top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Bibury, unul dintre cele mai pitoresti sate ale Angliei

Actualizată în: 22 ian.

Cand asociez cuvantul "pitoresc" cu Anglia, primul gand care imi vine in minte este Cotswold, regiunea cu cele mai vechi sate, cu casute mai batrane de 600 de ani, care sunt inca locuite. O regiune ca dintr-o lume de basm, in care ai impresia ca te intorci in timp plimbandu-te pe strazi. Doar masinile parcate pe marginea strazilor si turistii dornici de explorat, te aduc inapoi in prezent.


Toata zona arata ca un muzeu in aer liber, in care este foarte liniste si se aude doar cantecul pasarilor, desi culmea, este plin de oameni, in majoritate turisti. Casele de marimi si culori asemanatoare, sunt aliniate aproape perfect. Englezii numesc aceste case ca fiind facute din " stone honey hued", adica din piatra de culoarea mierii.


Pentru iubitorii de drumetii, este amenajat si un traseu, fara diferente mari de nivel. Se numeste Cotwolds Way si are o lungime de 164 km (102 mile). Traseul porneste din Bath si evident, pot fi parcurse doar anumite portiuni din el. Las link catre site-ul cu harti si alte detalii despre traseu, aici.


Eu am reusit sa vizitez doar doua sate din regiunea Cotwolds si sper ca o sa mai am ocazia pe viitor sa mai ajung in zona si sa explorez mai mult. Despre unul dintre ele o sa va vorbesc in acest articol. Asadar:


BIBURY este satul pe care il vedeam constant prin fotografii prin social media si care m-au facut sa imi doresc sa il pun pe lista cu locatii in care vreau sa ajung. Ce pot garanta este ca oricat de frumoase ar fi fotografiile, nu redau 100% frumusetea locului.


casa veche in bibury anglia


priveliste in bibury, unul dintre cele mai pitoresti locuri de vizitat in anglia

Asezat pe raul Coln si inconjurat de verdeata, cu potecute care unesc principalele strazi ale satului, Bibury poate fi locul ideal de a petrece cateva ore, sau chiar o zi si a va bucura de autenticitatea britanica si tot ceea ce inseamna viata traditionala englezeasca: de la locuinte pastrate intacte din secolul al XIV-lea, pana la mancarea specifica zonei.


Si ca tot a venit vorba de mancare, in localitate exista si o pastravarie unde puteti manca peste proaspat pregatit, absolut delicios. Locatia se numeste Bibury Trout Farm si aveti posibilitatea sa va pescuiti propriul peste, daca doriti. Este un loc care poate bucura atat pe cei mici, cat si pe cei mari.


In sat mai exista cateva locuri in care puteti manca si unde se servesc si alte preparate. Las un link catre Trip Advisor cu optiunile pe care le aveti.



LOCURI DE VIZITAT IN BIBURY:


Arlington Row este cea mai cunoscuta strada si totodata cea mai fotografiata din Cotswolds, fiind si strada pe care s-au filmat secvente din filmul "Stardust". Situata in mijlocul unei oaze de verdeata, cu un mic parau care trece prin fata casutelor aliniate aproape perfect, este locul ideal daca doriti sa faceti o calatorie "inapoi in timp". Asa cum spuneam la inceputul articolului, casutele au peste 600 de ani, dar ce este si mai surprinzator pentru mine este faptul ca inca locuiesc oameni in ele. Este fascinant felul in care au reusit britanicii sa isi pastreze atat de bine casele. Si daca va intrebati daca mai exista case asa vechi locuite in Anglia, raspunsul este DA, mai exista. In foarte multe dintre localitatile tarii se pot gasi stradute foarte vechi, cu case si in unele cazuri chiar si cu pavajul strazilor foarte bine pastrate si care pot fi considerate adevarate muzee.


Strada cea mai cunoscuta din bibury anglia, cu case vechi de 600 ani. arlington row

Cladirea si gradina Swan Hotel. Chiar daca nu va cazati acolo, pot fi admirate din exterior, ambele fiind absolut superbe. Cladirea este acoperita de o planta urcatoare verde (toamna are frunzele ruginii), iar in fata sa poate fi admirata gradina aflata pe malul raului. Singura parte mai putin placuta, fiind masinile parcate in fata hotelului. Daca alegeti sa va cazati aici, este bine de stiut ca hotelul accepta si animale de companie.


priveliste asupra hotelului swan si a gradinii sale din bibury anglia

Biserica Sfanta Maria ( St. Mary Church) care dateaza din perioada medievala si inca mai pastreaza amintirea si diverse parti ale vechii biserici, distrusa de catre regele Henry al VIII-lea, atunci cand a dizolvat toate manastirile din Anglia. Inca de la intrare am fost intampinati de catre o gradina cu pomi fructiferi tineri, care completeaza foarte frumos peisajul si linistea locului.


Detalii organizatorice:


Cum ajungi in Bibury:


Pentru ca zona Cotwolds este destul de rurala, recomand inchirierea unei masini. In acest fel, veti avea destula flexibilitate sa vizitati diverse localitati in care transportul in comun este mai dificil de folosit.


Daca nu doriti sa inchiriati masina si veniti din Londra, cel mai usor se poate ajunge cu trenul din statia Paddington, pana in localitatea Kemble, iar de acolo taxi pana in Bibury. Exista si varianta de excursie de o zi cu autobuzul catre cateva sate din Cotwolds. Cu plecare din Londra, gasiti bilete aici. Cu plecare din Oxford, gasiti bilete aici.


Unde parchezi in Bibury?


Pentru cei care vin cu masina, ca si optiuni de parcare aveti: pe strada principala ( care este mai tot timpul plina), la ferma de pastravi despre care am vorbit mai sus si catre care am lasat link, iar a treia optiune, la biserica, unde este si gratuit, dar este destul de micuta, fiind doar cateva locuri.


Unde te cazezi in Bibury?


Optiunile de cazare sunt foarte limitate, fiind o localitate atat de mica. Singura optiune pe Booking fiind The Swan Hotel. Daca nu sunteti limitati in privinta transportului, recomand sa rezervati in satele din apropiere. Preturile nu difera foarte mult, doar varietatea.


Concluzii despre Bibury:


Nu aveam asteptari foarte mari inainte de a vizita acest loc, desi vazusem poze superbe prin social media. Cumva, ma gandeam ca la pomul laudat nu te duci cu sacul. Asa cum spuneam mai sus, fotografiile nu pot reda energia si linistea pe care acest loc le are si care m-au impresionat intr-un mod placut. Nu este un sat mare, iar daca nu alegeti varianta de pescuit, drumetie sau stat la terasa, intr-o ora, maxim doua il puteti vizita pe tot. Tot in Cotswolds puteti vizita si satul Castle Combe, cel mai cunoscut si mai vizitat din regiune.




Citeste si despre alte locatii ce merita vizitate in Marea Britanie: Castelul Tintagel, sau Tara Galilor.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page