top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

York, unul dintre cele mai frumoase orase ale Angliei

Actualizată în: 23 feb.

Deși Anglia nu este considerată una dintre cele mai turistice țări, are câteva locuri destul de interesante, care cu siguranță, merită vizitate. Dacă doriți să faceți un city break într-un loc la care nu v-ați gândi prima dată, atunci Marea Britanie este răspunsul.


York este unul dintre cele mai frumoase orașe din nord-estul Angliei, fondat încă de pe vremea cuceririi romane și este unul dintre puținele orașe ale lumii construite în interiorul unui zid de protecție, care există și astăzi.


O zi, sau poate două petrecute aici, sunt mai mult decât suficiente, pentru a vă putea bucura din plin de acest loc, care este ideal atât pentru plimbări pe străduțe, vizitarea de obiective turistice, cât și pentru shopping sau viată de noapte.


strazile si arhitectura din york anglia

Din România, cel mai apropiat aeroport cu zbor direct, este cel din Leeds, iar Wizzair este compania care operează zborurile. De curând, Ryanair a adăugat zbor din România și pe aeroportul din Manchester.


Din Regatul Unit, se poate ajunge în York cu autobuz, tren sau mașină personală. Pentru mașină, puteți găsi loc de parcare chiar lângă castel.


Orașul este, în general, destul de aglomerat, asa că, dacă doriți să nu căutați prea mult un loc de parcare, sau vreți să faceți fotografii fără prea multe persoane în cadru, vă recomand să ajungeți cât mai devreme, dimineața.


Locuind mai bine de 5 ani în North Yorkshire, am vizitat York de câteva ori și pot spune că este orașul meu preferat din Anglia. Deci, dacă stați pe gânduri, nu stiți dacă să îl vizitați sau nu, acesta este semnul de care aveați nevoie! Trebuie să îl vizitați, mai ales dacă sunteți pasionați de istorie. Orașul este un muzeu în aer liber.


UNDE SÄ‚ TE CAZEZI ÃŽN YORK:


- Hoteluri de 5 stele: The Grand York, The Carriage House ( lângă York);

- Hoteluri de 4 stele: The Bishop and the Bison, Ascot House;

- Hoteluri de 3 stele sau mai puțin: Clearly Apartments Bootham, Chelmsford Place Guest House;



LOCURI DE VIZITAT ÃŽN YORK :


Pentru majoritatea activităților și locațiilor prezentate mai jos, dar și multe altele, se poate achiziționa un pass/ bilet de intrare general, care cuprinde 20 de atracții și pe care îl puteți cumpăra de aici.


Așadar, ce putem face în York:


Vizita la Catedrala, cunoscută sub numele de York Minster, care se poate vizita, atât în interior, cât și în turnuri. Prețul biletului este de £12.5/persoană.


Este considerată una dintre cele mai mari catedrale din Regatul Unit, iar construcția acesteia a fost finalizată în anul 1421, după ce, de-a lungul timpului, timp de secole, a trecut prin diverse forme de restaurare, rezistând chiar și unui incediu din anul 1984.


Cele două turnuri găzduiesc clopotele catedralei, care se pot auzi la fiecare 15 minute, în timpul zilei.


Catedralei i s-au adăugat elementele de stil gotic pe la mijlocul secolului al XII-lea, fiind cea mai mare din lume la momentul respectiv (având în vedere că cea din Koln nu era încă terminată).


catedrala din york, anglia

The Shambles , cea mai faimoasă stradă din York și una dintre cele mai vechi din Regatul Unit. A fost păstrată aproape intactă din epoca medievală, pe când servea ca piață de vândut carne. Este una dintre cele mai bine păstrate străzi din lume.


De asemenea, a fost inspirația autoarei cărților Harry Potter, pentru celebra stradă "Diagon Alley", care apare în operele sale. Pe această stradă se găsesc magazine cu produse locale sau de artizanat, un magazin cu produse similare celor care apar în filmele Harry Potter, dar și un magazin cu produse de Crăciun, care este deschis tot timpul anului.


