top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

3 locatii de vizitat in Tara Galilor

Actualizată în: 12 ian.


3 LOCATII DIN NORDUL TARII GALILOR CARE POT FI VIZITATE INTR-O SINGURA ZI


De curand am ajuns pentru prima data in Tara Galilor, mai exact in partea nordica. Stiu ca nu este o destinatie foarte populara in randul turistilor, poate din cauza ca este mai greu accesibila si este dificil de ajuns fara masina, dar credeti-ma, este una dintre cele mai frumoase tari vizitate de mine pana acum. Indraznesc sa fac si un top al Regatului Unit 😂 si sa o clasez pe locul al doilea, pe primul fiind Cornwall din Anglia, depasind chiar si Scotia in topul preferintelor.


Situată în partea de vest a Marii Britanii, Tara Galilor este o țară cu o istorie bogată și o cultură distinctivă. Cu origini celtice și influențe istorice profunde, este cunoscută pentru peisajele sale pitorești, care includ văile adânci, munții impunători și coasta frumoasă. Limba galeză, o limbă celtică, este o caracteristică importantă a identității culturale a țării. Patrimoniul istoric al Galiei este marcat de numeroase fortărețe medievale și situri arheologice care atestă trecutul său bogat și divers. Oamenii Galiei sunt mândri de tradițiile lor, iar evenimente culturale, precum festivalurile de muzică și dans, reflectă spiritul lor comunitar și pasiunea pentru conservarea moștenirii lor unice



CUM AJUNGI IN TARA GALILOR, CU PRECADERE ZONA NORDICA:


Cel mai apropiat aeroport cu zbor direct din Romania este cel din Liverpool, pe care opereaza zboruri Wizzair. Ceva mai departe, cu zboruri operate din Romania, de catre Ryanair este aeroportul din Manchester.


Orice aeroport alegeti, de acolo este o singura varianta de transport pentru a vizita destinatiile pe care le propun in acest articol. Inchirierea unei masini este necesara, deoarece totul este destul de departe de asezari umane si nu circula niciun mijloc de transport in comun. Traficul este foarte lejer, soferii sunt intelegatori, iar condusul pe partea stanga nu ar trebui sa sperie niciun sofer. Din experienta proprie, dintre toate tarile europene in care am condus (vreo 10), in UK mi se pare ca se conduce cel mai relaxant. Las un mic ghid despre inchirierea unei masini in concediu.


Daca totusi, nu doriti sa inchiriati masina, sau nu aveti permis de conducere, puteti vizita alte locatii din Tara Galilor (nu cele pe care vi le prezint eu), daca va achizitionati o excursie organizata. Bilete cu plecare din Liverpool, aici. Bilete cu plecare din Manchester, aici.


Daca ajungeti aici vara, cand ziua este mai lunga, aveti timp sa vedeti toate cele 3 obiective despre care o sa va vorbesc in acest articol, intr-o singura zi. De altfel, nu recomand sa vizitati aceasta zona daca nu este vara, deoarece vremea poate fi nefavorabila, in mod special pentru ca este zona de coasta si bate vantul extrem de tare.



UNDE TE CAZEZI IN TARA GALILOR:


Cazarea am avut-o la The Bull Hotel, pe care am rezervat-o prin Booking. Hotelul are si un pub, unde se strang localnicii la o bere, iar seara devine foarte animat. Este o atmosfera placuta, dar nu recomand daca sunteti cu copii, poate fi cam galagie pentru ei. Am incercat si micul dejun la acest hotel, dar pe care nu il recomand, nu a fost cel mai ok.


Alte variante de cazare:


- Oak House, casa care se inchiriaza in intregime si poate gazdui pana la 8 adulti si 4 copii. Are ciubar, gradina, gratar si vedere catre munti;

- Awel Y Mor, este o casa cu trei camere, destul de simpla, cu gradina si gratar. Accepta animale de companie;

- Luxury Log Cabin, este o cabanuta din lemn cu doua dormitoare, care are ciubar, gradina, gratar si vedere la mare;

- Emlyn's Coppice este o cazare de tip glamping, situata in mijlocul naturii;



3 LOCATII DE VIZITAT IN TARA GALILOR:


Cascada Aber (Aber Falls) este o cadere de apa de aproximativ 37 metri, la care se ajunge dupa o scurta drumetie pe o poteca de doi kilometri, care poate fi parcursa in 3o minute. Drumul este foarte usor si poate fi parcurs cu usurinta si de catre copii.


