top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Inverness, Scotia - ghid de calatorie


INVERNESS, SCOTIA - TOP LOCURI DE VIZITAT


Scotia este o tara rurala, cu unele zone destul de greu accesibile si in mare parte cu o natura salbatica, foarte putin atinsa de oameni. Aici ai sansa sa vezi foarte multe animale salbatice si pasari in habitatul lor natural, mai mult decat in orice alta zona din Europa in care traiesc aceleași specii.


Cum probabil era de asteptat, Inverness nu face abstractie de restul tarii, desi este un oras. Este un loc foarte linistit, verde si poate parea plictisitor pentru persoanele care cauta forfota si agitatie.


In acest articol o sa va ofer informatiile necesare pentru planificarea unui city break in Inverness si totodata o sa va ofer si cateva nume de locatii de vizitat in apropiere. Va puteti inspira si din articolul scris deja despre cum iti poti planifica 7 zile in Scotia.



CUM AJUNGI IN INVERNESS:


Desi orasul este deservit de un aeroport, acesta este destul de micut, cu putine zboruri internationale. Cel mai usor de ajuns in Inverness este fie cu zbor din Londra sau alte orase mari, precum Oxford sau Manchester, fie cu trenul. Companiile care opereaza curse regulate cu trenul sunt LNER si ScotRail. De altfel, este disponibila si optiunea autocarului. Compania Megabus opereaza aceste curse.


O alta varianta de a ajunge in Inverness este in cadrul unei excursii organizate, care sa aiba in itinerar si acest oras. Sunt o multitudine de excursii online, pe cele care mi-au atras atentia le las aici si aici.



CE POTI VIZITA IN INVERNESS, SCOTIA - OBIECTIVE TURISTICE


Orasul in sine, nu este cel mai turistic loc, astfel ca in 2-3 ore il puteti parcurge la pas pe tot. Inverness este mai degraba un oras folosit cel mai des de catre turisti ca punct de legatura catre alte locuri din Scotia.


Mai jos, las cateva dintre obiectivele turistice si activitatile pe care le puteti avea in acest mic oras scotian:



Privelistea de la Castelul Inverness


Cum castelul nu este un obiectiv turistic, privelistea de pe dealul pe care se afla poate fi. Desi locul in care se afla castelul are o istorie îndelungată, in zilele noastre, actuala cladire nu poate fi vizitata. Va puteti bucura mai degraba, de o cafea sau chiar lua masa la barul si restaurantul din incinta.


Tot in aceasta zona va puteti bucura de o plimbare prin parc, pe malul raului Ness.


Priveliste catre Inverness de la castel


Libraria Leakey (Leakey's book shop) este un anticariat imens, situat pe doua nivele si destul de fotogenic, sau instagramabil (daca imi dati voie sa folosesc acest termen). Este una dintre locatiile foarte frecventate de localnici si este locul ideal de vizitat daca sunteti iubitori de carti. Aici veti gasi in mare parte carti la mana a doua.



Catedrala Inverness (Inverness Cathedral) este dedicata Sfantului Andrei si este cea mai nordica catedrala anglicana din Regatul Unit. Este deschisa zilnic, inclusiv de sarbatorile mari, precum Craciun si Paste, iar intrarea costa £2/persoana. Tot in acelas registru, de biserici si catedrale, intra si Biserica Romano-Catolic St Mary.


INVERNESS, SCOTIA - TOP LOCURI DE VIZITAT


Muzeul si Galeria de Arta Inverness


Aflata la o scurta distanta de Castelul Inverness, acest loc reprezinta o combinatie dintre arta si istorie locala. Poate fi locul ideal in care sa petreceti o ora, poate chiar mai mult daca vreti sa aprofundati informatiile oferite.


Gradina Botanica din Inverness este o alta locatie pe care merita sa o puneti pe lista de vizitat daca sunteti iubitori de plante. Aici puteti vedea gradina exterioara, serele cu flori tropicale si cactusi, iar in luna iunie va puteti bucura de o poienita cu flori salbatice inflorite. Intrarea este gratuita.


