top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Zakynthos, top plaje si locuri de vizitat

Actualizată în: acum 1 zi


ZAKYNTHOS - GHID COMPLET DE CĂLĂTORIE, TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ACEASTĂ INSULĂ GRECEASCĂ


Grecia se află, cu siguranță, în topul tărilor mele preferate, mai ales atunci cand vine vorba de mancare delicioasa si plaje paradisiace. Este o destinatie pe care as alege-o fara sa stau prea mult pe ganduri atunci cand imi doresc sa ma bucur de apă si plajă. Mai greu de ales poate fi locatia exacta in care sa ne petrecem concediul in Grecia, avand in vedere ca pe langa superbele locatii de pe continent, mai numara si 227 insule locuite, avand un total de pana la 6000, daca punem la socoteala si insulitele de cativa metri patrati.

De data aceasta pot spune ca mi-a fost usor sa aleg Insula Zakynthos. Nu ai cum sa ignori privelistile plajelor Navagio si Myzithres, mai ales atunci cand petreci mult timp online si iti apar fotografii cu ele peste tot. Pot spune ca frumusetea peisajelor a fost peste asteptări, mai ales la plajele lungi, cu nisip fin, pe care in mod normal le evit pentru ca nu imi plac, dar cele din Zakynthos m-au cucerit pe deplin.


Insula Zakynthos a fost sub control venetian timp de 3 secole, avand astfel foarte multe influente venetiene, chiar si numele de Zante, un alt nume sub care este cunoscuta insula, este dat de italieni. Este o insula destul de simplă si modestă, destul de muntoasă, cu infrastructură care lasă de dorit, pe alocuri, dar care recuperează la capitolul plaje, apă turcoaz si locuri superbe pentru inot. Sincer, nu cred ca există un loc mai potrivit pentru a va bucura de frumusetea Marii Ionice. Tot pe aceasta insula, cu putin noroc puteti vedea testoasele Caretta-Caretta, o specie pe cale de disparitie care isi depune oule aici.


CUM AJUNGI ÃŽN ZAKYNTHOS:


Pentru a ajunge pe Insula Zakynthos exista doua modalitati:


-cu avionul. Sunt zboruri directe catre Zakynthos atat din Cluj-Napoca, cat si din Bucuresti, cu Wizzair. De asemenea, exista si varianta de charter oferita de agentiile de turism.


-cu ferry. Aceasta varianta este o optiune daca doriti sa veniti cu masina personala din Romania, sau daca inchiriati din Grecia continentala. Calatoria din Portul Killini, pana in portul din Zakynthos este de aproximativ doua ore, incluzand imbarcarea si debarcarea. Biletul se plateste atât pentru masina, cat si pentru fiecare pasager in parte si se poate cumpara atat online, cat si din port, dar este recomandat sa cumparati online, din timp, mai ales in full sezon. Noi am calatorit cu cei de la Levante Ferries si am platit in total pentru doi pasageri si masina(in 2023) €127 dus-intors.


TRANSPORTUL PE INSULA ZAKYNTHOS:


Odata ajunsi pe insula, transportul este unul dintre cele mai importante aspecte. Daca alegeti varianta de a veni in Zakynthos cu masina personala, atunci problema e rezolvata.


Daca alegeti varianta rapida, cu avionul, atunci este necesar sa gasiti o varianta de deplasare pe insula, mai ales daca doriti sa vizitati si sa va bucurati de frumusetea si diversitatea peisajelor. Aveti optiunea inchirierii unei masini, atv, scuter, bicicleta sau achizitionarea de excursii organizate, fie cu autocar, fie cu barca.


Fiind o insula foarte muntoasa, cu multe serpentine, drumuri inguste si plaje greu accesibile, recomand scuterul sau ATV-ul in defavoarea masinii. Pentru a le inchiria exista foarte multe locuri in statiunile maricele, precum Laganas sau Kalamaki (si nu numai) si puteti compara preturi si oferte. Preturile nu difera de la o locatie la alta in cadrul unei statiuni, posibil sa gasiti oferte diverse de la o statiune la alta.



Daca luati in considerare excursiile organizate, mai jos las cateva dintre cele care mi se par cele mai interesante:


- Tur ghidat, tip drumetie catre Agalas, Keri, Insula Cameo si Pestera Damiano. Detalii aici.

- Tur off road cu buggy-ul, cu plecare din Laganas. Detalii aici.

- Excursie catre Kefalonia cu plecare din orasul Zakynthos. Detalii aici.

