top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Traseu în Bucegi: Satul Șimon - Cascada Moara Dracului

Actualizată în: acum 6 zile


IDEE DE TRASEU DE DIFICULTATE MEDIE ÎN MUNȚII BUCEGI, CU PLECARE DIN SATUL ȘIMON - BRAN


Petrec destult de mult din timpul meu liber căutând destinații frumoase de vizitat, atât în România, cât și în afara țării. Cascada Moara Dracului, am descoperit-o absolut întâmplător, pe Google Maps, documentându-mă despre alte obiective turistice din zona. Văzând și fotografii cu cascada, nu am mai stat pe ganduri și am căutat informațiile necesare despre traseu, mi-am pregătit echipamentul și am fugit la munte.


Deși nici traseul în sine nu a fost mai prejos, cascada a fost cea care ne-a îndemnat să alegem să facem această drumeție și pot spune că nu a dezamăgit. Am plecat de acasă cu ceva emoții ca nu cumva sa fie secată, așa cum văzusem că a postat cineva online pe un grup de trasee montane. Din fericire, nu a fost cazul, căderea de apă a fost superbă si am ramas surprinsa sa vad cat de libera a fost poteca, ne-am intalnit cu farte putini turisti pe toata durata drumetiei, astfel ne-am putut bucura de liniste si de cantatul pasarilor.



DETALII DESPRE TRASEUL CÄ‚TRE CASCADA MOARA DRACULUI


Marcaj traseu: triunghi galben până la poiana din Valea Gaură, apoi cruce roșie, apoi punct roșu (sunt indicatoare pe traseu, deci veti afla cand trebuie schimbata directia).


În total sunt aproximativ 14-16 km (dus-întors), care se parcurg în 4-5 ore.


Traseul începe din satul Șimon, comuna Bran, județul Brașov.


Odata ajunsi in Șimon, se înaintează pe strada principală. Este asfaltată, dar plină de gropi, dar nu aveți cum să greșiți, mai ales dacă setați pe navigator satul Șimon.


Intrarea pe traseu se afla la capatul satului, dupa care urmeaza un drum forestier pana la o bariera, unde trebuie sa parcati masina si sa continuați pe jos. Drumul este destul de bun si accesibil pentru orice tip de masina, dar este un semn care interzice circulatia publică, astfel că mergem pe jos porțiunea respectivă, care este destul de lunga, dar usor de parcurs.


inceputul traseului catre cascada moara dracului

Dupa aproximativ o ora de mers, pe partea stanga a drumului este un monument ridicat in memoria elicopterului cazut in anul 2010. In accident si-au pierdut viata mai multe persoane, anume personal militar de origine romana, dar si israeliana. Israelienii erau veniti in tara noastra pentru exercitii militare comune cu România.


monumentul elicopterului cazut in 2010 in muntii bucegi

Trecand de aceasta zona, drumul continua la fel de lin prin padure. In zona sunt si cateva mini-ferme si stâne, atfel ca veti intalni animale domestice pe traseu, in special vaci, care din fericire, nu sunt agresive. De asemenea, nu am vazut sa fie caini in zona.


La un moment dat, drumul se bifurcă, si sunt indicatoare cu marcaje, astfel ca nu exista riscul sa gresiti. Poteca se intersecteaza cu un alt traseu care merge catre Cabana Padina.


marcaj pentru traseul catre cascada moara dracului

Poteca incepe sa se ingusteze, iar dupa cateva sute de metri, incepe o urcare pieptis, destul de solicitanta, fiind partea cea mai grea a traseului si totodata partea care mie mi-a placut cel mai putin. Peisajul nu ajută nici el prea mult, totul in jur fiind o padure cu brazi inalti, uscati la baza din cauza lipsei luminii.

