top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Coasta Amalfi, Italia - ghid de călătorie

Actualizată în: 22 feb.

Una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Italia este cu siguranță, Coasta Amalfi, care se întinde pe o lungime de aproximativ 50 km și cuprinde orașe precum Positano, Ravello, Amalfi. Micile orășele construite pe coasta abruptă, au un farmec aparte, reprezentând un mix dintre peisaje absolut superbe și priveliști care îți taie respirația, făcându-te să îți dorești să te muți acolo definitiv.


Deși este o regiune cunoscută pentru plantațiile de lămâi și producția de bautură Limoncello, economia locală de pe Coasta Amalfi se bazează în proporție de 97% pe turism. Judecând atât în funcție de aglomerație, cât și de prețurile zonei, aș spune că localnicii nu o duc rău deloc.


Această destinație nu se afla pe lista mea de vizitat și trebuie să recunosc că nu credeam că o să ajung acolo prea curând. Dar cum pandemia a dat peste cap multe planuri, Coasta Amalfi a devenit rapid o opțiune, mai ales că îmi doaream foarte mult să vizitez și orașul îngropat de viu de la Pompei, care se află relativ aproape de coastă. Pot spune că mi-a placut atât de mult, încat dacă aș fi avut mijloacele financiare m-aș fi mutat acolo, fără să stau pe gânduri, în ciuda faptului că este greu accesibilă, aglomerată, iar haosul este la el acasă.


CUM AJUNGI PE COASTA AMALFI:


Cel mai apropiat aeroport este cel din Napoli, pe care operează zboruri din București, atât Ryanair, cât și Wizzair. Dacă aveți noroc, puteți prinde prețuri foarte bune, deoarece au zboruri frecvente către această destinație.


Pentru a ajunge pe Coasta Amalfi, din aeroportul Napoli, sunt câteva opțiuni:


- autobuz până la gara din Napoli, apoi tren până în Salerno sau Sorrento, în funcție de localitatea în care doriți să ajungeți. Din ambele orașe sunt autobuze care circulă pe toată coasta.

- autobuz până la gara din Napoli, apoi autobuz de langă gară, până în Sorrento;

- transfer cu microbuz, bilete și rezervări;


Dacă doriți să ajungeți doar o zi pe Coasta Amalfi, din Napoli, rezervând o excursie organizată de o zi, las link către detalii și bilete:


- excursie de 8 ore din Napoli către Sorrento, Positano și Amalfi, bilete aici;

- excursie de 9-10 ore, cu barca, din Napoli către toată Coasta Amalfi, bilete aici;

- excursie de 9-10 ore din Napoli, către Sorrento, Positano, Amalfi, Ravello, bilete aici;



RECOMANDĂRI DE CĂLĂTORIE PENTRU COASTA AMALFI


Dacă doriți să vizitați cât mai multe obiective turistice din această locație, mai jos, las câteva recomandări cu lucruri pe care aș fi dorit să le stiu înainte de a rezerva o vacanță aici:


1. Transportul și cât de sigur este să conduci pe Coasta Amalfi;


Dacă aveti permis de conducere, recomand închirierea unei mașini. Da, este cea mai costisitoare variantă posibilă și din punctul meu de vedere, varianta care va face o mare diferență dintre o vacanță reusită și una mai puțin reusită. Nu recomand, totuși, să platiți depozit. Cereți la ghiseu asigurarea de tip full cover și în acest fel veți fi absolvit de plata oricărei daune, de orice tip. Am observat că 99% dintre mașinile de acolo erau zgâriate sau lovite, asa că nu doriți să riscați. Las un mic ghid pentru inchirierea unei mașini.


Înainte de a-mi planifica această vacanță, am citit recomandări și am intrebat prietenii în legatură cu cea mai bună variantă, iar majoritatea recomandărilor au fost să nu închiriez mașină, deoarece straduțele sunt foarte înguste și nu prea se găsesc locuri de parcare, asa că le-am ascultat sfatul, iar după două zile de stres cu autobuzuri și taxiuri, am decis să închiriem o mașină.


Pentru a vă face o idee, parcarea costă între 3-6€/ora și nu prea se găsesc parcări gratuite. Există parcări cu plată și dacă ajungeti dimineața, veti prinde loc, cu sigurantă. De exemplu, în Positano există parcare în apropierea plajei într-un fel de garaj, deci va trebui să coborâți foarte mult, nu vă alarmați dacă nu găsiți loc în parcările de pe marginea străzilor. Dacă doriti să parcați în afara locurilor special amenajate, asigurati-vă că roțile mașinii nu trec de linia continuă de pe carosabil, astfel veți primi amendă. Costul amenzii nu este cu mult diferit față de costul parcării, dar veți pierde timp cu achitatul acesteia.


