top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Insulele Farne, paradisul salbatic al Angliei

Actualizată în: 28 feb.

UN LOC UNIC IN ANGLIA UNDE SE POT VEDEA PAPAGALI DE APĂ ȘI MULTE ALTE PĂSĂRI CĂLĂTOARE


Eram în Anglia, în vizită la un muzeu care nu promitea prea multe, dar care avea intrarea gratuită. M-am gândit că nu am prea multe de pierdut dacă îl vizitez. Ei bine, pot spune că a fost o decizie foarte bună având în vedere că de acolo am aflat de unul dintre cele mai frumoase locuri din Anglia. La una dintre expoziții, am văzut un puffin (papagal de apă) împăiat. Frumusețea păsării m-a atras instant, iar partea bună a fost că era menționat locul de proveniență, anume Insulele Farne. De acolo nu a mai fost mult până am pus cap la cap informații cu privire la vizitarea insulelor și am planificat o scurtă plimbare în căutarea faimoșilor papagali de apă.


Am aflat despre Insulele Farne că reprezintă cea mai mare rezervație naturală de păsări a Regatului Unit și este, de fapt, un grup de 15-28 de insule, de pe Coasta Northumberland, Anglia. Numărul acestora variază în funcție de maree, astfel că, cinci dintre acestea, ajung să fie complet acoperite de apă în timpul fluxului.


Pentru cei care iubesc să vadă animale sau păsări în habitatul lor natural, Insulele Farne reprezintă locul perfect, acestea fiind locuința focilor, pescărușilor, pufinilor, rândunicilor arctice și a altor păsări migratoare. Partea cea mai frumoasă este faptul că pot fi observate de aproape și pot fi fotografiate chiar și cu telefonul, fără să fie nevoie de aparate de fotografiat cu obiectiv de distanță.


CUM AJUNGI LA INSULELE FARNE:


Dacă veniți din afara Regatului Unit, cele mai apropiate aeroporturi sunt din Newcastle și Edinburgh, cel din urmă fiind cel cu zboruri directe din România. De acolo, cel mai indicat este să închiriați o mașină. Se poate ajunge și cu transport în comun, însă trebuie să faceți multe schimbări.


Localitatea de destinație se numeste Seahouses, fiind un sătuc pescăresc, de unde se organizează excursii cu barca către Insulele Farne. Insulele se află la aproximativ 3 mile depărtare de țărm, iar transportul cu barca este singura modalitate de a le vedea.


VIZITAREA INSULELOR FARNE:


Vizitarea presupune, pe langă plimbarea cu barca, și oprirea pe una dintre insule, mai exact pe Inner Farne. Sunt diverse firme care organizează excursii către aceste insule, iar pe lângă prețul biletului pentru barcă, este necesară cumpararea unui alt bilet pentru a vizita insula. Insulele sunt administrate de către National Trust, așa că dacă sunteți membru, nu mai este nevoie să cumpărați bilet pentru insulă.


Atât biletele pentru excursia cu barca, cât și cele pentru a vizita insula, se pot achiziționa din portul localității, de la ghisee separate. Prețul pentru barcă este de £30/adult, iar pentru insula £12.60.


Timpul pe Inner Farne este limitat la o oră, dar este suficient pentru a explora insula în lung și-n lat și de a vă bucura de o experiență unică.



CÂND SĂ VIZITEZI INSULELE FARNE:


Dacă acum câțiva ani, insula se putea vizita din aprilie până în septembrie, de curând au schimbat programul, reducând atât perioada de vizitare, cât și numărul de vizitatori, astfel că insula se poate vizita în lunile iunie-iulie. Aceste schimbări au ca scop protejarea păsărilor care își fac cuiburi pe insulă. Programul poate să difere și să existe fie prelungiri, fie limitări de vizitare. Dacă nu este permisă oprirea pe insulă, de obicei excursia cu barca se prelungește la 2,5 ore și se vor face opriri în zonele în care sunt mai multe păsări și pot fi admirate din barcă. În turul cu barca este inclusă și o descriere a locului cu informații interesante despre insule și păsările care aleg să cuibărească în acest paradis din nordul Angliei.


