top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Dublin, capitala berii brune si a muzicii live

Actualizată în: 24 ian.


Dublin este unul dintre acele orase europene la care nu te gandesti prima data atunci cand vrei sa iti planifici o vacanta sau un city break. Trebuie sa recunosc faptul ca nici eu nu aveam acest oras in topul locurilor in care imi doream sa ajung, dar la invitatia unor prieteni, cumulat cu niste preturi bune la biletele de avion, calatoria noastra in capitala irlandeza s-a materializat. Am fost acolo la sfarsitul lunii martie si am avut noroc de vreme frumoasa.


Fondat in secolul al VII-lea, Dublin a cunoscut o expansiune rapida in secolul al XVII-lea, devenind unul dintre cele mai mari orase ale Marii Britanii. In 1922, Irlanda si-a castigat independenta, iar in zilele noastre Republica Irlanda este un stat suveran. Este necesar sa se faca o deosebire intre Republica Irlanda, cu capitala la Dublin si Irlanda de Nord, cu capitala la Belfast, care este parte din Regatul Unit. Desi ambele tari se afla pe aceeasi insula, nu exista control vamal intre ele si sunt destul de asemanatoare, sunt doua tari distincte, cu reguli si legi diferite. Trebuie sa aveti in vedere acest aspect, in mod special daca planuiti un tur al insulei cu masina.


Dublin este cunoscut ca fiind orasul unde se asculta muzica live si se bea bere bruna. Pe strazile sale, in special in zona centrului vechi, in cladirile istorice si-au facut loc pub-uri, care sunt mereu pline de oameni, atat localnici, cat si turisti, care vin in acest oras special pentru a se bucura de o atmosfera tipic irlandeza. Orasul, insa, ofera mult mai mult decat puburi cu muzica live. Aici va puteti bucura de istorie, de natura, shopping sau sa aveti parte de experiente pe care niciun alt oras european nu le ofera.


in interiorul unui pub din Dublin irlanda

CUM AJUNGI IN DUBLIN


Pentru a ajunge in Dublin, exista zbor direct din Bucuresti, cu Ryanair. Din alte orase ale Romaniei, aveti optiunea de zbor cu escala.


Aeroportul are doua terminale, aflate la aproximativ 300 metri unul de celalalt. Daca veti avea nevoie sa mergeti dintr-un terminal in altul, e bine de stiut ca este o distanta care se parcurge mergand pe jos. De obicei, Ryanair opereaza zboruri pe terminalul 1 (T1). Pentru a ajunge din aeroport in oras, exista mai multe optiuni:


- taxi, care face cam 30 minute pana in oras si costa intre 25-30 euro;

- transfer privat, rezervari aici;

- autobuz Aircoach, care circula la fiecare 15 minute in timpul zilei si la fiecare 30 minute in timpul noptii. Biletul costa in jur de 15 euro dus-intors si are multiple statii in care opreste;

- autobuz Airlink, care opreste doar in centrul Dublinului. Biletul costa 11 euro dus-intors;



UNDE TE CAZEZI IN DUBLIN


- Hyatt Centric The Liberties, cazare de tip hotel, cu gradina, internet gratuit si receptie non-stop;

- Hard Rock, hotel cu camere superbe si internet gratuit;

- The Marker Hotel, cazare cu piscina, internet gratuit si receptie non-stop;

- Gleesons Townhouse Bootherstown, cazare cu parcare si internet gratuite;

- Blackrock B&B, cazare cu parcare, internet si mic dejun inclus;

- Pembroke Hall, cazare cu internet, frigider si masina de cafea;


OBIECTIVE TURISTICE IN DUBLIN


Catedrala St. Patrick este romano-catolica si poarta hramul protectorului Irlandei. A fost construita in anul 1191 in stil neo-gotic si a suferit schimbari minore de-a lungul timpului. Punctul de atractie principal este cel al altarului. Pentru a vizita aceasta catedrala, trebuie sa achitati un bilet de intrare in valoare de 8 euro.


Trinity College este cea mai veche universitate din Dublin. A fost infiintata in anul 1592 si a gazduit ore de curs pentu studenti cu nume sonore, precum Bram Stocker, Oscar Wilde sau Jonathan Swift. Aceasta locatie a fost o sursa de inspiratie pentru autoarea cartilor Harry Potter.