Echipamentul adecvat va face aceasta zona sa fie mai usor de parcurs, deoarece umezeala face ca pamantul sa fie destul de alunecos. Atat bocancii cu talpa aderenta, cat si betele de trekking vă vor ajuta, atât la urcare, cât și la coborâre. Desi este o portiune destul de abrupta, nu sunt zone expuse, astfel ca nu vad nicio problema in a parcurge acest traseu si iarna, cu coltari.


poteca de pe traseul din muntii bucegi catre cascada moara dracului

După aceasta zona solicitanta, care este partea cea mai urâțică a traseului, urmează și recompensa vizuala oferira de mama natura. Peisajul din Valea Gaura (oare cine alege numele astea?) este absolut fermecator, la fel si tot restul drumetiei pana la cascada. Pe aceasta postiune de traseu nu trebuie sa mai urcam, poteca este dreapta, fara diferente de nivel, deci este foarte usor de parcurs pana la cascada.


valea gaura de pe traseul din bucegi catre cascada moara dracului

In această vale, urmăm poteca către stanga, iar după trecerea pârâului, marcajul triunghi galben se schimbă cu cruce rosie. De aici, marcajul indică încă 25 minute de mers.


marcaj trasee in bucegi, pe poteca catre cascada moara dracului

Odată ajunși intr-o mica poienita, marcajul se schimba cu cel in punct rosu. Marcajul cruce rosie nu dispare, continua pe o alta ruta, care dureaza 3 ore, catre varful Omu.


Daca ati crezut ca urcarea pana la Valea Gaura a fost solicitanta, sa vedeti cum arata urcarea pana la Varful Omu (un traseu pe care il puteti urma dupa vizitarea cascadei). Noi nu ne-am incumetat sa urcam, dar am vazut alti oameni care urcau prin zapada netopita, inca.


traseu catre cascada moara dracului din muntii bucegi

In cativa zeci de metri, ne apare un mic pârâu in cale, iar cascada se afla ascunsa dupa stanci. Este o cadere de apa formata din topirea zapezilor, având cel mai mare debit in luna iunie, fiind posibil să sece până la sfarsitul verii, mai ales daca este seceta.


Cel mai bun punct de a o admira si de a face fotografii este in partea dreaptă a acesteia, peste parâu, nu sus, langa prima treapta a caderii de apa.


Frumusetea caderii de apa ne-a surprins, mai ales ca fiind un traseu atat de nepopulat, ne-am gandit ca nu o sa fie foarte spectaculoasa. Se pare ca ne-am inselat si cel mai probabil nu foarte multe persoane stiu de acest traseu, sau nu se aventureaza sa urce portiunea abrupta a traseului. Oricum ar fi, cascada este superba, mult mai frumoasa decat multe altele mai cunoscute si mai promovate din Bucegi.


cascada moara dracului din muntii bucegi la sfarsitul lunii mai

Pentru a ne intoarce la locul in care am parcat masina, am ales sa parcurgem acelasi traseu, pe care l-am parcurs mult mai repede la coborare, asa cum era de asteptat.



ALTE DETALII DESPRE TRASEUL CÄ‚TRE CASCADA MOARA DRACULUI:


- traseul nu este cel mai usor de parcurs, poate fi destul de obositor daca nu aveti conditie fizica, dar nu este un traseu periculos, care sa necesite experienta pe munte, doar incaltaminte adecvata si un minim de echipament. Poate fi parcurs si cu copii, sau animale de companie;


- poate fi parcurs si iarna, dar nu pot garanta faptul ca va puteti bucura de cascada, deoarece este posibil sa inghete. Zapada este prezenta pe traseu chiar si la sfarsit de luna mai, dar in mare parte este topită;


- Munții Bucegi sunt cunoscuti ca fiind muntii cu cea mai mare populatie de ursi din Romania, cu toate acestea nu am vazut semne care sa ne avertizeze cu privire la urs si din fericire, nu am vazut vreunul. Pentru orice eventualitate, noi am avut un fluier cu noi, pe care l-am folosit pentru a ne face simtita prezenta;


