top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Idee de traseu ușor: Circuit prin Cheile Bicajelului

Actualizată în: 17 mar.

TRASEU UȘOR ÎN ROMÂNIA, PRIN CHEILE BICĂJELULUI


De Cheile Bicazului auzisem încă de când eram copil. Văzusem fotografii cu acest loc și știam că îmi doream să ajung. De Cheile Bicăjelului, însă, am aflat abia recent, când am văzut fotografii cu una dintre privelistile de pe acest traseu. De atunci mi-am pus pe lista acest loc si abia asteptam sa vina ocazia sa il vedem.


Cheile Bicazului nu lasa loc pentru prea multa faima Cheilor Bicajelului, insa credeti-ma, ar merita. Dacă nu ati vazut niciuna dintre aceste chei, puteti sa va planificati inca 20-30 minute pentru a le vedea pe ambele in aceeasi zi, fie inainte de a intra pe traseu, fie dupa. Nu aveti nevoie de mai mult timp pentru Cheile Bicazului. Recomand prima variantă dacă ajungeți dimineața, când nu este foarte aglomerat și vă puteți bucura de peisaj fără zgomot de mașini.


Drumetia pe care o propun in acest articol este in Parcul National Cheile Bicazului - Hășmas. Este un traseu destul de complex, cu văi superbe, mini-cascade, verdeață, poduri suspendate si privelisti care te lasa cu gura cascata. Ce sa mai... este un loc in care poti sa iti incarci bateriile si sa te bucuri de ceea ce are natura mai frumos de oferit.



CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL PRIN CHEILE BICĂJELULUI


Intrarea pe traseu se afla chiar pe Cheile Bicazului. Venind din directia Lacul Rosu, dupa trecerea tunelului, cateva curbe mai jos, avand râul pe partea dreapta, este o stanca iesita cativa cm in drum pe care se gaseste marcajul dungă galbenă. Nu vă bazati pe navigator sa vă aducă la intrarea pe traseu, deoarece nu este semnal absolut deloc in zona cheilor. De asemenea, este bine de stiut ca nu exista niciun indicator care sa indice ca acolo incepe traseul. Veti vedea o pancarda care sa specifice ca sunteti in directia buna abia dupa trecerea podețului de beton.


Chiar in acel loc sunt si 2-3 locuri de parcare, pe care daca ajungeti dimineata, aveti toate sansele sa le gasiti libere. Mai sunt cateva locuri de parcare vizavi, langa cabanuțele de suveniruri, sau mai sus, înainte de a ajunge aici, situate pe partea dreaptă. Aceea este o parcare mai mare si o recomand daca faceti exact acelas traseu pe care l-am facut noi.


punctul de incepere al traseului pe cheile bicajelului

DESPRE TRASEUL PRIN CHEILE BICAJELULUI


Marcaj: dunga galbena ➡️ cruce galbena ➡️ punct galben ➡️ triunghi galben


Timp: 4 ore (pentru tot circuitul).


Odata ajunsi la intrarea pe traseu, trebuie traversat pârâul. Este un pod de beton cu o bara metalica pe partea stanga care faciliteaza traversarea.


Poteca merge destul de lin prin padure până la intalnirea primului pod suspendat peste Bicajel. Podul, desi la o inaltime destul de micuta, se misca foarte tare si poate crea anxietate daca aveti frica de inaltime.


primul pod suspendat de pe traseul prin cheile bicajelului

Odata traversat primul podet suspendat, începe și urcarea ceva mai abrupta. Nu este deloc grea, dar cu toate acestea, recomand incaltaminte cu talpa aderenta, de preferat bocanci de drumetie, care va vor ajuta sa urcati pe poteca umedă si alunecoasă, dar nu numai.


