top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Pompei, orasul ingropat de viu

Actualizată în: 6 ian.

Cred ca putem cadea cu totii de acord ca Italia este o tara superba, care are foarte multe lucruri de oferit din punct de vedere turistic. Orasul antic Pompei este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante comori ale Italiei, atat din punct de vedere turistic, cat si istoric.


Pompeiul vechi reprezinta unul dintre orasele descoperite in cenusa vulcanica a Vezuviului, aflandu-se in situl arheologic din Pompeiul zilelor noastre.


CUM AJUNGI LA SITUL ARHEOLOGIC DE LA POMPEI:


Cel mai apropiat aeroport este cel din Napoli, pe care sunt operate zbouri frecvente de catre Wizzair si Ryanair. Din aeroport exista autobuz pana in Napoli. Pentru a ajunge in orasul Pompei, exista tren din Gara Centrala din Napoli. Odata ajunsi in oras, fie apelati la un taxi, fie mergeti pe jos pana la situl arheologic.


Daca veniti cu masina personala sau inchiriata, exista parcare cu plata in apropierea sitului arheologic.


O alta optiune pentru a ajunge la Situl Arheologic de la Pompei este in cadrul unei excursii cu plecare din Napoli si pe care o puteti achizitiona de aici. Puteti opta si pentru o excursie in care sa vizitati alaturi de Pompei si Muntele Vezuviu, bilete aici.



VIZITAREA SITULUI ARHEOLOGIC AL ORASULUI POMPEI:


Situl arheologic, este de fapt un oras antic in marime naturala. Biletele de intrare pot fi achizitionate de la ghiseu sau daca doriti sa scapati de statul la coada, le puteti achizitiona online. Puteti opta pentru bilet simplu, cu ghid, cu vizita la Herculaneum, cu vizita la Vezuviu si degustare de vin.


O harta luata de la ghiseul de la intrare, incaltari comode si o zi intreaga rezervata pentru explorat sunt recomanadarile mele cu privire la o vizita in acest loc, la care, daca alegeti sa veniti aici vara, mai adaugam protectie solara si suficienta apa de baut.


Ruinele au fost descoperite la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre un sapator de fantani, insa nu s-au efectuat sapaturi arheologice pana in anul 1748, atunci cand aceste ruine au fost identificate ca fiind ale Pompeiului antic.


Ce s-a intamplat cu orasul Pompei?


Vulcanul Vezuviu, aflat la aproximativ 14 km distanta de Pompei si Herculaneum, erupe la sfarsitul verii, in 79. Eruptia a durat doar doua zile, insa suficient de mult cat sa curme viata a peste 1500 de persoane si sa stearga de pe harta localitati importante.


In primele ore, eruptia nu a fost considerata periculoasa, de aceea multi oameni nu au parasit orasul. La momentul respectiv, impreuna cu Herculaneum, Pompeiul numara o populatie de aproximativ 20000 de persoane. Multi dintre acestia au reusit, totusi, sa paraseasca zona si sa scape cu viata.


Initial s-a considerat ca cele 1500 de persoane gasite de catre arheologi, au murit din cauza inhalarii de gaz toxic. Ulterior, s-a dovedit ca a fost o teorie gresita, adevarata cauza a mortii fiind caldura emisa de lava vulcanului, care ar fi facut atmostera locului sa ajunga pana la temperaturi de 300 grade C.


Istoria orasului antic Pompei si ce putem vedea la situl arheologic:


Este unul dintre putinele orase ale vremii respective care a fost costruit din piatra si nu din lemn, asa cum se obisnuia. Aici se gaseau teatre, baruri si vile impresionante.


Pamantul zonei in care era asezat orasul era destul de fertil, facandu-l ideal pentru agricultura. Faptul ca era destul de aproape de mare a ajutat la comert. Aceste doua avantaje, au facut din Pompei unul dintre cele mai prospere orase ale vremii respective.

