top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Traseu Plaiul Foii - Zaplaz - La Lanțuri - Creasta Pietrei Craiului

Actualizată în: acum 5 zile


UNUL DINTRE CELE MAI DIFICILE TRASEE DIN ROMANIA: TRASEU PLAIUL FOII - ZAPLAZ - LA LANTURI - CREASTA PIETREI CRAIULUI - REFUGIUL DIANA - PLAIUL FOII


Aveam în plan de foarte mult timp drumeția până la Vârf la Om. Acum mulți ani, chiar am făcut o parte din traseu, de la Plaiul Foii, oprindu-ne la Zaplaz, cu promisiunea făcută mie că atunci când "o să fiu mare" o să fac tot traseul și chiar mai mult de atât. Vreo 11 ani mai tarziu, am decis să nu mai amânăm și să parcurgem traseul care avea să fie unul dintre cele mai frumoase, dar și unul dintre cele mai periculoase și solicitante trasee parcurse de noi. În general, alegem drumeții cu un nivel mic spre mediu ca și dificultate.


Munții Piatra Craiului sunt unii dintre cei mai spectaculoși și oferă priveliști și peisaje care iți încântă privirea. Orice traseu ați alege să faceți, fie aici, fie în alți munți, nu uitați să admirați peisajul și să vă bucurați de natură. Mai jos veți găsi detaliile traseului parcurs de noi, pe care am ales sa il împărțim in doua zile.



DESPRE TRASEUL PLAIUL FOII - LA ZAPLAZ - CREASTA PIETREI CRAIULUI:


- Cabana Plaiul Foii- Refugiul Spirlea- La Zaplaz- La Lanțuri - Șaua Grindului - marcaj bandă rosie, timp estimat 6 ore.

- Șaua Grindului - Vârf La Om - Vârful Țimbalul Mic - Refugiul Ascutit - Șaua Padinei - marcaj punct rosu - 5 ore

- Șaua Padinei - Refugiul Diana - marcaj triunghi albastru - 2 ore

- Refugiul Diana - Cabana Plaiul Foii - marcaj triunghi galben - 2 ore


Odată trecuți de Zărnești, ne-am îndreptat către Cabana Plaiul Foii, în apropierea căreia am parcat mașina. În zonă este spațiu suficient de parcare pe partea stangă a drumului. De acolo, am pornit la pas pe o poteca foarte lină initial, devenind din ce in ce mai abruptă. La un moment dat, poteca continuă spre dreapta, iar de aici pana la Refugiul Spirla este cea mai solicitanta parte de pe aceasta portiune. Este bine de stiut ca inainte de aceasta urcare catre refugiu, este si ultima sursa de apa intalnită pe traseu.


TRASEU PLAIUL FOII - REFUGIUL SPIRLA - LA ZAPLAZ - VARF LA OM - PADINA POPII - REFUGIUL DIANA - PLAIUL FOII

Urcarea continuă prin padure, la un moment dat, intalnind si o alta poteca cu marcaj tot banda rosie, care merge catre dreapta, spre Umerii Pietrei Craiului. Traseul urmat de noi continuă către stanga.


Dupa urcarea prin grohotis intalnim stancile sculptate de apa si de vreme de la Zaplaz. Aceste formatiuni sunt unele dintre cele mai interesante de la noi din țară, iar foarte multi turisti aleg acest loc ca punct final al drumetiei. Cu siguranta, merita sa ajungeti macar pana aici, efortul vă va fi rasplatit cu un peisaj aparte, oferit de arcadele sculptate de "mâinile" celui mai priceput sculptor: natura.


TRASEU PLAIUL FOII - REFUGIUL SPIRLA - LA ZAPLAZ - VARF LA OM - PADINA POPII - REFUGIUL DIANA - PLAIUL FOII

Dacă până aici vedeam foarte multe persoane in drumul nostru, dupa acest punct se lasa linistea, fiind mult mai putini cei care se aventureaza sa urce până la varf. De altfel, traseul devine mai periculos si cere ceva mai multa atentie, fiind de la sine inteles de ce nu foarte multi doresc sa continue.


Urmeaza portiuni care necesita catarare pe stanca, iar in unele locuri exista lanturi si cabluri care sa faciliteze ascensiunea. Nu este o portiune care sa fie subestimata, iar in unele locuri in care ar trebui sa existe aceste cabluri sau lanturi, lipsesc cu desavarsire.


Poate fi cu atat mai greu daca urcati cu gheozdane mari in spate, asa cum am facut-o noi, sau daca aveti ghinionul sa ploua, iar stancile sa fie ude si alunecoase.