Dupa o urcare si o coborâre scurte, ajungem la o intersectie de marcaje. Marcajul pe care l-am urmat inițial urcă în continuare, iar noi schimbăm marcajul cu cruce galbenă, pe poteca către dreapta, unde dupa 2-3 minute de mers întalnim al doilea pod suspendat.


indicator catre podul suspendat de pe cheile bicajelului

Acest pod este situat la cea mai mare înaltime în România si desi pare foarte periculos si poate crea o anumita teama de a-l traversa, o mare fricoasa de inaltime vă spune ca nu este atat de rău pe cât pare😁. Ba chiar peisajul si privelistea de pe pod vă face să uitati de toate fricile. Trecerea se simte mai sigură decat in cazul primului pod si se misca mult mai putin decat acela, avand plase si pe marginea de sub cablul-balustrada, eliminând pericolul de cădere în caz de alunecare.


podul suspendat de pe traseul prin cheile bicajelului

După ce terminăm cu Valea Bicăjelului, urmează o urcare susținută prin pădure, destul de lunguță. Urcăm până ajungem la una dintre cele mai frumoase privelisti catre Cheile Bicazului. Sunt mai multe puncte de unde le puteti admira, dar considerată cea mai frumoasa este cea care are balustrada.


cheile bicazului vazute de sus de pe traseul prin cheile bicajelului

Din acest punct continuăm pe marcaj cruce galbenă, până întalnim marcajul punct galben care urcă catre dreapta la cabana cu priveliste panoramica. Aceasta cabana este de fapt, un refugiu montan la care puteti avea acces sa dormiti in mod gratuit, este nevoie doar sa va faceti o rezervare inainte. Partea interesanta a acestui refugiu este privelistea, pe care o puteti admira chiar din interior deoarece acesta se afla pe marginea stâncii, iar geamurile mari permit acest lucru.


cabana panoramica de pe cheile bicajelului

După vizitarea acestui refugiu, ne intoarcem pe acelas traseu până intalnim iarasi marcajul cruce galbena pe care il urmam pana la iesirea din padure, intr-o poienita, la Saua Trifea. La capatul poienitei, chiar langa linia padurii intalnim marcajul triunghi galben care urmeaza o poteca perpendiculara cu cea de pe care am venit. De aici sunt doua optiuni de a continua traseul, ambele pe acelasi marcaj. Daca urcati spre stanga, veti ajunge sa reintalniti marcajul dunga galbena, care va va duce inapoi la inceputul traseului, prin padure. Daca mergeti catre dreapta, veti ajunge pe strada catre Cheile Bicazului si va trebui sa continuati traseul pe asfalt pana cand ajungeti in locul din care ati pornit, sau dupa caz, in locul in care ați parcat mașina.

poienita de pe traseul cheile bicajelului

Noi am ales varianta de coborare pe triunghi galben, adica poteca spre dreapta. Daca am fi ales poteca din stanga, la un momant dat am fi reintalnit marcajul dunga galbena, cel pe care l-am urmat la inceputul traseului, am fi trecut prin cateva poienite si am fi traversat pârâul prin apa. Motivul pentru care am ales poteca din dreapta este pentru a evita traversarea prin apa, nu pentru ca am fi gresit noi, nu, nu..... Sincer, nu stiu cum reusim, dar de data asta am avut noroc ca poteca ne-a scos la drum, chiar daca am fost putin debusolati cand am vazut ca suntem pe Cheile Bicazului si nu mai este nici urma de banda galbena 😅. Am avut cam multicel de mers prin aglomeratie si masini, asa ca daca vreti sa evitati acest lucru, nu faceti ca noi😁 Dar este bine de stiut ca orice varianta a potecii ați alege, cumva tot la punctul de pornire ajungeți.



