top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Traseu către Cascada Bâlea, Munții Făgăraș

Actualizată în: 30 ian.

IDEE DE TRASEU UȘOR ÎN MUNȚII FĂGĂRAȘ, CU PLECARE DE PE TRANSFĂGĂRĂȘAN


Transfăgărășan este unul dintre cele mai cunoscute drumuri de munte de la noi din tară, despartind Muntii Fagaras, cei mai inalti munti din Romania, in doua parti. Acesta a devenit cunoscut și pe plan international datorită emisiunii Top Gear din Marea Britanie, care l-a prezentat ca fiind locul ideal pentru a conduce masini sport și de a avea parte de adrenalină și peisaje superbe deopotrivă.


Cu toate acestea, lăsând adrenalina de la volan, în acest articol vă propun să coborâm din mașină și să admirăm și explorăm frumusețea Transfăgărășanului dintr-o altă perspectivă. Și cum am putea explora mai bine, dacă nu de pe poteci de drumeție?


Nu va speriati, nu va propun o drumetie grea, lunga sau periculoasa. Va propun o drumetie usoara, de mai putin de 2 ore dus-intors, care o sa va bucure privirea cu o cadere de apa de peste 60 metri. Acea cadere de apa la care ma refer, nu este alta decat Cascada Bâlea, una dintre cele mai mari cascade din Romania, din punct de vedere al caderii de apa (nu al debitului).


Cascada Balea s-a format dintr-un izvor provenit din Lacul Balea si se afla la 1200 metri altitudine. Poate fi admirata si din telecabina care urca de la Cabana Balea Cascada pana la Balea Lac.


CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL CÄ‚TRE CASCADA BALEA


Drumul care faciliteaza accesul catre zona Balea este DN7C, asa-numitul Transfagarasan. Pe acest drum, in sensul de mers catre Sibiu, dupa Balea Lac, exista indicatoare către telecabină. Ca punct de reper, veti vedea pe partea stanga diverse casute unde se vand clatite, kurtos etc, si cel mai probabil zona va fi foarte aglomerata.


In aceasta zona, daca va indreptati catre cabana si locul de pornire al telecabinei, veti vedea un indicator catre Balea Cascada, care estimeaza un timp de parcurgere de 30 minute, care nu este chiar real, fiind mai lung de atat, in mod special daca este aglomerat, deoarece poteca este foarte ingusta pe unele portiuni si va trebui sa asteptati dupa alti turisti sa treaca.


Traseul este marcat cu punct rosu si are aproximativ 3 km lungime, cu o diferenta de nivel de 300 metri.


Tot de la Cabana Balea Cascada, mai pornesc si traseele catre Cabana Paltinu. Sunt 3 trasee diferite catre aceeasi cabana: pe marcaj triunghi albastru sau marcaj dunga albastra (cu variante de mers fie prin Valea Doamnei, fie prin Muchia Buteanu).



DESPRE TRASEUL CÄ‚TRE CASCADA BALEA


Poteca catre Cascada Balea incepe cu urcare lina pe un drum forestier, de-a lungul pârâului Bâlea. Dupa cativa zeci de metri incepe o urcare ceva mai aprupta, iar spre finalul traseului din ce in ce mai solicitanta. Tot traseul este prin padure, iar majoritatea este pe o poteca ingusta, foarte denivelata, cu pietre uriase. Poteca urca constant, fara sa existe portiuni fara diferente de nivel, astfel ca o sa va antreneze putin muschii.


drumetie catre cascada balea din muntii fagaras romania

In luna iulie, cand am parcurs eu acest traseu, a trebuit sa fac pauze dese deoarece poteca era foarte aglomerata si a trebuit sa asteptam sa avem loc sa inaintam. Sunt foarte putine zonele in care exista loc pentru a trece doua persoane in acelas timp.


Efortul depus nu ramane nerasplatit, iar odata ajunsi langa cascada, parca pasim intr-o alta lume. Frumusetea ei m-a surprins, mai ales ca nu citisem nimic despre ea, ma asteptam sa fie mult mai mica si oarecum asemanatoare, cel putin din punct de vedere al caderii de apa, cu Cascada Capra, care poate fi admirata fara a parcurge un traseu, fiind chiar pe marginea Transfagarasanului.


cascada balea, muntii fagaras

Fiind aglomeratie pe traseu, evident era foarte aglomerat si la cascada. Toata lumea isi facea poze. Am gasit cel mai bun loc de a ma poza ceva mai departe de cascada, ascunzand multimea care se poza chiar langa caderea de apa. Daca sunteti pasionati de fotografie si vreti sa aflati trucuri pentru a va face fotografii bune in zone turistice, las un mic ghid cu trucuri folosite de marii fotografi.