Howth este locul ideal in care va puteti bucura de natura si mare. Aici puteti face plimbari scurte pe coasta sau chiar adevarate drumetii. Peisajele si linistea locului au fost preferatele mele din excursia in Dublin. Recomand sa verificati prognoza meteo inainte de a planifica o calatorie in aceasta zona. Rafalele de vant nu sunt straine acestei zone.


coasta marii irlandei la howth in dublin irlanda

Biserica St. Michan, care este celebra pentru gazduirea unor oameni mumificati in criptele sale. Biserica a fost construita in anul 1095 si a ramas aproape neschimbata pana in Epoca Victoriana. Inca mai pastreaza orga originala, aflata in interior inca de la terminarea constructiei.


Parcul Phoenix este cel mai mare parc urban din Europa, iar punctul principal de atractie il reprezinta populatia de cerbi si caprioare. Poate fi locul ideal pentru a va odihni la un picnic si a va relaxa departe de agitatia orasului, chiar in... mijlocul orasului :)


Castelul Dublin, construit in perioada medievala, mai exact in 1204, in locul in care se afla o asezare vikinga. Acesta a fost distrus in mare parte de catre un incediu in anul 1684, dar anumite portiuni de origini vikinga si medievala au ramas intacte si pot fi vizitate in zilele noastre.


interiorul castelului din dublin

- Plimbare prin centrul vechi pentru a admira stradutele inguste si pietruite, cu case vechi si usi colorate. Cea mai fotografiata cladire din oras este cea a localului The Temple Bar.


cea mai fotografiata cladire din centrul istoric al orasului dublin din irlanda

- Vizita la fabrica de bere Guinness, unde puteti invata lucruri interesante despre procesul de fabricare al berii traditionale irlandeze. Bilete aici.


cisterna de bere guinness pe strazile din dublin irlanda

- Vizita la distileria de whiskey irlandez, bilete aici.


- Excursie de o zi la Cliffs of Moher, rezervari aici.


- Excursie de o zi la Wicklow, Glendalough si Kilkenny, rezervari aici.



DE STIUT DESPRE DUBLIN


- Irlanda este o tara membra UE si se intra doar cu CI;


- Dublin este cunoscut pentru viata de noapte si multitudinea de baruri si pub-uri. Asadar, este locul ideal daca sunteti in cautare de locuri de distractie. Cu toate acestea, trebuie sa aveti in vedere ca locurile de petrecere sunt deschise pana la ora 1 dimineata, cel tarziu, nu stau deschise ca in Romania sau alte locuri europene, pana la ora 5-6 dimineata;


- daca nu doriti sa comandati bauturi pe langa mancare, atunci cand luati masa, in Dublin se obisnuieste sa se ceara apa de chiuveta ( tap water), care este oferita gratuit si se poate consuma fara probleme;


- pentru transport in comun, aveti optiunea de a cumpara un card valabil 72 ore si pe care puteti sa il folositi nelimitat. Aveti inclus si autobuzul decapotabil, de tip hop-on, hop off, dar si excursii in afara orasului la Malahide sau Dun Laoghire. Cumpara aici.


- cea mai buna perioada de a vizita acest oras este din luna mai pana in septembrie, inclusiv. In aceasta perioada aveti toate sansele sa aveti parte de vreme buna, fara vant puternic si rece;



CONCLUZII DESPRE DUBLIN


Desi nu am plecat la drum cu foarte multe asteptari cu privire la acest oras, am ramas placut surprinsa de atmosfera locului, dar si de comportamentul locuitorilor. De asemenea, frumusetea peisajelor de pe coasta a fost peste asteptari. Imi doresc intr-un viitor apropiat (sau indepartat) sa organizez un concediu in care sa fac turul Republicii Irlanda, dar si a Irlandei de Nord, care este singura tara din Regatul Unit pe care nu am vizitat-o. Probabil nu as mai revizita Dublin, desi mi-a placut foarte mult, m-as focusa mai mult pe descoperirea Irlandei rurale si autentice.


Sper ca acest articol sa va ajute in planificarea unei escapade in Dublin sau sa va inspire. Cititi si despre alte locuri din Europa: Londra, Paris, Insula Thassos, Algarve, Portugalia, Koln, Oslo sau Tara Galilor.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page