top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Polignano a Mare - ghid de calatorie

Actualizată în: 8 aug.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE


Polignano a Mare este una dintre cele mai turistice locatii din Puglia si totodata, unul dintre cele mai pitoresti orase italiene de pe coasta Marii Adriatice. Nu a trebuit sa fac prea multi pasi in aceasta localitate pentru ca m-a cucerit inca de la intrarea in centrul istoric. M-am lasat pierduta pe stradutele inguste, am admirat arhitectura, m-am bucurat de inghetata locala si de privelistile asupra marii, iar in incheierea zilei am admirat culoarea marii, de pe plaja.


Daca planul vostru e asemanator cu al meu, atunci ati ajuns pe blogul care trebuie. Fie ca alegeti sa petreceti o zi, doua, sau mai multe in Polignano, sunt convinsa ca veti gasi folositoare informatiile din acest articol, astfel incat sa conturati planul perfect pentru cea mai frumoasa vacanta. Am pregatit pentru voi un mini-ghid de calatorie, unde voi povesti despre locuri de vizitat si activitati turistice, unitati de cazare, modalitati de a ajunge in Polignamo, locuri de luat masa si multe altele. Sa incepem cu inceputul:



CUM AJUNGI IN POLIGNANO A MARE?


Cel mai apropiat aeroport cu zboruri directe din Romania este cel din Bari, de unde aveti de parcurs aproximativ 34km. De acolo, cel mai usor si ieftin mod de a ajunge in Polignano este cu trenul. Biletul costa pana in €4, se cumpara de la automate si se valideaza la intrarea pe peron. O alta varianta a transportului public, nu la fel de simpla, este autobuzul, care pleaca de la statia L.go Ciaia.


Daca planuiti sa vizitati mai multe locuri, puteti lua in calcul inchirierea unei masini. Puteti compara preturi de pe site-uri precum Rentalcars, Booking, Kayak, sau chiar site-urile companiilor aeriene, care pot avea oferte destul de bune. In general, traficul nu este haotic, iar parcarile au preturi accesibile. Cautati parcarile gratuite marcate cu alb, sau pe cele cu plata, marcate cu albastru.


O alta varianta de a ajunge in Polignano a Mare este in cadrul unei excursii organizate. Puteti alege variante care au in itinerar si Alberobello, detalii aici si aici.



UNDE TE CAZEZI IN POLIGNANO A MARE?


Dintre optiunile disponibile pe Booking, cele care mi-au atras atentia sunt:


- ZI' MARI' - Via Roma - unitate de cazare cu camere duble, situata la 5 minute de mers pe jos de plaja Monachile. Camerele sunt simplu mobilate si decorate. Internetul este inclus in pretul rezervarii;

- La Casetta di Ninella - unitate de cazare care se inchiriaza integral, de tip casa de vacanta, care poate acomoda pana la 4 persoane. Dispune de un pat dublu si o canapea extensibila, iar bucataria este complet dotata. Casa este mobilata simplu, iar unii pereti prezinta detalii traditionale si piatra alba;

- Villa Lara - unitate de cazare cu camere duble, sau twin. Nu este foarte modern mobilata, dar dispune de piscina exterioara, parcare si internet incluse in pretul rezervarii. La cerere, se asigura transfer catre aeroport si mic dejun tip bufet;

- Poseidonia-Housea Travel - unitate de cazare de tip apartament, cu un pat si o canapea extensibila. Poate acomoda pana la 3 persoane. Se afla pe o strada pietonala, la 4 minute de mers pe jos pana la plaja Monachile. Dispune de bucatarie si internet inclus in pretul rezervarii.



LOCURI DE VIZITAT, ACTIVITATI SI OBIECTIVE TURISTICE IN POLIGNANO A MARE


O plimbare prin centrul istoric este activitatea principala, de care va puteti bucura in Polignano. Puteti incepe explorarea de la Porta Grande (Arco Marchesale), una dintre vechile cai de acces in zona istorica, iar apoi sa va lasati pierduti pe stradutele inguste. Zona aceasta este aglomerata in orice perioada a anului, dar chiar si asa, nu o face sa para mai putin impresionantă. Aici veti gasi foarte multe magazine cu articole fabricate local, magazine cu suveniruri, terase, gelaterii si locatii de tip fast-food care vand fructe de mare preparate instant.


Dintre cele mai frumoase locuri din aceasta zona, mentionez: Piazza Vittorio Emanuele II, Chiesa Madre di Santa Maria Assunta, Palazzo dell’Orologio, Piazza San Benedetto.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

Cladirile din piatra alba, cu detalii arhitecturale superbe sunt in majoritate foarte bine intretinute, dar pot fi si exceptii. Localnicii infrumuseteaza fatadele prin tot felul de detalii si de plante, iar atmosfera relaxata este nelipsita, atat in viata de zi cu zi a oamenilor, cat si prin aspectul general al statiunii.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

Punctele de belvedere sunt, cu siguranță, “semnatura” acestui mic orasel de coasta. Combinatia dintre apa turcoaz, stancile macinate de valuri si arhitectura cladirilor construite chiar pe margine, creeaza cadrul perfect, care aduna in aceste zone zeci de turisti dornici de fotografiat. In Polignano exista cateva astfel de mici balcoane. Desi nu sunt dificil de gasit si le veti putea observa doar plimbandu-va prin centrul vechi, aleg sa las cateva nume pe care sa le adaugati in Google Maps, astfel incat sa mergeti la sigur: Belvedere su Lama Monachile, Grotta dell’Arcivescovado si Punto Panoramico Largo Ardito, Belvedere Terrazza Santo Stefano si Lungomare Domenico Modugno.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

