top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

O zi in Calais, Franta

Actualizată în: 22 ian.


Cand te gandesti la un oras, care sa fie la foarte mare cautare in randul turistilor, din Franta, cu siguranta Calais nu este unul dintre ele. As putea spune ca nu este nici macar pe lista lunga in topul turistilor. M-am gandit, totusi, sa ii ofer si acestui loc un articol, gandindu-ma ca poate mai exista persoane, asa cum am fost si eu, care au ocazia sa fie "in trecere" pe acolo si sa doreasca sa se bucure de ceea ce acest oras ofera din punct de vedere turistic.


Avand experienta vizitarii unui oras frantuzesc, mai exact a Parisului, imi creasem asteptari la felul in care are sa fie si acest orasel. Cumva, ma asteptam ca micul Calais, sa semene cu Parisul. Asteptarile mele nu au fost intocmai cu realitatea in ceea ce priveste curatenia locului, ceea ce a fost un plus, avand in vedere ca Parisul este cel mai murdar oras pe care l-am vizitat, in schimb Calais este de o curatenie exemplara. Frumusetea cladirilor, in schimb, a fost conform asteptarilor. Desi este un oras destul de micut, are cateva cladiri importante, care sunt de o frumusete deosebita si pe care nu ai cum sa nu le admiri. Pentru mine, Franta ramane numarul 1, atunci cand vine vorba de arhitectura.


Situat in nordul Frantei, Calais este un oras de legatura cu Marea Britanie, in porturile sale ajungand atat incarcatura de tip comercial, cat si ferry boat-uri de pasageri, care fac legatura cu localitatea Dover din Anglia.


strada in orasul calais din franta

Orasul a fost tinta bombardamentelor in cele doua razboaie mondiale, suferind pagube uriase. Din fericire, unele dintre cladirile cu importanta arhitecturala deosebita au reusit sa supravietuiasca.



CE POTI VIZITA IN CALAIS:


Asa cum spuneam mai sus, am fost doar in trecere prin Calais, unde am petrecut doar cateva ore. Am avut timp suficient pentru a ne bucura de linistea orasului, fara prea multi turisti. Ne-am plimbat pe stradute, am admirat arhitectura fascinanta si am savurat bunatatile din patiseriile frantuzesti.


calais franta

Daca ajungeti aici cu masina, gasiti parcare gratuita pe Avenue du President Wilson, langa parc. Noi acolo am parcat si am plecat la explorat.


Prima oprire a fost faimoasa cladire "Beffroi de Calais", care este emblema orasului si pe care am admirat-o din exterior. Se poate vizita si in interior, iar pretul este de 3,50 euro (pentru turn si cladirea principala).


Inaugurate in anul 1925, in stil renascentist, cladirea, impreuna cu turnul inalt de 75m, au fost construite pentru a marca nasterea orasului Calais.

primaria din calais

Teatrul din Calais este o alta cladire care mi-a fascinat privirea. Inaugurat in 1905 in stil baroc, teatrul este o adevarata bijuterie arhitecturala. Fatada este decoarata cu coloane duble si statui inalte de 2.5m, fiecare dintre ele fiind reprezentative unui anumit tip de arta: cea a poeziei, a comediei, a dansului si a muzicii.


arhitectura teatrului din calais

Plaja din Calais, de asemenea nu este de ignorat. Este destul de lata si lunga si cu nisip fin. Cu cat inaintati mai mult, cu atat devine mai putin aglomerata. In partea mai apropiata de oras, se aglomereaza mai mult.


plaja din calais

Este dotata cu dusuri, toalete, locuri de joaca, piste de skateboard si chiar si magazine portabile cu dulciuri, inghetata si racoritoare. Poate fi locul ideal din oras pentru a va bucura de apus.


Farul din apropierea plajei, este un alt obiectiv, atat turistic cat si cu rol important in navigatie. Este functional din anul 1848 si se poate vizita si in interior, iar biletul costa 5 euro/persoana.



CONCLUZII DESPRE CALAIS:


Calais nu este un oras de o importanta turistica deosebita, dar daca sunteti in trecere, merita sa va opriti pentru o scurta plimbare. Recomand cu atat mai mult, daca doriti sa vizitati un loc care nu este plin de turisti si nici coafat special pentru acestia.


Citeste si despre alte locatii mai putin turistice, dar absolut superbe: 3 locatii de vizitat in Tara Galilor, Insula Sfanta din Anglia, sau despre o locatie de la noi din tara, Targoviste. De altfel, te pti inspira pentru urmatoarele calatorii despre cum sa calatoresti mai ieftin, sau despre ceea ce trebuie sa stii atunci cand inchiriezi o masina.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!





bottom of page