top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Cum sa petreci o zi in Veliko Tarnovo

Actualizată în: 29 ian.

CUM SA PETRECI O ZI SAU UN WEEKEND IN VELIKO TARNOVO, BULGARIA


Imi amintesc cu drag prima mea iesire din tara. Avea sa fie in cadrul unei excursii organizate la Veliko Tarnovo, un orasel care m-a impresionat la prima privire. Inca din autocar abia asteptam sa cobaram si sa luam la pas stradutele pietruite si sa descoperim orasul ce candva era considerat a doua Roma.


Acum, in 2023, la doua mea vizita in Veliko, am avut ocazia sa vad orasul cu alti ochi. Cel putin asta am crezut, ca o sa il percep diferit, dupa opt ani in care am calatorit in multe alte locuri si tari diferite. Spre surprinderea mea, orasul a ramas exact asa cum il pastrasem in memorie. Putine lucruri s-au schimbat, poate s-a mai renovat cate o cladire, pe ici, pe colo si poate nu mai sunt atat de multi turisti, asa cum erau atunci.


Veliko Tarnovo, care tradus inseamna Maretul Tarnovo, a reprezentat capitala celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. A fost resedinta nobilimii din anul 1185, pana in anul 1393, cand a fost cucerit de catre Imperiul Bizantin. In zilele noastre, acest loc este unul dintre cele mai vizitate orase din Bulgaria.


Orasul este construit pe trei dealuri, oferind strazilor diferente de nivel, dar si privelisti spectaculoase. Din loc in loc exista cate un punct de belvedere, unde puteti admira vaile si dealurile pe care sunt construite case in stil traditional bulgaresc.


CUM AJUNGI IN VELIKO TARNOVO


Veliko se afla la o distanta de 110 km de granita cu Romania si aproximativ 180 km de Bucuresti. Cel mai usor de ajuns este fie cu masina personala, fie in cadrul unuei excursii organizate.


Drumul dureaza 2 ore si jumatate din Bucuresti, fara a pune la socoteala timpul petrecut in vama de la Giurgiu, care poate sa fie intre 5 minute, sau chiar ore, daca este sezon de calatorit catre Grecia sau Turcia.


Pentru a conduce in Bulgaria este necesar sa cumparati vigneta bulgareasca, pe care recomand sa o achizitionati chiar dupa controlul pasapoartelor, in vama. Sunt atat automate, care sunt foarte usor de folosit si la care se poate plati doar cu cardul, cat si ghisee clasice.


De asemenea, este bine de stiut ca sunt multe filtre de politie pe drum, cu radare atat de viteza, cat si de vigneta, in special in zonele cu limita sub 90, asa ca evitati sa depasiti viteza legala daca nu doriti amenda.


Pentru a va rezerva locul in cadrul unei excursii organizate cu plecare din Bucuresti, accesati acest link, sau acesta.



CE POTI FACE O ZI IN VELIKO TARNOVO:


Cetatea Tsarevets


O vizita la Veliko Tarnovo nu poate sa nu inceapa cu explorarea Cetatii Tsarevets. Istoria acestui loc incepe inca din secolul al IV-lea. S-au gasit dovezi care atesta ca acest loc era locuit inca din acea perioada, care a fost una prospera si infloritoare, iar acest loc era considerat a doua Roma. In anul 1185 s-a construit Cetatea Tsarevets, care era ca un mic orasel, cu ziduri fortificate. Aceasta a rezistat pana in anul 1393, cand a fost arsa din temelii de catre turci. Distrugerea micii cetati a coincis cu destramarea celui de-al doilea Imperiu Bulgar.


privelistea de la cetatea tsarevets catre veliko tarnovo

In zilele noastre, complexul arata precum un parc, in care va puteti bucura de o plimbare in natura si puteti admira maretia zidurilor, care inca pot fi observate. Punctul turistic principal este reprezentat de biserica situata in varful dealului. Aceasta a fost construita destul de recent, in anul 1978, in locul unei foste biserici. Picturile din interiorul sau au dus la un val de critici din partea reprezentantilor bisericii bulgare, care le considera o blasfemie. Din cauza acestui aspect, biserica nu a fost niciodata sfintita. Cu toate acestea, aduna o multime de turisti curiosi, veniti sa vada picturile si sa decida pentru ei, daca intr-adevar merita sfintita sau nu.


picturile de la manastirea tsarevets din veliko tarnovo

Intrarea costa 10 leva de persoana, iar biletele se achizitioneaza de la casa de bilete situata chiar in fata turnichetilor de la intrare.


manastirea de pe dealul tsarevets din veliko tarnovo

Dupa vizitarea Cetatii Tsarevets, este musai sa faceti o plimbare pe stradutele micului oras, caci ce vizita ar fi fara a explora la pas? Asadar, luati-va incaltari comode si spor la explorat.


In drumul nostru, pe strada care leaga cetatea Tsarevets de restul orasului, intalnim cateva restaurante, biserici, cladiri vechi si magazine cu suveniruri. Desi pe internet am intalnit multe recomandari cu nume de strazi interesante din Veliko, cea care mi-a placut cel mai mult a fost in zona strazii Rezervoarska.