LOCURI DE VIZITAT ÎN APROPIERE DE CHEILE BICAZULUI


Pe langă Cheile Bicazului și traseul prin Cheile Bicăjelului, în zonă puteti vizita și:


- Lacul Roșu- singurul lac de baraj natural din Romania, format prin surparea unui pinten de munte. Se afla foarte aproape de Cheile Bicazului si implicit, Cheile Bicajelului;

- Pista de bob de vară Lacul Rosu, daca va place aventura (sunt sigura ca da😁). Este o pista de bob recent deschisa. Recomand sa ajungeti aici cat mai devreme deoarece locurile de parcare sunt limitate;

- Pista de bob de vară de la Toplita, situata la o ora si putin distanta cu masina. Este cea mai mare pista de acest fel din Romania;

- Cascada Mezotermală Toplița;

- Manastirea Toplița;

- Cascada Duruitoarea - aflata ceva mai departe, la o ora si jumatate distanta cu masina si este necesara o drumetie de aproximativ 2 ore;

- Pestera Munticelu - aflata in apropiere, iar pentru a ajunge la ea este necesara o drumetie de aproximativ o ora;

- Pestera Sugau, pentru care aveti nevoie de frontale sau lanterne pentru a o vizita;

- Parcul National Ceahlau- unde aveti o varietate de trasee marcate, cu diverse grade de dificultate;

- Cabina Panoramica Ghilcos, destul de asemanatoare cu cabina panoramica de pe Cheile Bicajelului;



De asemenea, puteti opta pentru tururi organizate in aceasta zona:


- excursie cu plecare din Bacau, cu opriri in mai multe zone, inclusiv Lacul Rosu, detalii aici;

- excursie cu plecare din Iasi catre Cheile Bicazului si Cheile Bicajelului, detalii aici;


UNDE TE CAZEZI ÎN ZONA CHEILOR BICAZULUI/LACUL ROȘU


Deși este o zonă destul de turistică, locațiile de cazare sunt, totuși, limitate. Dintre cele care mi-au atras atenția pe Booking:


- Vila Bradul - unitate de cazare cu camere duble sau triple, cu optiune de baie privata sau comuna. Parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;

- Casutele Likas - unitate de cazare de tip glamping, in mini-casute de lemn. Fiecare casuta dispune de baie privata si mini-terasa. Dispune de parcare si internet;

- Pensiunea Hășmaș - unitate de cazare cu parcarea si internet incluse in pretul cazarii. Exista foisor cu loc pentru gratar si loc de joaca pentru copii.

- Hotel Lacul Rosu - este un hotel cu o nota foarte buna pe Booking, cu camere de doua persoane sau pentru familii. Parcarea si internetul sunt incluse in pret, camerele sunt spatioase si mobilate modern. Este localizat foarte aproape de Lacul Rosu.

- Veresko Villa - este o vila construita si decorata in stilul unei cabane de munte, din lemn. Are in total 5 dormitoare care pot acomoda pana la 10 persoane, dispune de bucutarie, gradina si loc pentru gratar.



CONCLUZII DESPRE TRASEUL PRIN CHEILE BICAJELULUI


Traseul prin Cheile Bicăjelului este unul dintre cele mai complexe și spectaculoase trasee, datorită priveliștilor panoramice și a podurilor suspendate. Evident, pentru a ajunge la acele priveliști este puțin de urcat, dar este genul de drumetie care nu ar trebui să pună probleme cuiva, ba dimpotrivă acest gen de mișcare prin natură nu poate fi decât benefic pentru corpul nostru.


Toată zona în care se află aceste minunate chei merită vizitată. Puteți petrece aici câteva zile, chiar și o săptămână, în zonă existând foarte multe trasee frumoase și nu foarte dificile astfel încât să le puteți parcurge în zile consecutive fără să vă obosească prea tare. De două dintre ele v-am menționat mai sus, cel mai bine le gasiți pe toate detaliate într-o hartă, fie fizică, fie pe aplicație. Cel mai des folosită aplicație de către noi este "Munții Nostri".


Citește și despre o altă drumeție superbă către Cascada Moara Dracului, din Munții Bucegi. De asemenea, poti citi si despre: traseul catre Cabana Susai, traseul catre Cabana Curmatura sau traseul catre Cabana Malaiesti.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinații de călătorie și fotografii, mă puteți urmări pe Instagram.


Mulțumesc că ați citit!










Fotografiile și textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol conține linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecințele negative sau pozitive ale acțiunilor întreprinse de acesta după citirea oricărei pagini de pe acest website!





bottom of page