top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Milano, Varenna si Bellagio - ghid de calatorie

Actualizată în: 17 mar.

V-ati facut vreodata o imagine, in minte, despre un anumit loc, pe care nu l-ati vizitat vreodata? Eu fac asta tot timpul. Imi imaginez felul in care arata un anumit oras, cum este sa te plimbi pe strazile lui, vibe-ul, oamenii, etc. Uneori imaginea creata se potriveste cu realitatea, dar de cele mai multe ori, nu are nicio legatura. Oricate fotografii ale locului respectiv as vedea, nimic nu se compara cu experienta fizica.


Milano este cunoscut pentru casele de moda celebre, magazinele de lux, dar si pentru locuitorii sai, care au un apetit pentru purtarea unor tinute demne de podium. Aceasta din urma, asa imi imaginam eu, ca urmare a fotografiilor cu diverse persoane care purtau tinute extravagante si diferite de ceea ce vedem in viata cotidiana. Am inteles ulterior ca doar in saptamana modei se intampla acest lucru.

Asa ca, daca pana sa il vizitez, il consideram orasul modei, acum il consider orasul balcoanelor verzi :) De ce asa? Pentru ca majoritatea cladirilor cu balcoane sunt pline de plante. Oamenii au facut adevarate mini-gradini chiar in casele lor pentru a compesa lipsa spatiilor verzi din oras.


CUM AJUNGI IN MILANO:


Milano este unul dintre orasele in care se ajunge cel mai usor, cu multe variante de zbor din mai multe orase ale Romaniei si cu preturi la bilete, de cele mai multe ori mai ieftine decat un bilet de tren din Bucuresti pana la Sinaia. Companiile low cost care opereaza zboruri sunt Wizzair si Ryanair.


Zborul a fost operat catre aeroportul din Malpensa. Pentru a ajunge de acolo in oras sunt autocare care circula din ora in ora, catre gara centrala din Milano. Pentru a pleca inapoi la aeroport, statia de plecare este pe partea opusa fata de locul in care ati coborat din autocar. Bilete puteti gasi aici.


Daca aterizati pe aeroportul din Bergamo, bilete de autocar gasiti aici. Daca aterizati pe Linarte, bilete de autobuz, aici.


UNDE SA TE CAZEZI IN MILANO:


Pentru ca aveam zborul de intoarcere dimineata devreme si nu doream sa pierdem timp cu transport in comun pentru a ajunge la gara si pentru ca doream sa ajungem la Lacul Como cu trenul, am ales sa ne cazam langa gara centrala. La momentul la care am facut eu rezervarea, cea mai buna optiune a fost Best Hotel. Din pacate, nu a fost o alegere prea buna si nu il pot recomanda. Camera a fost extrem de mica, foarte urata si demodata.


Daca aveti noroc si prindeti un pret bun, las cateva dintre cazarile cu cele mai bune recenzii din Milano:


- Residence De La Gare, un apartament cu bucatarie, masina de spalat, aer conditionat, wi-fi si seif;

- Gaffurio Apartment, apartament cu bucatarie, masina de spalat, terasa, gradina si accepta animale de companie;

- Ostello Bello Grande, apartament cu bucatarie, loc de gratar, balcon, accepta animale de companie;

- Residenza delle Città, apartament cu balcon, bucatarie, care accepta animale de companie;

- iQ Hotel Milano, hotel de 4 stele, cu centru spa si sala de fitness;


OBIECTIVE TURISTICE IN MILANO:


1. Ce am reusit sa vizitam noi:


Museul Leonardo 3


Este un muzeu dedicat vietii artistice a lui Leonardo Davinci. Aici nu veti vedea nimic care sa ii apartina, doar anumite replici a ceea ce a creat el.


Am achizitionat bilete la acest muzeu, din greseala, de pe Booking.com, am crezut ca sunt pentru a vedea pictura “Cina cea de taina”, pe care imi doream sa o vad, dar pentru care toate locurile in perioada respectiva au fost epuizate.


