top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Glicina in Bucuresti - cele mai instagramabile strazi

Actualizată în: 21 apr.


GLICINA (WISTERIE) PE STRAZILE DIN BUCURESTI


Bucurestiul este, cu siguranță, unul dintre orasele care arata cel mai bine primavara, sau cel putin in aceasta perioada il plac cel mai mult. Iubesc sa vad trandafiri infloriti, magnolii si chiar clasicii corcodusi infloriti si ce iubesc la fel de mult, sau poate chiar mai mult sunt glicinele inflorite. Aceste plante au puterea sa imi aduca o bucurie imensa. Daca mie imi place glicina atat de mult, m-am gandit ca nu pot fi singura, asa ca scriu acest articol pentru alti iubitori ai acestei plante, care vor sa se bucure de ea in Bucuresti.


Evident, Bucurestiul este un oras imens, sunt multe astfel de plante cocotate pe case sau garduri, dar am ales sa le mentionez pe cele mai frumoase si fotogenice dintre ele. Mai jos las lista strazilor sau a parcurilor unde le puteti gasi:


STRADA ALEXANDRU PHILIPPIDE


Daca ar exista glicina perfecta, care sa semene cu plantele din cartile de povesti, atunci aceea ar fi glicina de pe strada Alexandru Philippide. Sau mai bine zis, glicinele, caci sunt mai multe astfel de plante care fac un spectacol in adevaratul sens al cuvantului. Culoarea care predomina peisajul este albul (da, stiu, albul e non-culoare), din loc in loc facandu-si aparitia cate o pata de mov, aparuta cel mai probabil de la o alta glicina ceva mai tanara, care nu a apucat sa predomine peisajul.


strazi cu glicina in Bucuresti, strada Alexandru Philippide

INTRAREA ANASONULUI


Glicina de pe Intrarea Anasonului este preferata mea dintre cele prezentate in acest articol. Desi nu este cea mai mare si cea mai spectaculoasa, ceea ce o face cu adevarat speciala este locul in care creste. Este catarata chiar deasupra intrarii intr-o cladire de locuinte ceva mai veche, dar foarte fotogenica, care ofera locatiei doza perfecta de "vintage". De fapt, glicina completeaza perfect peisajul.


strazi cu glicina in Bucuresti, Strada Intrarea Anasonului

STRADA EREMIA GRIGORESCU


Una dintre cele mai cunoscute si fotografiate glicine din Bucuresti este, cu siguranță, cea de pe strada Eremia Grigorescu, mai exact de pe cladirea ambasadei Serbiei. Nu este foarte mare, nici foarte intinsa, sau bogata, dar combinatia dintre aspectul cladirii si aceasta planta urcatoare nu are cum sa nu fie de admirat. Daca sunteti iubitori de fotografii, mai ales arta stradala, chiar pe cladirea de langa este si o pictura de tip grafitti, destul de fotogenica si ea.


strazi cu glicina in Bucuresti, Strada Eremia Grigorescu

STRADA DIONISIE LUPU gazduieste si ea, o cladire acoperita de glicina. Aceasta wisterie, din pacate, nu este la strada, ci in interiorul curtii Rectoratului Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila. Pentru a o fotografia trebuie sa intrati in curte, care este deschisa doar in intervalul orar in care ambasada este deschisa. Fie ca este deschisa poarta sau nu, recomand sa vorbiti cu paznicul inainte de a intra chiar si pentru o fotografie.


strazi cu glicina in Bucuresti, strada Dionisie Lupu

STRADA CORBENI


Glicina de pe strada Corbeni este, si ea, de pus pe lista wisteriilor care merita sa fie bagate in seama, desi locatia in care se afla si cladirea de care este agatata nu sunt la fel de fotogenice precum in cazul glicinelor prezentate mai sus.


