top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Whitby, Staithes si Robin Hood’s Bay

Actualizată în: 3 mar.

3 LOCALITĂȚI DE VIZITAT PE COASTA NORD ESTICA A ANGLIEI


In acest articol va propun o destinatie de calatorie mai putin cunoscuta in randul turistilor, dar care se bucura de popularitate locala. Este vorba de coasta nord estica a Angliei, si mai exact 3 satuce pe care le puteti vizita in aceasta zona.


Whitby, Robin Hood’s Bay si Staithes sunt trei satuce absolut superbe, despre care o sa va povestesc, in detaliu, mai jos. Am ales sa scriu un singur articol pentru toate trei, deoarece sunt destul de apropiate ca si distanta si pot fi vazute toate in aceeasi zi.


Partea nordica a Angliei este o parte mai putin turistica a Regatului Unit, care nu se bucura nici macar de jumatate din popularitatea Scotiei. Aceste trei localitati sunt, totusi, destul de turistice, dar rareori am vazut turisti veniti din alte tari, sunt mai degraba oamenii care locuiesc in localitati invecinate, care aleg sa vina si sa se relaxeze aici.

Daca alegeti sa vedeti aceste sate intr-o singura zi, trebuie sa stiti ca o sa fie o zi plina si poate putin obositoare si nu va avantati sa veniti aici in alt anotimp in afara de vara. In restul timpului, cateodata nici atunci, vremea nu este cea mai buna pentru stat afara. Fiind zona de coasta, vantul este foarte puternic, iar pe timpul iernii soarele rasare ceva mai tarziu si apune mai devreme decat in Romania.


Cea mai la indemana varianta pentru a ajunge in aceste locuri, si asa cum am recomandat de fiecare data pentru a explora Regatul Unit, este inchirierea unei masini. Ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa pierdeti timp pretios din concediul vostru asteptand dupa transportul in comun, care in anumite situatii nici nu exista. Am scris un mic ghid despre inchirierea unei masini.


Robin Hood’s Bay a fost doar un sat pescaresc in trecut, devenind mai turistic in zilele noastre. Desi in timpul zilei poate deveni foarte aglomerat, in mod special la sfarsit de saptamana, acest loc si-a pastrat farmecul din trecut, iar atmosfera rustica, tipic britanica se simte din plin.


Fie ca alegeti sa va plimbati pe plaja, sa va relaxati la o terasa sau sa explorati pe stradutele inguste, sunt convinsa ca acest loc o sa va incante.


Daca decideti sa vizitati acest loc, recomand sa ajungeti cat mai devreme in timpul zilei, sau sa evitati sfarsitul de saptamana, deoarece poate deveni destul de aglomerat, iar locurile de parcare, desi sunt multe, pot fi insuficiente, in special daca este vreme frumoasa.


Recomand sa achizitionati o excursie organizata de cateva zile in care sa vizitati mai multe locuri, daca nu dispuneti de masina si petreceti mai multe zile in Anglia, detalii aici.


satul pescaresc de pe coasta de nord-est a angliei, robin hoods bay

Principala atractie a acestui loc, o reprezinta aleile inguste, cu case parca din alta lume si trandafiri urcatori, care ofera locului un contur aparte. Cea mai buna perioada de vizitat acest loc este luna iunie, cand infloresc trandafirii. Pentru mine nu este nimic mai incantator decat o plimbare pe aceste stradute.


Localitatea este deservita si de o plaja, dar doar atunci cand este reflux, in restul timpului fiind complet acoperita de apa.



straduta ingusta in Robin Hood s Bay, Anglia

Staithes este unul dintre locurile mele preferate din Anglia. Este o localitate foarte mica, cu stradute pietruite si case pastrate intacte inca din secolul al XVII-lea. Desi este extrem de mic, spre deosebire de alte sate pescaresti, atmosfera locului te face sa te simti ca in vacanta. Este traversat de raul Staithes Beck, care se varsa in mare si imparte satul in doua.


Recomand sa treceti podul peste râu si sa urcati pana la punctul de belvedere pentru a va bucura de privelistea spectaculoasa. Locul arata bine atat de pe stradutele pietruite, cat si vazut de sus.

priveliste catre sat si Marea Nordului din Staithes, Anglia

Un alt punct de belvedere asupra satului, mai gasiti si daca urmariti semnul de “Cleveland way”, aceasta fiind o poteca care duce pe coasta si face legatura cu alte localitati, precum Whitby si Robin Hood’s Bay.


Parcarea se afla inainte de intrarea in sat, iar accesul cu masina pe stradutele inguste este permis doar localnicilor. De asemenea, parcarea este gratuita in lunile de iarna.

Priveliste catre Staithes de pe traseul catre Cleveland Way din Anglia

Whitby este cel mai mare dintre cele trei si totodata, cel mai popular si mai aglomerat. A devenit cunoscut dupa ce Bram Stocker a spus ca a fost locul care l-a inspirat sa scrie cartea "Dracula". Foarte multi turisti aleg acest orasel pentru celebrul fish & chips, pentru plajã intr-o zi calduroasa sau pentru a petrece sarbatoarea Halloween-ului, care este foarte populara in aceasta zona. Aici are loc in fiecare an, de Halloween, asa-numitul Goth Weekend, un fel de festival in care foarte multe persoane aleg sa se costumeze in diferite personaje intunecate.


Daca doriti sa va bucurati cu adevarat de acest loc, recomand sa ajungeti aici cand mai devreme dimineata, sau alegeti zile din timpul saptamanii, nu zile de weekend. Localitatea devine extrem de aglomerata, iar trotuarele devin neincapatoare, asemenea bazarelor hiper-aglomerate. Pe langa aglomeratia de pe strazi, parcarile devin neincapatoare, astfel ca se poate pierde mult timp si cu gasirea unui loc de parcare.



