top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Ronda, Spania - ghid de calatorie

Actualizată în: acum 5 zile


CELE MAI INTERESANTE LOCURI DE VIZITAT IN RONDA SI ALTE RECOMANDARI UTILE


Inca inainte de a vizita oraselul Ronda, am asociat si imi imaginam acest loc ca fiind inima a ceea ce inseamna Spania traditionala. Desi Sevilla este considerat orasul in care s-a inventat flamenco, eu tot timpul l-am asociat mai mult cu Ronda. De altfel, este orasul care m-a purtat cu gandul la ceea ce inseamna autentic spaniol, de la rochiile "imbulinate" ale dansatoarelor de flamenco, la sangria si pana la arhitectura tipic spaniola.


Nu cred ca este greu de imaginat de ce am ales sa trec acest loc pe lista de locuri de vizitat. Pe langa experimentarea culturii spaniole, peisajele sunt, si ele, unice in lume si astfel ca nu am ratat ocazia sa il explorez. Orasul este asezat pe marginea unor stanci, existand cladiri construite chiar pe muchia acestora. In jurul Rondei s-a format un canion cu vai foarte adanci, de aici si stancile, care dau impresia ca sunt foarte inalte. De altfel, orasul este situat chiar in mijlocul unei rezervatii naturale, si anume Sierra de las Nieves, o zona protejata, in care puteti vizita pesteri, paduri de pini si cascade.


Eu am ales sa ii aloc o singura zi si a fost suficient. Cu siguranta s-ar fi gasit obiective turistice de vizitat si pentru doua zile, asa ca daca aveti mai mult timp la dispozitie, merita sa stati mai mult in acest orasel.



CUM AJUNGI IN RONDA, ANDALUZIA:


Primul pas catre a ajunge in Andaluzia, respectiv Ronda, este sa alegem aeroportul pe care sa aterizam. Cele mai apropiate aeroporturi cu zboruri din Romania sunt cel din Malaga si cel din Sevilla. Pe ambele opereaza zboruri compania Wizzair.


Din ambele orase, aveti mai multe optiuni, precum inchirierea unei masini, transportul public sau excursii organizate.


- cu masina inchiriata;


Daca alegeti aceasta varianta, puteti inchiria chiar din aeroport. Eu am gasit o oferta foarte buna la compania Click Rent, pentru care am platit 200 euro cu asigurarea de tip full cover inclusa pentru 7 zile (deci fara depozit). Citeste multe informatii despre inchirierea unei masini.


- cu transport in comun;


Din Malaga, cu trenul pana la statia Antequera-Santa Ana, apoi schimbati trenul pana la Ronda. O alta varianta ar fi cu autobuzul Avanza L-304, pe care il schimbati tot la Antequera-Santa Ana.


Din Sevilla, este cursa directa cu autobuzul Avanza L-525.


- in cadrul unor excursii organizate;


Este varianta cea mai simpla, daca nu doriti sa pierdeti timp cu transportul in comun sau sa inchiriati masina. Aveti optiuni cu plecare din Sevilla sau din Malaga. Detalii si rezervari aici si aici.



CE POTI SA VIZITEZI IN RONDA? CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE:


Puente Nuevo este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Ronda si totodata locatia iconica a orasului si chiar a intregii regiuni.

Constructia sa a durat 34 ani si traverseaza canionul El Tajo, format de raul Guadalevin. Acest canion imparte orasul in doua, iar podul reprezinta punctul de legatura. Podul in sine, dupa parerea mea, nu este atat de deosebit, insa privelistea din jurul sau te lasa cu gura cascata, si la propriu, si la figurat.


Pentru o perspectiva mai interesanta asupra locatiei, puteti face o scurta drumetie, de maxim 5 minute, coborand catre albia raului. Este o alee care coboara printre copaci de migdal, usor de parcurs. Interiorul podului se poate vizita, iar biletul costa 2 euro.


Obiective turistice in Ronda, Andaluzia, Spania

Palatul Mondragon este una dintre cele mai importante cladiri din Ronda, care dateaza inca din secolul al XIV-lea si a fost locuinta ultimului rege al Rondei. Nu este o cladire impresionanta prin grandoare, ci mai degraba o locatie modesta, cu o gradina superba si privelisti spectaculoase asupra campurilor care se afla la poalele orasului.


Obiective turistice in Ronda, Andaluzia, Spania

Baile Arabe reprezinta una dintre cele mai vizitate obiective turistice din Ronda. Au fost construite de catre arabi, in perioada cand acestia guvernau o buna parte din Andaluzia. Seamana foarte mult cu baile romane, avand foarte putine caracteristici diferite.


Muzeul vinului este un loc de care am aflat dupa ce am vizitat Ronda si imi pare rau ca l-am ratat, mai ales ca imi place sa colectionez sticle de vin, mai speciale, din locurile pe care le vizitez. Este locul in care puteti afla mai multe informatii despre cultura vinului din Andalusia. Mai multe detalii pe site-ul lor.


