top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Magura si Pestera - in cautarea cadrelor perfecte de toamna

Actualizată în: 21 ian.

PLIMBARE DE TOAMNA PRIN SATELE MAGURA SI PESTERA DIN JUDETUL BRASOV


Magura si Pestera sunt doua satuce montane, situate la peste 1000 m altitudine, aflate intre doua Parcuri Nationale. Sunt locurile ideale pentru a fi vizitate in orice anotimp, atat pentru o plimbare sau drumetie, cat si pentru un weekend de relaxare, admirat peisaje si respirat aer de munte. Parcul National Piatra Craiului se afla la cativa pasi distanta, fiind locul meu preferat pentru drumetii si reconectare cu natura.


Daca alegeti sa petreceti aici o singura zi este bine de stiut ca este posibil sa vedeti la pas ambele sate in doar cateva ore, deci nu aveti nevoie neaparat de zile separate. In acest articol veti gasi si o idee de drumetie, cu traseul detaliat, care sa bifeze cele mai frumoase si pitoresti locuri din zona.


CUM AJUNGI LA PESTERA SI MAGURA


Magura si Pestera sunt doua localitati apropiate ca si distanta si sunt relativ usor accesibile, daca nu alegeti varianta de urcat pe serpentinele neasfaltate dinspre Zarnesti, adica drumul DJ112G. Asadar este de evitat acel drum, daca nu vreti batai de cap.


Cel mai usor se ajunge venind de pe drumul E574/ DN73, drumul care leaga Pitesti de Brasov. Iesind de pe drumul respectiv si continuand pe DC58, veti ajunge in Pestera, pana cand incepe drumul partial neasfaltat DJ112G, care este cumva comun cu DC58.


SATUL PESTERA


Este unul dintre satele care bifeaza caracteristicile unei localitati de munte, de tip rasfirat. Se considera ca localitatile cele mai vechi si neschimbate sunt de obicei satele de munte. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii preferau locurile cat mai inalte, deoarece erau considerate mai sigure, din punct de vedere al supravietuirii. Satul Pestera a inceput sa se schimbe foarte mult in ultimii 5-6 ani, cand a aparut asfaltul si odata cu el si construirea de vile si case de vacanta. De altfel, acest lucru poate fi observat de catre oricine. Exista o diferenta notabila intre Satul Pestera asfaltat si cel neasfaltat. Stiind ca pentru localnici este foarte dificil, mai ales cand ploua, cu putin egoism, o spun ca eu prefer satul neasfaltat si mai autentic.


Dupa ce trecem de strada principala, abia daca din loc, in loc, printre pasunile intinse si coline, se mai zareste cate o casa, sau cate o stana, iar majoritatea par nelocuite. Drumul, cu exceptia celui principal, care face legatura cu Moieciu, este neasfaltat, asa ca circulatia este in mare parte pietonala. Este locul perfect pentru plimbari cu bicicleta sau drumetii usoare.


Satul Pestera este locul ideal pentru a incepe drumetii catre Piatra Craiului, veti gasi mai jos in acest articol, cateva idei de trasee.

Traseu satul Pestera - satul Magura, cu plecare de la casa Folea

Priveliste de toamna de pe traseul dintre magura si pestera din brasov

SATUL MAGURA


Satul Magura este un sat ceva mai bine conservat decat Pestera si mai putin turistic. Drumul este in totalitate neasfaltat, acest lucru oferindu-i acea simplitate pe care o cautam de cele mai multe ori, departe de zgomote de masini si agitatia specifica altor locuri mai populate.


Daca v-ar placea sa investiti intr-un astfel de loc, este bine de stiut ca in sat erau foarte multe case si terenuri de vanzare. Fiind un loc atat de izolat, fara prea multe oportunitati de a gasi un loc de munca, foarte multi dintre locuitori au ales sa plece catre zone mai dezvoltate, lasand casele in urma. Astfel ca majoritatea locuitorilor, ca in cazul multor astfel de locuri din Romania, sunt pensionari.