strazi cu glicina in Bucuresti, strada Corbeni

PARCUL CISMIGIU


Cu siguranta, de neratat sunt si glicinele din parcul Cismigiu. Nu sunt cele mai mari, mai voluminoase si mai pline de flori, dar cu siguranta sunt la fel de frumoase, ca orice alte wisterii. Aceste plante pot fi observate in mai multe zone alte parcului, atat pe marginile aleilor mari, principale, unde putem observa plante ceva mai batrane, cat si pe aleile mai micute, precum cea paralela cu bd. Schitu Magureanu, unde plantele sunt mai tinere. De asemenea, fiind o zona umbrita de arbori inalti, wisteriile din Parcul Cismigiu infloresc cu cateva zile, sau chiar saptamani mai tarziu decat alte wisterii. Cu siguranta, este locul cu cele mai multe glicine pe metru patrat din Bucuresti :).


Glicina in Bucuresti - wisterie in Cismigiu


PARCUL HERASTRAU


In Parcul Herastrau, mai exact pe Insula Trandafirilor, sunt plantate cateva glicine pe care le puteti admira pe marginile aleilor neasfalate. Sunt plante tinere, care infloresc dupa ce au frunzele complet crescute, iar ce le face speciale este faptul ca florile tin toata vara, spre deosebire de cele prezentate mai sus, care sunt un soi diferit si floarea rezista pana la crestera frunzelor.


strazi cu glicina in Bucuresti, Parcul Cismigiu

PARCUL NATIONAL


Wisterii asemanatoare cu cele din Parcul Cismigiu gasim si in Parcul National (fostul parc 23 august). Acestea sunt mari si bogate si le gasiti pe marginele unei intersectii de alei, in zona statuii lui Mihai Eminescu. Nu sunt atat de multe precum in Cismigiu, dar sunt la fel de inalte si spectaculoase.



STRADA COMANDOR EUGEN BOTEZ


O alta casa cu glicina, care se numara printre cele mai fotografiate este cea de pe strada Comandor Eugen Botez. Din pacate nu mai este la fel de fotogenica precum in alti ani din cauza faptului ca una dintre ramurile principale s-a uscat. Wisteria este inca acolo, doar ca nu la fel de bogata.


strazi cu glicina in Bucuresti, strada Comandor Eugen Botez

STRADA ION NECULCE


In legatura cu wisteria de pe Ion Neculce am avut cateva semne de intrebare. Mai exact, nu stiam daca merita sa o mentionez in acest articol, din cauza locatiei si a faptului ca masinile parcate langa trotuar nu completează peisajul tocmai bine. Frumusețea si grandoarea plantei a avut castig de cauza, asa ca las doua fotografii in urma carora puteti decide singure/singuri daca merita sa fie pusa pe lista, sau nu.


Glicina in Bucuresti, cele mai instagramabile strazi Ion Neculce

STRADA POPA SAVU


O alta glicina pe care puteti sa o admirati in Bucuresti se afla pe strada Popa Savu. Nu este foarte mare si nici cladirea din spatele ei nu este cea mai fotogenica, dar merita sa mergeti sa o vedeti, daca sunteti prin zona.

Glicina in Bucuresti - cele mai frumoase strazi

MUZEUL DE ARTA MEDIEVALA "ING. D. MINOVICI"


Glicina de la acest muzeu am descoperit-o absolut intamplator. Visitasem Muzeul de Arta Populara "Prof. Dr. Nicolae Minovici" si ne pregateam sa plecam, cand cineva ne-a recomandat sa vizitam si muzeul de langa, unde intrarea este gratuita. Nu auzisem pana atunci de acest muzeu si deci, nu aveam in plan sa il vizitam. Pe langa frumusetea casei - muzeu de la Muzeul de Arta Medievala, am descoperit si un balcon foarte frumos, de unde este cea mai frumoasa priveliste catre o glicina catarata pe zidurile cladirii.


