inconjurat de paduri, iar in interiorul orasului exista foarte multe zone verzi si parcuri.
Printre prieteni si cunostinte, au fost doua intrebari pe care le-am primit cel mai des despre Oslo: cat de scump este si daca am vazut aurora boreala, asa ca am decis sa incep acest articol prin a raspunde la aceste doua intrebari :). Cu privire la cat de scump este, va pot da cateva idei de preturi: cazarea a costat 60-100 euro/noapte, transferul de la aeroport in oras a fost in jur de 30 euro/persoana/sens, iar o masa de doua persoane variaza intre 70-100 euro, poate chiar mai mult daca alegeti restaurante de lux. Meniurile la restaurante de tip fast food (Mc Donald's, Burger King) costa in jur de 35-45 euro. Referitor la intrebarea despre aurora boreala, raspunsul este nu, din pacate, luminile nordice nu pot fi vazute in Oslo.
CUM AJUNGI IN OSLO SI TRANSPORTUL IN ORAS:
Pentru a ajunge in Oslo, momentan, singura optiune cu zbor direct din Romania este Wizzair. Din pacate, zborul nu este operat pe aeroprtul principal al orasului, ci pe cel din Torp, situat la aproximativa 115 km de centrul orasului.
De la aeroport pana in Oslo, cea mai accesibila varianta este cu trenul. La iesirea din terminal exista un autobuz gratuit care face curse catre gara, de unde puteti lua tren catre Gara Centrala din Oslo. Biletele de tren se achizitioneaza destul de usor de la tonomatul de bilete, se poate plati cu cardul, iar orele la care circula trenul sunt programate in functie de zborurile din aeroport. Este o gara cu o singura linie, deci nu trebuie sa va faceti griji ca veti gresi trenul.
Ca si transport in oras, exista mai multe optiuni (tramvai, autobuz, taxi, ferry boat, etc) dar noi am ales sa mergem pe jos. Daca doriti sa aveti acces la plimbari nelimitate cu autobuzul pentru 24 sau 48 ore, unde sa existe si optiunea de a va bucura de cele mai frumoase zone ale orasului, atunci puteti lua in considerare autobuzul decapotabil ( Hop on, hop off bus). Rezervari si bilete aici.
UNDE TE CAZEZI IN OSLO:
Noi am ales sa ne cazam la P Hotels, desi are note foarte mici pe Booking. Nu pot vorbi in numele altor turisti, dar pentru noi, raportul calitate-pret a fost ok. Camera a fost destul de micuta, dar curata si calduroasa, iar locatia destul de centrala.
Alte optiuni de cazare in Oslo, cu note foarte bune pe Booking:
- Radisson RED Oslo Okern - unitate de cazare cu camere duble, receptie deschisa non-stop si internet inclus in pretul cazarii. Hotelul nu este amplasat central, va trebui sa folositi mijloace de transport pentru a ajunge la majoritatea obiectivelor turistice;
- Holmenkollen Forest House - unitate de cazare de tip apartament care poate acomoda pana la 4 persoane. Dispune de bucatarie, terasa si parcare inclusa in pretul rezervarii. Este situat in afara orasului, si poate fi o optiune doar daca dispuneti de masina.
- Cozy apartment by Oslo stadium - unitate de cazare de tip apartament care poate acomoda pana la 4 persoane. Dispune de bucatarie, terasa si internet inclus in pretul rezervarii.
- Spacious & stylish apartment in Oslo - Supercentral - unitate de cazare de tip apartament care poate acomoda pana la 4 persoane. Dispune de bucatarie, facilitati pentru calcat haine, scaun inalt pentru copii, Netflix si internet incluse in pretul rezervarii. Dispune si de parcare, care se achita separat.
LOCURI DE VIZITAT IN OSLO:
Damstredet, strada din inima orasului, cu casute traditionale din lemn, construite intre 1700 si 1800. Este o strada destul de micuta, dar care are un farmec aparte datorita caselor vopsite in culori vibrante. Aceasta strada este in contrast cu restul orasului si ai impresia ca esti undeva la tara, intr-un mic satuc uitat de lume. Cu siguranta, zapada a contribuit si ea la crearea acestei atmosfere rurale.
Pentru o experienta completa, de unde puteti avea mai multe informatii despre oras si istoria acestuia, puteti opta pentru un tur ghidat. Bilete si programari aici.
Palatul Regal, care, din pacate, nu este deschis publicului pentru a fi vizitat in interior, dar poate fi admirat din exterior si daca aveti noroc, puteti vedea si schimbarea garzii.
Parcul de Sculptura Ekeberg - este locul ideal pentru o plimbare in natura si totodata pentru a va bucura de sculpuri si figurine foarte interesante. Artistii care au creat aceaste sculpuri nu au avut limite in crearea operelor de arta, astfel ca aveti ocazia sa va bucurati de o adevarata expozitie. Intrarea este gratuita, iar ca bonus, pe langa operele de arta, va puteti bucura si de privelisti spectaculoase catre oras.
Primaria Oslo - sau mai bine zis, cladirea primariei din Oslo. Este deschisa publicului si poate fi vizitata gratuit, in cadrul unui tur ghidat unde puteti afla foarte multe lucruri interesante. Aspectul exterior al acestei cladiri ma duce cu gandul la tarile socialiste si la arhitectura acelor tari. Stim ca Norvegia nu are nicio legaura cu acel tip de regim, dar asta a fost impresia la prima vedere.