Traficul nu este cel mai lejer, dar comparând cu cel din București, este mult mai bine, nefiind oraș atât de mare, singurul impediment fiind straduțele foarte inguste. Dacă luăm în considerare că autobuzele circulă pe acolo (cu greu, este adevarat), pentru o mașina micuță, ar trebui să fie cu mult mai simplu.


Dacă nu doriți să închiriați mașină, alte variante de transport ar fi barcă, scuter, taxi și autobuz.


Taxiurile sunt foarte scumpe, iar autobuzele circulă din oră în oră, iar dacă sunt pline, nu opresc, asa că se poate întampla să așteptați ore întregi, în soare, până reușiți să vă deplasați dintr-o locatie într-alta. Biletele se cumpară de la chioșcurile cu suveniruri, sau magazinele locale și trebuie compostate în momentul urcării în autobuz.


2. Când să vizitezi Coasta Amalfi?


Dacă alegeți să mergeți în full sezon, în lunile iulie-august, trebuie să luați în considerare aglomerația, prețurile mai ridicate, dar și faptul că, deși termometrul arată 30 grade C, temperatura resimțită este mult mai mare, iar faptul că orașele sunt în majoritate verticale, va trebui să urcați și să coborâți foarte multe scări, ceea ce va amplifica acea senzație de caldură, ce poate fi un impediment în a explora și vizita cât mai multe locuri. Recomand să veniți aici în perioada martie-mai, sau septembrie-octombrie. Nu aș veni aici iarna, deoarece plouă destul de mult.


3. Unde te cazezi pe Coasta Amalfi?


De preferat, dacă doriți să vă petreceți vacanța exclusiv pe Coasta Amalfi, recomand Positano, este inima coastei și cel mai animat oraș. Din păcate, cazările ieftine și bune se dau repede, iar în plin sezon turistic este aproape imposibil să găsiti ceva la un preț decent. Dacă nu aveți limită la buget, atunci nu ezitați. O variantă mai ieftină, langă coastă ar fi Sorrento. Dacă vreți să faceți doar o excursie de o zi către coastă, atunci Napoli sau Pompei pot fi luate în calcul.


Hoteluri în Positano cu cele mai mici prețuri pe Booking și cele mai mari note: Sweet Home Positano, Casa Simona, Villa Punta del Sole;


O altă variantă aproape de coastă, ar mai fi în localitatea Sorrento, las câteva recomandări: Agriturismo Primaluce, Sorrento Garden, Casa Mary Family Apartment, Sorrento ResArt Suite.

4. Ce poți să vizitezi pe Coasta Amalfi?


Positano este cel mai faimos dintre orasele de pe Coasta Amalfi și trebuie să recunosc faptul că am fost sceptică cu privire la acest loc, mă asteptam să arate bine doar în poze și atât.


Este unul dintre acele locuri pe care le vezi peste tot prin social media și te întrebi, dacă oare chiar merită să fie vizitat. Din punctul meu de vedere, este superb și este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am vizitat, în care mi-ar placea să revin și care, cu sigurantă, iși merită faima.


Deși nu este un oraș foarte mare, este unul dintre cele mai turistice locuri din Italia, asa că, pregatește-te psihic pentru aglomerație, cel putin în perioada verii.


Ce poți face în Positano:


- drumeție pe poteca "Sentiero Degli Dei";

- vizitarea catedralei "Santa Maria";

- plimbare pe straduțele verticale;

- shopping de produse tradiționale;

- incearcă traditionalul desert "Lemon Sorbet";

- relaxeză-te la plajă;

- inchiriază o barcă;

- croazieră privată cu o barcă italiană clasică 500, detalii aici;

- turul orașului vechi cu ghid arheolog, detalii aici;

- clasă de gătit la domiciliu pentru grupuri mici cu un localnic, detalii aici;

- clasăa de gătit paste și Tiramisu cu vin, detalii aici;

- experiență privată cu barca la apus de soare, detalii aici;


Plaja este foarte mare și are atât zona de prosoape, cât și zonă cu sezlong. Dacă alegeți să stați la soare în zona de prosoape, trebuie să luați în considerare faptul că plaja nu are nisip fin, ci pietricele, care pot fi destul de incomode.

Pentru zona de sezlong, prețul este de 60€, (preț ce poate varia în funcție de perioada în care mergeți), pentru o umbrelă cu două sezlonguri, unde aveți posibilitatea să comandați mancare și bautură care să vă fie servită pe plaja, pentru un preț adițional.


positano, coasta amalfi italia

Ravello este un sătuc destul de mic, dar foarte frumos și linistit, ce nu trebuie ratat. Localitatea există din secolul al V-lea și a fost un oraș cu importanță economică în trecut, având ca principală activitate vopsirea lânii. În zilele noastre, în centrul istoric se găsesc o serie de magazine cu suveniruri și terase, reprezentând o atractie pentru turiști. De asemenea, centrul este înscris și în patrimoniul UNESCO.