Priveste de toamna catre satul Magura
Priveliste catre Satul Magura

Noi am nimerit in acest sat intr-o zi de duminica si am putut vedea majoritatea satenilor la biserica. Am ascultat si slijba vrand-nevrand, deoarece era redata pe difuzoare care rasunau in tot satul. Pentru noi, a fost o experienta interesanta sa vedem toti locuitorii imbracati la 4 ace. Majoritatea aveau varste foarte inaintate si carau sacose mari, primite de la biserica. Nu pareau sa aiba vreo dificultate fizica sa urce dealurile abrupte ale satului, in ciuda varstei si a greutatilor pe care le carau. Probabil viata simpla, specifica locului ii ajuta sa se mentina in forma.

Priveliste catre Muntii Piatra Craiului, din satul Magura

Principala sursa de venit din satele Magura si Pestera este pastoritul. Astfel ca in zona a luat nastere si un festival numit "Ravasiul oilor", care marcheaza incheierea anului pastoral si coborarea oilor de pe munte, inapoi in sate. De asemenea, in fiecare an, in noaptea de 25, spre 26 octombrie are loc si festivalul "Focul lui Sumedru". Satenii folosesc cenusa de la lemnele arse la imensul foc pentru a o folosi ca ingrasamant de gradina. Ambele festivale sunt populare si in alte zone ale tarii, nu doar aici si sunt specifice localitatilor de la poalele muntilor. De exemplu, si in Novaci, Polovragi sau Horezu din judetul Gorj si Valcea au loc astfel de festivaluri.

Satul Magura - plimbare usoara de toamna

UNDE TE CAZEZI IN ZONA PESTERA-MAGURA:


- La Maison des Rêves - Bran - unitate de cazare cu camere spatioase, gratar si terasa.


- Guest House Piatra Craiului - Bran- unitate de cazare care dispune atat de camere duble, cat si triple. Gradina este spatioasa, cu foarte mult spatiu verde.


- Zen Nest Tiny House - Sirnea - este o casuta stil bulngalou, decorata modern, echipata cu tot ceea ce este necesar, inclusiv in bucatarie.


- StockEstate Moieciu - este o casa care poate acomoda pana la 14 persoane. Vila se rezerva in totalitate si dispune de o piscina infinita, terasa si gratar.


- Pensiunea Magura- este o unitate de cazare care pune la dispozitie, in functie de cerere, atat cazare in camere duble sau twin, cat si in apartament. Aceasta pensiune are recenzii foarte bune in ceea ce priveste mancarea.


- La Odai - Pestera - este o unitate de cazare de tip glamping, cu chicineta privata, loc pentru gratar si gradina.


- Hotel Turnul- Moieciu de Jos - dispune de camere spatioase duble sau twin, cu acces la sauna.


- Casa cu Salcâmi - Moieciu de Jos - este o unitate de cazare care se inchiriaza in intregime si poate acomoda pana la 8 persoane. Dispune de bucatarie, gratar si terasa.



DRUMETIE SCURTA INTRE SATUL PESTERA SI SATUL MAGURA


Cel mai frumos mod de a te bucura de astfel de locuri pitoresti este la pas, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si ne-am intersat de drumetii care pot fi parcurse in zona. Astfel ca am ales sa parcurgem traseul de tip circuit care incepe la Casa Folea. Daca nu doriti sa va limitati doar la cele 2-3 ore de traseu, puteti sa va abateti putin si sa includeti si satul Magura in itinerar, merita fiecare pas facut in plus.


Casa Folea, care reprezinta punctul de reper catre traseele cu plecare din Pestera
Casa Folea, care reprezinta punctul de reper catre traseele cu plecare din Pestera


Revenind la traseul parcurs, am avut ca si punct de inceput locul unde se termina asfaltul. Daca setati pe Google Maps Casa Folea, navigatorul o sa va ghideze catre locatia exacta. Nu recomand sa va incumetati sa urcati cu masina pe drumul neasfaltat intrucat punctul de intoarcere este mai jos si veti fi nevoiti sa urcati pentru a ajunge la locul de parcare.


