top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Durdle Door, cea mai faimoasa plaja din Anglia

Actualizată în: 24 ian.

Vedeam fotografii cu privelistea superba catre plaja din Durdle Door peste tot prin social media. Indraznesc sa o numesc plaja iconica a Angliei si totodata, printre cele mai frumoase. Imi doream sa vizitez acest loc, asa cum imi doream sa vizitez orice alt loc superb din aceasta lume, dar nu aveam in plan sa ajung aici prea curand. Planul a inceput sa prinda contur odata cu ridicarea tuturor restrictiilor legate de pandemie, cand am organizat un scurt tur al Angliei, de la nord la sud si sud-vest.


Intr-un tur de 4 zile in Anglia am vizitat Bibury, Castle Combe, Bath, Stonehenge, Durdle Door, Bedruthan Steps, Castelul Tintagel si Castelul Tyntesfield.



CUM AJUNGI LA PLAJA DURDLE DOOR


Durdle Door este localizata in sudul Angliei, in Dorset si face parte din asa-numita Coasta Jurassic. Se afla in apropiere de Londra si cel mai probabil, daca veti vizita aceasta plaja veti avea ca punct de plecare acest oras.


Din Londra, se poate ajunge cu trenul, de la statia Waterloo, pana la localitatea Wool. De acolo, puteti apela la un taxi. O alta optiune, ceva mai complicata, este cu autobuz de la statia Victoria, pana la Bournemouth. De acolo, tren pana la Wool, apoi taxi sau puteti achizitiona o excursie.


O alta varianta, mult mai simpla decat oricare dintre cele prezentate anterior, este cu o masina inchiriata. In acest fel, puteti vizita si alte zone. Las un ghid despre inchirierea unei masini in concediu.



DESPRE PLAJA DURDLE DOOR DIN ANGLIA


Durdle Door face parte, asa cum am mentionat si mai sus, din Coasta Jurassic, care este foarte importanta din punct de vedere geologic. Este una dintre cele mai importante coaste din lume, si din punct de vedere istoric, aici gasindu-se o multime de ramasite, care dateaza din preistorie. S-au gasit fosile de pesti, reptile, mamifere, dar si ale unor paduri de conifere. In perioada triasica, aceasta zona reprezenta un desert. Coasta are o lungime de 95 mile, iar in anul 2001 a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO.


plaja durdle door de pe coasta jurassic din anglia

Principala caracteristica a plajei, care o face sa fie una dintre cele mai fotografiate din Anglia, este arcada formata in mod natural in stanca, care a aparut datorita valurilor care au dus la prabusirea unei bucati mari din ea, formandu-se un fel de pasaj, ca o intrare intr-un castel al apelor.

plaja de la durdle door

Pentru a avea acces la plaja, de la parcare, trebuie sa parcurgeti un drum pietruit si sa coborati putin. Este o drumetie scurta, mai usor de parcurs catre plaja, decat inapoi catre parcare, deoarece se coboara. Poate fi parcursa de catre oricine nu are probleme locomotorii grave. Odata ajunsi in dreptul plajelor, caci da, sunt doua, separate de o bucata de stanca, in partea stanga se afla Man' O' War, o plaja superba, dar care nu este atat de populara, iar in partea dreapta este Durdle Door. Pentru a avea acces pe ambele plaje, trebuie sa coborati cateva trepte.


plaja de pe coasta jurassic din anglia

Pe langa peisaje absolut superbe, asteptati-va la aglomeratie... poate aveti noroc sa nu fie, asa cum am avut si eu, dar in mod normal, aceasta zona este asaltata de catre turisti. Mai exact, trec zilnic pe acolo, in medie, 200.000 de oameni. Banuiesc ca acum v-am convins de popularitatea acestui loc (daca nu erati convinsi deja).


Parcarea, desi este imensa, poate deveni neincapatoare in zilele cu vreme buna, cand aglomeratia este garantata, mai ales daca soarele isi face aparitia dupa multe zile inorate sau ploioase. Cel mai sigur, incercati sa ajungeti cat mai de dimineata pentru a va asigura locul de parcare.