Orasul ingropat de viu de la Pompei, Italia

Strazile orasului au fost construite in asa fel incat apa de ploaie si mizeria orasului sa curga prin mijloc, iar trotuarul a fost contruit mai inalt pentru ca locuitorii sa poata merge fara a se murdari. Pe alocuri, se gasesc pietre care ajuta la traversarea strazii.


Pompei era cunoscut ca fiind orasul exportator de ulei de masline si vin, reprezentand, totodata si locul de vacanta pentru aristrocratia romana. Multi dintre acesti aristrocrati au ales sa se mute aici, iar Templul "Fortuna Augusta" si "Eumachia" sunt doar doua dintre cladirile care atesta acest lucru.


Cenusa vulcanica a conservat orasul extrem de bine, in unele locuri fiind vizibile pana si picturile de pe pereti si detaliile de mozaic de pe podea. Un exemplu gasisti in fotografia de mai jos, acesta nefiind singurul loc de acest fel din Pompei.


Orasul ingropat de viu de la Pompei, Italia

Amfitreatul orasului, construit cu aproximativ 150 de ani inaintea Coloseumului din Roma, era folosit de catre populatie pentru a admira luptele cu gladiatori, care erau foarte populare la vremea respectiva.


Amfiteatru la Situl Arheologic de la Pompei, Italia

Vilele aristrocratilor vremii erau cel mai adesea decorate cu picturi si sculpturi, dispuneau de gradini vaste de pomi fructiferi si de privelisti panoramice asupra orasului. Cea din imaginea de mai jos, poate fi vizitata in apropiere de amfiteatrul orasului. Din pacate nu este 100% autentica, pe alocuri fiind restaurata pentru a nu exista riscul sa se prabuseasca. Chiar si asa, este la fel de impresionanta.


Vilele aristrocratilor romani de la orasul ingropat de viu de la Pompei, Italia

In timpul excavarilor, s-au descoperit cavitati de aer in cenusa vulcanica, care s-au format in urma descompunerii corpurilor victimelor vulcanului. Unul dintre arheologi a avut ideea de a face mulaje, turnand ipsos in aceste cavitati. Unul dintre locurile in care se pot vedea aceste mulaje este Gradina Fugitivilor. In acest loc s-au descoperit ramasitele a 3 cai inhamati si oameni fugind care se indreptau catre poarta Nocera, una dintre iesirile orasului.


Orasul ingropat de viu de la Pompei, Italia

CE ALTE LOCATII POTI VIZITA IN ZONA:


In concediul in care am vizitat acest loc, am mai vizitat orasul Napoli, Coasta Amalfi si Insula Capri. In zona mai puteti vizita;


- situl arheologic Herculaneum;

- vulcanul Vezuviu;

- Insula Ischia;

- Insula Procida;

- Vale dell' Orso, care este un parc acvatic;

- Orasul roman scufundat din Baia;

- Torre del Greco.



UNDE TE CAZEZI IN POMPEI:


Dinte optiunile disponibile pe Booking, cele care mi-au atras atentia si nu sunt nici foarte scumpe, le-am lasat mai jos:


  • Sweet Country Home - Casa LuMePa - unitate de cazare cu camere duble, cu bucatarie si parcare gratuita;

  • Domus Annae B&B - unitate de cazare care dispune atat de camere duble, cat si de apartamente care pot acomoda pana la 4 persoane;

  • Villa Julia - unitate de cazare care dispune de camere duble, triple sau chiar cvadruple. Dispune de parcare, terasa si room service.



CONCLUZII DESPRE ORASUL INGROPAT DE VIU DE LA POMPEI:


Orasul ingropat de la Pompei este una dintre cele mai mari comori descoperite de catre arheologi si care merita vizitata chiar daca nu sunteti pasionati de istorie. Eu sunt foarte bucuroasa ca exista un astfel de loc in aceasta lume si ca am avut ocazia sa il vizitez. Recomand sa va luati si ghid, fie audio, fie un ghid de turism, de la care sa aflati anumite informatii si detalii legate de fiecare loc pe care il vedeti in interiorul sitului, sunt convinsa ca acest lucru va face experienta mult mai placuta.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.




Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!



bottom of page