Ness Islands (Insulele Ness) sunt cateva insulite formate in mod natural pe albia raului Ness. Aceste insulite sunt conectate de Inverness prin podete care dateaza din perioada victoriana. Este un loc interesant pentru o scurta plimbare si pentru a va bucura de o oaza de verdeata in mijlocul orasului.


INVERNESS, SCOTIA - TOP LOCURI DE VIZITAT

Piata Victoriana ( The Victorian Market) este locul in care va puteti bucura de cumparaturi de produse locale si de magazine unice, administrate de localnici. Acest loc exista inca din secolul al XIX-lea si se afla chiar in centrul orasului.



LOCATII DE VIZITAT IN APROPIERE DE INVERNESS SI EXCURSII DE O ZI:



Tomatin Distillery Visitor Centre - este locul ideal pentru a va bucura de un tur intr-o fabrica autentica scotiana de whiskey. Locatia de afla la aproximativ 30 minute de Inverness.


Loch Ness - este probabil cel mai cunoscut loc din Scotia si totodata unul dintre cele mai vizitate. Acest lac a devenit cunosut in mare parte datorita legendei monstrului care se presupune ca traieste in apele sale.


INVERNESS, SCOTIA - TOP LOCURI DE VIZITAT - Loch Ness

Loch Ness Alpacas - este o mica locatie unde va puteti bucura de superbele alpacale si in acelas timp de o plimbare in natura, prin padure si pe malul Lacului Ness.


Mai jos las cateva excursii catre zone mai indepartate ale Scotiei, cu plecare din Inverness:


  • Isle of Skye si Elian Donan Caste - excursie de o zi, detalii aici;

  • Croaziera pe Loch Ness si vizita la Urquhart Castle, detalii aici;

  • Loch Ness si tur de o zi in Highlands, detalii aici;

  • Croaziera de Loch Ness si Outlander Tour, detalii aici;

  • Isle of Skye and Fairy Pool - excursie de o zi, detalii aici;

  • Orkney explorer - excursie de 3 zile, detalii aici;



UNDE TE CAZEZI IN INVERNESS:



Dintre unitatile de cazare disponibile pe Booking, cele care mi-au atras atentia sunt cele de mai jos:


  • Doric House - este o unitate de cazare cu camere duble, situata in oras, destul de aproape de castel. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;

  • Carisbrooke Guest House - unitate de cazare cu camere duble si twin, cu parcare si internet incluse in pretul rezevarii;

  • King Street Apartment - unitate de cazare de tip apartament, exclusiv pentru adulti. Dispune de bucatarie privata, masina de spalat, parcare si internet incluse in pretul rezervarii;

  • STAG City Centre apartment - unitate de cazare de tip apartament care poate acomoda pana la 4 persoane. Dispune de bucatarie, masina de spalat, internet si parcare;



Tin sa mentionez, cu privire la cazarile pe la care am fost atat in Scotia, cat si in Anglia, dar cu precadere in prima, majoritatea aveau foarte frig in camere. Reprezentanții hotelurilor nu dadeau drumul la caldura, nici daca le ceream acest lucru. Majoritatea aveau scuza unor probleme tehnice. Impachetati cu voi asadar, si o pereche de pijamale mai groase, in caz ca veti avea nevoie de ele.



CONCLUZII PERSONALE DESPRE INVERNESS:


Inverness nu este cel mai vibrant oras si dupa parerea mea, merita sa il puneti pe lista de vizitat doar daca sunteti in trecere si vreti sa luati pulsul locului, sau daca nu dispuneti de o masina si il folositi ca nod de legatura cu alte zone ale tarii. Desi inca imi sustin parerea ca in fiecare loc gasim ceva interesant, daca stim sa vedem partea plina a paharului, in cazul acestui loc, probabil ca nu pierdeam prea mult daca adaugam altceva in itinerar in locul lui. Chiar daca acestea sunt niste ganduri subiective, m-am gandit ca poate ar ajuta pe cineva nehotarat in planificarea unui tur al Scotiei.


Citeste si despre alte locuri din Scotia: Edinburgh si Aberdeen sau alte locatii din Marea Britanie: Nordul Tarii Galilor, Insula Sfanta sau York.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page