Ca și recomandare personală, nu mergeți acolo după sfarșitul lunii iulie, păsările de obicei încep să migreze în august și este posibil să nu le vedeți. Ca să vă faceți o idee, noi am reușit să vedem papagalii de apă abia la a treia încercare.


De asemenea, trebuie luată în considerare și vremea, deoarece atunci când este vânt puternic nu se vor organiza excursii, dar și unele pandemii care pot apărea. Este bine să vă informați despre vizitarea acestui loc chiar înainte cu câteva zile de a merge acolo. De exemplu, în 2022 și 2023, accesul pe insulă a fost complet interzis din cauza gripei aviare, care a omorât foarte multe păsări. Dar chiar și dacă nu se poate opri pe insule, croaziera cu barca în jurul lor este destul de spectaculoasă și merită să ajungeti aici chiar și pentru atât.


CE POȚI VEDEA PE INSULELE FARNE


Black gannets (nu am găsit numele în limba română, dacă îl știți voi, lăsați-l în comentarii), sunt păsări de mărime medie, dar considerate cele mai mari păsări care trăiesc în Atlanticul de Nord. Dacă ajungeți pe insulă la începutul lunii iulie, aveți ocazia să le vedeți cum își învață puii să zboare, este un adevărat spectacol. Dintre păsările care vin anual la Insulele Farne, majoritatea dintre ele sunt black gannets.


black gannets la insulele farne anglia

Cormorani, care pot fi văzuti și în Delta Dunării, dar și alte zone cu lacuri sau râuri. Sunt păsări care se adaptează foarte usor la orice climat și loc care are apă, fie dulce, fie sărată. Au cuibul chiar pe stânci, foarte aproape de poteca pe care circulă oamenii.


cormorani pe insulele farne din anglia

Puffinii, vedetele insulei si principalul motiv pentru care am pus pe lista acest loc. Imi doream tare mult sa vad aceste pasari si mare mi-a fost bucuria cand am aflat ca nu trebuie neaparat sa ajung pana in Islanda pentru a le vedea.


Puffinii sunt pasari migratoare, care traiesc in colonii si se hranesc cu peste, care se pare ca este din belsug in zona Insulelor Farne. Aceste pasari isi pastreaza partenerul de imperechere pentru toata viata, iar pe insula revin anual peste 37000 de perechi de puffini.


Desi par atat de dragalasi, acestia sunt niste mici furaciosi. Cuibul lor din pamant, nu este construit de catre ei, ci insusit in mod abuziv, in viziuni construite de catre iepuri, pe care le folosesc cateva luni pe an sa isi depuna ouale si sa isi creasca puii.


Si ei, au la randul lor pradatori, care asteapta sa le fure hrana. Pescărusii ii asteapta la intrarea in cuib, sa ii atace atunci cand vin cu pestele, de aceea pot sta si cateva ore cu pestele in cioc, asteptand sa fie sigura intoarcerea catre viziuna si sa isi hraneasca puii.


puffini pe insulele farne din anglia

Focile, care sunt destul de comune in Marea Britanie, in aceasta tara traind mai mult de 40 % din numarul total de foci al planetei. Acestea pot fi vazute odihnindu-se la soare, pe stancile din jurul insulelor. Aceste stanci reprezinta un refugiu pentru ele si in cazul unui atac din apa. Principalii pradatori fiind rechinii, dar si balenele. Unul dintre ghizii de pe barca, ne-a spus ca un rechin a atacat o foca chiar cu o zi inainte de a ajunge noi acolo. Exista, deci, sansa sa vedeti si astfel de lucruri, daca aveti putin noroc.


foci pe insulele farne anglia

Pescarusi


Pe Insulele Farne si-au facut cuib si diverse specii de pescarusi. Stiu, nu era neparat necesar sa ii mentionez, sunt niste pasari foarte comune, dar m-a bucurat foarte mult sa vad un cuib care sa aiba si puisori, care sunt foarte simpatici.


