top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Cabana Malaiesti - traseu de iarna

TRASEU DE IARNA RASNOV, VALEA GLEJARIEI - CABANA MALAIESTI SI RETUR


Fiind o mare iubitoare de natura si de munte, planuiam de ceva timp sa fac o drumetie pana la Cabana Malaiesti. Cu prima zapada cazuta si cautand trasee relativ scurte, care pot fi parcurse iarna, am dat peste traseul cu plecare din Rasnov. Frumusetea locului in care este amplasata cabana nu a dezamagit si cu siguranta, voi mai parcurge si alte trasee catre acest loc. Planuiesc sa revin si vara, cand vremea este perfecta pentru stat afara si admirat frumusetea peisajelor.


Trecand inapoi la subiectul acestui articol si la lucrurile care va intereseaza cu adevarat, mai jos las cateva informatii care va pot fi utile in parcurgerea traseului cu plecare din Rasnov, catre Cabana Malaiesti.


CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL CATRE CABANA MALAIESTI


Traseul catre Cabana Malaiesti incepe din localitatea Rasnov. Pentru a gasi intrarea pe traseu, trebuie sa inaintam cu masina pe strada Glejariei, urmand marcajul banda albastra. La un moment dat, asfaltul se termina, iar traseul merge catre dreapta. Din acest punct, daca drumul nu este inzapezit, se poate inainta cu masina pana intalnim bariera. Sunt suficiente locuri de parcare pe marginea drumului. Nu recomand neaparat sa lasati masina unde se termina asfaltul, doar daca drumul nu permite inaintarea, deoarece este mult de mers pana la intrarea oficiala pe traseu. In perioada in care am facut noi drumetia (decembrie 2023), drumul forestier se putea parcurge cu masina.


DESPRE TRASEUL CATRE CABANA MALAIESTI


• Marcajul care ne va ghida pe acest traseu este banda albastra;

• Durata traseului dus-intors este de aproximativ 6 ore pe timp de iarna;

• Dificultatea traseului: medie;

• Echipament necesar: bocanci impermeabili, gherute, bete de trekking;


Odată ce am parcat mașina, începem traseul pe drumul forestier. Dupa doar cateva minute de inaintat, fara sa urcam prea mult, parasim aceasta portiune de drum, iar traseul continua catre stanga. Traversam paraul si incepe o urcare scurta prin padure. Pe aceasta portiune de traseu si nu numai, veti avea nevoie de gherute. Urcarea incepe sa fie ceva mai greoaie si daca este zapada sau gheata pe poteca, inaintarea fara gherute este dificila.


traseul catre Cabana Malaiesti pe timp de iarna

Urmeaza o portiune de ceva mai usoara a traseului, pe o poteca cu urcare foarte lina prin padure, iar dupa ce ajungem la intersectia cu marcajul traseului catre Cabana Diham, putem spune ca incepe ascensiunea in adevaratul sens al cuvantului. Din acest punct mai avem de parcurs aproximativ doua ore pana la Cabana Malaiesti.

idee de traseu de iarna catre Cabana Malaiesti

Dupa o urcare sustinuta, ajungem la un mic punct de belvedere. Privelistea este absolut superba, si cu siguranta, cu mai multa zapada ar fi aratat ca o imagine din cartile de povesti. Noi ne-am bucurat de ea si asa si am folosit-o ca scuza pentru o scurta pauza inainte de a continua urcarea.

traseu catre Cabana Malaiesti

As aproxima ca mai mult de 95% din traseu este prin padure, iar din loc in loc, in mod special in ultima parte a traseului, mai intalnim cate o poienita care dezvaluie frumusetea muntelui. Trebuie sa recunosc poienitele au fost partile mele preferate din traseu.