- Plimbare cu barca cu podea de sticla, in cautarea broscutelor Caretta-Caretta. Detalii aici.

- Plimbare cu barca in jurul insulei. Se fac opriri la Blue Caves si langa Plaja Navagio ( fara a avea acces pe plaja). Detalii aici.


CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE VIZITAT IN ZAKYNTHOS


Plakaki Beach ( Plaja Plakaki) se afla in topul locurilor mele preferate din Zakynthos. Desi are in denumire "beach (plaja)", in realitate este doar un loc in care se poate inota, intrand in apa direct de pe stanci, nu exista nicio plaja, iar locurile in care va puteti aseza la bronzat sunt destul de limitate. Accesul este destul de greoi, pentru a ajunge aici trebuie sa parcurgeti o drumetie in buna regula. Portiunea de coborare este destul de abrupta si pe alocuri destul de periculoasa. Recomand sa purtati incaltaminte adecvata, nu slapi sau sandale, iar pentru intrarea in apa incaltaminte de apa deoarece stancile va pot rani talpile. De asemenea, iubitorii de snorkeling pot fi dezamagiti intrucat nu sunt foarte multe vietati in apa.


Experienta inotului printre stancile imense face sa merite tot efortul depus pentru a ajunge acolo. Nu uitati sa va luati provizii de apa si rontaieli inainte de a intra pe drumul catre plaja, deoarece nu exista magazine sau taverne, zona este foarte salbatica. De asemenea este un loc minunat unde va puteti bucura de apus.


Plaja Filippoi este in acelasi stil ca cea prezentată mai sus. Nu este o plajă in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degrabă un loc in care se poate inota. Coborarea cu masina pana la aceasta plaja este destul de lunga, dar drumul a fost asfaltat recent si este destul de bun. Apa are o culoare absolut superba si este perfecta pentru snorkeling.


plaja filippoi, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in zakynthos si una dintre cele mai frumoase plaje

Porto Steniti este un alt loc superb in care puteti inota si face snorkeling printre stanci inalte si grote superbe. La capatul culoarului ingust printre stanci s-a format o mica plaja cu pietre, la care aveti acces doar inotand sau cu caiac/paddle.


Drumul este asfaltat doar partial. Cel mai recomandat este ca portiunea neasfaltata sa o parcurgeti pe jos sau cu ATV. Noi nu am coborat cu masina deoarece ne-am gandit ca ar fi dificil sa urcam inapoi, intrucat drumul este foarte inclinat si plin de pietris.


porto steniti, zakynthos grecia

Korakonissi este un golfulet cu apa turcoaz, perfecta pentru snorkeling. Vedeta acestei locatii este arcada formata in stanca, care daca ati vazut si alte locuri din Zakynthos, nu o sa vi se mai para atat de spectaculoasa. Locurile de stat pe prosop sunt destul de putine, iar accesul este dificil, insa se ajunge incomparabil mai usor fata de Plakaki Beach.



Porto Vromi este un mini-port cu doua plaje micute, care geografic se afla foarte aproape una de cealalta, puteti inota intre ele, dar daca parcurgeti distanta cu masina, le despart cativa km.


Plajele sunt destul de inguste si micute, cu pietre albe, iar inotatul printre barci nu pare cel mai sigur. De altfel, peisajul este superb, iar culoarea apei ii ofera locului un aspect paradisiac. Este locul de unde va puteti achizitiona plimbari cu barca catre Blue Caves si zonele din partea nord-vestica a insulei.


porto vromi vazut de sus, zakynthos, grecia

Porto Limnionas este un golfulet cu apa cristalina, ceva mai aglomerat si mai bine pus la punct fata de cele prezentate mai sus. Exista atat zone libere (destul de putine) de pus prosopul, cat si zone de sezlonguri. In apropiere este si o taverna, iar parcarea este gratuita si destul de maricica. Pe timpul zilei se aglomereaza foarte tare si din aceasta cauza noi nu am petrecut foarte mult timp aici.


cele mai frumoase locuri de vizitat in Zakynthos, porto limnionas

Porto Roxa este un golfulet aflat destul de aproape de Porto Limnionas. Exista foarte multe zone cu sezlonguri si baldachine, dar si zone de stat la liber pe prosop. Sezlongurile si baldachinele sunt gratuite, cu conditia sa faceti consumatie la taverna de care apartin.


