top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Varful Moldoveanu - traseu prin Valea Rea

Actualizată în: acum 6 zile

CEL MAI SCURT TRASEU CATRE VARFUL MOLDOVEANU - DE LA STANA LUI BURNEI, PRIN VALEA REA


Fiind o iubitoare de drumetii si munte, nu puteam sa nu imi doresc sa ajung si pe cel mai inalt varf din Romania. Am planificat aceasta drumetie in plina vara, in speranta ca reusesc sa scap de canicula din capitala. Nu a fost chiar asa, a fost destul de cald si la peste 2000 metri, dar chiar si asa, m-am bucurat de natura, peisaje de vis si aer curat.


Sunt mai multe trasee marcate pentru a ajunge pe varful Moldoveanu, dar in acest articol va voi povesti despre cel prin Valea Rea, fiind si singurul pe care l-am parcurs si din cate cunosc, cel mai scurt. Mai scurt, dar nu neaparat mai usor. Credeti-ma, i se spune Valea Rea cu un motiv intemeiat :).



DESPRE TRASEUL PRIN VALEA REA CATRE VARFUL MOLDOVEANU


Pentru a ajuge la intrarea pe traseu, trebuie sa strabateti un drum forestier de aproximativ 40km. Cel mai usor de gasit este daca puneti ca si destinatie pe GPS, stana lui Burnei. Ca si punct de reper, trebuie sa urmariti cursul raului Doamnei. Drumul este accesibil si pentru masini mai micute, nu neaparat SUV, dar trebuie sa va inarmati cu rabdare deoarece veti parcurge 40 km in aproximativ o ora jumate-doua. Pentru parcare exista suficient spatiu in apropierea stanei.


Atunci cand planificati sa faceti acest traseu, trebuie sa luati in considerare conditiile meteorologice. Cel mai bine sa nu fie anuntata ploaie deoarece este camp deschis si in caz de descarcari electrice este foarte periculos. De preferat sa nu fie zapada, deoarece sunt anumite portiuni destul de periculoase in apropiere de varf si sa nu fi plouat foarte mult inainte, pe alocuri fiind zone mlastinoase, care se pot inunda. Daca va hotarati sa mergeti in timpul verii, recomand sa luati suficienta apa cu voi. Singura sursa de apa se afla in zona caldarii graciare.


Traseul, asa cum spuneam mai sus, incepe de la Stana lui Burnei, pe marcaj triunghi rosu. Desi este considerat cel mai scurt traseu catre varf, nu este deloc usor din punct de vedere fizic, diferenta de nivel de la stana pana in varf fiind de peste 1100 m, pe o distanta de aproximativ 10km.

Stana lui Burnei - inceputul traseului catre Vf. Moldoveanu

In prima parte a traseului, pana la caldarea Vaii Rele, puteti admira o multime de mici cascade, fiind "scuza" perfecta pentru a face pauze de la urcarea greoaie. De asemenea, este si singura parte a traseului care este ceva mai impadurita si nu trebuie sa mergeti in bataia directa a soarelui.


Asadar, fiind un traseu de zona predominant alpina, nu uitati crema de protectie solara si acoperiti-va capul pentru a nu risca sa faceti insolatie, daca alegeti sa veniti aici vara.

Cascada pe traseul de pe Valea Rea, cel mai scurt traseu catre Varful Moldoveanu

Lasam padurea in spate si ne indreptam catre zona alpina. Mai jos, o priveliste asupra vaii. Mana sus daca vedeti stana in fotografia de ma jos :)


Priveliste catre Stana lui Burnei de la jumatatea traseului prin Valea Rea catre vf Moldoveanu
Priveliste de pe traseul prin Valea Rea catre Stana lui Burnei

Odata ajunsi la caldarea glaciara, peisajul se schimba putin. Avem o pauza de la urcarea destul de abrupta, aceasta fiind o portiune care se parcurge mult mai usor decat Valea Rea, cel putin in prima parte. Urcusul greu incepe in partea superioara a caldarii, portiunea pana la Portita Vistei fiind cea mai grea din tot traseul.