La capatul uneia dintre poienite intalnim si ultimul indicator inainte de a ajunge la cabana, care ne spune ca mai avem doar 30 minute.


traseu de iarna catre Cabana Malaiesti - cu plecare din Rasnov

Odata ajunsi in Valea de la Malaiesti, desi frumusetea peisajului este peste masura asteptarilor, din cauza frigului si a vantului extrem de puternic, nu putem sa ne bucuram foarte mult de ea. Asa cum spuneam mai sus, am un motiv in plus sa fac o drumetie pana aici si pe perioada verii.


Cabana Malaiesti se afla la altitudinea de 1720 m, cu 900 metri mai sus fata de punctul de plecare al traseului. Este una dintre cele mai vechi cabane montane, fiind construita prima data in anul 1882. Este deschisa tot timpul anului si ofera mancare si cazare. Atat camerele, cat si locul de luat masa sunt incalzite, iar rezervarea pentru cazare se face pe persoana, nu pe camera. Poate acomoda pana la 120 persoane, iar pretul este de 50lei/noapte.

Optiunile de mancare, asa cum era de asteptat de la o locatie aflata in mijlocul muntilor, sunt destul de limitate. Mancarea nu este cea mai gustoasa, dar este mancabila si binevenita, mai ales dupa 3 ore de urcare sustinuta. Preturile sunt si ele, decente.

Cabana Malaiesti pe timp de iarna

Dupa ce am mancat bine, ne-am incalzit putin si ne-am racapatat energia, am plecat inapoi catre Rasnov. Pentru coborare am ales acelasi traseu, pe care l-am parcurs in doar doua ore.



UNDE TE CAZEZI IN RASNOV:


Daca varianta cazarii la Cabana Malaiesti nu va surade, in zona aveti cateva optiuni de cazare. Din ce am gasit pe Booking, las mai jos pe cele care mi-au atras atenția:


  • Das Fort Boutique - daca aveti un buget mai mare si vreti sa va rasfatati putin, atunci acest loc ar putea fi o optiune. Este o unitate de cazare care se afla intr-o casa saseasca, veche, dar renovata. Fotografiile, cu siguranta va pot lamuri. Merita pretul cerut pe o noapte de cazare? Fiecare decide in functie de buget;

  • Studio Rasnov Apartaments - unitate de cazare de tip apartament. Camerele au chicineta proprie si pot acomoda pana la 4 persoane;

  • Apartament Hera - unitate de cazare de tip apartament, care se inchiriaza integral. Poate acomoda pana la 4 persoane. Dispune de parcare.



ALTE TRASEE CATRE CABANA MALAIESTI


Pentru a ajunge la Cabana Malaiesti exista mai multe trasee, majoritatea deschise doar vara. Le las mai jos pentru inspiratie:


  • Traseu Valea Cerbului - Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Malaiesti;

  • Traseu Cabana Diham - Glejarie - Cabana Malaiesti (este in mare parte comun cu cel care face subiectul acestui articol);

  • Traseu satul Simon - Valea Gaura - Hornurile Malaiesti - Cabana Malaiesti (am povestit despre o parte din acest traseu, pana la Cascada Moara Dracului, in acest articol);

  • Sat Poarta - Lacul Tiganesti - Cabana Malaiesti;




CONCLUZII


Traseul parcurs de noi, cu plecare din Rasnov este considerat cel mai scurt traseu catre Cabana Malaiesti. Noi am ales sa il parcurgem iarna din dorinta de a ne bucura de zăpadă si peisaje de basm. Cum planul de acasa nu se potriveste cu ce gasim la fata locului de fiecare data, peisajul nu a fost deloc de basm (sau cel putin nu de basme din taramul gheturilor, asa cum speram eu), in Rasnov fiind mai cald ca in Bucuresti cu 7 grade. Am avut parte, deci, de namol, zapada topita si multa mocirla, mai ales la intoarcere. Cu ocazia asta, tin sa punctez importanta unor bocanci impermeabili, ultimul lucru pe care vi-l doriti in aceasta situatie este sa va udati la picioare.


Oricum ar fi, muntele este frumos in orice anotimp, iar o astfel de drumetie in natura face bine la suflet si la corp :).



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.

 

Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.

 

Multumesc ca ati citit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page