Aceasta plaja pare sa fie locul ideal pentru scufundari, am vazut oameni echipati pentru acest sport intrand in apa direct de pe stanci.


porto roxa grecia

Plaja Xigia este o locatie pentru inot unde va puteti bucura de apa sulfuroasa, despre care stim ca are proprietati terapeutice. Plaja este destul de micuta, cu pietre si pentru a ajunge la ea trebuie sa coborati cateva scari. La aceasta plaja nu este permisa lasarea masinii pe marginea drumului, astfel ca veti fi nevoiti sa parcati intr-o parcare privata, care se plateste. Pe plaja exista cateva sezlonguri cu umbrele, iar inainte de a cobora scarile este o taverna unde puteti lua masa.


plaja xigia, zakynthos grecia

Plaja Pelagaki este o plaja aflata la o distanta foarte mica de Xigia si o veti gasi si sub numele de Xigia Pelagaki Beach. Aici puteti alege de fapt, dintre doua plaje. Una de afla in partea stanga, iar Pelagaki in dreapta. Cea din stanga este ceva mai salbatica, cu pietre, iar pe cea din dreapta veti gasi inclusiv sezlonguri si umbrelute, de unde puteti comanda bauturi si racoritoare fara sa urcati pana la taverna.


plaja pelagaki din zakynthos grecia

Porto Zorro este o plaja cu intrare destul de lina in apa. In apropierea stancilor, nisipul este mai fin, iar in rest este pietris si chiar pietre destul de maricele, asa ca nu va lasati incaltarile de apa acasa. Pe plaja sunt multe zone de sezlong, zonele de prosop fiind destul de limitate.


Pentru a ajunge aici exista doua modalitati, atat pe drumul catre Porto Zorro, cat si pe drumul catre Porto Azzuro. Recomand sa veniti pe aceasta plaja cat mai devreme, deoarece in timpul zilei se aglomereaza foarte tare si este posibil sa se ocupe atat locurile de parcare, cat si sezlongurile.

porto zorro, una dintre cele mai frumoase plaje din zakynthos

Cameo Island este o mica insula privata, cu plaja proprie, conectata de Zakynthos printr-un podet de lemn. Intrarea se plateste €5, avand inclus un mic suvenir. In trecut era inclusa o bautura, dar probabil din cauza inflatiei, au facut schimbari. Fiind o insula de doar cativa metri patrati, in timpul zilei poate parea destul de aglomerata, mai ales daca aveti ghinion sa ajunga si autocare cu turisti. Recomand sa ajungeti acolo cat mai devreme dimineata.

insula cameo din zakynthos la rasarit

Plaja Laganas este una dintre cele mai intinse plaje cu nisip fin din Zakynthos. Aici puteti sa va bucurati de plaja atat de pe sezlong, cat si de pe prosop. Sunt foarte multe taverne care pun sezlonguri la dispozitie, dar in aceeasi masura exista si locuri de stat pe prosop. A fost una dintre plajele care m-au surprins in mod placut si ma bucur ca am decis sa o pun pe lista de vizitat.

Aceasta plaja apartine de Statiunea Laganas, cea mai animata din Zakynthos. Aici veti gasi cele mai multe cluburi si baruri, fiind statiunea ideala pentru iubitorii de petreceri. De altfel, tot aici veti gasi foarte multe oferte de excursii si plimbari cu barca, desi am observat ca indiferent de firma, preturile sunt identice.

plaja laganas din zakynthos

Plaja Kalamaki


Daca Plaja Laganas mi-a placut mult, ei bine, Plaja Kalamaki m-a cucerit pe deplin. Este o plaja destul de mare, dar la care turistii au acces doar in anumite zone, aici existand foarte multe cuiburi cu oua de testoasa. Nisipul este fin, iar intrarea in apa este lina. Exista atat zone de sezlonguri, cat si de prosop.

plaja kalamaki la rasarit, plaja testoaselor din zakynthos

Agios Nikolaos este o localitate, ceva mai mica decat un satuc normal, avand doar 42 locuitori. Este acea localitate care te atrage prin simplitate si naturalete, sau cel putin pe mine asta m-a atras cel mai mult. Plaja este micuta, cu pietre, intrarea in apa este lina, iar marea are o culoare ireal de frumoasa. Chiar in capatul plajei este o taverna care pune sezlonguri cu umbrelute la dispozitia clientilor.

agios nikolaos zakynthos grecia

Plaja Gerakas, situata in sudul insulei, este considerata plaja testoaselor, iar accesul aici este interzis pe timp de noapte, mai exact de la 21:00 la 7:00. Exista atat zone de sezlonguri, cat si de prosoape, iar apa este foarte cristalina. Ar fi fost perfecta pentru snorkeling, din pacate este destul de saraca, nu am vazut niciun pestisor, doar o stea de mare. Posibil sa fie o zona mai buna de snorkeling pe langa stanci, unde eu nu am ajuns.

