top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Castelul Howard decorat de Craciun

Actualizată în: 9 dec. 2023


Mereu am fost de parere ca englezii stiu sa faca turism din piatra seaca. Reusesc sa faca un loc, aparent banal, sa para mult mai interesant, investind si promovand tot ceea ce au mai bun. Din pacate, vremea si preturile le cam pun bete-n roate si ii fac pe iubitorii de calatorii sa se gandeasca de doua ori inainte de a organiza o vacanta in Marea Britanie.


Cand spun ca englezii stiu sa faca turism din piatra seaca, ma refer si la Castelul Howard, care este situat in nord-estul Angliei, langa York si este un obiectiv turistic popular doar pentru persoanele care locuiesc in zona. Avand ca si clienti tinta aceeasi oameni, cel putin un procentaj foarte ridicat, au venit cu idei ca sa ii faca sa revina aici, in fiecare an.


Una dintre idei consta in decorarea castelului cu ornamente de Craciun. Este incredibil, cum o idee atat de simpla, poate aduce profituri uriase detinatorilor castelului si bucurie imensa turistilor care il viziteaza. Recunosc, daca pretul biletului nu ar fi atat de piperat, m-as fi dus in fiecare an, atat de mult mi-a placut. Decoratiunile sunt si ele, schimbate anual, asadar ceea ce veti vedea in fotografiile acestui articol, cu siguranta nu veti vedea si in vizita voastra.


DETALII ORGANIZATORICE:


Cele mai apropiate aeroporturi cu zbor din Romania, sunt cele de la Leeds si Manchester. De acolo, cel mai usor se ajunge cu masina inchiriata, mai ales ca, banuiesc ca nu o sa va planificati vizita in Marea Britanie doar pentru un castel, astfel ca o sa va fie folositoare si la vizitarea altor locuri. Las un mic ghid de inchiriere a unei masini.


Daca alegeti York ca oras de plecare, este autobuz direct de la statia Avenue, pana la castel. Autobuzul se numeste Castle Avenue. Despre York, un oras superb care nu trebuie ratat, am scris un articol separat.


Vizitarea castelului:


Pretul de intrare se poate schimba in functie de cerere si variaza intre £18 si £25, pentru gradina si castel. Se poate achizitiona bilet separat doar pentru gradina, fara acces la castel.


In cadrul Castelului, exista cateva magazine cu diverse produse locale, precum gin, dulceturi, flori sau suveniruri, dar si un restaurant si o cafenea.


Multe detalii legate de rezervarea vizitei si program, gasiti aici.



DESPRE CASTEL SI GRADINA


Castelul este o adevarata opera de arta, a carei constructie a durat 100 ani, din anul 1699, pana in 1799. Totusi, o mare parte a castelului era construita, atat in interior, cat si in exterior, pana in anul 1725. De-a lungul timpului a avut mai multi proprietari, in zilele noastre apartinand unei societati infiintate de catre familia Howard.


In 1940, castelul a trecut prin momente mai putin placute. Un incendiu a izbucnit din cauza unui semineu lasat nesupravegheat si a distrus o mare parte din aripa sud-estica a cladirii.

castelul howard din Marea Britanie

Castelul, este de fapt o vila uriasa, un conac construit in aceeasi locatie in care se afla un castel, cu multi ani in urma. Englezilor le place sa le spuna castele, desi nu se incadreaza la ceea ce inseamna cu adevata o astfel de cladire. In mod clar, asa-numitul castel Howard, nu este o fortificatie, fiind singurul aspect care il "da de gol".


Locatia poate fi vizitata atat la parter, cat si la etaj, fiind deschis pentru public aproape in intregime. In interiorul castelului este si o capela care poate fi vizitata.


interiorul castelului howard o idee de destinatie turistica care poate vi vizitata de craciun

In timpul vizitei noastre, era foarte aglomerat, iar personalul locatiei incerca sa ne convinga sa nu mai intram in anumite camere, sugerandu-ne sa revenim intr-o jumatate de ora, dupa ce vizitam restul.

