top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Traseu usor: Lacul Scropoasa si Cascada 7 izvoare, prin Cheile Zanoagei

Actualizată în: 24 ian.

Cautand idei de activitati pe care le-am putea face in weekend si avand in gand sa parcurgem o drumetie usoara si scurta, am dat peste traseul catre lacul Scropoasa si cascada 7 izvoare. Stiam de aceste doua frumuseti ale Bucegilor, dar nu ajunsesem sa le vad.


Dupa ce mi-am facut temele cu privire la traseu, am plecat a doua zi, dis-de-dimineata catre Zanoaga. Drumetia in sine, dureaza 1-2 ore pe sens, astfel ca la ora 17:00 eram ajunsi inapoi in Bucuresti. Se poate parcurge chiar si iarna, cand ziua este mai scurta.


Recomand sa va incaltati cu bocanci de munte cu talpa aderenta, deoarece poteca este plina de pietre, care devin destul de alunecoase din cauza umezelii specifice locului.



CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL CATRE LACUL SCROPOASA:


Cel mai simplu si mai rapid drum, din Bucuresti, este: DN1 ➡️la Sinaia stanga pe DN71 ➡️ dreapta pe DJ713 ➡️ dreapta pe DJ714 sau setati pe navigator Camping Zanoaga si o sa va ghideze la locatia de inceput a traseului.


Zona este destul de departe de civilizatie si nu exista niciun transport in comun in zona. Singura varianta de a ajunge aici este, fie cu masina personala, fie achizitionand o excursie de la o agentie de turism.


Chiar langa camping sunt doua parcari, neamenajate, dar gratuite.



TRASEUL CATRE LACUL SCROPOASA SI CASCADA 7 IZVOARE


Inainte de a intra pe traseu, trebuie sa achitati un bilet de 10 lei. Se achita la fata locului, unuia dintre angajatii parcului.


Poteca traseului incepe de langa campingul Zanoaga si urmeaza marcajul cruce albastra. Chiar dupa camping este o poteca bine batatorita, usor de vazut, astfel ca veti gasi destul de usor intrarea pe traseu. Lasand poiana in spate, se intra in padure, urmarind firul apei. Din loc in loc, sunt pancarde cu animalele salbatice care traiesc in muntii Bucegi. Evident, nu lipsesc nici avertizarile cu privire la ursi. Din fericire nu am intalnit niciunul, desi am fost primii pe traseu in dimineata respectiva.


Traseul nu are modificari de peisaj, singurele schimbari fiind ca poteca se muta de pe o parte a paraului, pe cealalta. Nici diferente de nivel foarte mari, nu sunt.


traseu prin cheile zanoagei catre lacul scropoasa si cascada 7 izvoare

Am ales una dintre cele mai bune perioade de a face acest traseu (cred eu), in luna octombrie, cand copacii ofera un adevarat spectacol de culoare. Desi in prima parte a diminetii a fost ceata, dupa ora 10 si-a facut aparitia si soarele, iar copacii aratau si mai spectaculos.

traseu usor in bucegi prin cheile zanoagei catre lacul scropoasa si cascada 7 izvoare

Ajunsi in poiana lacului, unde se afla si cabana Scropoasa, traseul se imparte in doua. In partea stanga, pe drumul forestier se urca catre cascada, iar in partea dreapta se merge pe malul lacului Scropoasa. Noi am ales sa mergem prima data catre cascada, care se afla destul de aproape de poiana, urmand sa zabovim apoi pe malul lacului si sa cautam cel mai fotografiat loc din zona.