Ponte Borbonico su Lama Monachile este un pod cu 5 arcade, construit in jurul anilor 1930. Face legatura intre doua parti de oras, traversand o vale secata, care a format si plaja Lama Monachile. In jurul viaductului este si o zona verde, iar in viitor un posibil parc, care era in constructie in perioada vizitei noastre.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

Si ca tot am adus vorba de plaj, dupa ce admiram privelistea de pe Ponte Borbonico, coboram scarile catre plaja cea mai cunoscuta si fotografiata din Puglia, Lama Monachile. Are iesire la mare destul de ingusta, cu pietre maricele si fara nisip. Daca alegeti sa faceti plaja aici, ceea ce, de altfel, recomand, nu uitati sa va luati incaltarile pentru inot. Iesirea din apa poate fi putin problematica din cauza pietrelor si cu atat mai mult, daca bate vantul si sunt valuri care va trag inapoi in mare. De asemenea, nu exista sezlonguri si nimic altceva amenajat, astfel ca statul pe plaja nu este cel mai comfortabil.


Fiind formata in valea secata a unui rau, plaja are aspect de fiord, iar stancile care o inconjoara completeaza foarte bine peisajul. Desi este o plaja in "mijlocul" orasului, destul de aglomerata, apa este foarte curata, cristalina si are o culoare superba.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

Plimbarea cu barca prin grotele formate in stancile de pe coasta este una dintre activitatile pe care nu trebuie sa le ratati, daca ajungeti in Polignano. Unele grote au o lungime atat de mare, incat pot ajunge pana la jumătatea orasului (in subteran), iar in unele s-au gasit ramasite umane si obiecte care dateaza inca din paleolitic. De altfel, multe dintre ele nu sunt accesibile, dar cele care sunt, merita explorate, fie cu barca, fie cu paddle, sau caiac.


Las cateva optiuni de astfel de plimbari cu barca:


- plimbare cu barca rapida, cu aperitiv inclus, detalii aici;

- plimbare cu barca, cu prosecco inclus, detalii aici;

- tur cu catamaranul, cu aperitiv si mancare locala incluse, detalii aici;



UNDE MANANCI IN POLIGNANO A MARE:


Daca o masa la “Grotta Palazzese”, unul dintre cele mai iconice restaurante din Europa, va depaseste bugetul (asa cum a fost si cazul nostru), atunci puteti lua in considerare:


  • Bella Mbriana - unul dintre cele mai recomandate locatii pentru luat masa in Polignano, pe care l-am ales si noi si pe care il recomand mai departe. Mancarea a fost foarte buna. Am fost 9 persoane si ne-am declarat multumite.

POLIGNANO A MARE - TOP LOCURI DE VIZITAT SI ACTIVITATI TURISTICE

  • Antiche Mura - unul dintre restaurantele cu note foarte bune atat pe Google (unde are nota 4.6 din 5), cat si pe Trip Advisor (unde are nota 4.5/5);

  • La Locanda Porta Picc - una dintre locatiile cunoscute pentru preparatele cu fructe de mare.

  • Terrazze Monachile - este o locatie pe care o recomand pentru priveliste. Este situata langa punctul de belvedere catre plaja Monachile;


Tin sa mentionez ca mancarea in Puglia este putin diferita de restul Italiei. In aceasta zona nici pizza, nici pastele nu sunt preparate dupa retetele clasice, astfel ca veti merge la sigur daca alegeti sa comandati peste, sau fructe de mare. De altfel, regiunea este cunoscuta pentru pastele "orecchiette", care pe mine, personal, nu m-au incantat. Puteti asista in mod gratuit la modul de productie al orecchiettelor in centrul vechi din Bari, unde cateva doamne fac demonstratie in fata turistilor.


Daca doriti sa aveti parte de o experienta culinara deosebita, puteti opta pentru un tur al statiunii in care sa degustati mancare de tip street food si vin local, foarte laudat de catre italieni, detalii aici.



CONCLUZII DESPRE POLIGNANO:


Polignano este una dintre localitatile careia merita sa ii acordati o zi, sau cateva ore (macar 4-5 ore, daca nu aveti mult timp la dispozitie). Este o locatie vibranta si sunt convinsa ca oricum ati alege sa va petreceti timpul in acest loc, o sa fie o experiența placuta. De asemenea, nu ratati o plimbare si la lasarea intunericului, cand atmosfera locului este foarte romantica, iar orasul este decorat cu tot felul de luminite cu aer boho.


Pe mine m-a surprins intr-un mod placut aceasta statiune, fiind preferata mea dintre cele vizitate in aceasta mini-vacanta. In calatoria din Puglia, alaturi de Polignano, am vizitat Alberobello, Monopoli si Bari. Pentru ca am avut la dispozitie un timp destul de scurt, nu am mai putut vizita Matera, dar cu siguranta, vom reveni si atunci nu o vom rata.


Daca aveti recomandari de calatorie cu privire la Polignano, nu ezitati sa le lasati in comentarii.





Cititi si despre alte locatii din Italia: Lacul Como, Lacul Garda, Verona, Coasta Amalfi, sau Insula Capri.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!



Comentarios


bottom of page