Plaja nu este cu nisip fin, ci cu pietricele, iar intrarea in apa nu este foarte abrupta, dar nici lina. Nu este dotata cu toalete, dusuri si nimic altceva care nu vine din partea naturii :) Cele mai apropiate toalete le gasiti la Holiday Camp.


plaja de la durdle door vazuta de sus

In stancile care inconjoara plaja sunt formate mici pesteri si grote. Este recomandat sa le admirati fara a intra in ele, deoarece exista riscul prabusirii de bolovani care va pot rani sau va pot bloca inauntru.


Ca si reguli generale, nu este permis sa faceti gratar sau sa campati peste noapte. Daca aveti caini, e bine de stiut ca accesul cu acestia este permis.


Pe coasta, aveti optiunea sa parcurgeti si drumetii. Daca doriti sa aveti parte de putin mai multa aventura, puteti inchiria biciclete din Bridport, detalii aici.


coasta jurassic vazuta de la durdle door la apus


UNDE SA TE CAZEZI (IN APROPIERE DE DURDLE DOOR)


In apropiere de plaja, nu exista locuri de cazare, cu exceptia campigului. Pentru detalii si rezervari, verificati site-ul oficial. O oferta mai variata a locurilor de cazare gasiti daca va indepartati putin de zona plajei, las mai jos cateva dintre optiunile care mi s-au parut interesante si au recenzii bune:


- 3 bed house with amazing views & Hot Tub, este o casa care se inchiriaza integral, cu o capacitate de 9 persoane. Are parcare gratuita, gradina, hot tub, facilitati pentru gratar si accepta animale de companie;

- Spurwing Guest House, cazare cu parcare si internet incluse in pret;

- Lakeview Studios, cazare in cabanute de lemn, tip studio, cu bucatarie, parcare si internet incluse in pret;

- The Priory Hotel, o locatie cu camere spatioase. Parcarea si internetul sunt incluse in pret. Este disponibila optiunea de room service;

- Mortons Manor, cazare intr-un conac, cu camere spatioase. Parcarea si internetul sunt incluse in pret;

- Purbeck Glamping, cazare in corturi instalate de catre ei, nu trebuie sa va aduceti propriul cort. Acest loc este deschis doar in perioada verii;


ALTE LOCATII DE VIZITAT IN ZONA:


- Castelul Portland;

- Sanctuarul pasarilor din Portland;

- Sea Life Centre Weymouth, bilete aici;

- Kimmeridge Bay si Turnul Clavell;

- Piscina albastra ( The Blue Pool);

- Dorset Adventure Park;

- Isle of Wight (ceva mai departe);

- Lulworth Cove;

- Padurea de Fosile (Fossil Forest);

- Activitati in natura: plimbari cu caiacul sau drumetii organizate, detalii aici;


CONCLUZIE:


Durdle Door este una dintre cele mai frumoase plaje din Anglia, care desi este aglomerata, este inconjurata de natura, fara prea multe amprente puse de catre oameni, fara restaurante si alte afaceri care ar putea prospera in acest loc. Inca un punct pe care il primesc englezii pentru acest lucru. Poate si noi, romanii, vom invata, candva in viitor sa nu mai dam autorizatii de constuctie la 5 metri de monumente ale naturii (precum cabana Babele).


Puteti alege sa petreceti la Durdle Door cateva minute, cateva ore, sau chiar o zi intreaga, daca alegeti sa faceti plaja sau drumetii. Noi am ajuns aici la sfarsitul unei zile pline de explorat si vizitat, iar o relaxarea aici a fost perfecta pentru a ne incheia ziua.


Citeste si despre alte locatii din Regatul Unit: Bibury, Stonehenge, Insula Sfanta, Inverness, sau despre alte locatii din Europa: Algarve, Portugalia, Oslo sau Paris.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page