top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Drumetie in Macin - Culmea Pricopanului

Actualizată în: 6 ian.

IDEE DE TRASEU USOR IN MUNTII MACINULUI - DRUMETIE DE TIP CIRCUIT CATRE CULMEA PRICOPANULUI


Situati in partea de nord-vest a Dobrogei, muntii Macinului au fost un punct de oprire in drumul nostru catre Delta Dunarii. Am ales sa parcurgem traseul catre Culmea Pricopanului, o drumetie destul de usoara, as spune eu, care ar putea fi facuta chiar si impreuna cu copii.


Muntii Macinului au fost foarte mult timp pe lista mea de dorinte, asa ca atunci cand am avut ocazia, nu am stat pe ganduri si am organizat o scurta drumetie si aici.


Am fost surprinsa de frumusetea peisajelor Dobrogei, dar si de fauna foarte diversificata din aceasta zona a tarii. Daca sunteti pasionati de wildlife, sunt convinsa ca acest traseu o sa va incante. Aici puteti admira foarte multe specii de pasari, unele dintre acestea traind doar in aceasta zona a tarii, testoasa dobrogeana, popandai si daca aveti putin noroc, sacali (stati linistiti, nu ataca oameni). Pe langa fauna diversificata, flora este si ea unica in Romania, aici crescand peste 70 de tipuri de plante rare.


Cel mai usor mod de a ajunge aici, este daca setati ca si destinatie pe navigator fie manastirea Izvorul Tamaduirii, fie camping Macin. Ultima portiune de drum, de la 22D, este neasfaltata, dar usor accesibila si de asemenea sunt indicatoare catre intrarea in parc.


Nu ne-am putut abtine sa nu oprim putin pentru fotografii, atat in zona bratului Macin, pe Dunarea Veche, cat si pe drumul neasfaltat din apropierea Parcului National.


Daca decideti sa opriti in zona bratului Macin, folositi un spray impotriva tantarilor inainte de a cobora din masina. Din cauza lor, nu am rezistat aici mai mult de 5 minute, sunt cei mai agresivi tantari pe care i-am intalnit, nici in Delta nu erau atat de rai 😂 Incercand, totusi, sa ignoram acest aspect, peisajul aici este superb, pare a fi un loc de basm, cu multa liniste, verdeata, copacii care se oglindesc in apa si multe berze iesite la pescuit... poate si lumina diminetii a jucat si ea un rol important in crearea acestui cadru aproape feeric.


Parcul National Muntii Macinului

A doua oprire pentru pozat peisaje, la intrarea in Parcul National Muntii Macinului, ma limitez la a posta doar o fotografie, desi am facut cateva zeci. Peisajul rural a fost completat foarte frumos de linistea zonei si de multitudinea de pasari din zona.

Parcul National Muntii Macinului - peisaj de vara

Desi au inaltimea unor dealuri si nu sunt munti in adevaratul sens al cuvantului, peisajele de aici sunt unice in Romania si merita din plin sa organizati macar un weekend in aceasta zona si sa va bucurati de frumusetea naturii.


TRASEU IN MUNTII MACINULUI - CULMEA PRICOPANULUI


Drumetia catre Culmea Pricopanului poate fi parcursa oricand in timpul anului, dar ar fi de evitat in lunile de vara. Zona este foarte arida si nu exista surse de apa, doar la inceputul traseului, la Fantana de Leac, dar care era cam secata in perioada in care am fost noi. Tot in apropierea fantanii, incepe si ascensiunea propriu zisa a traseului catre culme, marcat cu dunga albastra.


Asa cum spuneam mai sus, nu este o drumetie dificila sau periculoasa, dar este una destul de lunguta, (aproximativ 10 km), pe care noi am parcurs-o in aproximativ 5 ore, cu tot cu pauze... pauze, in mod special de pozat, la fiecare pas fiind cate ceva care sa ne atraga atentia, fie o planta interesanta, fie o pasare, fie pur si simplu peisajul.


Muntii Macinului reprezinta cea mai veche forma de relief a Romaniei, care s-a format acum aproximativ 400 de milioane de ani, initial fiind mult mai inalti, dar cu trecerea timpului, acestia au fost macinati in mod natural de catre fenomenele meteorologice.


Dupa parcurgerea zonei impadurite de la baza muntelui, incepe in zona de stepa, care este predominanta pe durata traseului. Odata cu trecerea de padure, putem sa admiram si privelistea colorata de pe partea vestica. Mutandu-ne privirea de la campul de floarea soarelui, in departare se poate vedea localitatea Macin.