Cea mai frumoasă perioadă de vizitat acestă stradă este în perioada Crăciunului, când toate magazinele sunt pline cu ornamente și decorațiuni pentru casă și brad. Magazinele aflate în căsuțele vechi, ca din turtă dulce, iți dau impresia că intri în casa lui Moș Crăciun. Din păcate, în Anglia nu prea ninge, altfel povestea ar fi fost completă.


the shambles, cea mai bine conservata strada din lume

După cum se poate observa în fotografii, au fost păstrate forma străzii și a trotuarului, care încadrau perfect roțile trăsurilor. Trotuarul era construit mai sus decât drumul pentru a ajuta la scurgerea sângelui de la animale și a apei de ploaie, astfel încat pietonii să nu se murdarească.


Majoritatea clădirilor de pe această stradă sunt făcute din lemn și cărămidă, toate fiind extrem de vechi. După ora zece dimineața, până târziu în noapte, această stradă devine aproape neîncăpătoare pentru mulțimea de turiști.


shambles, una dintre cele mai cunoscute strazi din york, anglia

Turnul lui Clifford sau castelul York, cum mai este cunoscut, este o ruină a unui complex fortificat, care a fost folosit ca și închisoare până în anul 1929.


Vizita la această locație poate fi destul de scurtă, deoarece nu sunt prea multe lucruri de văzut, iar priveliștea de sus asupra orașului este absolut superbă. Clădirea a fost restaurată recent de către English Heritage, asociația care se ocupă de administrarea ruinelor din Anglia. Biletul de intrare costă £5/persoană.


turnul clifford sau castelul york din york anglia, unul dintre cele mai frumoase locuri din anglia

Chiar vizavi de turn, se află Muzeul Castelului York, care este împărțit pe segmente de timp, cel mai vechi fiind de acum 400 de ani.


Aici nu găsiți neapărat lucruri vechi, expuse, ca la un muzeu obișnuit, deși sunt și acelea pe anumite segmente. Muzeul se axează pe reconstruirea unor locuri așa cum erau în trecut, ca de exemplu acum 60 ani. Există și o stradă din epoca victoriană, care te face să te întrebi dacă nu cumva călătorești înapoi în timp.


Cu siguranță merită o vizită. Mai multe informații aici.


muzeul york vazut de sus de la castelul york

Muzeul Căilor Ferate este unul dintre locurile pe care trebuie să le bifați, dacă ajungeți în York.


Este o expoziție de locomotive și trenuri, iar cladirea în care sunt amplasate arată ca o gară. Aici puteți admira atât printre primele trenuri construite, cât și trenuri din epoca contemporană.


Intrarea este gratuită, iar în interior este un loc de luat masa, chiar în fața vagoanelor din imaginea de mai jos. Locul seamană foarte mult cu o gară adevarată și creează impresia că urmează să pleci într-o călătorie.


muzeul cailor ferate din york, anglia

Muzeul Ciocolatei


Se poate rezerva un tur în mica fabrică de ciocolată, unde se prezintă tot procesul de fabricare, de la procesarea boabelor de cacao, până la produsul finit, totul într-un mod foarte interactiv, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Este vorba despre o locație micuță, deținută de o familie care are un istoric în privința fabricării ciocolatei.


În tur este inclusă și experiența creării propriei tablete de ciocolată, iar toată vizita durează în jur de o oră. Puteți să faceți rezervare aici.


Plimbare pe zidurile orașului, care au fost construite prima dată de către romani. Lungimea și scheletul au rămas aceleași, iar ulterior, în perioada medievala, construindu-se un zid mai puternic peste cel deja existent.


Zidul roman a rezistat chiar și invaziei vikingilor din 866, fiind astăzi una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din York, dar și din Anglia. Pe lungimea zidurilor se găsesc opt porți de intrare în orașul vechi, iar vizitarea este gratuită.


plimbare pe zidurile istorice ale orasului york


Plimbare cu vaporasul pe unul dintre râurile care străbat orașul York, mai exact râul Ouse. Poate fi o experiență destul de interesantă și se poate admira orașul dintr-o altă perspectivă.

