IDEE DE DRUMETIE USOARA CU OBIECTIVE SPECTACULOASE IN MUNTII BUCEGI
Cautand idei de activitati pe care le-am putea face in weekend si avand in gand sa parcurgem o drumetie usoara si scurta, am dat peste traseul catre Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare. Stiam de aceste doua frumuseti ale Bucegilor, dar nu ajunsesem sa le vad. Dupa ce mi-am facut temele cu privire la traseu, am plecat a doua zi, dis-de-dimineata catre Zanoaga. Drumetia, in sine, dureaza 1-2 ore pe sens, astfel ca la ora 17:00 eram ajunsi inapoi in Bucuresti.
Mai jos, veti gasi toate detaliile necesare parcurgerii unuia dintre cele mai usoare si in acelasi timp, spectaculoase trasee din Muntii Bucegi si totodata, va povestesc experienta mea din aceasta zona.
CUM AJUNGI LA INTRAREA PE TRASEUL CATRE LACUL SCROPOASA:
Traseul pe care l-am parcurs si despre care o sa va povestesc in acest articol incepe de la Campingul Zanoaga.
Cel mai simplu si mai rapid drum, din Bucuresti, este: DN1 ➡️la Sinaia stanga pe DN71 ➡️ dreapta pe DJ713 ➡️ dreapta pe DJ714 sau setati pe navigator Camping Zanoaga si o sa va ghideze la locatia de inceput a traseului.
Zona este destul de departe de civilizatie si nu exista niciun transport in comun. Singura varianta de a ajunge aici este, fie cu masina personala, fie achizitionand o excursie de la o agentie de turism.
Cu privire la parcare, nu va faceti probleme, deoarece chiar langa camping sunt doua parcari, neamenajate, dar gratuite. Este suficient loc de parcare chiar si in zilele mai aglomerate.
TRASEUL CATRE LACUL SCROPOASA SI CASCADA 7 IZVOARE
Inainte de a intra pe traseu, trebuie achitata o taxa de 10 lei/persoana. Se plateste la fata locului, cash, unuia dintre angajatii parcului prezenti la locatie inca de la primele ore ale diminetii.
Traseul este foarte bine marcat si urmeaza marcajul cruce albastra.
Poteca traseului incepe de langa campingul Zanoaga. Chiar dupa camping este o poteca bine batatorita, intr-o poienita, usor de vazut, astfel ca veti gasi destul de usor intrarea pe traseu. Lasand poiana in spate, se intra in padure, urmarind firul apei. Dupa cativa pasi, travesam paraul pe un podet de metal construit destul de recent.
Din loc in loc, sunt pancarde cu animalele salbatice care traiesc in muntii Bucegi. Evident, nu lipsesc nici avertizarile cu privire la ursi. Din fericire nu am intalnit niciunul, desi am fost primii pe traseu in dimineata respectiva. De altfel, o intalnire cu ursul este foarte putin probabila, avand in vedere faptul ca poteca devine destul de aglomerata in zilele de weekend.
Traseul nu are modificari de peisaj, este in majoritate prin padure, iar singurele schimbari fiind ca ne mutam de pe o parte a paraului, pe cealalta. Nici diferente de nivel foarte mari, nu sunt. De altfel, poteca nu este una dreapta si usor de parcurs, ci una bolovanoasa, cu bucati mari de pietre.
Am ales una dintre cele mai bune perioade de a face acest traseu (cred eu), in luna octombrie, cand copacii ofera un adevarat spectacol de culoare. Desi in prima parte a diminetii a fost ceata, dupa ora 10 si-a facut aparitia si soarele, iar copacii aratau si mai spectaculos.
Ajunsi in poiana lacului, unde se afla si cabana Scropoasa, traseul se imparte in doua. In partea stanga, pe drumul forestier se urca catre cascada, iar in partea dreapta se merge pe malul Lacului Scropoasa. Noi am ales sa mergem prima data catre cascada, care se afla destul de aproape de poiana, urmand sa zabovim apoi pe malul lacului si sa cautam cel mai fotografiat loc din zona.
Dupa aproximativ 5-10 minute de urcat, pe partea stanga, se poate admira minunata Cascada 7 izvoare. Trebuie sa recunosc, nu aveam asteptari prea mari, dar mai bine asa, caci am putut fi surprinsa in mod placut, iar culorile copacilor au dat un aer aparte peisajului.
Despre apa cascadei sunt tot felul de teorii, dar niciuna concreta sau bazata pe dovezi stiintifice clare. Una dintre ele este ca apa acestor izvoare este cea mai pura din lume.
Intorcandu-ne la Poiana Scropoasa, am intrat in ultima parte a traseului, care si aceasta, m-a surprins in mod placut. Practic, am urmat poteca catre stanga si am mers pana la un podet, unde am gasit peisajul perfect. Este de altfel, locul cel mai fotografiat si pe care l-am vazut prin social media.
Pe mal, chiar langa poteca sunt amenajate locuri de picnic, cu bancute facute din busteni, unde va puteti relaxa si bucura de peisaj. Lacul are o culoare absolut fascinanta, iar cu copacii oglindindu-se in el, peisajul arata ca desprins din povesti. Desi este un lac de baraj artificial, nu il face sa fie mai putin spectaculos, iar peisajul m-a cucerit.
Barajul a fost construit in perioada interbelica, in scopuri hidroenergetice, iar in zilele noastre, este folosit si pentru agrement. Adancimea maxima a lacului este de 15 metri.
