top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Muzeul de Marina din Hartlepool

Actualizată în: 12 dec. 2023

UNUL DINTRE CELE MAI INTERESANTE MUZEE DIN NORD-ESTUL ANGLIEI


Anglia este o tara care se afla foarte rar in vizorul turistilor (cu exceptia capitelei), iar cand vorbim de partea nordica a acestei tari, cu atat mai putin. In acest articol o sa va vorbesc despre un mic orasel situat pe coasta Marii Nordului, sau mai bine zis, despre muzeul care se afla acolo, in nord-estul Angliei. Este o zona care este trecuta cu vederea de catre iubitorii de calatorii, poate fie din cauza vremii, fie din cauza preturilor piperate specifice Regatului Unit, fie ca se conduce pe partea stanga a drumului, iar inchirierea unei masini poate crea anxietate. Oricare ar fi motivele, acestea nu tin de faptul ca zona nu merita sa fie vizitata si descoperita.


Hartlepool este un oras care numara o populatie de peste 80000 de locuitori si a devenit faimos in timpul razboiului cu Napoleon, cand o maimuta a fost executata public, fiind judecata asemenea unui om. Maimuta a ajuns in Hartlepool la bordul unei nave de razboi ratacite, de origine franceza, fiind singura fiinta in viata de pe acea nava. Scopul acestei maimute era de a amuza ofiterii de pe vas.


Orasul in sine nu este special, dar aici puteti vizita unul dintre cele mai frumoase muzee, care sunt convinsa ca o sa va placa. Este vorba de Muzeul de Marina. Acesta este o reconstituire a unui port maritim din secolul al XIX-lea si reprezinta unul dintre cele mai interesante muzee pe care le-am vizitat in Marea Britanie.


CUM AJUNGI LA HARTLEPOOL:


Cel mai apropiat aeroport cu zboruri din Romania este cel din Leeds. In apropiere este aeroportul Teesside si Newcastle, dar acestea nu au zboruri directe dinspre si catre Romania.


Atat din Leeds, cat si din alte localitati exista varianta transportului in comun pentru a ajunge in Hartlepool. Sunt atat trenuri, cat si autobuze care efectueaza curse regulate.


Adresa la care puteti gasi acest muzeul este: NMRN Hartlepool, Jackson Dock, Maritime Ave, Hartlepool. TS24 0XZ. Daca veniti cu trenul, este destul de aproape de gara.


DESPRE MUZEUL DE MARINA DIN HARTLEPOOL:


In acest port reconstituit puteti vizita reprezentari de magazine, baruri, locuinte, croitorie, tipografie, dar si o nava de razboi din acea perioada. Se poate vedea cum isi castigau oamenii painea practicand diverse meserii, dar si modul in care isi cheltuiau banii prin baruri sau alte activitati.


Nava din mijlocul portului, care poate fi vizitata si ea, a fost contruita in Bombai, India, in anul 1817. Este o nava cu panze, foarte bine intretinuta si reprezinta cel mai intereseant punct al muzeului. Cu ajutorul acesteia si a incaperilor sale este povestit si recontruit felul in care membrii navei s-au pregatit pentru batalia cu Napoleon, dar si felul in care echipajul traia pe acea barca.


Desi este construta in mare parte din lemn, era totusi o nava de razboi. Pe punte erau asezate de o parte si de alta tunurile pe care soldatii le foloseau pentru a ataca navele inamice.

barca de la muzeul de marina din hartlepool anglia

Imediat ce coboram de pe punte si ajungem la nivelul inferior al navei, vom observa inca un rand de tunuri asezate la fel ca tunurile de pe punte.


interiorul unei barci de razboi, expusa la muzeul de marina din hartlepool anglia

Dupa cum spuneam mai sus, se poate vedea felul in care oamenii traiau pe aceasta barca.⬇️ Nu-i asa ca pare foarte real? Daca veti vizita acest loc, o sa ramaneti surprinsi de cat de bine transpus este totul, atat vizual, cat si din punct de vedere al sunetului. Faptul ca este o barca reala va va transpune direct in mijlocul evenimentelor din secoll al XIX-lea.


