top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Insula Sfanta si drumul care dispare, Anglia

Actualizată în: 12 nov. 2023

Insula sfanta ( Holy Island), cunoscuta si sub numele de Lindisfarne a fost una dintre locatiile turistice care mi-au starnit cel mai mult curiozitatea si pe care abia asteptam sa ajung sa o vizitez.


Probabil ca titlul articolului va intriga putin. Cum adica "drumul care dispare"? Ei, exact asa, Holy Island este o insula doar atunci cand drumul care o conecteaza de mama-insula, cea a Marii Britanii, dispare. Drumul nu mai exista atunci cand nivelul marii creste. In Regatul Unit, spre deosebire de alte locuri, inclusiv la noi la mare, mereea este sesizabila, diferenta dintre flux si reflux fiind uriasa. Mareea se produce de doua ori pe zi, niciodata la aceeasi ora.


Inainte de a va planifica o excursie pe aceasta insula, trebuie sa consultati tabelul cu mareea, pentru a vedea la ce ora puteti trece in siguranta. Daca apa ajunge la acostament, se recomanda sa nu mai treceti, deoarece exista riscul sa ramaneti blocati in apa, asa cum li s-a intamplat altor persoane.


masina blocata pe drumul catre lindisfarne

Nivelul marii creste suficient de mult, incat sa faca un drum de 6 km sa dispara complet. Vedeti o comparatie intre urmatoarele doua fotografii.

drum catre holy island lindisfarne in anglia

drumul care dispare sub apa in anglia

In dreptul semnului care anunta ca se ingusteaza drumul (in imaginea de mai jos), apa ajunge la cel mai inalt nivel, devenind suficient de adanca incat sa acopere complet o masina SUV. Pentru a va face o idee, incercati sa gasiti semnul de ingustare a drumului in cea de-a doua fotografie.

drum catre lindisfarne anglia

drumul catre holy island care dispare sub apa in anglia

Daca ajungeti aici in luna iunie, va puteti bucura de frumusetea florilor salbatice, care nu sunt putine si cresc peste tot.

flori salbatice la holy island din anglia

CUM AJUNGI AICI:


Lindisfarne se afla cam la jumatatea drumului dintre doua cele mai importante aeroporturi din Regatul Unit. Se afla in nordul Angliei, asa ca se poate ajunge atat de pe aeroportul din Newcastle (care, din pacate, nu are zboruri directe din/spre Romania), cat si de pe aeroportul din Edinburgh. Asa ca poate fi legata chiar si cu un citybreak in Edinburgh.


Din aeroportul Edinburgh, cea mai usoara varianta de a ajunge aici, este cu masina inchiriata. Preturile nu difera foarte mult fata de restul Europei, iar condusul, desi este pe partea stanga a drumului, este foarte lejer. Mai multe detalii despre inchirierea unei masini in concediu.


A doua varianta, ceva mai complicata, deoarece necesita schimbarea catorva mijloace de transport, este cu trenul pana la Berwick-upon-Tweed, iar de acolo autobuzul 477 pana la Lindisfarne. Programul autobuzului difera in functie de maree si pleaca din autogara orasului.


A treia varianta, destul de accesibila de a ajunge aici este daca alegeti sa achizitionati o excursie organizata din Edinburgh, bilete aici.


UNDE TE CAZEZI:


Insula este foarte mica, prin urmare si locurile de cazare sunt limitate. Pe Booking este disponibila doar o unitate de cazare, la Manor House.


O alta varianta de cazare este la Lindisfarne Hotel. Nu este listata pe nicio pagina de rezervari de hoteluri, asa ca trebuie sa ii contactati direct pentru rezervari.

lindisfarne hotel pe insula lindisfarne din anglia

UNDE MANANCI:


Pe insula exista 3-4 restaurante, dar recomand sa va aduceti cu voi un mic pachetel si sa sariti peste a lua masa la restaurant. Evident, aceasta recomandare se aplica doar daca aveti planificat sa stati aici o zi sau cateva ore. Noi am mers pe premisa ca o sa luam masa la unul dintre restaurante, si in final am ramas nemancati. Fiind o insula care depinde de maree pentru a face legatura cu restul tarii, nu iti poti alege orele la care sa vii sa vizitezi. Intr-un fel sau altul, esti tu si toata multimea de turisti, veniti pe insula la aceeasi ora. Si daca englezilor le place sa se ingramadeasca la ceva, atunci acel ceva il reprezinta mancarea. Asadar, nicaieri nu veti vedea cozi mai mari decat cele de la restaurante.