cuib de pescarus care are si puisori, vazut de sus pe insulele farne din anglia
cuib de pescarus

Randunicile arctice, care pot fi vazute si in Delta Dunarii, obisnuiesc sa isi construiasca cuibul chiar pe pamant si pot deveni foarte agresive daca va apropiati de el. Isi apara teritoriul si puii cu orice pret, astfel ca este recomandat sa purtati o sapca sau o palarie, deoarece sunt slabe sanse sa scapati de aceste atacuri. Nu pot spune ca m-am suparat pe ele, aveau tot dreptul sa fie suparate, pana la urma, noi le-am invadat teritoriul.


randunica arctica pe insulele farne din anglia

Pe insulele Farne vin anual pentru perioada de depunere a oualelor 23 de specii de pasari. Acesta este unul dintre putinele locuri de pe planeta unde se pot vedea la o distanta atat de mica si fotografiate fara sa aveti neaparat camere cu obiective uriase. Avantajul acestui loc este ca nu aveti nevoie de permise speciale, asa cum se intampla in cazul rezervatiilor similare.

colonii de pasari  pe insulele farne din anglia

ALTE LOCURI DE VIZITAT IN ANGLIA - PARTEA NORD-ESTICA


- Newcastle - un oras care poate fi vizitat intr-o singura zi;

- Castelul Bamburgh - aflat in apropiere, poate fi admirat chiar de la Seahouses; Puteti opta pentru o excursie de o zi catre acest castel si catre Castelul Alnwick, cu plecare din Edinburgh;

- Lindisfarne - care este atat insula, cat si peninsula, in functie de maree.

- Durham- un oras micut, care merita vazut;

- York- unul dintre orasele mele preferate din Anglia;

- Lake District - unul dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale ale Angliei; Puteti opta pentru o excursie cu plecare din Manchester, detalii aici;

- Whitby si alte doua satuce superbe din apropiere despre care am vorbit in articol.

- Castelul Alnwick - locatia de filmare a unor cadre din Harry Potter;

- Castelul Raby - unul dintre cele mai interesante castele vazute de mine in Anglia;

- Muzeul de Marina Hartlepool- unul dintre cele mai interesante muzee;

- Leeds - merita sa ii dedicati o zi, am facut si un vlog (in engleza), il gasiti pe canalul meu de Youtube;

- Bass Rock - o insula similara cu Farne, dar cu mai putine pasari. Este locul in care puteti admira White Gannets;

- Peak District - catre care se pot achizitiona excursii de o zi cu plecare din Manchester.

- Edinburgh -un oras absolut superb, care nu trebuie ratat; Puteti opta pentru excursii de o zi catre Holy Island si alte zone din nordul Angliei, detalii aici.


UNDE SA TE CAZEZI IN SEAHOUSES - LOCALITATEA DE LEGATURA PENTRU INSULELE FARNE:


- Dunelm Snug - unitate de cazare care dispune de camere duble in casute cu baie proprie. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;

- Beach House Hotel - unitate de cazare cu camere duble sau de familie. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;

- The Olde Ship Inn - unitate de cazare de tip bungalou, cotata la 4 stele. Dispune de chicineta privata, iar internetul este inclus in pretul rezervarii.


CONCLUZIE DESPRE CALATORIA LA INSULELE FARNE


Ca si concluzie personala, fiind o mare pasionata de wildlife si iubitoare de tot ceea ce tine de ornitologie, este cel mai salbatic si mai frumos loc pe care eu l-am vazut vreodata si sunt convinsa ca sunt putine locuri in lume care sa detroneze aceste insule. Astfel ca, daca aveti ocazia sa ajungeti in aceasta zona in perioada verii, nu ezitati sa puneti pe lista si aceste insule. Anglia a reusit sa ma surprinda intr-un mod foarte placut, si daca nu aveti pe lista de vazut aceasta tara, recomand sa ii dati o sansa, ar putea sa va surprinda si pe voi.


Voi ce parere aveti? Le-ati vizitat sau le-ati vizita?




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!







Comments


bottom of page