Opera din Oslo si privelistea de pe cladire catre fiord; Cladirea care gazduieste Opera din Oslo este una dintre cele mai mari mandrii ale norvegienilor. Arhitectura cladirii, care permite o plimbare pe acoperis fara a urca o multime de trepte, sau de a folosi liftul, a atras atentia mass-mediei, si odata cu ea, performeri de balet talentati. Calitatea spectacolelor s-a imbunatatit considerabil odata cu darea in functiune a noii cladiri.
Cladirea Premiilor Nobel (Nobel Peace Center) - este un muzeu al Premiilor Nobel. Aici puteti admira expozitii inpirate de ideile si munca laureatilor la Premiul Nobel.
Mathallen - piata de mancare. Este locul unde va puteti bucura si incerca bucataria traditionala norvegiana. Este de altfel, locul unde puteti avea o masa la preturi ceva mai mici, comparativ cu o masa la un restaurant.
Catedrala din Oslo - este cea mai importanta biserica din oras, frecventata atat de catre familia regala, cat si de catre politicieni. A fost construita in anul 1697 si restaurata in anul 1950. Altarul si orga sunt cele originale, care au fost pastrate de la constructia cladirii.
Muzeul Munch, dedicat in totalitate operelor de a arta ale pictorului Edvard Munch. Imi doream foarte mult sa vad pictura "The Scream", pe care, din pacate nu am reusit sa o vedem, deoarece fix in acea perioada nu era expusa. Muzeul este considerat unul dintre cele mai mari muzee din lume dedicate unui singur artist. De curand, muzeul s-a mutat intr-o cladire noua, de tipul passive house, de unde puteti admira de la inaltime frumusetea orasului.
Fortareata Akerhus este locul ideal pentru a intelege mai bine istoria orasului. Fortareata a fost construita in anul 1299 si a fost un punct strategic de aparare al orasului in perioada medievala. In zilele noastre, locatia este un punct turistic si in acelas timp o locatie in care se organizeaza evenimente, precum concerte, petreceri private sau ceremonii.
Muzeul barcilor vikinge, care gazduieste 5 barci vikinge originale, expune povestea vikingilor si rolul pe care acestia l-au avut in dezvoltarea societatii norvegiene. Din pacate, muzeul este temporar inchis, pana in 2026, deoarece cladirea in care acesta se afla, se reconstruieste.
Parcul Vigeland, este un parc-muzeu de sculputura. Aici se pot admira cele peste 200 de sculputuri in granit si bronz ale lui Gustav Vigeland. Sculpturile reprezinta munca de peste 40 de ani a artistului si au ca tema familia, infatisand femei, copii si barbati in diferite ipostaze.
Punctul de la care s-a inceput crearea acestor sculpturi a fost Fantana lui Vigeland, care a fost gandita pentru a fi plasata in fata cladirii parlamentului. Ulterior s-a decis plasarea ei in parc.
Muzeul Satului Norvegian - Norsk Folkemuseum - este un muzeu al satului norvegian din secolul al XVI-lea. Aici puteti admira 160 de casute vechi, specifice anumitor zone ale Norvegiei din aceeasi perioada.
Muzeul Paradoxului, este unul dintre locurile care pot incanta atat pe cei mici, cat si pe cei mari. Bilete aici;
INFORMATII CARE VA POT FI FOLOSITOARE DACA VIZITATI OSLO:
- moneda locala este coroana norvegiana, care nu stiu nici cum arata, deoarece am platit peste tot cu cardul, deci nu va stresati sa schimbati bani;
- apa de la chiuveta este potabila si poate fi consumata fara sa va faceti griji;
- la ghiseul de la vama, ni s-a cerut sa prezentam si biletul de intoarcere, pe langa pasaport. Nu stiu daca este o regula, dar sa il aveti cumparat si la indemana. Avand zborul din Marea Britanie si avand pasaport romanesc, am fost singurii opriti pentru a ni se cere biletul de intoarcere;
- norvegienii sunt foarte sociabili si politicosi, dar au o parere foarte proasta despre romani si tind sa ne bage in aceeasi oala cu cei care vin in Norvegia si fac lucruri ilegale.
- daca doriti sa vizitati mai multe muzee, aveti optiunea de a va achizitiona Oslo Pass, cu care aveti acces la peste 30 de muzee si la transport in comun. Aveti optiunea de a alege intre cel de 24, 48 sau 72 ore. Puteti sa il cumparati de aici.
CONCLUZII DESPRE OSLO:
Ca si concluzii generale despre Oslo, bazate strict pe experienta personala: este un oras foarte frumos, curat, ingrijit, cu locuitori foarte calzi si prietenosi. Totul este foarte organizat si bine pus la punct. Desi sunt constienta ca nu exista nici cea mai mica legatura, eu am asociat orasul Oslo cu Sinaia. Mergand prin anumite zone ale capitalei norvegiene, am avut senzatia ca ma plimb prin Sinaia. Cu siguranta, micul orasel romanesc este cu mult mai frumos, comparand frumusetea peisajelor. Singurele elemente comune la care ma pot gandi sunt: natura, Oslo fiind un oras atat de verde, cu foarte putine masini pe strazi si zapada care, in Romania, devine din ce in ce mai rar de vazut in zonele de campie.
Citeste si despre alte orase minunate din Europa: Milano si Lacul Como, Koln, Frankfurt, Calais sau York.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
ความคิดเห็น