plaja testoaselor caretta caretta din zakynthos, gerakas

Plaja Dafni este una dintre plajele din golful testoaselor. Daca ignoram drumul pana acolo, care este cam raut, aceasta plaja este una dintre cele aflate in topul recomandarilor mele atunci cand vine vorba de plaje cu nisip fin si intrare lina in apa. Exista locuri de stat la liber pe prosop, dar si zone de sezlonguri puse la dispozitie de catre tavernele de langa plaja. Sezlongurile sunt gratuite cu conditia sa faceti consumatie la bar sau restaurant.

plaja dafni, zakynthos

Banana Beach este o plaja lunga, cu nisip fin care m-a dus cu gandul la Mamaia Nord si Navodari. Sunt cateva taverne care manageriaza o buna parte din plajă, oferind sezlonguri, iar accesul cu bauturi cumparate din alte locuri fiind complet interzis. Aceasta plaja este considerata locul unde va puteti bucura de diverse sporturi nautice.

banana beach, zakynthos

Skinari Cape este un loc unde va puteti bucura de privelisti superbe asupra Marii Ionice, puteti admira una dintre cele mai vechi mori de vant de pe insula, sau daca sunteti mai curajosi, sa faceti sarituri.

morile de vant de la skinari, zakynthos

Privelistea catre Plaja Navagio


Plaja Navagio a fost votata ca fiind cea mai frumoasa plaja din lume, asa ca o vizita la punctul de belvedere este musai de pus pe lista, mai ales cand promite sa nu dezamageasca. Plaja in sine nu se poate vizita, a fost inchisa recent din cauza caderilor de pietre. Punctul de belvedere si privelistea din barca sunt singurele modalitati de a va bucura de ea.

priveliste catre Plaja Navagio

Myzithres este o alta plaja de o frumusete ireala, pe care o puteti admira de sus, unde privelistea este cea mai frumoasa, fie puteti alege excursii cu barca si sa faceti oprire si acolo. De jos, nu mai pare atat de speciala, insa privelistea de sus este de neratat.

priveliste catre plaja myzithres, una dintre cele mai frumoase plaje din zakynthos

LOCURI DE VIZITAT IN ZAKYNTHOS, CARE NU SUNT PLAJE


Askos Stone Park este un fel de gardina zoologica unde poti interactiona in mod direct cu animalele. Nu eram foarte convinsi ca vrem sa vizitam acest loc, noi nefiind fani gradini zoologice si nici pretul de 12 euro/persoana nu ajuta prea mult, insa am avut parte de zile cu vreme ceva mai uratica, nepotrivita pentru plaja, asa ca am decis sa ii oferim o sansa si nu imi pare rau. Chiar este un loc special, caprioarele sunt absolut adorabile, iar cea mai frumoasa parte este ca poti sa le hranesti si sa interactionezi cu ele.

askos stone park din zakynthos, grecia - sanctuarul caprioarelor

Satul Volimes este o localitate care pare putin uitata de lume si care merita vazuta doar daca sunteti prin zona. In 20-30 minute o vedeti pe toata, la pas. Din pacate, casele sunt destul de darapanate, dar chiar si asa nu stirbeste foarte mult din frumusetea locului. Punctele de interes sunt biserica si strada din dreapta acesteia, catre sud.

satul volimes din zakynthos

Manastirea Anafonitria este dedicata Fecioarei Maria si ar fi fost construita in 1429. Este una dintre putinele cladiri care au rezistat numeroaselor cutremure care au avut loc pe insula si este considerata cea mai veche manastire din Zakynthos. As putea spune ca se vede trecerea timpului pe aspectul ei, unele parti fiind ceva mai vechi, altele par construite mai recent.


Orasul Zakynthos, cel mai mare oras si capitala insulei, nu trebuie ratat. Orasul a fost distrus in mare parte de cutremure, in special cel din 1953, astfel ca nu veti gasi cladiri foarte vechi in acest oras. Toata forfota, tavernele, barurile, magazinele diverse si vibe-ul de vacanta il veti gasi incepand cu zona Pietei Solomos.


Fabrica de ulei de masline este un alt loc pe care il puteti trece pe lista de locuri de vazut in Zakynthos. Grecii au gasit un mod dragut de a vinde uleiul de masline, prin aducerea turistilor sa le viziteze mini-fabrica, ademenindu-i prin faptul ca intrarea este gratuita. Puteti degusta uleiul inainte de a decide ce cumparati sau daca o sa cumparati.