Culmea Pricopanului - traseu usor in Muntii Macinului - priveliste catre lanul de floarea soarelui

Dupa ce am mai urcat putin, tot pe partea vestica a muntelui, se poate observa, in departare, manastirea Izvorul Tamaduirii, iar la baza stancii, este zona impadurita a traseului, majoritatea copacilor crescand in zona de vale, unde este ceva mai multa umiditate si mai putin vant.

Muntii Macinului - priveliste de pe traseul catre Culmea Pricopanului

Poteca ne duce incet, incet pe partea opusa a versantului, unde peisajul este la fel de spectaculos. Am avut norocul sa fim singurele persoane care sa faca aceasta drumetie, iar linistea potecii a facut experienta si mai frumoasa.


Pe poteca intalnim cateva pietre care merita sa fie pozate. Cea de mai jos, mi s-a parut ca seamana cu un cap de testoasa :))

Tot pe acest traseu poate fi vazut Sfinxul Dobrogei, pe care eu l-am ratat, deci nu as stii sa va zic exact unde poate fi vazut.

Traseu catre Culmea Pricopanului din Muntii Macinului - Romania

Este recomandat sa ramaneti pe poteca pe toata durata traseului, doarece pot exista pasari sau animale care au cuibul chiar pe pamant. In acest fel reducem riscul sa le sticam cuiburile sau sa le ranim.


Majoritatea drumetiei se desfasoara pe zona inalta a muntelui, iar ultima parte fiind o poteca neasfaltata, fara diferente de nivel, care duce catre punctului de plecare din zona campingului.


Daca decideti sa va cazati in zona, oferta nu este foarte variata, dar exista cateva pensiuni, atat in Macin, cat si in alte localitati din apropiere. Daca sunteti mai aventurieri, puteti incerca dormitul la cort in campingul Macin.


ALTE TRASEE DIN MUNTII MACINULUI:


- Traseul Tutuiatul - punct de inceput centru Greci- marcaj triunghi albastru;

- Traseu Varful Crapcea - punct de inceput Cerna - marcaj banda rosie;

- Traseu Tematic Povestile Macinului - punct de inceput Satul Greci - marcaj punct albastru ;

- Traseu Cozluk - punct de inceput Greci - marcaj punct rosu;


UNDE SA TE CAZEZI IN APROPIERE DE MUNTII MACINULUI:


Daca nu va surade ideea de a sta la cort intr-un camping, pe Booking numarul cazarilor bune este destul de limitat. Cu exceptia celor din Braila, care au recenzii foarte bune, am gasit optiunea de cazare chiar langa Parcul National Muntii Macinului, la Pensiunea La Nenea Iancu. Locatia dinspune de piscina exterioara, bucatarie comuna, loc pentru gratar si gradina.



ALTE LOCURI VIZITATE IN ACEASTA EXCURSIE


Delta Dunarii, despre care am scris un articol separat. Am vizitat doar localitatea Sfantu Gheorghe.


Cheile Dobrogei, reprezinta doar un drum care trece printr-o zona cu stanci modelate de apa si vant de-a lungul milioanelor de ani. Daca sunteti pasionati de fotografie, aveti ce sa pozati: atat peisajele superbe, cat si pasarile si popandaii, acestia din urma fiind extrem de comuni in aceasta zona.


Cheile Dobrogei - un loc de vizitat in apropiere de Muntii Macinului

Cetatea Enisala, care in epoca medievala a fost un fort militar, in zilele noastre este doar o locatie turistica, de unde putem admira peisaje superbe asupra lacurilor Razem sau Babadag.

Cetatea Enisala - n loc de vizitat in apropiere de Muntii Macinului

Acestea sunt locurile pe care eu le-am vizitat in zona Dobrogei, unde planuiesc sa revin pentru ca mi-a placut neasteptat de mult.



CONCLUZII DESPRE MUNTII MACINULUI SI ZONA DOBROGEI


Muntii Macinului sunt adesea trecuti cu vederea atunci cand organizam escapade de weekend din marile orase aglomerate, dar va promit ca merita sa ii vizitati, mai ales ca majoritatea traseelor sunt usoare si pot fi parcurse de catre oricine. Daca mai punem la socoteala si salbaticia locului si multitudinea de pasari si animale care pot fi vazute in mediul lor natural, putem spune ca este unul dintre cele mai subevaluate locatii turistice din Romania.


Asadar, sunteti iubitori de natura, de salbaticie si vreti sa scapati de zonele foarte turistice, atunci Muntii Macinului pot fi o varianta.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Citeste si despre: traseul catre Cascada Moara Dracului, satele Magura si Pestera, Castelul Bran sau Cheile Bicajelului.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc pentru ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!


bottom of page