top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Edinburgh, unul dintre cele mai frumoase orase din Marea Britanie

Actualizată în: 22 ian.

In Edinburgh, am avut ocazia sa ajung de doua ori si am fost impresionata de ambele dati, descoperind de fiecare data, parca, un alt oras. Pot spune ca am descoperit cu adevarat frumusetea acestui loc la a doua vizita, deoarece m-am axat mai mult pe ceea ce tine de exterior: plimbat pe strazi, prin parcuri si gradini. La prima vizita, fiind iarna, am ales sa vizitez muzee si alte locuri ferite de frig si de vantul specific orasului si desi mi-a placut si atunci foarte mult, nu am reusit sa ma bucur foarte mult de ceea ce ofera cu adevarat.


Este un loc care emana istorie "prin toti porii", fiecare cladire si fiecare loc avand cate o poveste de spus. Multe dintre aceste cladiri fac parte din patrimoniul UNESCO. Cu siguranta, o vizita in acest oras nu o sa va plictiseasa. Pe langa faptul ca exista cel putin cate o atractie turistica pe aproape fiecare strada importanta, exista suficienta diversitate a activitatilor turistice: degustare de Whiskey, tururi prin locurile in care s-a filmat Harry Potter sau care au inspirat scriitoarea cartilor, drumetii si multe altele.


DETALII ORGANIZATORICE:


Pentru a ajunge in Edinburgh, exista zboruri directe din Bucuresti cu Wizzair si Ryanair. De la aeroport pana in oras, exista transport in comun (autobuz sau tramvai).


Ca si cazare, eu am ales hotelul Novotel, rezervat prin Booking. Raportul calitate-pret a fost mai mult decat bun. Pot spune ca a fost una dintre cele mai bune cazari pe care le-am nimerit in Regatul Unit. Hotelul este renovat, curatenia exemplara, micul dejun proaspat si diversificat. Zona de SPA este dotata cu piscina, jacuzzi, sauna umeda si sala de fitness, la care aveti acces fara costuri suplimentare. Singurele minusuri pe care le-am gasit sunt faptul ca este putin in afara orasului (dar exista transport in comun in zona) si ca este cam frig in camera ( am observat ca scotienii au problema asta, nu prea pornesc caldura), asa ca puneti in bagaj si niste pijamale mai groase.


Ca si transport prin oras, recomand fie mersul pe jos, este modul in care puteti sa va bucurati cel mai bine de fiecare straduta, fie autobuzele de tip Hop-on, Hop-off ( biletul costa £10 si poate fi folosit 24h pe orice ruta).


Peste tot se plateste cu cardul, chiar si la magazinele mici sau parcarile, deci nu este nevoie sa va complicati sa schimbati lire. Acest lucru se aplica in tot Regatul Unit, nu aveti nevoie de cash nicaieri.


CE SA VIZITEZI IN EDINBURGH:


Castelul Edinburgh, cel mai cunoscut obiectiv turistic al orasului, care reprezinta doar unul dintre cele aproape 3000 de castele ale Scotiei.


castelul din edinburgh scotia pe vreme inorata

A fost construit in scop militar pe un vulcan stins si s-a incercat cucerirea sau distrugerea sa de foarte multe ori, in majoritate fiind atacat de catre englezi. Ultima tentativa de distrugere a venit din partea nemtilor, in cel de-al doilea razboi mondial, cand o bomba l-a ratat cu doar cativa metri.


interiorul castelului edinburgh

curtea castelului edinburgh

Locatia este destul de complexa, fiind o curte cu mai multe incaperi care pot fi vizitate, iar pozitia sa ofera o priveliste panoramica asupra orasului. Biletele se pot achizitiona atat online, cat si de la ghiseu. Recomand achizitionarea online deoarece locurile sunt limitate si riscati sa nu mai gasiti bilete disponibile pentru ziua in care doriti sa mergeti si de asemenea, cele cumparate online sunt mai ieftine.


priveliste asupra orasului de la castelul din edinburgh
Privelistea de la castel

Camera Obscura, care este un fel de muzeu al iluziilor optice si nu numai. Este localizata in apropierea castelului si dispune si de o terasa pe acoperisul cladirii in care se afla, de unde puteti admira orasul de la inaltime. Nu o recomand in mod special, dar daca aveti copii, posibil ca acest loc sa ii distreze. Biletele se pot achizitiona online sau la ghiseu, in functie de disponibilitate.