Sungurul lucru care mi-a placut la acest muzeu este locatia. Se afla in galeria comerciala si aceasta se poate admira de la cativa metri inaltime.

priveliste catre Galeri vitorio Emanuelle din Milano

Galleria Vittorio Emanuelle, considerata prima galerie comerciala din lume, construita pe patru nivele, pe timpul regelui Vittorio Emanuelle al doilea, de la care are si numele. Aici veti gasi numai magazine de lux, precum Channel, Dolce&Gabbana, Armani, etc.


Galleria Vittorio Emanuelle, Milano

Domul din Milano, care se afla la iesirea din galerie si este cea mai mare catedrala pe care am vizitat-o.


Fiind simbolul orasului, toti turistii vor dori sa o vada, asa ca, va recomand sa ajungeti acolo cat mai de dimineata pentru a evita cozile interminabile. Se poate vizita atat acoperisul, cat si interiorul care are si un mini-muzeu la subsol. Bilete puteti cumpara de aici.


In perioada in care am fost noi, inca se puteau hrani porumbeii care se strang in fata domului. Din cate am inteles, acum este ilegal.


Domul din Milano

Biserica San Bernardino alle Ossa este de neratat daca ajungeti in Milano. Este o biserica foarte speciala. Atat de speciala ca am uitat sa fac poze :)


Construita initial acum mai mult de 750 de ani, a fost distrusa de un foc si o noua biserica s-a construit in continuarea acesteia. De aceea, veti vedea diferenta dintre partea noua si partea veche. De ce spun ca este speciala? Deoarece in partea veche a bisericii a existat o camera unde erau depuse oasele din cimitir. Atunci cand a ars, oasele au fost mutate pe peretii bisericii noi.


Biserica San Bernadino Alle Ossa, Milano

O plimbare pe strazile orasului trebuie si ea, pusa pe lista de facut in Milano. Desi nu este un muzeu in aer liber, precum Roma, si acest aras are cladiri absolut superbe, cu o arhitectura spectaculoasa.

Cladiri de pe strazile din Milano

2. Ce altceva poti vizita in Milano:


- Castelul Sforzeco;

- Teatro alla Scala;

- Biserica Santa Maria Delle Gratie. Este cladirea care gazduieste celebra pictura a lui Leonardo Davinci, Cina cea de taina. Pentru a putea avea acces trebuie sa cumparati bilete cu cateva luni inainte pentru ca se vand extrem de repede. Noi nu am mai apucat. Puteti cumpara bilete de aici sau de aici.

- Basilica di Sant Ambrogio;

- Pinacoteca di Brera;

- Parcul Sempione;

- Bosco Verticale;

- Cartierul Brera;

- Muzeul Alfa Romeo;

- Stadionul San Siro, detalii aici;

- Cartierul Navigli, pentru care puteti opta sa faceti un tur si sa va bucurati de traditionalul Aperitivo, detalii aici;

- Plimbare cu trenul Bernina Express si craoziera pe Lacul Como, detalii aici;




VIZITA DE O ZI DIN MILANO LA LACUL COMO: VARENNA SI BELLAGIO


Cel mai usor de ajuns la Lacul Como este cu trenul din gara centrala, pana la Varenna. Calatoria dureaza aproximativ doua ore. Pentru a ajunge in Bellagio, trebuie sa mergeti cu ferry boat-ul, care face curse regulate din Varenna. Biletele se achizitioneaza chiar de la terminal. Daca nu vreti sa va stresati cu aceste mijloace de transport in comun, puteti rezerva o excursie organizata catre Lacul Como. Bilete aici.


De asemenea, puteti opta pentru excursii organizate si catre alte localitati de la Lacul Como, mai jos las o lista cu cateva optiuni:


- Como, Lugano si Bellagio, detalii aici;

- Alpii elvetieni si Lugano, detalii aici;

- Croaziera pe Lacul Como cu oprire in Como si Bellagio, detalii aici;


Daca va intrebati daca este suficient timp pentru a vedea ambele localitati intr-o singura zi, raspunsul este da, mai ales daca este vara si ziua este mai lunga. Noi am fost in noiembrie si am avut suficient timp sa exploram, fara sa ne grabim si sa fim presati de timp.


