top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Cel mai spectaculos traseu din Spania - El Caminito del Rey

Actualizată în: 29 ian.

DRUMETIE SPECTACULOASA IN ANDALUSIA, SPANIA


El Caminito del Rey este unul dintre locurile pe care imi doream de foarte mult timp sa le vizitez. Incercasem de cateva ori sa imi planific o scurta vacanta in Andaluzia, dar cumva, planetele nu s-au aliniat in favoarea vizitei mele acolo, pana in septembrie 2022, cand, intr-un final am reusit sa parcurg traseul.


Desi in multe locuri din online, acest loc este descris ca fiind un traseu periculos, tind sa mentionez ca momentan nu mai este. S-au intamplat accidente mortale inainte ca acest traseu sa fie complet refacut. Parcurgerea zonelor considerate mai periculoase este monitorizata, atat de camere de supraveghere, cat si de catre angajati ai parcului, care sunt prezenti pe toata distanta traseului. De asemenea, se ofera casti de protectie, iar la sfarsitul traseului este o ambulanta prezenta, care este gata sa asiste si sa ofere ajutor, in caz de urgenta.


Cu toate acestea, desi este o drumetie absolut superba, care este deschisa tot anul, recomand sa nu o parcurgeti vara. Daca totusi, nu aveti cum sa ajungeti aici in alta perioada a anului, este bine de stiut ca nu exista surse de apa potabila pe durata traseului, asa ca luati suficienta apa de baut. Pentru noi, doua persoane, sa luam doar 2 L de apa, nu a fost suficient. De asemenea, puteti lua si sandvisuri, dulciuri sau altceva de mancare si puteti avea un mic picnic in zona impadurita.


CUM AJUNGI LA EL CAMINITO DEL REY


El Caminito del Rey se afla in partea sudica a Spaniei, in regiunea Andaluzia. Cel mai apropiat aeroport este cel din Malaga.


Din Malaga, orasul cu cele mai multe legaturi catre restul Andaluziei, aveti urmatoarele optiuni de a ajunge la El Caminito del Rey:


- masina inchiriata, pentru care am scris un ghid separat cu toate informatiile necesare inchirierii unei masini;

- transport public, pe care nu il recomand din cauza faptului ca aveti cam multicel de mers pe jos. Daca totusi doriti sa folositi aceasta optiune, recomand sa luati o noapte de cazare in zona, o sa fie mai confortabil. Din Malaga aveti tren catre El Chorro, apoi autobuz catre Camping Ardales, de unde aveti aproximativ 40 minute de mers pe jos pana la intrarea pe traseu.

- a treia optiune este cu o excursie organizata, cu plecare din Malaga, sau din Sevilla. Detalii si rezervari aici.


DESPRE TRASEUL EL CAMINITO DEL REY


Primul pas catre a parcurge traseul El Caminito este rezervarea vizitei. Recomand sa cumparati bilete cu cateva saptamani inainte, chiar luni inainte, daca stiti ca va doriti neaparat sa gasiti loc liber in ziua dorita si la ora dorita. Noi am avut ceva batai de cap cu rezervarea, deoarece nu am mai gasit locuri diponibile atunci cand ne doream, asa ca a trebuit sa regandim intreaga calatorie in Andaluzia ( unde am petrecut 8 zile si pentru care am scris un articol separat despre cum am planificat itinerarul). Rezervarea biletelor se face pe site-ul oficial, iar daca nu mai gasiti disponibile pe Get Your Guide.


Daca v-ati gandit pe ultima suta de metri si nu ati avut suficient timp in avans pentru a rezerva biletele, merita sa faceti o incercare si la ghiseu, unde se pot vinde un numar limitat de bilete, in functie de fluxul de turisti de la ora respectiva. Evident, aceasta optiune este riscanta pentru ca este posibil sa mergeti degeaba pana acolo.


Atunci cand rezervati biletul de intrare, aveti optiunea sa cumparati atat parcare, cat si bilet de autobuz. Parcarile oficiale sunt doua, una in apropierea intrarii pe traseu, iar una ceva mai departe, langa un sens giratoriu. De la cea indepartata, sunteti luati cu autobuzul, pentru care fie rezervati loc online, fie achitati la sofer. Este necesar sa cumparati in mod special bilet de intoarcere, deoarece traseul nu este de tip circuit, este sens unic, adica nu va mai puteti intoarce pe aceeasi ruta. Astfel ca, indiferent de unde alegeti sa parcati (fie parcati pe marginea drumului, unde erau suficiente locuri sa va lasati masina gratuit, fie platiti parcare la administratorii traseului), oricum ati alege, trebuie sa va intoarceti pe jos o distanta de aproximativ 4-5 km, daca nu apelati la autobuzul care face curse speciale pentru El Caminito del Rey.


Acum ca am pus la punct detaliile organizatorice, trecem la ceea ce ne intereseaza, de fapt: traseul. Ca si punct de reper pentru a gasi intrarea pe traseu, trebuie sa aveti in vedere un tunel sapat in munte, care este inceputul drumetiei. Pana la punctul de control al biletelor si locul de instructaj (se prezinta regulile de siguranta si ce este si ce nu este permis pe traseu), trebuie parcurs un drum de aproximativ 700 metri prin padure. Odata ce gasiti tunelul, nu aveti cum sa il ratati, este o poteca dreapta, usor de parcurs.


poteca catre intrarea pe traseul el caminito del rey

Dupa trecerea punctului de control al biletelor, incepe drumetia si cativa metri mai in fata, urmeaza si prima parte spectaculoasa a traseului, unde se merge pe poteca de lemn suspendata pe marginea stancilor inalte. Cred ca "spectaculos" este un cuvant foarte mic pentru a descrie frumusetea canionului creat de micul parau. Portiunea aceasta a traseului se numeste Defileul Guitanes. In aceasta zona am avut norocul sa zarim si vulturi cu cioc alb, o specie de pasari rapitoare specifica zonei. Sunt convinsa ca daca o sa ridicati privirea catre varfurile muntilor, o sa ii observati, erau foarte multi. In zona traiesc mult mai multe specii de pasari, dar si animale salbatice, asa ca fiti cu ochii in patru, poate aveti noroc sa le vedeti in habitatul lor natural.


canionul de pe cel mai spectaculos traseu din spania pe el caminito del rey

Daca aveti teama de inaltime, asa cum am si eu, nu va faceti griji, pe acest traseu acea frica nu o sa se manifeste, deoarece o sa va simtiti in siguranta datorita modului in care este construita poteca. Cel putin mie nu mi-a fost teama absolut deloc, desi credeam ca o sa am ceva dificultati in a parcurge drumetia.


Urmatoare portiune a traseului si cea mai lunga, este prin padurea de pini. Este o poteca usor de parcurs, fara diferente de nivel. La un moment dat, pe partea stanga sunt zone cu pietre uriase pe care va puteti aseza si lua pranzul pe care l-ati adus cu voi. Inainte de inceperea urmatorului canion, pe partea dreapta este o pestera care adaposteste o specie protejata de lilieci. Din pacate (pentru noi, din fericire pentru ei) nu poate fi vizitata.


partea a doua a traseului de pe el caminito del rey din andaluzia spania

Cea mai spectaculoasa zona a traseului o reprezinta al doilea canion, ceva mai mai lung si mai adanc decat primul, astfel ca poteca este pozitionata pe stanca la o distanta mult mai mare fata de sol, comparativ cu primul canion.


canion pe traseul el caminito del rey din spania

Ultima parte spectaculoasa este podul suspendat, care face legatura intre versanti si care reprezinta iesirea completa din canion si inceperea ultimei portiuni de traseu, care nu mi-a placut deloc. In ultima parte a drumetiei, ultimul kilometru mai exact, veti fi nevoiti sa mergeti doar prin soare. Este o zona mai putin spectaculoasa, care capteaza atentia mai putin. Desi nu este foarte greu de parcurs, poate fi istovitor pe o caldura de peste 30 de grade. Daca mai punem la socoteala si oboseala acumulata de la parcurgerea traseului, care are in total 5 km, s-ar putea sa fie un pic prea mult. Noi am fost in septembrie si am avut parte de 37 grade in ziua respectiva, iar parcurgerea acelei zone nu a fost deloc placuta. Veti sti ca mai aveti cativa pasi de facut pana la autobuz, atunci cand ajungeti la zonele in care se vand racoritoare si inghetata.


pod suspendat pe traseul de la el caminito del rey

Alte informatii utile despre traseu:


- traseul se poate inchide daca este vant puternic. Este bine sa verificati informatiile actualizate de pe site-ul oficial, astfel ca este posibil sa il inchida chiar daca aveti biletele rezervate;

- este o drumetie foarte populara, asa ca asteptati-va la aglomeratie;

- exista optiunea cumpararii unui tur ghidat, in cadrul caruia puteti afla informatii suplimentare;

- accesul copiilor sub 8 ani este interzis;

- accesul in slapi sau papuci este interzis;

- autobuzul de intoarcele nu se asteapta in statia de langa iesirea de pe traseu, trebuie sa continuati sa urcati dealul si veti vedea autocarul care asteapta turistii in statie, pe partea stanga a drumului.

- in zilele de luni, traseul este inchis;



CONCLUZII


El Caminito del Rey este unul dintre cele mai spectaculoase trasee pe care le-am parcurs si ma bucur ca am avut ocazia sa il parcurg si sa il pot recomanda mai departe. Traseul a fost exact asa cum ma asteptam sa fie, nu m-a dezamagit si m-am bucurat foarte tare de faptul ca nu am simtit frica de inaltime si am putut sa il parcurg fara sa am momente de panica. Desi am observat ca in online, in special pe Youtube, dar si pe bloguri de calatorie, acest traseu este descris ca fiind cel mai periculos traseu, probabil in goana dupa senzational, tin sa subliniez faptul ca nu este deloc asa, chiar dimpotriva, sunt multe trasee din Muntii Carpati mult mai periculoase. Asa ca, daca respectati regulile si regulamentul prezentate la inceperea traseului, sunt convinsa ca nu vor exista incidente neplacute.


Pentru ca acest articol s-ar putea sa aduca aici cativa iubitori de natura si wildlife, doresc sa va recomand sa cititi despre una dintre cele mai salbatice insule din Europa, de care nu foarte multa lume a auzit si pe care nu trebuie sa o ratati daca vreti sa observati pasari rare in habitatul lor natural. Este vorba despre Insula Farne, din nordul Angliei.


Sunt curioasa daca ati parcurs acest traseu, si daca da, cum vi s-a parut? Lasati raspunsul in comentarii.


Am filmat si un vlog cu acest traseu, in limba engleza, il gasiti pe canalul meu de Youtube.



Citeste si despre alte locatii: drumetie in Tenerife, Stonehenge, Calais, Faro, Dublin sau Scotia.



Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page