Caldarea Glaciara de pe Valea Rea in drumetia catre Moldoveanu
Caldarea Glaciara

Pentru multi ani, varful Negoiu a fost considerat inital mai inalt varf din Romania. Ulterior s-a descoperit ca Varful Moldoveanu, care era numit Vistea Mare, are o inaltime de 2544m, fiind cu 9m mai inalt decat Negoiu. Cu toate acestea, cel mai inalt varf din muntii Carpati nici nu se afla in Romania, ci in Slovacia. Este varful Gerlachosvsky, care masoara 2655 metri.


In partea superioara a caldarii glaciare se afla Lacul Triunghiular, pe care il puteti admira cel mai bine dupa ce mai urcati putin. Lacul mai este numit si Iezerul Moldoveanului, este un lac glaciar, cu trei izvoare si este rezervatie protejata.


Lacul Triunghular vazut de pe traseul prin Valea Rea catre Varful Moldoveanu
Lacul Triunghiular

Odata ajunsi pe creasta, traseul devine mai usor din punct de vedere al solicitarii fizice. Urcarea nu mai este la fel de solicitanta, iar privelistea este spectaculoasa.


Creasta Fagarasului in apropiere de Vf. Moldoveanu

cel mai scurt traseu catre varful Moldoveanu, zona de creasta

Portiunea cea mai periculoasa este in apropiere de varf, la Spintecatura Vistei. Sau poate doar eu am perceput-o ca fiind periculoasa deoarece imi este frica de inaltime. Din fericire, este singura zona din tot traseul unde sunteti mai expusi, in rest traseul este doar solicitant din punct de vedere fizic.


Odata ajunsi in varf, privelistea este absolut spectaculoasa si aveti o panorama de 360 asupra Muntilor Fagaras. Am avut noroc sa nu fie nici aglomerat si am putut sa ne bucuram de priveliste si de liniste. Vremea a fost, si ea, perfecta, iar cerul senin si am putut admira Muntii Fagaras in toata splendoarea lor.

Pentru a ne intoarce, am ales acelas traseu. In total, tot traseul dus si intors, l-am facut in aproximativ 10 ore, cu tot cu pauze.


Varful Moldoveanu, cel mai inalt varf din Romania

Mi s-a parut un traseu solicitant, din punct de vedere fizic, dar nu greu. Consider ca, daca se respectata anumite reguli, precum cele pe care vi le-am mentionat in acest articol (sa tineti cont de vreme, sa aveti suficienta apa si mancare la voi, etc.), daca exista o conditie fizica si nu sunt probleme medicale, acest traseu poate fi parcurs de oricine.


Pe viitor, am in plan sa fac si traseul care incepe de la Cabana Balea, care este mai lung si pe care cei mai multi drumeti aleg sa il faca in doua zile.



UNDE SA TE CAZEZI IN APROPIERE DE TRASEUL CATRE VARFUL MOLDOVEANU:


Ca si variante de cazare, sunt cateva pensiuni in apropiere de satul Slatina si Nucsoara. De asemenea, se poate si campa in poienitele de pe langa rau, sau sus, la refugiul Portita Vistei. Nu as recomanda sa campati langa stana, deoarece erau indicatoare cu “atentie ursi”. Pentru cei care va intrebati daca este posibil sa rezervati cazare la stana lui Burnei, raspunsul este nu, nu este posibil. In perioada in care am fost eu, nu era absolut nimeni acolo, nici macar ciobanii, probabil este folosita doar cateva zile pe an.


Mai jos, las doua optiuni de cazare din Nucsoara:


- Casa cu Cerdac the luxury & traditional house of Nucsoara - este o unitate de cazare decorata si mobilata in stil traditional, care se inchiriaza integral si poate acomoda pana la 9 persoane in 4 dormitoare. Dispune de toate facilitatile unei case normale;

- Cer de munte - este o unitate de cazare de tip bungalou, cu camere micute, parcare si internet incluse in pretul rezervarii.


