ABERDEEN, SCOTIA - GHID DE CALATORIE
Aberdeen este unul dintre orasele care mi-au fost recomandate cel mai putin in privinta organizarii unui city break. Unii dintre prietenii mei englezi chiar mi-au sugerat ca ar trebui sa imi anulez calatoria deja planificata acolo, deoarece nu am ce sa vad, orasul fiind industrial si prea putin prietenos cu turistii. Asadar, am plecat la drum cu asteptari putine. Nu pot spune ca este cel mai frumos oras, dar daca ajungeti prin zona, merita sa ii rezervati macar o zi pentru explorat.
Mini-escapada in aceasta parte a Scotiei a durat trei zile. Am alocat o singura zi pentru Aberdeen, restul rezervandu-le pentru castelele din apropierea orasului, ele fiind si motivatia mea pentru a vizita aceasta zona. Despre castelele vizitate o sa scriu un articol separat.
GENERALITATI DESPRE ORASUL ABERDEEN:
Orasul Aberdeen, numit si "Silver City" a fost fondat intre gurile de varsare ale raurilor Don si Dee la tarmul Marii Nordului si este cel mai mare port de pescuit din Scotia si in primele 8 orase din Marea Britanie din punct de vedere economic, datorita exploatarii de petrol din Marea Nordului.
Orașul a început ca două burghe separate: Old Aberdeen la gura râului Don; și New Aberdeen, o așezare de pescuit și comerț în estuarul râului Dee. Numele orasului se traduce ca gura raului Don, si apare in scrieri ca Aberdon in 1172 si Aberden in 1180.
In timpul războaielor de Independență Scoțiană, orașul a fost ars de Edward al III-lea al Angliei în 1336, dar a fost reconstruit și extins.
Un alt lucru interesant este ca registrele consiliului medieval din Aberdeen supraviețuiesc din 1398 și sunt excepționale pentru cantitatea și continuitatea lor. Cele mai vechi opt volume, din 1398 până în 1511, au fost incluse în Registrul Memoriei Lumii UNESCO din Regatul Unit și au fost editate într-o ediție digitală.
CUM AJUNGI IN ABERDEEN:
Orasul dispune de un aeroport propriu, cu zboruri operate catre 100 de destinatii, dar niciunul catre Romania. Cel mai apropiat aeroport cu zbor din tara noastra este cel din Edinburgh. De acolo sunt rute directe cu transport in comun, fie autocar, fie tren.
Recomandarea mea este sa inchiriati o masina. Majoritatea locurilor frumoase si care merita vizitate in Scotia nu sunt usor accesibile cu transport in comun, iar o masina v-ar facea vacanta mai usoara. Click catre un ghid despre inchirierea unei masini si lucrurile de care trebuie sa tineti cont.
CAZARE SI RESTAURANTE IN ABERDEEN:
Pentru a lua masa, restaurantele thailandeze, chinezești si indiene sunt la mare căutare și se tot înmulțesc. Pe Trip Advisor, cea mai bine cotata locatie de luat masa este restaurantul Revolution. Daca sunteti in cautarea unor locuri inedite, cum rar se gasesc in aceasta lume, Soul Bar Aberdeen este una dintre acele locatii pe care nu trebuie sa le ratati. Este vorba de o biserica foarte veche care a fost transformata intr-un restaurant.
Pentru cazare, locatiile cu cele mai bune note pe Booking sunt:
The Marcliffe Hotel and Spa - unitate de cazare cotata la 5 stele, cu camere duble, twin, sau suite. Dispune de restaurant, bar, sala de fitness si parcare;
Residence Inn by Marriott Aberdeen - unitate de cazare cotata la 4 stele, cu camere de tip studio. Dispune de receptie deschisa non stop si sala de fitness;
Lochnagar Guest House - unitate de cazare cu camere duble, twin sau triple. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;
LOCURI DE VIZITAT IN ABERDEEN:
Catedrala Sf. Machar numită de obicei Old Machar, este situat la nord de centrul orașului, în fostul burgh din Old Aberdeen. Din punct de vedere tehnic, St Machar's nu mai este o catedrală, ci mai degrabă o clădire înaltă, deoarece nu a fost sediul unui episcop din 1690.
Potrivit legendei, Sfântul Machar a fondat un loc de cult în Old Aberdeen în aproximativ 580. Biserica lui Machar a fost înlocuită de o catedrală normandă în 1131, la scurt timp după ce David I a transferat Scaunul de la Mortlach la Aberdeen.
Catedrala este un exemplu de clădire fortificată, cu turnuri gemene, despre care se crede că a fost inspirat de turnul central al St John's Kirk din Perth, construit în moda caselor turn din secolul al XIV-lea. Pereții lor au puterea de a susține scările în spirală către etajele superioare și creneluri. Zidurile care încoronează în prezent turnurile au fost adăugate în secolul al XV-lea. Episcopii Gavin Dunbar și Alexander Galloway au construit turnurile vestice și au instalat tavanul heraldic.
Plajele din Aberdeen pot fi si ele, puse pe lista de vizitat. Desi vremea nu este pentru a va bronza la plaja, nici macar vara, cu siguranta merita sa faceti o plimbare pe faleza, sau sa va relaxati admirand valurile. In aceasta zona mareea este foarte sesizabila, iar daca aveti cateva ore la dispozitie, puteti sa faceti o comparatie a nivelului marii in timpul fluxului, versus cea din timpul refluxului. Din centrul orasului pana la plaja sunt aproximativ 15 minute de mers pe jos.