Stiu ca o sa ma certati ca nu sunt echipata corespunzator pentru a face o drumetie si sunt de acord. Scuza mea este ca nu aveam in plan o drumetie si am pornit pe acest traseu foarte spontan, fara sa ma informez in prealabil. Dar voi nu faceti ca mine, daca ati dat peste articolul acesta inainte de a face acest traseu, incaltati-va cu bocanci de drumetie si purtati haine comode, adecvate.

cascada balea, detalii despre traseu

DE STIUT DESPRE TRASEUL CATRE BÂLEA CASCADĂ:


- desi este o drumetie scurta, terenul este foarte accidentat si recomand purtarea incaltarilor adecvate pentru drumetie. Pe traseu am intalnit persoane accidentate usor, asa ca fiti prudenti si calcati cu grija printre bolovanii inalti. In niciun caz nu porniti pe traseu in sandale. Am vazut doamne destul de in varsta cu sandale cu talpa ortopedica care au pornit pe acest traseu, una dintre ele era ranita la mana pentru ca s-a dezechilibrat;


- cea mai buna perioada pentru a face acest traseu este si perioada in care Transfagarasanul este deschis publicului. In orice caz, nu cred ca merita sa riscati sa veniti aici iarna. Pe langa faptul ca va puneti in pericol, cascada s-ar putea sa fie inghetata;


- in zona sunt avertismente cu privire la ursi, chiar am vazut cativa prin zonele impadurite ale Transfagarasanului, asa ca incercati sa parcurgeti acest traseu dupa ora 10:00 dimineata, cand incep sa se adune mai multi turisti. Animalele salbatice se vor speria daca este zgomot si nu se vor apropia;



CE ALTE LOCURI POTI VIZITA IN ZONA TRANSFAGARASAN:


- Cetatea Poienari, aflata in apropiere de localitatea Arefu, pe varful unui munte. A fost construita pe timpul lui Negru Voda si a reprezentat locul de refugiu al lui Vlad Tepes in lupta cu turcii. Pentru a ajunge la aceasta cetate trebuie sa urcati nici mai mult, nici mai putin de 1480 de trepte. Cu siguranta, privelistea asupra vaii merita tot efortul.


- Lacul Vidraru, unul dintre cele mai cunoscute baraje de la noi din tara. Aici puteti sa va bucurati de o plimbare cu barca sau caiacul, sau sa urcati pana la Statuia lui Prometeu.


- Traseu prin Canionul Valea lui Stan. Este un traseu de tip circuit, cu o durata de parcurgere de aproximativ 6 ore. Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Romania.


- Cascada Capra, aflata chiar pe marginea Transfagarasanului. Este o cascada absolut superba, foarte usor accesibila.


- Lacul Capra, la care se poate ajunge dupa o scurta drumetie de aproximativ o ora de la Lacul Balea. Traseul este pe marcaj triunghi albastru.


- Traseu catre Varful Negoiu. Sunt mai multe trasee pe care le puteti urma pentru a ajunge pe al doilea cel mai inalt varf din Romania. Sunt trasee ceva mai dificile si nu pot fi parcurse de catre oricine, dar daca va incumetati, cu siguranta peisajele o sa va incante privirea.


- Hotelul de Gheata, deschis doar pe perioada iernii. Este singurul hotel de acest fel din Europa de Est si merita sa il puneti pe lista, daca ajungeti iarna pe Transfagarasan.


- Lacul Balea ( in cazul in care mai era nevoie sa-l mentionez), unul dintre cele mai mari lacuri glaciare din Romania.



CONCLUZII DESPRE TRASEUL CATRE CASCADA BALEA


Daca ajungeti pe Transfagarasan, va puteti incumeta sa parcurgeti traseul pana la Cascada Balea. Asa cum am spus mai sus, necesita putina atentie, dar nu este un traseu greu, iar efortul vă va fi rasplatit inzecit.


Cascada Balea este pana la momentul scrierii acestui articol, cea mai frumoasa cascada din Romania vazuta de mine. Daca ati vazut aceasta cascada, sunt curioasa să va stiu părerea. Este cea mai frumoasa de la noi din tara? Si daca nu, care este cascada voastra preferata din Romania? Puteti lasa raspunsul in sectiunea de comentarii.

Citieste despre un traseu catre o alta cascada, Cascada Moara Dracului, din Muntii Bucegi, un traseu de dificultate medie. Citeste si alte articole despre calatorii: orasul Calais, statiunea Kavarna, la mare in Romania, sau traseul catre Cabana Malaiesti.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc pentru ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor inteprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page