interiorului unei nave de razboi de la muzeul de marina din hartlepool anglia

Marfuri pe care oamenii din vremea aceea le exportau sau vindeau, in speta crocodili si peste⬇️

marfuri de export din portul muzeului de marina din hartlepool

Curtea muzeului, care este de fapt portul de la 1817. Se poate intra in fiecare cladire in parte. Dupa cum se poate observa, exista si un loc de joaca, de care copiii ar fi incantati. Acesta este, de fapt, reconstruirea unor jocuri practicate la acea vreme de catre adulti.


muzeul de marina din nord-estul angliei

Magazin cu diverse lucruri pentru casa si gradina⬇️Majoritatea produselor sunt fabricate manual. Arata putin diferit de Ikea zilelor noastre😁😁

muzeul de marina din hartlepool anglia

Barul⬇️si reconstruirea foarte precisa a unor momente care se presupune ca erau destul de comune prin secolul al XIX-lea si anume echipajul navelor care se bucura de o bautura inainte de a pleca pe mare.

muzeul de marina din hartlepool anglia

Croitorie⬇️Este unul dintre locurile care m-au incantat cel mai mult din cadrul muzeului.

muzeul de marina din hartlepool anglia

Reconstruirea aceasta isi propune sa te “teleporteze“ inapoi in timp. Din punctul meu de vedere, reuseste! Am fost absolut captivata de felul in care au reusit sa faca totul sa para atat de real, ca si cum as fi fost teleportata in 1800.


Puteti petrece chiar si o jumatate de zi aici, mai ales daca aveti copii, cu siguranta cei mici vor fi captivati.


ALTE LOCURI DE VAZUT IN HARTLEPOOL:


- Manastirea St Hilda;

- Plaja Seaton Carew si cea de la Stetley Pier;

- Heugh Lighthouse;

- Middleton Grange Shopping Centre;

- Stadionul Hartlepool;

- Galeria de Arta din Hartlepool;

- Heugh Battery Museum;



ITINERARE RECOMANDATE IN NORDUL ANGLIEI SI SUDUL SCOTIEI:


Cel mai probabil, daca ajungeti in aceasta zona nu veniti in mod special pentru a vizita Muzeul de Marina, ci va creati un itinerar de vizitare. Sau poate sunteti in doar in trecere. Oricum ar fi, las mai jos cateva idei de locuri de vizitat in zona si cum mi-as organiza eu o vacanta in nordul Angliei si sudul Scotiei.


Varianta mea se poate modifica in functie de cat timp aveti, eu am gandit-o pentru 7 zile: aterizare pe aeroportul din Leeds sau Manchester. Nu recomand in mod special sa ramaneti in niciunul dintre aceste orase, poate doar cateva ore pentru a va plimba pe stradute sau pentru a lua masa. As ramane, in schimb o zi, cel mult doua in York. Este un oras superb, iar stradutele arata ca un muzeu in aer liber. Apoi as rezerva o zi sau doua pentru a vizita satucele de pe coasta Marii Nordului: Whitby, Staithes, Robin Hood's Bay, Runswick Bay si Saltburn. Apoi as veni catre acest muzeu. In urmatoarea zi, as vizita Insulele Farne. In ziua a sasea zi as vizita Holy Island si Bamburgh Castle, apoi as petrece ultima zi in Edinburgh, de unde as zbura inapoi catre Romania. Este posibil sa vizitati tot ce v-am enumerat mai sus doar daca optati pentru inchirierea unei masini. Este posibil si cu transport in comun, dar in mai multe zile.


Pentru a completa lista de posibile activitati, in functie de itinerarul propriu, verificati si acest website, veti fi surprinsi de multitudinea de optiuni.


CONCLUZII:


Hartlepool nu este un oras la fel de mare si grandios precum capitala tarii, dar aici puteti trai niste experiente unice si va puteti bucura de autenticitate englezeazca, pe care Londra si-a cam pierdut-o. Uneori trebuie sa indraznim sa vizitam locuri care nu sunt atat de batatorite de picioarele turistilor si vom ramane placut surprinsi.




Pentru mai multe fotografii si destinatii minunate de calatorie, ma puteti urmari si pe Instagram sau va puteti abona pentru a fi la curent cu ultimele postari.




Daca v-a placut acest articol, puteti sa ii dati un share pentru a afla si alte persoane de acest loc minunat.


Multumesc si spor la cat mai multe si mai frumoase calatorii!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!






bottom of page