Pentru adresa și/sau rezervare, croaziera pe Ouse. Puteți opta și pentru plimbare de seară, bilete aici.


Jorvik Viking Centre sau locul în care, în anul 1972, s-au făcut descoperiri care datează din perioada ocupației vikinge.


Solul locului în care s-au facut descoperirile, a conservat foarte bine, atât insecte, polen, oase de animale, cât și încălțăminte din piele, haine și alte obiecte. Cu ajutorul acestor descoperiri, oamenii de stiință au putut să înteleagă mai bine cum trăiau oamenii în acea perioadă și ce fel de dietă aveau.



La pas prin centrul vechi, care este plin de case care par a fi din altă lume. Aș putea spune că unele chiar sunt, având în vedere că sunt extrem de vechi.


Cea din imaginea de mai jos a fost construită în 1434, deci acum aproape 600 de ani, fiind martoră atâtor schimbări și poartă dovada evoluției umane de-a lungul timpului. În prezent găzduiește un magazin cu produse de artizanat, deținută de o familie de localnici.


casute vechi pe strazile din york

York are câteva bisericuțe, unde intrarea este liberă și în care se poate arunca câte o privire. Majoritatea sunt deschise publicului, iar intrarea este gratuită. Sunt sigură că nu aveți cum să le ratați, York este unul dintre orasele cu cele mai multe biserici, vă "impiedicați" de ele.


biserici in orasul york din anglia

Magazinul de gin- York Gin


Englezii sunt mari consumatori de gin, aș putea spune că este băutura lor traditională. Au o tradiție de consum a ginului destul de îndelungată. Mai exact în anii 1700, această băutură a devenit foarte populară, fiind consumată până în zilele noastre.


Așadar, ce suvenir poate fi mai interesant decât o sticla de gin? Mai ales că vine la pachet cu vizitarea unei case construite înainte de 1600.

magazin cu gin local in york anglia

Festivalul baloanelor cu aer cald


Acest festival are loc, de obicei, la finalul lunii septembrie. Se organizează indiferent de vreme, dar baloanele nu vor zbura dacă este vânt. Un zbor cu balonul, în functie de oferta aleasă, poate costa între £130 si £400 de persoană. Acest tip de festival va bucura, în mod special pe cei mici, fiind foarte multe zone pentru copii. Atracția acestui festival este, de fapt, târgul cu diverse tarabe de distracție sau de mâncare.


Puteți verifica detalii și perioada în care are loc, aici.


festivalul baloanelor cu aer cald din york anglia

Shopping


York este cunoscut pentru shopping. Nu atât de cunoscut precum Milano, dar are câteva magazine în centru (magazine pe care le întâlnim apoape în orice țară, precum Zara, TK Maxx, Primark, etc), cât și câteva outlet-uri cu haine de designer la periferia orașului. Cel mai cunoscut este York Designer's outlet, cu magazine precum Michael Kors, Guess, Hugo Boss sau Ted Baker.


Alte locuri și activităti în York:


- York Maze;

- Yorkshire Air Museum;

- Bunkerul din Razboiul Rece;

- York Dungeon;

- Tur cu tematică Harry Potter, bilete aici;

- Tur ghidat centrul vechi, bilete aici;

- Plimbare cu autobuzul decapotabil, bilete aici;

- Atelier de creatie a propriei tablete de ciocolata, detalii aici.


Ce poți vizita în apropiere de York


Dacă aveți mai mult timp la dispozitie, în zonă se mai pot vizita:


- Fountains Abbey;

- Knaresborough;

- Rievaulx Abbey;

- Scarborough;

- Whitby;


Am filmat și un vlog din acest oraș, îl gasiți pe canalul meu de Youtube.


Pentru mai multe fotografii și destinații de călătorie mă puteți umâri și pe Instagram.



Daca v-a plăcut acest articol, îl puteți distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postări, vă invit să vă abonați la newsletter, este necesară doar adresa de email.



Mulțumesc că ați citit!







Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page