Dupa aproximativ 5-10 minute de urcat, pe partea stanga, se poate admira minunata cascada 7 izvoare. Trebuie sa recunosc, nu aveam asteptari prea mari, dar mai bine asa, caci am putut fi surprinsa in mod placut, iar culorile copacilor au dat un aer aparte peisajului.


traseu usor in bucegi prin cheile zanoagei catre lacul scropoasa si cascada 7 izvoare

Despre apa cascadei sunt tot felul de teorii, dar niciuna concreta sau bazata pe dovezi stiintifice clare. Una dintre ele este ca apa acestor izvoare este cea mai pura din lume.

cascada 7 izvoare din muntii bucegi romania

Intorcandu-ne la poiana Scropoasa, am intrat in ultima parte a traseului, care si aceasta, m-a surprins in mod placut. Lacul are o culoare absolut fascinanta, iar cu copacii oglindindu-se in el, peisajul arata ca desprins din povesti. Desi este un lac de baraj artificial, nu il face sa fie mai putin spectaculos, iar peisajul m-a cucerit.


traseu usor in bucegi prin cheile zanoagei catre lacul scropoasa si cascada 7 izvoare

traseu usor in bucegi prin cheile zanoagei catre lacul scropoasa si cascada 7 izvoare

Barajul a fost construit in perioada interbelica, in scopuri hidroenergetice, iar in zilele noastre, este folosit si pentru agrement. Adancimea maxima a lacului este de 15 metri.

cea ma fotografiata parte a lacului scropoasa cm ajungi

Foarte multi drumeti isi incheie drumetia in acest punct. De aici, aveti posibilitatea sa continuati traseul si sa urmariti in continuare marcajul cruce albastra. Dupa aproximativ 10-15 minute de mers si de urcat putin, va veti putea bucura de peisajul Cheilor Orzei.


Cheile Orzei se afla in partea din spate a versantului, iar traseul a fost distus de foarte multe ori de-a lungul timpului de catre viituri, din acest motiv nu este foarte popular. Aflandu-se atat de aproape de cel mai fotografiat colt al Lacului Scropoasa, cu siguranta merita sa dati o fuga pana acolo.


La intoarcere, in dreptul cabanei Scropoasa, era si un loc unde se putea manca, asa ca ne-am lasat ademeniti de mirosul de mici. Am facut un popas acolo, inainte de a lua la picior traseul de intoarcere catre Zanoaga.


ALTE LOCATII DE VIZITAT IN ZONA:


Zona este destul de turistica si sunt destul de multe trasee pe care le puteti urma, daca aveti mai multe zile la dispozitie:


- traseu cruce galbena - cabana Bolboci catre cabana Miorita, 2.5- 3 ore;

- traseu triunghi rosu - Hotel Pestera - Saua Batrana- Moieciu de Sus - 8 ore;

- traseu dunga rosie - Cabana Padina - Saua Bucsa - satul Fundatica - 6 ore;

- traseu cruce rosie - Cabana Padina - Saua Strunga -Moieciu de Sus - 7 ore;


Obiective turistice:


  • Lacul Bolboci si Cheile Tatarului - Aflat la 15 minute distanta, cu masina, de campingul de la Zanoaga. Pentru Cheile Tatarului, trebuie sa urmati drumul neasfaltat de la cabana Bolboci;

  • Pestera si Manastirea Ialomitei;



UNDE TE CAZEZI IN APROPIERE DE LACUL SCROPOASA:


Pe Booking, am gasit 4 unitati de cazare cu note peste 9. Nu am incercat niciuna dintre ele (inca), dar din fotografii, pare ca merita toti banii:




CONCLUZII DESPRE TRASEUL CATRE LACUL SCROPOASA SI CASCADA 7 IZVOARE:


Se foloseste acelas traseu si la intoarcere, deci va trebui sa urcati tot ceea ce ati coborat la dus. Cu toate acestea, este un traseu usor, care poate fi parcurs cu usurinta atat de catre persoanele in varsta, cat si de catre copii. Recomand, totusi destula prudenta atunci cand mergeti, poteca nu este lina, ci cu bolovani mari de piatra, foarte alunecosi.


Am filmat si un vlog, il gasiti pe canalul meu de Youtube in limba engleza.


Citeste si despre o alte drumetii din Romania: traseu catre Varful Moldoveanu, Culmea Pricopanului, Cabana Curmatura, Cabana Malaiesti. De asemenea, poti citi si despre alte destinatii tot din Romania: Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii, Defileul Dunarii, destinatii de litoral, sau Conacul Manasia.




Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page