Traseul continua prin spatele Casei Folea, urcand prin dreapta, pe drumul dintre padure si sat. Este si un indicator care ne indeamna sa urmarim marcajul cruce rosie si banda rosie, marcaje care nu exista absolut deloc pe traseu. Nu stiu daca nu a existat niciodata sau a disparut intre timp. Oricum ar fi traseul, cu marcaj sau fara, sunt sigura ca nu va veti rataci daca urmati drumul.


Dupa aproximativ o ora de mers si admirat vaile satului, cu casute rasfirate, ajungem la un punct de intersectie cu un alt drum. Pancardele ne indica schimbarea directiei de mers, astfel ca traseul continua spre dreapta, coborand putin. In acest punct este si un indicator catre Satul Pestera. Dupa aproximativ 5 minute de coborat, drumul merge catre stanga, iar de acolo incepe urcarea inapoi catre Pestera si implicit locul de unde incepe traseul. Nici pe aceasta portiune de traseu, peisajul nu se lasa mai prejos, natura oferind cadre spectaculoase.


Traseul dintre satul Pestera si Satul Magura
Punctul de schimbare al directie de mers pe traseul catre Pestera
Harta cu traseul dintre Satul Magura si Satul Pestera
Traseul clasic Casa Folea, Pestera - Magura- Casa Folea

Daca doriti sa adaugati o ora-doua in plus la traseu, va puteti abate catre Satul Magura. Noi am considerat ca traseul este mult prea scurt, asa ca am decis sa ne bucuram mai mult de peisaje si de ceea ce are locul de oferit.


Ca si puncte de orientare, pentru a va abate de la traseu, trebuie doar sa urmati drumul principal, iar odata ajunsi la biserica din Magura, fie va reintoarceti la traseu, fie faceti un popas unde sa luati masa la Restaurantul de langa biserica, "La Magura" inainte de a urma traseul de intoarcere.


Harta traseu satul pestera - cu plimbare prin satul magura
Traseul de la Casa Folea cu o mica abatere catre Satul Magura si inaopi catre Pestera


ALTE LOCURI DE VIZITAT IN APROPIERE

Zona Moieciu-Bran-Rasnov este o zona foarte turistica si ideala atat pentru vizitat diverse obiective turistice, cat si pentru drumetii.


Obiective turistice din zona:


-Pestera Liliecilor;

- Amfiteatrul Transilvania;

- Cascada La Chisatoare;

- Bobul de Vara de la Cheile Gradistei;

- Cetatea Ranov;

- Pestera Valea Cetatii;



Trasee montane din zona:


- Traseu Casa Folea - Prapastiile Zarnestiului, marcat cu banda rosie;

- Traseu Casa Folea - Saua Joaca - Refugiul Grind - Varf La Om - marcat cu cruce rosie, banda rosie, punct rosu;

- Traseu Casa Folea - Cabana Curmatura - marcat cu triunghi galben, dureaza aproximativ 3-4 ore;

- Traseu Bran - Saua Magurei - marcat cu banda rosie si dureaza aproximativ 3 ore.



CONCLUZII DESPRE MAGURA SI PESTERA

Noi am ales sa vizitam aceste locuri, parca desprinse din carti de povesti in luna octombrie, dar este o zona care poate fi vizitata tot timpul anului. Imi propun sa revin in aceste locuri minunate si iarna, dupa o ninsoare zdravana, pentru a ma bucura si atunci de peisaje.


Desi este o zona extrem de turistica, acest lucru nu a influentat foarte mult autencitatea satelor din zona. Locul nu a devenit comercial inca si sper din suflet sa se pastreze la fel si in anii care vor urma.

Citeste si despre traseul catre Cascada Moara Dracului, traseul pe Creasta Pietrei Craiului, Cascada Balea sau Cheile Bicajelului.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc pentru ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page