BELLAGIO - PRIMA OPRIRE DE LA LACUL COMO


Pentru ca Bellagio a fost motivul pentru scurta noastra escapada in Italia, am ales sa mergem prima data acolo, lasand Varenna sa o vizitam la intoarcere.


Am vazut foarte multe fotografii pe social media cu aceasta localitate si o aveam pe lista mea de vizitat, de foarte mult timp. Am avut noroc sa nu fie foarte multi turisti si sa ne bucuram de ea fara aglomeratie.

Este mai degraba un sat si se spune ca George Clooney ar detine o casa aici. Pot intelege de ce a ales sa isi achizitioneze o proprietate aici… este un loc absolut superb si spre deosebire de alte locuri din Italia, cladirile sunt ingrijite si au fatadele renovate. Peisajul catre lacul inconjurat de munti, ofera o atmosfera aparte locului.


strada pietonala in Bellagio cu vedere catre lacul como si muntii alpi
cea mai fotografiata strada din Bellagio

Pe langa plimbarea pe stradutele inguste si pietruite, in Bellagio se mai pot vizita si cateva case-palat, asa-numitele Vile. Villa Menzi si Villa Sebelloni, care se afla chiar in Bellagio si sunt deschise publicului.

strazile inguste din Bellagio, Lacul Como

VARENNA - A DOUA OPRIRE DE LA LACUL COMO


La intoarcere am oprit pentru o plimbare si in Varenna, care nu este la fel de ingrijita, precum Bellagio, dar la fel de frumoasa. Desi eu am venit la Lacul Como special pentru a vedea Bellagio, am ramas placut surprinsa sa descopar ca si Varenna este un satuc la fel de frumos si pitoresc. Nu este la fel de frumos impachetata pentru turisti, precum Bellagio, si am simtit acest loc ca fiind mai autentic.


Ce se poate vizita in Varenna:


- Villa Monastero, detalii aici;

- Castello di Vezio;

- Chiesa San Giorgio;

- Promenade du Patriarche;

- Biserca Sf Joh the Baptist;

- Puteti opta pentru un tur organizat catre Villa Balbianello, una dintre cele mai frumase locatii de la Lacul Como, detalii aici;

- Trekking ghidat prin padure, cu picnic inclus, detalii aici;

- Clasa de gatit paste si tiramisu, detalii aici;


Priveliste catre Varenna, Lacul Como, Italia

CONCLUZII DESPRE WEEKENDUL PRELUNGIT DE LA MILANO, VARENNA SI BELLAGIO:


Milano este unul dintre acele locatii care pot fi vizitate oricand, mai ales ca biletele de avion din Romania sunt tot timpul printre cele mai ieftine catre aceasta destinatie. De altfel, este o destinatie care poate fi vizitata in orice anotimp, dar recomand sa veniti aici in lunile mai-iunie, sau septembrie. Noi am ales luna noiembrie si a fost foarte frig si extrem de multa umezeala si chiar a plouat torential seara.


Neaparat dati o fuga si pana la Lacul Como, as spune ca merita o vizita mai mult decat orasul. Pentru a vizita Varenna si Bellagio este suficient sa va rezervati o singura zi. Cazarile la Lacul Como sunt mult mai scumpe fata de cele din Milano si nu are rost sa rezervati ceva acolo, doar daca vreti sa aveti parte de anumite experiente oferite de hotelurile respective.


Citeste si despre alte destinatii care merita vizitate in Italia: Coasta Amalfi, Fiordo di Furore, Insula Capri, Genova si Portofino.


Pentru mai multe idei de vacanță și fotografii, mă puteți urmări pe Instagram.


Daca v-a plăcut acest articol, îi puteți da un share si vă puteți abona pentru a fi la curent cu ultimele postări.


Multumesc pentru că ați citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page