top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

O zi in Portofino, itinerarul perfect

Actualizată în: 29 ian.

Riviera italiana se lauda cu unul dintre cele mai exclusiviste satuce, care a prins contur inca de pe vremea romanilor. Casele colorate discret, inconjurate de verdeata, coasta abrupta care coboara dramatic in mare, privelistile care iti taie rasuflarea si vremea superba aproape tot timpul anului, au facut din Portofino una dintre cele mai atractive locatii de vacanta din Italia.


Dintr-un simplu sat pescaresc, Portofino a devenit o adevarata atractie datorita oamenilor importanti care alegeau acest loc pentru a-si petrece concediul. Inca din anii '50 acest loc era asaltat de celebritati, care au ajutat la cresterea locului din punct de vedere turistic.



CUM AJUNGI IN PORTOFINO


Cel mai apropiat aeroport este cel din Genova. Recomand sa vizitati Portofino avand ca punct de plecare acest oras. Genova nu este un loc asaltat de turisti, asadar este posibil sa gasiti si bilete la un pret bun. De altfel, si preturile la cazari sunt mult mai bune decat in Portofino.


Sunt mai multe variante de a ajunge in Portofino din Genova:


- cu tren si apoi autobuz. Cu plecare din gara din Genova, trenul ajunge pana in localitatea Santa Margherita Ligure. Biletul de tren se achizitioneaza fie de la ghiseu, fie de la automat. Inainte de a urca in tren, trebuie validat biletul. Validatorul se afla la intrarea pe peron, inainte de a urca scarile. Din Santa Margherita Ligure este un autobuz care ajunge pana in Portofino. Statia se afla in partea dreapta a iesirii din gara, iar numarul autobuzului este 782. Biletul se cumpara din gara si trebuie compostat la urcarea in autobuz.


- cu o excursie organizata. Daca nu doriti sa va complicati cu transportul in comun si nu doriti sa depindeti de programul acestora, aveti optiunea sa va rezervati locul in cadrul unei excursii organizate. Veti fi preluat de la o locatie stabilita si in functie de tipul de excursie ales, veti avea tur inclus sau opriri si in alte locatii turistice, nu doar Portofino. De asemenea puteti alege si mijlocul de transport, fie cu barca, fie cu autobuz. Recomand experienta transportului cu barca, mai ales pentru privelistea spectaculoasa asupra coastei, vazuta de pe mare. Rezervari si detalii, in acest link.



LOCURI DE VIZITAT IN PORTOFINO


Piazzetta di Portofino este primul loc care va iese in cale odata ce ati coborat din autobuz. Aceasta piata reprezinta, in acelas timp si centrul statiunii. In aceasta zona sunt restaurante si terase unde puteti lua masa sau va puteti bucura de o cafea sau o racoritoare.


Castelul Brown este urmatorul obiectiv turistic din Portofino. Pentru a ajunge aici, aveti de urcat cam 5-10 minute din piata principala. Acest castel a fost folosit pentru defensiva militara inca din cele mai vechi timpuri, iar in zilele noastre reprezinta cea mai vizitata atractie turistica din Portofino si locul preferat al turistilor pentru a se bucura de o priveliste panoramica atat asupra satului, cat si a Marii Ligurice. Daca ar fi sa alegeti un singur loc de vazut in aceasta statiune, atunci acesta este locul. Privelistea de sus este absolut incantatoare.



Chiesa di San Giorgio si Chiesa di San Martino sunt doua biserici in Portofino, pe care fie le puteti admira din exterior, fie puteti sa le vizitati si interiorul. La momentul vizitei noastre ambele erau inchise si a trebuit sa ne multumim doar cu admiratul cladirilor din exterior. Cum Portofino este o localitate mica, se afla destul de aproape una de cealalta. Dupa vizita la Castel, vizitati Chiesa di San Giorgio, iar in drum catre urmatorul obiectiv turistic, faceti o oprire si la Chiesa di San Martino.


biserica san giorgio din portofino italia

Baia Canone este una dintre cele mai cunoscute plaje din Portofino. Desi a fi numita plaja este putin cam mult, este una dintre cele mai fotografiate locatii de pe riviera italiana. Chiar daca zona cu nisip este foarte restransa, iar in timpul verii poate deveni neincapatoare pentru multitudinea de turisti, consider ca este unul dintre cele mai frumoase golfulete unde puteti face baie in Portofino. Pentru a ajunge la aceasta locatie aveti cam 5-10 minute de mers pe jos, pe un drum fara trotuar, pornind din centru.


baia canone din portofino, una dintre locurile pe care trebuie sa le vezi in portofino

Baia di Paraggi este o plaja ceva mai departe de Portofino. Daca vreti sa includeti si o scurta plimbare in itinerar, atunci treceti pe lista si aceasta plaja. Nu este foarte spectaculoasa, dar este unul dintre putinele locuri cu plaja din Portofino.


Drumetie catre Scalla della Morte sau catre San Fruttuosso in Parcul Natural Regional din Portofino. Pentru ambele trasee va puteti descurca cu Google Maps. Pana la Scalla della Morte aveti de mers cam 20 minute, iar pana la San Fruttuoso cam doua ore.



UNDE SA MANANCI SI UNDE SA TE CAZEZI IN PORTOFINO


Pentru a lua masa in Portofino, pregatiti-va sa scoateti cateva zeci de euro din buzunar. Partea pozitiva este ca si calitatea mancarii se ridica la nivelul asteptarilor si al preturilor. Pana la urma, acele celebritati care frecventeaza Portofino nu pot fi dezamagite :D. De altfel, localnicii inca se mai ocupa cu pescuitul, asadar daca alegeti peste sau fructe de mare, cu siguranta nu veti da gres.


Unul dintre cele mai bine cotate restaurante, care nu are nici preturi exagerat de mari este Da I Gemelli al Molo, situat chiar langa faleza.


Daca alegeti sa petreceti mai mult de o zi in acest satuc, ca si optiuni de cazare aveti, printre multe altele:


- Hotel Piccolo Portofino- un hotel in inima statiunii, cu camere spatioase, aer conditionat, cu pereti antifonati ;

- Casa San Giorgio Molo- hotel cu parcare, internet inclus in pret, aflat la 500m de Castello Brown;

- Olives Bay Terrace in Portofino- unitate de cazare cu terasa, internet inclus in pret ;



CONCLUZII DESPRE PORTOFINO:


Desi este cunoscut ca fiind o locatie foarte scumpa, cu siguranta Portofino poate fi vazut si cu un buget redus, daca alegeti sa il vizitati o singura zi, cu plecare din Genova. Este suficient de mare astfel incat sa acopere cateva ore de plimbat si explorat, sau chiar o zi intreaga daca ajungeti acolo vara si va place sa stati la plaja. Daca alegeti sa petreceti doar cateva ore in acest minunat sat pescaresc, ceea ce este posibil, va ramane timp si pentru o scurta plimbare in Santa Margherita Ligure, care este la fel de incantator.


Citeste si despre alte locatii minunate din Italia: Genova, Milano, Pompei, Fiordo di Furore, sau Insula Capri. De asemenea, poti citi si despre: Oslo, Balcic, sau despre aplicatii utile in calatorii.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!









Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!





bottom of page