ALTE TRASEE CATRE VARFUL MOLDOVEANU:


Pe langa traseul prin Valea Rea, exista mai multe variante pentru a ajunge pe Varful Moldoveanu:


- traseul prin Valea Valsanului, care dureaza in jur de 16 ore. O mare parte din traseu este pe un drum forestier. Traseul incepe din Bradet si urmeaza marcajul cruce rosie;


- traseul cu plecare de la Balea Lac, care dureaza in jur de 18 ore dus - intors. De obicei, acest traseu este imparit pe doua zile, in functie de perioada, poate chiar 3 zile. Cei mai multi drumeti aleg sa petreaca noaptea la Cabana Podragu, care este aproximativ la jumatatea traseului dintre Balea Lac si Varful Moldoveanu. De asemenea, la Cabana Podragu, acest traseu se intersecteaza cu traseele banda albastra si triunghi rosu, care au ca punct de inceput localitatea Victoria (atentie, sunt doua trasee triunghi rosu cu plecare din Victoria).


- traseul cu plecare din Victoria pe marcaj triunghi rosu pana la Portita Vistei, unde schimbam marcajul cu punct rosu catre Varful Moldoveanu. Traseul dureaza aproximativ 11-12 ore dus-intors;


- traseul cu plecare din localitatea Vistisoara, care urmeaza marcajul punct albastru, care se schimba cu punct rosu. Traseul dureaza aproximativ 10 ore dus-intors;


- trasee cu plecare de la Sambata de Sus, de unde sunt 4 trasee catre urca catre creasta Fagarasului, doua trasee diferite pe marcaj punct rosu, traseul pe marcaj triunghi rosu si traseul pe marcaj dunga albastra;



ECHIPAMENT NECESAR PENTRU PARCURGEREA TRASEULUI CATRE VARFUL MOLDOVEANU:


  • Bocanci de munte, de preferat impermeabili;

  • Imbracaminte adecvata anotimpului, de preferat sa va imbracati in straturi, pe care le puteti da jos in functie de necesitate;

  • ruxac + protectie de ploaie pentru ruxac;

  • pelerina de ploaie - nu trebuie sa lipseasca din ruxac, indiferent de prognoza meteo, avand in vedere ca vremea pe munte este foarte schimbatoare si imprevizibila;

  • frontala;

  • apa de baut;

  • crema cu factor de protectie;

  • sapca/palarie;

  • fluier;

  • mini-kit de prim ajutor;




CONCLUZII DESPRE TRASEUL CATRE VARFUL MOLDOVEANU



Varful Moldoveanu este cel mai inalt varf din Romania, astfel ca si traseele catre el sunt foarte cautate si pline de oameni, mai ales in zile insorite de vara. Daca vreti sa va bucurati de liniste, atunci poate ar fi bine sa reconsiderati parcurgerea acestei drumetii, sau sa ajungeti pe varf cat mai devreme dimineata, cand restul turistilor nu au ajuns inca. O alta varianta ar mai fi sa evitati sa ajungeti aici in zilele de weekend. Desi traseul prin Valea Rea este cel mai scurt si considerat cel mai usor, nu uitati ca ascensiunea dureaza cateva ore bune, astfel ca recomand sa nu treceti cu vederea importanta unui echipament corespunzator si cel mai important aspect, verificati prognoza meteo inainte de a va aventura la drum. Desi teoretic este un traseu care poate fi facut si de persoane fara experienta pe munte, recomand mai ales daca nu ati mai facut trasee pe munte, sa incercati variante de trasee mai scurte inante de a va aventura pe aceasta poteca.



Daca aveti intrebari legate de aceasta drumetie, imi puteti lasa in comentarii si daca v-a placut acest articol, ii puteti da un share.



Citeste si despre dumetia in Macin, o drumetie mult mai usoara, care poate fi parcursa atat de copii, cat si de catre adulti, catre Culmea Pricopanului sau despre una dintre cele mai dificile drumetii din Romania, in Piatra Craiului. Alte idei de trasee din Romania: catre Cascada Moara Dracului, Cheile Bicajelului sau Lacul Scropoasa.


Pentru a lua vizita locuri superbe din aceasta lume in cadrul unor excursii organizate, verificati optiunile pe Get your guide.


Pentru mai multe locuri minunate si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram sau va puteti abona pentru a fi la curent cu ultimele postari, este necesara doar adresa de email.


Multumesc si spor la cat mai multe si frumoase calatorii!









Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!





bottom of page