Pe insula sunt mai multe astfel de locuri, dar cea mai mare este aceasta, pe care o gasiti sub denumirea de Olive Press Museum.

fabrica de ulei de masline din zakynthos

UNDE SA TE CAZEZI IN ZAKYNTHOS


Hoteluri de 5 stele:


- Lesante Cape Resort & Villas - The Leading Hotels of the World - este unul dintre cele mai bine cotate hoteluri din Zakynthos. Are 4 piscine, 4 restaurante si plaja privata. Camerele sunt de tip apartament si pot acomoda mai mult de doua persoane, in functie de nevoie. In momentul procesului de rezervare de pe Booking, puteti alege tipul de masa dorit.


- Olea All Suite Hotel - este un apart-hotel, cu piscina, camere spatioase si modern mobilate, in culori neutre. Se afla in Tsilivi, iar in pretul rezervarii este inclus si micul dejun.


Hoteluri de 4 stele:


- Alykanas Beach Grand Hotel by Zante Plaza- este un apart-hotel care poate acomoda pana la 4 persoane/apartament. Dispune de doua piscine, de zone verzi si priveliste catre mare.


- Avalon Palace Hotel - Adults Only - este un hotel cu camere spatioase si piscina, situat in Bochali.


Cazari de 3 stele sau mai putin


- Tzante Hotel Zakynthos, Adults Only - hotel situat in Laganas, cu piscina, internet inclus in pret si parcare.

- Cactus Hotel - situat in Laganas, dispune de doua piscine, internet si parcare incluse in pret.


- Sofia - Yiota Studios & Apartments - cazare de tip apartament, situata in Tsilivi, cu chicineta, internet si parcare incluse in pret.


UNDE MANANCI IN ZAKYNTHOS

Grecia se afla in topul tarilor mele preferate atunci cand vine vorba de mancare. Cum era de asteptat, nici Insula Zakynthos nu face nota discordanta, astfel ca mancarea a fost delicioasa, cel putin din punctul nostru de vedere, raportat la ceea ce ne place sa mancam.


Cel mai des am ales sa mancam la Pita Break din Alykes. Desi locatia nu este foarte moderna, mancarea a fost proaspata si gustoasa de fiecare data. Nu am asteptat niciodata mai mult de 15 minute pentru a fi serviti, iar preturile au fost cele mai mici din statiune.

gyros la tavernele din alykes
Gyros - 9.5 euro/ portia

In fiecare statiune exista cate cel putin un restaurant cu mancare buna, iar dintre cele mai bine cotate sunt:

- Premier Restaurant - Tsilivi

- Elia Restaurant - Tsilivi

- Cielo Kitchen Bar Cafe- Laganas

- Sizzlebang House - Laganas

- Grecos - Laganas


Mai jos, las recenzii pentru doua restaurante destul de promovate in Zakynthos, in cazul in care le aveati pe lista:


Vinaria si Restaurantul Grampsas - este promovat ca fiind o vinarie, unde se pot degusta diverse sortimente de vin, vechi sau nou. Preturile mi s-au parut ceva cam maricele si daca nu sunteti pasionati, atunci nu il recomand neaparat.

grampsas winery zakynthos

Restaurantul Diakofereiko - este considerat cel mai vechi restaurant de pe insula. Este o locatie absolut superba, vintage si foarte instagramabila. Atmosfera este foarte placuta si recomand locatia, dar nu pentru mancare, nu este cea mai buna, avand si preturile cam maricele. Sunt multe alte restaurante pe insula unde puteti manca foarte bine, la un pret mai bun.

cel mai vechi restaurant din zakynthos

CONCLUZII DESPRE ZAKYNTHOS


Desi primul impact cu insula, drumurile si aspectul general al insulei nu promit prea mult, sunt convinsa ca frumusetea plajelor si a peisajelor o sa va cucereasca si pe voi, asa cum m-a cucerit si pe mine. Pot spune ca in Zakynthos gasesti unele dintre cele mai frumoase privelisi din Europa, unele dintre cele mai frumoase plaje si totodata, este una dintre cele mai ieftine locatii pe care o poti vizita (comparand pretul cazarilor si al meselor la restaurant).


Sper ca acest articol o sa va fie de folos in organizarea concediului pe una dintre cele mai frumoase insule din Europa.


Citeste si despre concediul intr-o alta locatie din Grecia, Insula Thassos.


Citeste si despre alte insule superbe din Europa: Insula Capri, Insula Mallorca, Insula Tenerife.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page