Universitatea și King's College din Aberdeen este o universitate anterior independentă fondată în 1495 și acum o parte integrantă a Universității din Aberdeen. Clădirile sale istorice sunt piesa centrală a campusului Old Aberdeen
Punctul focal al colegiului, precum și cea mai veche clădire a sa, este Capela King's College de la sfârșitul secolului al XV-lea.
Centrul orasului este foarte interant si nu puteti rata o plimbare acolo. Arhitectura cladirilor transforma un oras simplu, industrial, intr-un oras care poate oferi putina satisfactie ochilor de exploratori ai turistilor care se aveantureaza in acest loc. Eu am asociat arhitectura acestor cladiri cu cea pe care o vedeam in filmele cu vampiri. Nu este de mirare faptul ca Bram Stocker si-a luat din inspiratia pentru a scrie "Dracula" si din aceste locuri. A nu confunda centrul orasului cu centrul vechi, care este numit si Old Aberdeen si este intr-o zona separata a orasului.
In zona centrului, primaria a incercat sa ofere putina culoare orasului argintiu, vopsind treptele in culori foarte pigmentate. Zona in care se afla acestea era foarte monotona, dar noua culoare a treptelor inveseleste putin peisajul.
Brig o'Balgownie este un pod din secolul al XIII-lea care traversează râul Don. Construcția podului a fost începută la sfârșitul secolului al XIII-lea de către Richard Cementarius, deși finalizarea sa a fost abia în 1320, pe vremea Războiului de Independență Scoțian. După ce a căzut în paragină la mijlocul secolului al XVI-lea, a fost renovat complet în 1605. Podul este construit din granit și gresie. Arcul său gotic unic are o întindere de peste 12 metri.
Muzeul Tolbooth este o fostă închisoare din secolul al XVII-lea, care acum funcționează ca muzeu. Consiliul municipal Aberdeen a preluat fosta închisoare și a deschis-o publicului în 1995. Muzeul conține exponate ale celulelor închisorii și diverse articole legate de poliție și legea și ordinea.
Duthie Park și grădinile de iarnă David Welch
Duthie Park a fost deschis în 1883, după ce a fost dăruit orașului de către domnișoara Elizabeth Crombie Duthie în 1880 pentru „bunăstarea și recreerea locuitorilor din Aberdeen”. „Grădinile de iarnă” reprezinta una dintre cele mai vizitate colecții publice de plante de interior din Scoția și oferă o oază departe de vremea tipică de nord-est! Ele oferă un loc unic pentru nunți și găzduiesc un concert anual de colinde în fiecare decembrie.
Muzeul Maritim din Aberdeen a fost construit în 1593 de maestrul-zidar Andrew Jamieson și a fost extins spre sud în 1710. Colecțiile acoperă construcții navale, nave cu pânze rapide, pescuit și istoria portului și expoziții despre industria petrolului din Marea Nordului Muzeul spune povestea relației îndelungate a orașului cu Marea Nordului.
Torry Battery este un loc fantastic, cu vederi panoramice ale gurii portului și ale Mării Nordului, vă puteți bucura și de observări spectaculoase ale faunei marine, cum ar fi păsări marine, foci, vidre și balene.
Daca ajungeti in Torry cand marea este crescuta, aveti ocazia sa vedeti delfinii care pot veni destul de aproape de tarm. Acestia pot fi observati, in mod special in apropierea vaselor de pescuit, pe tot parcursul anului. Poate ajuta sa aveti si un binoclu, iar pentru fotografii un aparat de tip DSLR cu un obiectiv peste 100 mm. Fotografia de mai jos a fost facuta cu un obiectiv de 200 mm. Ca si punct de reper pentru locul de unde ii puteti admira, cautati farul din fotografia de mai sus, iar delfinii vin atat in partea dreapta, dar cu precadere, in partea stanga. Noi am avut ocazia sa avem vreme superba si foarte multe persoane erau deja adunate acolo, asa ca ne-a fost mai usor sa ne orientam. Ca si recomandare, evitati sa va asezati direct pe iarba, este PLIN de capuse.
Alte obiective de vizitat in zona Aberdeen ar mai fi:
CONCLUZII DESPRE ABERDEEN:
In incheiere va marturisesc ca am ramas placut surprinsa de oras, am avut un weekend relaxant, plin de momente placute. Atat orasul, cat si zona in care se afla, pot fi locatii care sa va incante. Asa cum imi place mie sa spun, in orice loc exista ceva frumos, trebuie doar sa il privesti in asa fel incat sa poti vedea acel frumos. Recomand sa vizitati aceasta zona vara, nu va incumetati iarna, nici macar toamna, vremea nu este cea mai placuta, iar vantul este extrem de puternic. Daca mai punem la socoteala posibila ploaie si cele doar 3-4 ore de lumina, va pot reduce considerabil timpul de stat afara, si implicit timpul pe care il aveti sa va bucurati de ceea ce aceasta zona a Scotiei va poate oferi.
Daca aveti in plan sa vizitati si orasul Edinburgh, minunata capitala a Scotiei si unul dintre cele mai frumoase orase vizitate de catre mine, las un mic ghid de calatorie.
Citeste si despre alte locatii din Regatul Unit: Muzeul de Marina din Hartlepool, 3 locatii de vizitat in Tara Galilor, Bibury, Stonehenge, Insula Sfanta, sau Inverness.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments