top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Verona, Italia - ghid complet de calatorie

Actualizată în: 7 apr.

VERONA - TOP LOCURI DE VIZITAT, UNITATI DE CAZARE, RESTAURANTE, EXCURSII DE O ZI


Desi stiu ca nu ar trebui sa ma mai surprinda vreun loc din Italia, pentru ca tot ce am vizitat pana acum in aceasta tara m-a lasat fara cuvinte, totusi orasul Verona, a fost foarte mult peste asteptarile mele. Sau cel putin, ma asteptam sa imi placa, dar nu atat de mult.


In randul turistilor, Verona este promovat ca orasul Julietei si al lui Romeo. Contrar credintei generale, Verona nu are nicio legatura cu opera lui Shakespeare si nici macar cu sursa sa de inspiratie pentru crearea acestei opere. Caci da, se pare ca Shakespeare a avut ca inspiratie o alta opera similara, anume The tragicall Hystorie of Romeos and Juliette de Arthus Brook, care a avut la randul sau sursa de inspiratie un poem narativ latin.


Orasul Julietei, sau nu, Verona este o destinatie care poate fi vizitata in orice anotimp si care nu isi pierde farmecul pe perioada iernii, ba dimpotriva, recomand iarna daca doriti sa evitati aglomeratia specifica perioadelor calde.


Nu este un oras foarte mare, astfel ca se poate ajunge pe jos la majoritatea obiectivelor turistice. De altfel, o zi este suficient pentru a bifa cele mai interesante locuri si de a va bucura de atmosfera orasului, fara sa fie nevoie sa alergati intre obiectivele turistice. Daca alegeti varianta unei cazari ceva mai departe de centru, unde sunt majoritatea locurilor care merita vazute, exista si varianta transportului public. Biletul de calatorie se poate plati cu cardul direct in autobuz.



CUM AJUNGI IN VERONA?


Cele mai apropiate aeroporturi cu zboruri directe din Romania sunt cele din Venetia, Milano, Bologna sau Bergamo. Pe aeroportul din Verona, la momentul scrierii acestui articol nu am vazut sa existe zboruri directe din Bucuresti, doar din Cluj. Stati cu ochii pe Skyscanner (sau orice alt motor de cautare) pentru ca situatia se poate schimba de la o luna la alta. De obicei, cele mai accesibile preturi pentru biletele de avion sunt cele catre Bergamo.


Pentru a ajunge in Verona din Bergamo, cea mai accesibila varianta este cu trenul. Nu exista varianta de tren direct pana in Verona, astfel ca trebuie schimbat trenul in Brescia.


Daca optati pentru varianta masinii inchiriate, este de bine de stiut ca accesul cu masina in Verona nu este permis. Recomandarea mea pentru parcare este Parcheggio Via Santa Tereza 2, stradone Santa Lucia, 37135. Este o parcare gratuita, sub un pod. Zona nu pare cea mai sigura, astfel ca recomand sa nu lasati nimic de valoare in masina si mai ales, genti sau bagaje la vedere, chiar daca nu contin nimic de valoare. De acolo se poate merge pe jos aproximativ 20 minute pana in zona centrala. De asemenea, tin sa mentionez ca autostrada dintre Bergamo si Verona se plateste in baza unui tichet pe care il primiti la intrarea pe autostrada si pe care trebuie sa il introduceti in automat la iesire si in baza lui veti fi taxat.


A doua varianta de a ajunge in Verona este ceva mai simpla, si anume cu plecare din Milano. Spun ca este mai simpla deoarece de acolo exista tren direct. La fel de simple sunt si variantele Bologna si Venetia, de unde exista tren direct.



UNDE TE CAZEZI IN VERONA?


Las mai jos cateva dintre optiunile de cazare in Verona, care mi-au atras atentia si care au note bune pe Booking:


- Giardino Giusti House & Court - unitate de cazare cu camere duble sau triple, cu internet inclus in pretul rezervarii. La cerere se ofera transfer la aeroport;

- Hotel Firenze - unitate de cazare cu camere single, duble, triple sau de familie, situata in zona centrala. Receptia este deschisa non-stop, la cerere se ofera camera speciala pentru bagaje si este o locatie pet friendly.

- Hotel Leopardi - unitate de cazare situata putin mai departe de zonele turistice, dar care dispune de zona spa, sala de fitness si parcare inclusa in pretul rezervarii.

- Truly Verona - unitate de cazare de tip apartament sau cu camere duble, impartita pe mai multe locatii. In momentul rezervarii tipului de camera este specificata adresa apartamentului sau a locatiei. Daca alegeti cazarea de tip apartament veti avea inclus tot ceea ce este in mod normal intr-o casa: bucatarie, masina de spalat etc.



UNDE MANANCI IN VERONA?


Dintre cele mai bine cotate restaurante din Verona sunt: Guapo, Nosh Verona si La Lanterna - Ristorante Vegano Biologico (acesta din urma are si optiuni vegane);


Noi nu am ales niciunul dintre cele mentionate, ci ne-am oprit la restaurantul Caffè Ai Lamberti, situat in Piazza delle Erbe. Mancarea a fost bunicica, cel putin pastele comandate de noi ( tagliatelle cu ciuperci, spaghete cu fructe de mare si lasagna), dar ce ne-a placut foarte mult a fost amabilitatea personalului, care a fost mult peste asteptari.



TOP LOCURI DE VIZITAT IN VERONA - OBIECTIVE TURISTICE


Arena Verona este un amfiteatru roman, situat in Piazza Bra. Se estimeaza ca aceasta s-a construit in anii 30 D. Hr., are o capacitate de 15000 locuri si este una dintre cele mai bine conservate constructii de acest fel din lume. In zilele noastre, inca mai este folosita in scopul pentru care a fost creata, anume ca locatie de spectacole. Daca ati fi incantati sa participati la un eveniment, festival sau spectacol de teatru care se tine pe aceasta arena, este bine de stiut ca o puteti face in perioada verii.


De asemenea, arena poate fi vizitata in zilele in care nu sunt evenimente, iar biletele pot fi achizitionate de aici.

TOP LOCURI DE VIZITAT IN VERONA - OBIECTIVE TURISTICE -Arena din Verona

Torre dei Lamberti este un turn construit in epoca medievala, inalt de 84 m. Este considerat cea mai inalta cladire din Verona si este locul ideal pentru a va bucura de o priveliste de 360 grade asupra orasului. Urcarea in turn se poate face atat pe scari, cat si cu liftul. Daca ajungeti la prima ora de la deschidere este posibil sa scapati de cozile interminabile de la lift. Bilete se pot achizitiona de aici.


TOP LOCURI DE VIZITAT IN VERONA - OBIECTIVE TURISTICE - Torre dei Lamberti

Piazza della Erbe este una dintre cele mai frumoase piete din oras. In urma unor chestionare facute de catre mai multe publicatii de stiri internationale, aceasta a fost votata ca fiind cea mai frumoasa piata din lume. Personal nu o consider asa, am vazut alte locuri de acest fel care mi-au placut mult mai mult. Ceea ce consider cu adevarat special si interesant este mixul arhitectural al cladirilor.



Castelvecchio este o fortareata construita in scop militar la mijlocul anilor 1300 de catre familia Scala, care se afla la putere in vremea respectiva. In zilele noastre acest loc se poate vizita. Locatia dispune de un muzeu foarte complex, unde se pot admira sculpturi, picturi si diferite obiecte vechi. O parte dintre picturile expuse la acest muzeu au fost la un moment dat furate de catre niste hoți ucraineni, dar au putut fi recuperate. Cea mai impresionanta parte a acestui muzeu este Ponte Scaligero, un pod fortificat, care s-a pastrat foarte bine si a carui structura nu a fost afectata de numeroasele inundatii.



Piata Castelului San Petro (Piazzale Castel San Petro) este unul dintre locurile in care puteti admira Verona de la inaltime, complet gratuit. Pentru a ajunge acolo aveti doua optiuni: fie urcati pe scari, fie cu funicularul. Vizita la aceasta locatie nu implica vizitarea unui castel, asa cum v-ati imagina, ci mai degraba de a va bucura de o plimbare si de priveliște. De asemenea, in aceasta zona exista un restaurant, iar ceva mai sus un mic bar.

TOP LOCURI DE VIZITAT IN VERONA - OBIECTIVE TURISTICE

Centrul istoric


Cel mai important, nu ratati o plimbare prin centrul istoric, pornind de la Portoni de la Bra si Piazza Bra, unde se pot admira cateva cladiri emblematice ale Veronei, precum Palazzo de la Gran Guardia sau Palazzo Barbieri. Plimbarea poate continua catre Arco dei Gavi si Porta Borsati.


Daca vreti sa va faceti o idee despre magazinele din Verona si chair sa faceti shopping, atunci adaugati in itinerar Via Mazzini si chiar Via Capello, ambele strazi pietonale, care pot deveni neincapatoare pentru multimea de turisti.


Nu uitati sa va bucurati si de o inghetata atunci cand va lasati pierduti pe stradutele centrului vechi.


Verona Italia - top atractii turistice si locuri de vizitat

De asemenea, puneti pe lista si Ponte Pietra, un pod reconstruit in 1967, dupa ce podul original, care data din perioada romana a fost aruncat in aer in timpul celui de-al doilea razboi mondial. S-a incercat ca reconstruirea acestuia sa pastreze cat mai multe dintre caramizile originale.


Verona Italia - top atractii turistice si locuri de vizitat

Catedrala din Verona, cunoscută si sub numele de Cattedrale di Santa Maria Matricolare, este un complex arhitectural cu o istorie indelungata, care incepe prin secolul al XVII- lea. De atunci, catedrala a trecut prin multe evenimente care au dus la distrugerea ei, dar a fost refacuta de fiecare data. Biletul de intrare costa 3 euro, dar daca veniti aici duminica dimineața, cand au loc slujbele, intrarea este libera.


Verona Italia - top atractii turistice si locuri de vizitat

Casa Julietei este cel mai vizitat si cel mai aglomerat obiectiv turistic din Verona, astfel ca nu puteam sa il exclud de pe lista. Asa cum spuneam mai sus, orasul nu are nicio legatura cu Romeo si Julieta, cu atat mai mult casa in care se presupune ca ar fi locuit Julieta, un personaj care nu a existat vreodata. Cu toate acestea, turistii se calca in picioare pentru a vizita acest loc si pentru a-i atinge pieptul statuii Julietei pentru noroc in dragoste. Accesul in curte este gratuit, iar pentru casa se plateste bilet.


Verona Italia - top atractii turistice si locuri de vizitat

  • Daca doriti sa aveti parte de mai multe informaÈ›ii interesante despre oras si sa descoperiti locuri mai putin cunoscute, puteti sa rezervati un tur ghidat, detalii aici.

  • Verona este cunoscut ca fiind orasul cu o cultura a vinului, astfel ca puteti opta pentru un tur ghidat, cu degustare, detalii aici.

  • Pentru cei pasionati de gatit, exista si varianta de a avea experienÈ›a unei demonstratii de gatit mancare traditionala, detalii aici.



Excursii de o zi din Verona:


Verona este un oras care poate fi bifat intr-o singura zi, astfel ca daca aveti mai multe zile la dispozitie puteti adauga itinerarului cateva excursii de o zi in apropierea orasului. Las mai jos cateva idei:


  • Santuario Madonna della Corona, considerata meteora Italiei. Puteti rezerva o excursie organizata, detalii aici;


  • Gardaland, rezerva bilet de intrare aici;


  • Cascadele Molina;


  • Lacul Garda, unde se pot vizita mai multe satuce absolut superbe de pe malul lacului. Puteti rezerva o excursie organizata de o zi, detalii aici, sau aici;


  • Grădina Sigurtà;


CONCLUZII DESPRE VERONA



Lasand deoparte povestea Julietei si a lui Romeo, care a facut acest oras sa fie vazut ca fiind orasul unei mari iubiri, Verona este mai mult decat atat. Este unul dintre putinele orase inscrise in patrimoniul UNESCO, fiind practic, un muzeu in aer liber, cu arhitectura fascinanta si pe care merita sa il adaugati in itinerar, daca aveti ocazia.


In aceasta vacanta, am mai vizitat si Lacul Como, Limone sul Garda si Bergamo.


Citeste si despre alte locatii din Europa: top 36 locuri de vizitat in Anglia, Milano si Lacul Como.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page