top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Stonehenge, excursie de o zi din Londra

Actualizată în: 14 oct. 2023

Stonehenge este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din Regatul Unit. A fost pe lista mea de vizitat foarte mult timp, pana cand am organizat o excursie in sudul Angliei, cand am vizitat mai multe locuri, printre care Bibury, Castelul Tintagel si altele.


situl arheologic de la stonehenge din anglia

VIZITAREA SITULUI ARHEOLOGIC:


Pentru ca vizitarea acestui loc dureaza in jur de o ora, maxim doua, am mai vizitat alte doua obiective turistice in aceeasi zi. Dimineata am explorat orasul Bath (nu este foarte mare, iar timpul a fost suficient), la ora doua dupa-amiaza am ajuns la Stonehenge, apoi ne-am indreptat catre superba plaja Durdle Door, unde am admirat apusul. Ultima oprire a fost pentru a ne caza la hanul The Lugger Inn.


Programul de vizitare este intre orele 9:30- 17:00 pe timpul iernii si pana la ora 19:00 pe timpul verii. Pretul biletului este de £23,6, iar daca sunteti membrii English Heritage, aveti acces gratuit. Biletele se pot achizitiona atat online, cat si de la ghiseu si nu este nevoie sa rezervati vizita in avans. Ultima intrare este permisa cu doua ore inainte de ora inchiderii.


De la ghiseul de bilete, pana la situl arheologic, este o distanta de mers pe jos de aproximativ 30 minute. Exista si autobuze care circula regulat si de care va puteti folosi fara un cost suplimentar.


CUM AJUNGI DIN LONDRA:


Penru a ajunge la Stonehenge din Londra, exista cateva variante, cu trenul. Toate plecarile sunt de la statia South Western Railway. Cea care mi se pare cea mai la indemana este cu tren de la South Western Railway, statia Waterloo pana la statia Andover, iar de acolo autobuzul Activ8 pana la Library Amesbury, 64 statii. Toata calatoria dureaza 2h, 30 minute;


Daca nu doriti sa va complicati cu transport in comun sau cu inchirierea unei masini, puteti apela la unele dintre ofertele de excursie de o zi pe care Get your guide sau Tickets London le ofera.



DESPRE STONEHENGE:


Pietrele de la Stonehenge raman, inca, un mister nedeslusit in totalitate de catre cercetatori, acest loc fiind inca o dovada ca exisa piese lipsa din evolutia umanitatii.


Se crede ca ansamblul a fost construit in neolitic, in jurul anului 3000 IHr, iar felul in care pietrele au fost mutate si aranjate ramane inca un mister. O parte dintre acestea au caracteristici similare cu cele din localitatea Marlborough, care se afla la 25km distanta, iar o alta parte dintre acestea se crede ca au fost aduse de la 250 km distanta, din Tara Galilor.


In Tara Galilor s-au descoperit ramasitele unui monument asemanator, care a fost demontat si reconstruit in Anglia, cateva secole mai tarziu. ambele constructii avand un diametru de 100 m si fiind pozitionate in directia din care rasare soarele in timpul solstitiului de vara.


Un student de la Universitatea din Bristol, pe nume Brian Edwards, a descoperit in urma unor studii pentru teza sa de doctorat, ca structura megalitica de la Stonehenge este de fapt o reconstruire a arheologului Alexander Keiller. Cu toate acestea, dovezile arheologice demonstreaza ca Stonehenge este, de fapt, un calculator megalitic care s-a construit in etape, de-a lungul catorva sute de ani. Alte surse, inclusiv cea oficiala, prezentata turistilor, este ca ar fi un templu dedicat zeilor.


Studiile arheoastronomice au scos la iveala faptul ca structurile Stonehengeului marcheaza cele mai semnificative date ale anului agricol si totodata, marcheaza unele fenomene precum eclipse sau solstitii.



stonehenge anglia

In apropierea complexului de pietre de la Stonehenge, s-au descoperit si ruinele unor mici constructii, care ar fi reprezentat locuintele oamenilor din anul 2500 I. Hr. Aceste locuinte ar fi semanat cu cele din fotografia de mai jos.


reconstruirea caselor din anul 2500 I. Hr pe baza ramasitelor arheologice gasite langa stonehenge



LEGATURA DINTRE STONEHENGE SI SARMISEGETUSA


Pana in prezent, s-au identificat 20 de astfel de aliniamente, cu caracter astronomic, precum cel de la Stonehenge. Unul dintre acestea este chiar cel de la Sarmisegetusa, care spre surprinderea arheologilor, nu este atat de cunoscut, desi este mult mai complet si reprezinta unul dintre cele mai senzationale complexe de acest tip.


Conform arheologului de origine spaniola, Tomas Martinez Rodriguez, Sarmisegetusa ar fi unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii, deoarece a fost gandit in asa fel incat, doua dintre cercurile complexului ar fi fost imposibil de construit fara ajutor tehnologic avansat. Unul dintre cercuri calculeaza numarul de zile necesar unei stele sa se roteasca in jurul lui Sirius, iar al doilea calculeaza numarul de zile necesar miscarii de revolutie a lui Pluto. Ambele, atat Sirius, cat si Pluto nu au putut fi vazute de ochiul uman pana in secolul XX, cand a fost inventat telescopul.


Asadar, ramane intrebarea: cum au reusit oamenii, acum cateva mii de ani, sa vada cu ochiul liber, ceea ce in zilele noastre, vedem cu ajutorul telescopului?



Citeste si despre alte locatii din Marea Britanie: Londra, York, Edinburgh sau despre 3 locatii din Tara Galilor.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram sau va puteti abona pentru a fi la curent cu ultimele postari, este necesara doar adresa de email.


Multumesc pentru ca ai citit!



All Rights Reserved for photos!!

bottom of page