TRASEU PLAIUL FOII - REFUGIUL SPIRLA - LA ZAPLAZ - VARF LA OM - PADINA POPII - REFUGIUL DIANA - PLAIUL FOII

Dupa cateva ore de urcare solicitanta, susținută, ajungem la Șaua Grindului, unde ne-au intampinat o multime de capre negre. Incepand drumetia destul de tarziu, am ajuns aici aproape la apus, asa ca ne-a mai ramas timp doar sa ne instalam cortul cat inca era lumina afara. Fiind sfarsit de saptamana era destul de aglomerat, refugiul era plin, iar pe langa erau cateva corturi amplasate deja. Fiind luna iulie, a fost destul de cald afara, iar temperatura nu a scazut foarte mult, astfel ca nu ne-a fost frig peste noapte in saci de dormit cu confort termic de până la minim 6 grade.


A doua zi am plecat pe traseul ce avea sa fie cu mult mai dificil comparativ cu zona de "La Lanturi". A fost, de fapt, cel mai dificil traseu parcurs de noi.

TRASEU PLAIUL FOII - REFUGIUL SPIRLA - LA ZAPLAZ - VARF LA OM - PADINA POPII - REFUGIUL DIANA - PLAIUL FOII

Pana la Refugiul de la Varf Ascutit, am numarat in total aproximativ 12 creste, pe care trebuia sa le urcam si coboram pe fiecare in parte, lucru deloc usor, mai ales in zonele expuse. Este o poteca care necesita putina tehnica, cu atat mai mult in zonele in care nu exista nici lanturi, nici cabluri ajutatoare. Pentru noi, niste oameni nu foarte antrenati pe astfel de trasee, aceasta drumetie a fost examenul suprem si privind in comparatie, probabil orice alt traseu vom alege sa parcurgem pe viitor, o sa ni se para usor.


In zona refugiului de la Vârf Ascuțit întâlnim și marcajul care coboară către Cabana Curmătura. Poate fi o variantă de coborâre de pe creastă, daca nu sunteti conditionați de locația mașinii, așa cum am fost noi.


Înaintând pe creastă, după aproximativ doua ore de la refugiu, am ajuns la zona Saua Padinei, unde am intalnit marcajul triunghi albastru, pe care l-am ales ca traseu de coborâre către Plaiul Foii. In acelasi punct incepe si traseul de coborâre prin Brana Caprelor, pe marcaj dungă albastră. Desi ar fi fost mai spectaculos acesta, am ales sa nu ne aventuram pe el deoarece eram deja destul de obositi.


Traseul catre Refugiul Diana, nu a fost nici el cel mai usor, dar eram dispusa, mai degraba, sa fac față grohotisului, decât coborârilor tehnice.


Coborârea a inceput prin jnepenis, apoi grohotis, care a fost muuult și urât 😁. Trebuie sa fiti atenti la iesirea din grohotis deoarece cararea merge catre dreapta prin jnepenis, nu coboară prin valea de pietre. Practic este a doua cărare printre jnepeni cea pe care trebuie sa o urmati.


TRASEU PLAIUL FOII - REFUGIUL SPIRLA - LA ZAPLAZ - VARF LA OM - PADINA POPII - REFUGIUL DIANA - PLAIUL FOII

După doua serii urâțele de coborat prin grohotis, am avut o singura zona de cățărat pe stancă, destul de expusă si periculoasă, dar din fericire erau cabluri si lanturi ajutatoare. Nu de alta, dar la acest punct eram deja foarte obositi si a trebuit sa ne gasim oricum toată concentrarea si forta interioara pentru a trece cu bine.


Ultima parte de coborare pe acest traseu este prin padure, atat inainte de refugiu, cât si după. Veti ști că sunteti aproape de finalul drumetiei atunci cand ajungeti in poienițe, de unde nu ratati să vă intoarceti privirea catre muntii ce tocmai i-ati escaladat, privelistea este superbă.


Alte trasee pentru a ajunge la Varf la Om:


- traseu satul Pestera - Saua Joaca - Refugiul Grind - Varf la Om;

- traseu Cabana Curmatura - Varf Ascutit - Varf la Om (traseu dificil);



CONCLUZII DESPRE TRASEUL PARCURS IN PIATRA CRAIULUI


Traseul prezentat mai sus nu este un traseu usor, ba din contra, este lung, solicitant, periculos si necesita concentrare si conditie fizica buna de la inceput, pana la sfarsit, chiar si pe traseul de coborare, unde sunt zone periculoase atat la grohotis, cat si la catararea pe stanca pentru a traversa versantul.


Fie ca alegeti sa il parcurgeti intr-o singura zi, fie ca alegeti sa il parcurgeti in doua zile, dar cu bagaje mari in spate, din punctul meu de vedere, nu exista o varianta castigatoare, oricum ati alege tot greu si solicitant este. Satisfactia de dupa este insa inegalabila.


Citeste si despre cel mai scurt traseu catre cel mai inalt varf din Romania, Varful Moldoveanu. De asemenea, poti citi si despre alte drumetii: traseu catre Cabana Malaiesti, traseu catre Cabana Curmatura, traseu catre Cabana Susai, sau despre traseul catre Cabana Balea.


Pentru a lua vizita locuri superbe din aceasta lume in cadrul unor excursii organizate, verificati optiunile pe Get your guide.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page