CE PUTETI FACE IN WHITBY:

- Poti incerca traditionalul fish& chips. Aproape toate restaurantele il au in meniu, este considerata mancarea traditionala in Anglia si nu reprezinta altceva decat peste prajit in crusta, cu cartofi prajiti;


- Plimbare cu barca pe mare pentru a vedea delfini sau balene. Biletele se pot cumpara direct din mini-portul aflat in apropierea podului mobil;


- Puteti vizita Manastirea Whitby, care este de fapt, ruina a ceea ce candva a fost una dintre cele mai importante biserici din Anglia si care a pus bazele crestinismului in aceasta tara. Manastirea a fost distrusa, alaturi de toate manastirile din Anglia, de catre regele Henry al VIII-lea, in momentul in care acesta a decis sa rupa legatura cu Roma. Rezevati bilete aici.


- Bucurati-va de o cafea pe barca de pirati din port. Este amplasata in zona din fata garii si este imposibil de ratat.


- Plimbare pe stradutele orasului sau pe coasta. Pentru plimbarea pe coasta, urmariti indicatorul de Cleveland Way.


-Achizitionati-va ca suvenir o bijuterie cu piatra neagra, specifica orasului;

- Tur ghidat al distileriei cu degustare de gin, detalii aici.

- Daca sunteti pasionati de ocultism, puteti opta pentru un tur ghidat, pe urmele fantomelor, care are loc seara de la ora 20:00. Turul incepe de langa piata, iar ca punct de reper veti vedea o pancarda neagra;


- la cateva minute de condus de Whitby, este si o cascada numita Falling Foss. Caderea de apa nu este foarte impresionanta, dar locatia este foarte verde si poate fi locul ideal daca doriti sa va bucurati de natura;



Ruinele Manastirii din Whitby, Anglia
Ruinele Manastirii din Whitby, Anglia

UNDE SA VA CAZATI IN WHITBY?


- The Station Inn Whitby- este o cazare intr-un han, pozitionat destul de aproape de zona cea mai turistica din Whitby. Internetul este inclus in pretul rezervarii.

- Meadowsweet @ Laneside - unitate de cazare in apropiere de Whitby, intr-o zona destul de linistita, inconjurata de multa verdeata.

- The Whalebone Arch - unitate de cazare in case clasice, englezesti, cu camere decorate in stil clasic, destul de aproape de zona turistica.


strazile din Whitby, Anglia
Priveliste catre Whitby de pe treptele de la Manastire

CONCLUZII DESPRE CELE 3 LOCATII DIN NORD-ESTUL ANGLIEI


Anglia este una dintre cele mai ignorate tari de catre turisti, principalul motiv fiind vremea (cred eu), care iti poate strica planurile. Recomandarea mea, daca doriti sa vizitati aceasta tara, in special partea nordica, unde este mai frig, este sa va pegatiti mai degraba pentru vant, decat pentru ploaie si alternati activitatile de exterior cu cele de interior. Aa, era sa uit, nu veniti aici iarna!! Decat daca vreti sa va bucurati de atmosfera de Craciun (am scris despre o locatie din aceasta zona care merita sa fie vizitata de Craciun, Castelul Howard, cu un scurt itinerar la sfarsit), altfel nu merita. Ziua este mai scurta decat in alte tari europene (la ora 15:00 deja se lasa intunericul), iar vremea, asa cum spuneam mai sus, are toate sansele sa nu fie cea mai buna.


De asemenea, daca sunteti adeptii drumetiilor si mersului pe jos, atunci puteti lua in considerare parcurgerea traseului de coasta care leaga mai multe localitati, inclusiv cele 3 prezentate in acest articol. Drumetia de numeste Cleveland Way si poate dura o zi intreaga, iar distanta de parcurs este aproximativ 20 mile.


Daca alegeti sa petreceti mai multe zile aici, in zona mai puteti vizita:


- Runswick Bay, un sat situat pe Coasta Marii Nordului, asemanator lui Robin Hood's Bay;

- Ravenscar, care are plaja comuna cu Robin Hood's Bay. Il recomand daca doriti sa vedeti foci. Este putin de coborat pana la plaja, dar merita tot efortul;

- Goathland - una dintre cele mai fotogenice gare din Regatul Unit, unde pe timpul verii va puteti bucura de o plimbare cu trenul cu aburi;

- Scarborough, un mic orasel situat tot pe coasta nord estica a Angliei. Este ceva mai mare decat cele prezentate in acest articol. Recomand sa vizitati acest loc doar daca este frumos afara, cand ploua nu are acelas vibe;

- York, unul dintre orasele mele preferate din Regatul Unit. Trebuie sa il adaugati in itinerar daca ajungeti in zona;

- Leeds, un oras pe care il prefer in detrimentul orasului Manchester;

- Flamborough, o plaja cu stanci albe;

- Ruinele manastirilor Fountains Abbey si Rievaulx Abbey, ambele distruse de Henry al XVIII-lea;


...si ceva mai departe:

- Holy Island, pentru care trebuie sa verificati programul de trecere deoarece drumul dispare;

- Newcastle;

- Durham;

- Raby Castle, care are si crescatorie de cerbi si capioare;

- Insulele Farne, unul dintre cele mai bine pastrate ecosisteme din Europa. Aici puteti vedea superbii pufini;

- Alnwick Castle - unul dintre locurile in care s-a filmat Harry Potter;




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Pentru continut video lung sau scurt, va puteti abona la canalul meu de Youtube in limba engleza.


Multumesc că ați citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!



bottom of page