camera obscura din edinburgh

The Scotch Whiskey Experience (experienta whiskey), aflat vis-a-vis de Camera Obscura, este locul unde puteti afla povestea din spatele fabricarii Whiskey-ului si degusta diverse sortimente ale acestei bauturi. Locatia are si un magazin de unde va puteti achizitiona un "suvenir" cu peste 40 de grade. Biletul costa £19 si trebuie sa va rezervati vizita online.


the scotch whisky experience edinburgh

The Scott Monument, care este cel mai mare monument dedicat unui scriitor, avand 61 metri si fiind dedicat lui Sir Walter Scott. A fost construit in epoca victoriana si apartine stilului gotic. Este una dintre constructiile cu care eu asociez orasul Edinburgh. Momentan, locatia nu poate fi vizitata in interior, fiind inchisa temporar, dar o puteti admira in toata splendoarea din exterior.


monumentul dedicat lui scott in edinburgh

Galeria Nationala Scotiana este una dintre locatiile cu acces gratuit, care merita sa o vizitati daca va mai ramane timp si mai ales, daca sunteti iubitori de arta. Aici puteti admira operele de arta ale unor pictori celebrii, dintre care si Van Gogh.


Muzeul Edinburgh este situat intr-o casa istorica a orasului, construita in secolul al XVI-lea. Aici puteti admira diverse obiecte iconice care au apartinut orasului si puteti afla povesti si lucruri fascinante despre Edinburgh. Intrarea este libera.


muzeul din edinburgh

Parcul Holyrood, o alta atractie care poate fi vizitata in mod gratuit. Nu este foarte mare si il recomand pentru a admira casuta de la intrare si pentru fantana arteziana. Zona in care este amplasata fantana este una dintre cele mai fotogenice din oras, oferind o priveliste superba asupra castelului.


fantana din parcul holyrood din edinburgh, cu vedere catre castel, cea mai instagramabila locatie din edinburgh

O plimbare pe strazile orasului trebuie pusa neaparat pe lista. Edinburgh este un muzeu in aer liber, iar cladirile si detaliile arhitecturale sunt superbe.


Knox House si cea mai veche fantana din Edinburgh.

cladirea knox house din edinburgh

Unul dintre podurile orasului, fotografiat in apropierea garii.

orasul edinburgh

Scarile Vennel, una dintre cele mai fotogenice locatii din Edinburgh.

unul dintre cele mai instagramabile locuri din edinburgh

Queen's Gallery


Locatia a fost inaugurata de catre regina Elisabeta si este locul unde puteti admira opere de arta regala, mobilier unicat si alte obiecte de colectie. Pretul biletului este de £8.5/persoana.

cladirea galeriei reginei din edinburgh

Gradina botanica, care are atat plante de exterior, cat si o sera unde puteti admira peste 2400 de tipuri de plante din diverse colturi ale lumii. Intrarea se plateste doar pentru a vizita sera. Daca ajungeti aici la sfarsit de mai- inceput de iunie, aveti posibilitatea sa admirati gradina viu colorata de catre florile de Azalee si Rhododendron.

floare de azalee in gradina botanica de la edinburgh

Mai jos, cateva linkuri cu excursii organizate in Scotia, cu plecare din Edinburgh:


- Loch Ness si Glencoe - accesare link aici;

- Gleffian viaduct, Fort William si Glencoe - accesare link aici;



CONCLUZII DESPRE EDINBURGH:


Edinburgh este un oras in care m-as reintoarce cu placere, stiind ca in functie de anotimp, voi descoperi de fiecare data o alta fata a acestui oras. Cu toate acestea, nu l-as mai revizita iarna, vantul este destul de agresiv si nu face pace cu dorinta mea de a explora si de a ma plimba pe strazile superbe ale acestui loc.


Utima mea experienta in Edinburgh a fost filmata si o gasiti pe canalul de Youtube, in limba engleza.



Citeste si despre alte locuri minunate din Marea Britanie: Castelul Howard, Insula Sfanta, 3 locatii de vizitat in Tara Galilor si Insula Farne din Anglia, aflata la o ora si jumatate de Edinburgh. De asemenea, va puteti inspira din itinerarul de 7 zile din Scotia.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page