Recomandarea mea, nu va pierdeti vremea stand cateva ore la coada si asezati-va pe plaja (nu pe iarba, pentru ca e PLIN de capuse) si savurati-va mancarea adusa de acasa.


Evident, nu este o regula sa fie aglomerat, dar in weekend-urile de vara, cu vreme buna, cu siguranta nu scapati de cozi.


Zona de restaurante se afla langa manastirea ruinata.

restaurant la lindisfarne anglia

CE POTI VIZITA PE INSULA

Castelul Lindisfarne a fost construit in secolul al XVI-lea pe cea mai inalta parte a insulei. A fost utilizat in scop militar, protejand micul port natural al insulei. In anul 1901, a devenit locuinta lui Edward Hudson, fondatorul revistei "Country Life".


Pretul de intrare este de £8.5/persoana, iar castelul este deschis pentru vizitare din februarie pana in octombrie.


castelul de pe insula sfanta, holy island din anglia

Asa cum spuneam mai sus, daca veniti pe insula in luna iunie, va veti putea bucura de frumusetea florilor salbatice, care nu lipsesc nici in apropierea castelului.

flori salbatice la castelul lindisfarne

Pana la intrarea in castel, sunt aproximativ 5 minute de urcat. Nu este o urcare grea, mai ales ca privelistea odata ajunsi sus, este superba.

privelistea de la castelul din lindisfarne anglia

Interiorul este simplu si sobru si desi, in ultimii zeci de ani a servit ca si casa de vacanta, cladirea inca mai are aerul de locatie de garnizoana.

interiorul castelului lindisfane

Ruinele manastirii Lindisfarne reprezinta o un alt obiectiv turistic care poate fi vizitat.


Manastirea are o istorie foarte bogata si fascinanta. A fost construita in secolul al VI-lea de catre Celti, iar ulterior a fost cucerita de catre Vikingi. In secolul al XI-lea a intrat in posesia Normanzilor, urmand ca in secolul al XVI-lea sa fie distrusa de catre regele Henry al VIII-lea, alaturi de toate manastirile din Anglia, Tara Galilor si Irlanda.


In zilele noastre au mai ramas o parte dintre zidurile a ceea ce in trecut era un simbol important al crestinitatii. O parte din caramida ramasa in urma distrugerii, a fost folosita la construirea fortaretei militare de pe insula (Castelul Lindisfarne, despre care am vorbit mai sus).


manastirea de pe holy island distrusa de catre henry al optelea

Daca va mai ramane energie, nu trebuie ratata nici simpla plimbare pe strazile satului sau pe plajele insulei.

plaja de pe holy island din anglia

strada din lindisfarne anglia

Alte locatii de vizitat in apropiere:


- Insulele Farne, unul dintre cele mai salbatice locuri din Europa;

- Castelul Bamburgh si plaja acestuia;

- Orasul Newcastle;

- Castelul Alnwich, locul in care s-au filmat secvente din Harry Potter;



CONCLUZII

Lindisfarne nu este cel mai frumos loc pe care eu l-am vizitat, dar este, cu siguranta, cel mai interesant. Am ramas fascinata de ceea ce poate face mama natura. Recomand, daca ajungeti in nordul Angliei, sa dati o fuga si pana la aceasta insula, este destul de mica si in cateva ore o vizitati pe toata. De asemenea, nu va incumetati sa ajungeti aici in perioada octombrie-martie, atat din cauza vremii, vantul fiind de puternic chiar si vara, cat si din cauza ca sunt doar cateva ore de lumina, la ora 15:00 fiind aproape intuneric.


Am filmat si un vlog din aceasta locatie, in limba engleza, pe care il gasiti pe canalul meu de Youtube.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari si pe Instagram.


Multumesc pentru ca ati citit!




Disclaimer:

Fotografiile si textul sunt protejate de catre legea dreptului de autor!!!

Acest articol poate contine linkuri de afiliere!



bottom of page