Castelul se viziteaza intr-un singur sens, deci nu o sa mai puteti sa va intoarceti daca ratati sa intrati in anumite incaperi.


castelul howard langa york anglia

Fiecare incapere este decorata pentru Craciun. Aceste ornamente de sarbatoare te transpun intr-o lume, pe care eu o aseman cu filmele de Craciun, cu un decor la care nu ai acces in viata de zi cu zi (asta daca nu detii un astfel de palat)😁


castelul howard o idee de destinatie turistica in perioada craciunului

Sunt pastrate detaliile camerelor si mobilierul, care pot fi admirate tot timpul anului, la care se adauga ornamente de Craciun si luminite, sau se amenajeaza, ca in incaperea de mai jos, o masa festiva.

castelul howard o idee de destinatie turistica in perioada craciunului

Atmosfera de sarbatoare este accentuata de semineele aprinse, cu lemne. Mirosul lemnului ars si caldura degajata de catre acesta, alaturi de aranjamentele de Craciun, te fac sa iti doresti sa ramai acolo pentru totdeauna. Pe mine m-a fascinat modul in care au reusit sa ne redea atmosfera de Craciun si ce diferenta poate face un foc aprins in semineu.

castelul howard in perioada craciunului

locatie de vizitat in perioada craciunului in anglia

De departe, incaperea mea favorita a fost cea cu bradul imens. Am aflat ulterior ca bradul nu lipseste in niciun an, in perioada Craciunului, de acolo. Semineul cu mirosul de lemne arse, caldura emanata, lumina difuza a incaperii, cupola uriasa, pictata subtil si arhitectura interiorului, te transpun intr-o lume feerica.


Singurul aspect care te aduce inapoi cu picioarele pe pamant, in zilele noastre, este baia de turisti care asteapta la coada pentru o poza cu bradul. Si ca tot am deschis subiectul statului la coada pentru poze, acesta este inca un plus pe care i-l dau Marii Britanii. Oamenii sunt foarte civilizati atunci cand vine vorba de fotografii, isi asteapta randul, fara sa se bage in fotografia ta.

locatie de vizitat in perioada craciunului in anglia


castelul howard unul dintre cele mai frumoase locatii de vizitat in perioada craciunului

castelul howard in perioada craciunului

Trecand de partea care m-a fascinat si care m-a facut sa scriu acest articol, ne indreptam catre exterior. Gradina are si ea, cativa brazi cu luminite, dar nu este nimic deosebit, sau ceva care sa merite sa fie vizitat in perioada Craciunului. Nu am vizitat-o vara, dar cu siguranta va fi mai interesanta daca vremea nu este mohorata, asa cum era in luna decembrie, cand am vizitat-o noi.


Vedeta este fantana arteziana, care dateaza din anul 1850 si are un diametru de 27 metri. Statuia din mijloc il simbolizeaza pe Atlas din mitologia greaca, care a fost condamnat sa sustina in spatele sau cerul si pamantul, globul de bronz reprezentand aceste lucruri.


In spatele fantanii, se afla o mica gradina labirint, care sta verde tot timpul anului.

fantana castelului howard din anglia

ALTE LOCURI DE VIZITAT IN ZONA


- North York Moors National Park, o zona foarte salbatica a Regatului Unit. In luna august, tot parcul capata culoarea mov. Aici aveti ocazia sa vedeti potarnichi, fazani si alte pasari, dar si animale salbatice. Din York, aveti posibilitatea de a rezerva excursii organizate, bilete aici.


- Scarborough, un orasel aflat pe coasta Marii Nordului, unul dintre preferatele mele, atunci cand este vreme buna. Daca ajungeti aici iarna, imbracati-va adecvat pentru vant puternic;


- Whitby, o localitate foarte turistica, preferata britanicilor. In weekend devine extrem de aglomerata. Recomand sa ajungeti aici dimineata, sa petreceti 2-3 ore si sa o vizitati in aceeasi zi cu Robin Hood's Bay si Staithes. Din Whitby am filmat si un vlog, in limba engleza, il gasiti pe canalul meu de Youtube. Despre aceste 3 localitati am scris un articol separat.



CONCLUZII


Castelul Howard este una dintre locurile cele mai frumoase si festive, care merita vizitate in perioada Craciunului. O vacanta in aceasta zona a Regatului Unit, poate fi o alternativa la clasicele Budapesta si Viena. Ca si itinerare, aveti optiunile de zbor prezentate mai sus, cu vizita orasului York, de unde aveti autobuz catre Castelul Howard. Din York, puteti rezerva tren catre Edinburgh, un alt oras absolut superb si care gazduieste unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.

 

Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.

 

Multumesc ca ati citit!

 

 

 

 

 

 

  

 

Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

 

bottom of page