Pe unii pereti laterali ai cladirilor inalte din oras puteti admira picturi din aceeasi tematica cu manastirea de pe Dealul Tsarevets. Din loc in loc exista cate un punct de belvedere asupra orasului sau al dealurilor care-l inconjoara.


strazile istorice din veliko tarnovo bulgaria

Manastirile si bisericile din Veliko Tarnovo


In Veliko sunt foarte multe biserici si manastiri pe care le puteti vizita, care nu fac nota abstracta fata de restul cladirilor, majoritatea fiind darapanate si neingrijite, dar cu toate acestea, foarte frumoase. Dintre toate, mi-au atras atentia doua astfel de cladiri: cea a catedralei Nasterea Maicii Domnului si cea Manastirii Sfintii Mucenici.


Catedrala Nasterea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe vazute de mine. Constructia ei a durat 6 ani, din 1842 pana in 1848, iar in anul 1913 a fost disrusa de un cutremur. Aceasta a fost reconstruita in anul 1934. Intrarea este gratuita.


Manastirea Sfintii 40 mucenici se afla in partea stanga a cetatii Tsarevets, langa albia raului, astfel ca va trebui sa coborati putin. Langa aceasta biserica este si o parcare, care momentan este gratuita. Biserica a fost renovata destul de recent si are o gradina ingrijita. Intrarea se plateste si costa in jur de 3 leva/persoana.


manastiri in veliko tarnovo bulgaria

Cetatea Trapezitsa, aflata putin in afara orasului si la care se poate urca cu un funicular. In zilele noastre se pot admira doar ruinele a ceea ce candva a fost o cetate locuita mai bine de 200 de ani. Si aceasta, la fel ca si Cetatea Tsarevets, a fost distrusa de catre otomani.


cetatea trapezitsa din veliko tarnovo

Monumetul dinastiei Assen, construit pentru a celebra cei 800 de ani de la intemeierea celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, in anul 1985. Nu monumentul in sine este atractia principala, ci privelistea de acolo asupra orasului.


Daca aveti la dispozitie mai mult timp pentru a explora mai in detaliu acest loc, este bine de stiut ca in Veliko exista numeroase muzee si galerii de arta. Printre altele, se pot vizita: Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Muzeul Artei Contemporane, Muzeul Literaturii, Muzeul Figurinelor de Ceara.


galerie de arta din veliko tarnovo


UNDE SA TE CAZEZI SI UNDE SA MANANCI IN VELIKO TARNOVO


Ca si optiuni de cazare, aveti o gama destul de variata. Recomand sa aveti in vedere si Arbanassi, ca si locatie de cazare. Este o localitate situata la inaltime, pe care recomand sa o puneti pe lista de vizitat macar, daca nu o alegeti pentru a va caza. Pe Booking exista o gama variata de hoteluri cu piscine si terase cu vederi panoramice. Mai jos las cateva dintre locurile care mi s-au parut mai interesante, cu link catre fiecare:


- Park Hotel Asenevtsi - hotel in Veliko Tarnovo, cu camere spatioase, piscina, zona spa si internet inclus in pret;

- Villa Arbanashki Han - unitate de cazare in Arbanassi, cu piscina exterioara, baie privata si parcare gratuita;

- The Four Houses - unitate de cazare in Kostenkovtsi, cu piscina, gratar, bucatarie, parcare si internet incluse in pret. Cazarea se face in casute induviduale, decorate in stil traditional bulgaresc, care pot gazdui de la 2, pana la 6 persoane.


Ca si optiuni de a lua masa, in afara de recomandarile venite de pe Trip Advisor, personal am incercat doua locatii. Ambele au in comun faptul ca se asteapta destul de mult dupa mancare, si tin sa mentionez acest lucru in special pentru persoanele care vin in acest oras doar pentru o zi, deoarece va poate lua din timpul pe care il aveti la dispozitie pentru explorat. Cele doua restaurante:


- The Green Restaurant, situat chiar langa Cetatea Tsarevets, care nu m-a multumit nici in privinta mancarii, nici in privinta servirii. Pe langa faptul ca am pierdut cateva ore acolo, mancarea nu a avut niciun gust, chelnerita nu si-a notat comanda noastra si nu ne-a adus tot ceea ce am comandat.


- Ego Pizza and Grill, unde mancarea a fost buna, nimic iesit din comun, dar gustoasa. Pentru unele feluri de mancare se asteapta mai bine de o ora, asa ca alegeti ceva ce se face usor, daca nu vreti sa va petreceti ziua acolo.


CONCLUZII


Veliko Tarnovo nu este un oras de o frumusete extraordinara, dar cu toate astea mi-a placut foarte mult. Sunt constienta ca ar mai fi mult de lucru la ceea ce tine de aspectul anumitor cladiri, care sunt destul de degradate. De altfel, nu ma pot abtine sa nu fac o comparatie cu orasele romanesti. Daca la capitolul litoral si statiuni de la Marea Neagra, Bulgaria castiga detasat, si cu parere de rau, le prefer in defavoarea celor din Romania, in ceea ce priveste frumusetea oraselor, tara noastra este mult mai interesanta si mai ofertanta. Sunt curioasa si de parerea voastra, am dreptate, sau nu? Daca aveti placerea, lasati-va parerea in comentarii.



Cititi si despre alte destinatii de calatorie: Meteora, Bibury, Fiordo di Furore, Stonehenge sau Kavarna.


Vizita mea in Veliko Tarnovo de anul acesta o puteti urmari pe canalul meu de Youtube in limba engleza.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

Comments


bottom of page