Ca și activități, puteți vizita Villa Rufolo și Villa Cimbrone. Noi am vizitat doar Villa Rufolo, de Villa Cimbrone am aflat ulterior.


Villa Rufolo este situată chiar în centrul istoric al localității, iar biletul de intrare costă 7 euro/persoană.


Deși anumite structuri ale vilei datează din secolul al XIII-lea, majoritatea clădirii a fost constuită în secolul al XIX-lea.


Partea cea mai frumoasă a acestei vile este priveliștea asupra dealurilor terasate. Se spune că acest loc l-a inspirat pe Wagner, compozitorul de origine germană, să termine opera sa muzicală, Parsifal. Astfel, orașul Ravello este considerat orășelul muzicii, organizându-se anual diverse festivaluri muzicale.


Gradina vilei este și ea, destul de interesantă, pe două nivele, cu flori colorate și detalii arhitecturale în stilul specific italian.


ravello, vila rufolo, coasta amalfi italia

Vietri sul Mare este un oraș destul de turistic, deși nu deține notorietatea pe care o are Positano. Este cunoscut, în special, pentru fabricarea vaselor de ceramică, o tradiție ce datează din secolul al XV-lea.


Plaja acestei stațiuni este una dintre cele mai mari, comparând cu cele de pe Coasta Amalfi. Este o plajă cu nisip fin, intrare lină în apă și este amenajata cu sezlonguri și umbrele. Zona de prosoape este foarte restransă.


Trebuie să recunosc că motivul care m-a facut să pun acest loc pe lista de vizitat, a fost straduța din imaginea de mai jos.


Daca vă plac fructele de mare și peștele, aici este locul ideal să le incercați. Toate terasele și restaurantele le au în meniu. Noi chiar am cautat și alte feluri de mancare, în special pizza. O mică poveste oarecum amuzantă vis-a-vis de mancarea din acest oraș: după ce am întrebat la absolut toate terasele pe care noi le-am întalnit, dacă au pizza și toți au spus că NU, deși în denumirea restaurantului era "pizzeria", am ajuns la o terasă, undeva în apropierea plajei, unde am intrebat la fel, dacă au pizza. Răspunsul acestora a fost: "bineînteles că avem pizza, doar e Italia" :)) I-am fi crezut pe cuvânt dacă nu întrebasem peste tot😁


vietri sul mare coasta amalfi italia


Fiordo di Furore este o plajă micuță, un colț de paradis, situată între Positano și Amalfi. Deși se aglomerează pe timpul zilei, este o plaja destul de retrasă care oferă senzația de intimitate.


Locuri de parcare nu se găsesc, noi am lasat mașina în parcarea unui restaurant și am plătit în jur de €30 pentru toată ziua, preț ce poate fi scăzut din nota de plată, dacă alegeți să mâncați acolo.


Am scris un articol separat despre plaja Fiordo di Furore.


fiordo di furore coasta amalfi italia

Praiano este o localitate micuță, pe care nu am reușit să o vizitez, am ales să mă relaxez la plajă, temperatura afară fiind mult prea ridicată pentru a explora.


Plaja nu este naturală, a fost construită de către oameni și este foarte mică, cu pietriș, având atât zona de sezlong, cât și de prosop. Este și un restaurant/ bar pe plajă, care administrează zona de sezlonguri.


Două sezlonguri costă €30 și trebuie să ajungeți acolo foarte devreme pentru a găsi locuri libere. Același lucru aplicându-se și la parcare, care este cu plată. Nu recomand să parcați în altă zonă, se dau amenzi.

vedere catre plaja de la praiano
plaja de la Praiano

CONCLUZII DESPRE COASTA AMALFI


Am plecat către această destinație fără prea multe asteptări și s-a dovedit una dintre cele mai frumoase locații pe care le-am vizitat. Am rămas fascinată de peisajele Coastei Amalfi, de orasele verticale și de vibe-ul zonei. Positano a fost cel mai frumos loc dintre toate, iar Italia a urcat in topul preferințelor mele. Cu sigurantă o să revin pe Coasta Amalfi, probabil într-o lună mai puțin aglomerată, pentru a savura cu adevarat frumusețea locului, fără aglomerația specifică sezonului cald.


Tot în această vacanță, alături de Coasta Amalfi, am mai vizitat Insula Capri, Napoli și situl arheologic de la Pompei.


Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele postări, vă puteți abona, este necesară doar adresa de email.


Pentru mai multe destinații, clipuri video și fotografii, mă puteți urmări pe Instagram, sau Youtube.


Multumesc că ați citit! Spor la cât mai multe călătorii!








Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page