Locatia dispune de doua parcari, iar una dintre ele este dotata cu toalete. Parcarea se plateste doar cu monezi, masinaria nu accepta plata cu cardul, iar cea din parcarea din stanga nu functioneaza, opreste banii, dar nu printeaza bilet. Recomand sa platiti direct la cea din partea stanga, pentru a nu risca amenda, desi ati platit.


In zilele de weekend se poate aglomera foarte mult, mai ales daca este vreme frumoasa, dar chiar si asa, va puteti bucura de natura. Zona este inverzita si sunt multe locuri in care puteti organiza un mic picnic, daca va aduceti cateva rontaieli cu voi. Recomand sa fiti prudenti in privinta capuselor, sunt extrem de multe si pot fi in iarba, chiar daca este foarte frig afara.


Cascada Aber (Aber Falls)  din Tara Galilor

Insula Llanddwyn care, de fapt, este o insula doar atunci cand este flux. In perioada de reflux este legata de plaja Llanddwyn. Este o plaja imensa, pe care va puteti plimba sau chiar petrece o zi intreaga, daca vremea este favorabila.


Parcarea aici se plateste atat cu cardul, cat si cash, iar suma maxima pentru toata ziua este de £7.


Pe asa-zisa insula este gazduita o cladire veche, unde candva era un far de navigatie marina. Tot aici veti gasi ruinele unei manastiri, care are si o legenda, a unei printese care a ales sa se calugareasca la manastirea care se afla in aceasta locatie in secolul al V-lea.


Pentru a ajunge la aceasta locatie sunt doua optiuni: fie mergand pe plaja, fie mergand prin padurea de pini. Noi am facut parcurs ambele variante, la dus am ales sa mergem pe plaja, iar la intoarcere am mers prin padure. Zona este absolut superba si sunt sigura ca va veti bucura de pomenada in acea zona.


Insula Llanddwyn  una dintre cele 3 LOCATII DIN NORDUL TARII GALILOR CARE POT FI VIZITATE INTR-O SINGURA ZI

Si in incheierea zilei de explorat, nu ratati apusul de la South Stack Lighthouse.


Nu farul in sine este vedeta acestui loc (desi joaca un rol important), ci privelistea asupra micutei insule pe care se afla acesta. Recomand sa ajungeti aici la apus. Daca prindeti si ceva nori pe cer, o sa fie foarte spectaculos.


Farul se poate vizita si in interior pe perioada verii. Pentru a ajunge acolo trebuie sa coborati in jur de 200 de trepte. Mai multe informatii si cumpararea biletelor gasiti aici.


Daca doriti sa ajugeti aici in cadrul unui tur oragnizat, gasiti bilete aici.


3 LOCATII DIN NORDUL TARII GALILOR CARE POT FI VIZITATE INTR-O SINGURA ZI


Daca acest articol nu v-a convins cu privire la frumusetea acestor locuri, poate un material video va convinge. Am facut un vlog cu aceste locatii, in limba engleza, las link catre el.



ALTE LOCATII DE VIZITAT IN PARTEA NORDICA A TARII GALILOR:


Tara Galilor este foarte diversa, iar daca nu vreti sa va complicati cu condusul, mai jos las o lista cu cateva excursii organizate pentru care puteti opta:


-Cu plecare din Llandudno, excursie catre Portmeirion, Snowdonia si Castelele din zona, bilete aici;

-Cu plecare din Liverpool, excursie catr Nordul Tarii Galilor, bilete aici;

-Cu plecare din Chester, excursie de o zi in Nordul Tarii Galilor, cu ghid, bilete aici;

-Cu plecare din Manchester, excursie de o zi catre Nordul Tarii Galilor si Snowdonia, bilete aici;

-Plimbare cu canoe in Snowdonia, bilete aici.



CONCLUZII DESPRE TARA GALILOR


Tara Galilor a reusit sa ma surprinda in mod placut si sa ma faca sa imi doresc sa ma intorc acolo si cu alte ocazii, pentru a descoperi si alte locuri frumoase din aceasta tara. Doar de vreme buna sa avem parte pentru a explora, caci natura este superba, iar peisajele te lasa fara cuvinte. Asadar, daca sunteti iubitori de natura, acesta este un loc minunat de pus pe lista.




Citeste si despre alte locatii superbe din Marea Britanie care merita sa fie vizitate: Scotia, tur de 7 zile, Aberdeen, Durdle Door, Castelul Howard, Edinburgh, sau Bath.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page