Glicina in Bucuresti - wisterie

GRADINA BOTANICA


Desi nu sunt foarte multe plante de glicina la Gradina Botanica, am vazut una singura, tin sa mentionez aceasta locatie deoarece in aceeasi perioada in care wisteria este inflorita, sunt inflorite si lalelele, care ofera si ele un adevarat spectacol vizual. Glicina poate fi vazuta in partea stanga, mergand pe aleea pana in sere.

Glicina in Bucuresti - gradina botanica

ALTE LOCATII DIN BUCURESTI UNDE PUTEM ADMIRA GLICINA:


Inca nu am reusit sa vad aceste wisterii, pe care urmeaza sa le mentionez, dar sunt pe lista mea de vazut in primavara aceasta. Voi veni cu completari la acest articol pe masura ce reusesc sa ajung la fata locului si sa pot decide daca merita sa mentionez aceste locatii sau nu. Daca ajungeti voi sa le vedeti inaintea mea, nu ezitati sa va spuneti parerea in comentarii. Astfel ca las mai jos cateva nume de strazi sau locatii care se presupune ca ar gazdui wisterii spectaculoase:


Bd Regina Maria

Gradina Botanica

Strada Arhitect Ion Mincu

Strada Docenților

Strada Gala Galaction

Strada Doctor Grigore Mora

Strada Arthur Verona - la Carturesti Verona

Strada Spiru Haret

Strada Paris

Facultatea de Agronomie




INFORMAÈšII INTERESANTE DESPRE GLICINA


  • exista doua tipuri de glicina, cea americana si cea asiatica, fiecare dintre ele avand varietati de culori, miresme sau marime a florilor;

  • atat floarea, cat si intreaga planta de glicina sunt otravitoare pentru om, daca sunt ingerate. Nu va faceti griji insa, nu pun viata in pericol, dar este recomandat sa nu lasati copiii nesupravegheati in apropierea acestei plante;

  • este o planta destul de agresivă cu mediul in care creÈ™te. Poate sufoca cu usurinta alte plante sau copaci tineri, iar radacinile ei pot crapa betonul sau peretii caselor. Este recomandat sa nu fie plantata foarte aproape de cladiri;

  • este o planta care prefera soarele, nu zonele umbrite si poate dura cativa ani de la plantare pana face primele flori;

  • planta de glicina traieste foarte mult, media fiind 100 ani;

  • face parte din familia de plante fabaceae, din aceeasi familie cu fasolea si mazarea;

  • sucul de flori de glicina poate fi folosit ca si colorant natural pentru materiale textile;

  • desi este o planta urcatoare, poate fi modelata in stilul copacului de bonsai;

  • este o planta care nu rezista foarte mult timp in ghiveci;



CONCLUZII


Bucurestiul este un oras foarte mare si complex, astfel ca pot exista sute sau chiar mii de wisterii, de care sunt convinsa ca sunt absolut superbe. Am ales sa mentionez doar cateva dintre cele care mi-au placut cel mai mult si poate in acest fel veti fi scutiti de drumuri inutile catre locatii care dau bine doar din anumite unghiuri, in anumite poze, sau poate nici macar atat. Cu siguranta, daca nu as fi testat personal anumite locatii, lista ar fi fost mai lunga de atat.


De asemenea, un alt aspect pe care tin sa il mentionez vizavi de wisterii este faptul ca noi le-am fotografiat foarte devreme dimineața, cand lumina era perfecta si cand nu existau foarte multe persoane care sa faca acelasi lucru. Daca ajungeti la aceste locatii in timpul zilei, sau la sfarsit de saptamana este foarte probabil sa fie destul de aglomerat.



Cititi si despre o locatie de vizitat in apropiere de Bucuresti, Domeniul Manasia, sau despre cum sa faci fotografii reusite atunci cand calatoresti. De asemenea, puteti citi si despre locatii superbe, de vizitat in Romania: Satele Magura si Pestera, Targoviste sau Cascada Balea.


Planificati-va vacantele cu Get your guide si Booking.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!





bottom of page