Foarte multi drumeti isi incheie drumetia in acest punct. De aici, aveti posibilitatea sa continuati traseul si sa urmariti in continuare marcajul cruce albastra. Dupa aproximativ 10-15 minute de mers si de urcat putin, va veti putea bucura de peisajul Cheilor Orzei.
Cheile Orzei se afla in partea din spate a versantului, iar traseul a fost distus de foarte multe ori de-a lungul timpului de catre viituri, din acest motiv nu este foarte popular. Aflandu-se atat de aproape de cel mai fotografiat colt al Lacului Scropoasa, cu siguranta merita sa dati o fuga pana acolo.
La intoarcere, in dreptul cabanei Scropoasa, era si un loc unde se putea manca, asa ca ne-am lasat ademeniti de mirosul de mici. Am facut un popas acolo, inainte de a lua la picior traseul de intoarcere catre Zanoaga. In zona erau si cativa caini, dar din fericire pentru noi, au fost destul de cuminti.
Se foloseste acelasi traseu si la intoarcere, deci va trebui sa urcati tot ceea ce ati coborat la dus (nu foarte mult). Cu toate acestea, este un traseu usor, care poate fi parcurs cu usurinta atat de catre persoanele in varsta, cat si de catre copii. Recomand, totusi destula prudenta atunci cand mergeti, poteca deveni foarte alunecoasa, daca este umezeala depusa pe pietre.
ALTE LOCATII DE VIZITAT IN ZONA:
Zona este destul de turistica si sunt destul de multe trasee pe care le puteti urma, daca aveti mai mult timp la dispozitie:
- traseu cruce galbena - cabana Bolboci catre cabana Miorita, 2.5- 3 ore;
- traseu triunghi rosu - Hotel Pestera - Saua Batrana- Moieciu de Sus - 8 ore;
- traseu dunga rosie - Cabana Padina - Saua Bucsa - satul Fundatica - 6 ore;
- traseu cruce rosie - Cabana Padina - Saua Strunga -Moieciu de Sus - 7 ore;
- traseu cruce albastra - Cabana Padina - Babele - 2.5 ore;
Obiective turistice:
Lacul Bolboci si Cheile Tatarului - aflate la 15 minute distanta, cu masina, de campingul de la Zanoaga. Pentru Cheile Tatarului, trebuie sa urmati drumul neasfaltat de la cabana Bolboci;
Pestera si Manastirea Ialomitei - aflate la o distanta ce poate fi parcursa cu masina in aproximativ 30 minute;
Turbaria Laptici - este o mlastina a Bucegilor, declarata arie protejata.
UNDE TE CAZEZI IN APROPIERE DE LACUL SCROPOASA:
Daca doriti sa petreceti mai mult timp in zona, ceea ce recomand, las cateva recomandari de cazare, mai jos:
- Hotel Belmont - unitate de cazare cotata la 4 stele, care dispune de camere duble, sau suite. De asemenea, dispune de o piscina interioara, sala de fitness, zona SPA, bar, restaurant si parcare;
- MountHoff Retreat - unitate de cazare cu camere duble, sau de familie. Dispune de o gradina si o zona pentru gratar;
- Chalet Alpina - unitate de cazare cu camere duble, sau de tip casa, care se inchiriaza in totalitate si poate acomoda pana la 20 persoane;
- Hotel Pestera - unitate de cazare cu camere duble, twin, sau suite. Dispune de piscina interioara, bar, restaurant si parcare.
CONCLUZII DESPRE TRASEUL CATRE LACUL SCROPOASA SI CASCADA 7 IZVOARE:
Traseul catre Lacul Scropoasa si Cascada 7 izvoare este unul dintre cele mai usoare si in acelasi timp, unul dintre cele mai frumoase trasee din Bucegi. Merita sa il parcurgeti fie ca excursie de o zi din Brasov, Bucuresti, sau oricare alta localitate din zona, sau sa va rezervati un weekend intreg pentru a explora toata zona. Cu toate ca este un traseu destul de usor de parcurs, muntele nu trebuie niciodata subestimat, asa ca folositi un minim de echipament, in special bocanci care se sustina glezna.
Pe timpul iernii, acesta devine un traseu dificil, si recomand sa il parcurgeti doar daca aveti experienta pe astfel de trasee.
!!!!!In urma comentariilor rautacioase, tin sa fac o precizare. Lacul Scropoasa poate sa isi schimbe culoarea in functie de anotimp, vreme, sau lumina. Viiturile si ploile torentiale pot ridica nivelul apei foarte mult si pot aduce diferite deseuri, crengi, sau busteni, care pot schimba aspectul peisajului. Daca lacul nu arata ca in fotografiile mele, nu inseamna ca am editat, sau infrumusetat realitatea. Acest articol este scris in urma experientei mele, iar fotografiile au un minim de editare, care nu modifica aspectul si culoarea naturala a peisajului din ziua respectiva. Nu uitati ca natura este imprevizibila, iar daca voi nu aveti aceeasi experienta ca si mine, asta nu inseamna ca ceea ce va arat in acest articol este o minciuna.
Am filmat si un vlog, il gasiti pe canalul meu de Youtube in limba engleza.
Citeste si despre o alte drumetii din Romania: traseu catre Varful Moldoveanu, Culmea Pricopanului, Cabana Curmatura, Cabana Malaiesti. De asemenea, poti citi si despre alte destinatii tot din Romania: Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii, Defileul Dunarii, destinatii de litoral, sau Conacul Manasia.
Planificati-va vacantele in strainatate cu Get your guide si Perfect Tour.
Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.
Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.
Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.
Multumesc ca ati citit!
Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.
Acest articol contine linkuri de afiliere!
Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!
Comments