- perioada cu cel mai frumos peisaj este la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai, cand pajistea poienitelor este plina de branduse;


- desi este un traseu absolut superb, nu este deloc aglomerat. Am putut sa ne bucuram de peisaje fara alti turisti, iar pe traseu am mai intalnit doar doua grupuri de drumeti care coborau;


- zona de inceput a traseului (cat si pe durata traseului, in caz ca trebuie sa mentionez :)) este destul de rurala și nepopulată, astfel că nu veti găsi magazine, restaurante sau locuri de unde puteti cumpăra ceva de mâncare sau de băut, așa că aprovizionați-vă înainte de a ajunge în satul Șimon;



UNDE SA TE CAZEZI IN APROPIERE DE INTRAREA PE TRASEUL CATRE CASCADA MOARA DRACULUI:


- Voinescu House - Natural Living & Eating - unitate de cazare in Simon, cu camere duble, triple sau apartamente. Dispune de gradina, loc de joaca pentru copii, parcare si ciubar;

- Casa Mărioara - unitate de cazare in Sirnea, cu camere duble sau triple, cu baie comuna. Dispune de gradina si parcare privata;

- Casa Daniel - unitate de cazare in Bran, cu camere duble sau triple. Dispune de o terasa, gradina, loc de joaca, loc pentru gratar si parcare;

- Transylvania Mountain View CDI - unitate de cazare cu camere duble, sau o intreaga vila privata. Locatia dispune de gradina cu zone de relaxare, terasa si parcare privata;

- Casa Cenţiu - unitate de cazare in Bran, care dispune de camere duble sau apartamente. Dispune de un restaurant, un bar, room service si parcare privata;



LOCURI DE VIZITAT SI TRASEE USOARE DIN ZONA BRAN:


  • Castelul Bran;

  • Satele Magura si Pestera;

  • Pestera Liliecilor, Pestera;

  • Prapastiile Zarnestiului, de unde se poate continua pe un traseu usor catre Cabana Curmatura;

  • Cetatea Rasnov;

  • Pestera Valea Cetatii, Rasnov;

  • Traseu usor prin Canionul 7 scari - are ca punct de inceput localitatea Dambul Morii;

  • Cheile Gradistei;

  • Bob de vara Cheile Gradistei;

  • Traseu cu plecare din Rasnov catre Cabana Malaiesti. Este un traseu de dificultate usor-mediu;

  • Amfiteatrul Transilvania;

  • Cheile Dambovicioarei si Cheile Brusturetului;


CONCLUZII DESPRE TRASEUL CATRE CASCADA MOARA DRACULUI:



Traseul catre Cascada Moara Dracului este unul care se potriveste oricarui iubitor de natură. In afara de efortul sustinut care trebuie depus pentru a urca o portiune din traseu, nimic altceva nu mi s-a parut greu, ba dimpotriva, marea parte a potecii este un drum lin prin pădure, iar odată ajunși la Valea Gaura, peisajul devine absolut spectaculos. Este locul ideal de a scapa de aglomeratie, de a respira aer curat si de a va bucura de ciripitul pasarilor.


Daca sunteti in cautare de alte idei de trasee de dificultate usor- mediu, gasiti cateva optiuni la sectiunea "Romania" a acestui blog de calatorii. Multe dintre ele le-am parcurs ca si excursie de o zi din Bucuresti (fara sa rezervam cazare).


Daca aveti intrebari legate de traseu sau doriti informatii pe care am omis sa le las in articol, nu ezitati sa le lasati in rubrica de comentarii.



Cititi despre o alta drumetie din Muntii Bucegi, mult mai usoara, dar la fel de spectaculoasa, cea către Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare. De asemenea, poti citi si despre alte locatii: drumetie in Tenerife, Delta Dunarii, Domeniul Manasia, sau Cascada Balea.


Pentru a lua vizita locuri superbe din aceasta lume in cadrul unor excursii organizate, verificati optiunile pe Get your guide.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de e-mail.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!




bottom of page