Jardines de Cuenca este unul dintre locurile pe care le-am descoperit absolut intamplator, in cautarea locului perfect pentru a admira podul si pentru a face fotografiile perfecte. Cea din urma dorinta nu pot spune ca s-a conctretizat, insa cea care tine de privelisti superbe, cu siguranta ca da. Pe langa faptul ca este o zona foarte verde si va puteti ascunde macar teoretic de caldura infernala din timpul verii, este locul ideal pentru a admira atat podul, cat si canionul.


Obiective turistice in Ronda, Andaluzia, Spania

Plaza del Socorro este, dupa parerea mea, una dintre cele mai frumoase piete din Spania si nu trebuie ratata daca ajungeti in Ronda. In mijlocul pietei si al cladirilor absolut superbe, se afla o fantana arteziana, asa cum este obisnuit sa fie in pietele spaniole. Aceasta fantana il intruchipeaza pe Hercule, cu doi lei.

Obiective turistice in Ronda, Andaluzia, Spania

Plaza de los Torros, care gazduieste un monument istoric si anume arena in care se desfasurau toride. Locatia se poate vizita, iar in interior este si un muzeu. Arena a fost construita in anul 1784 si a fost gandita de catre acelas arhitect care a proiectat si Puente Nuevo. De asemenea a fost prima arena de todide construita in Spania.


Mirador de Ronda, situat destul de aproape de Plaza de los Torros si venind din aceasta directie, nu trebuie sa traversati podul. Este o alee de promenada pe marginea canionului, cu cateva puncte de belvedere. Abia atunci cand ajungi in acest loc iti dai seama de inaltimea la care este constuit orasul si modul in care oamenii au reusit sa faca o arta urbana cu ajutorul naturii, care a fost destul de darnica in aceasta zona.


Obiective turistice in Ronda, Andaluzia, Spania

Olive Oil Experience este un fel de muzeu-fabrica al uleiului de masline situat in apropiere de Ronda. Aici puteti invata lucruri interesante despre uleiul de masline, puteti vedea procesul de fabricare in functie de sortiment, puteti testa diverse sortimente si va puteti relaxa la o plimbare prin livada. Locatia, asa cum este de asteptat, nu este in oras, trebuie sa rezervati o vizita acolo si sa va descurcati cu transport propriu. Este de pus pe lista, mai ales daca inchiriati masina. Mai multe detalii aici.


UNDE SA TE CAZEZI IN RONDA:


Dintre toate optiunile disponibile pe Booking, mi-au atras atentia cateva unitati de cazare:


- Apartamentos Avanel - este o cazare de tip apartament, cu bucatarie si piscina exterioara. Internetul este inclus in pret;

- Hotel Sierra Hidalga - unitate de cazare cu camare duble, sau twin. Dispune de o piscina interioara si terasa, iar parcarea si internetul sunt incluse in pretul rezervarii;

- GAV Cerrillo - unitate de cazare de tip apartament, cu bucatarie privata, balcon si priveliste catre oras;

- Apartamento Plaza del Socorro - unitate de cazare de tip apartament, situat in centrul istoric al Rondei, in apropiere de Plaza del Socorro. Poate acomoda pana la 4 persoane, dispune de bucatarie privata si parcare, iar internetul este inclus pretul rezervatii;

- Apartamento Maicandil - unitate de cazare de tip apartament, cu doua dormitoare si bucatarie privata. Poate acomoda pana de la doua pana la cinci persoane. Dispune de o parcare privata, care se plateste separat si internet, care este inclus in pretul rezervarii.



DE STIUT INAINTE DE A PLANIFICA O VIZITA IN RONDA, ANDALUZIA:


- Cea mai buna perioada de vizitat este intre lunile septembrie-iunie. Este cel mai putin aglomerat si nici nu este foarte cald, fiind vremea ideala pentru explorat;


- Daca va place sa faceti cumparaturi, e bine de stiut ca orasul are o strada luuunga cu magazine de haine, incaltaminte si alte lucruri. Strada se numeste Carrera Espinel, sau cum o numesc localnicii Calle la Bola si are magazine de o parte si de alta, suficiente cat sa va petreceti cateva ore bune;


- Daca apelati la o masina inchiriata si cautati un loc de parcare, este bine sa va indepartati putin de centrul istoric si veti gasi o multime de locuri de parcare gratuite. Navigatorul va poate ajuta cu acest aspect, daca alegeti sa scrieti destinatia in spaniola, nu in engleza, si anume "aparcamiento gratuito", in loc de "free parking".


- Ronda este un loc cunoscut, printre multe altele si pentru echitatie. Aici puteti sa va relaxati la o plimbare calare, daca va plac astfel de activitati. Las un link catre o lista cu cateva firme din acest domeniu;


- Daca sunteti amatori de drumetii, Ronda este locul potrivit. In zona sunt cateva trasee pe care le puteti parcurge. Las un link catre o lista.


- Pentru a aprofunda mai mult din istoria orasului, care este considerat ca dateaza inca din secolul al VI-lea, puteti apela la un tur ghidat, detalii aici.


Obiective turistice in Ronda, Andaluzia, Spania

Optiuni de excursii atat in Ronda, cat si din mai multe locatii din Andaluzia:

  

- Cu plecare din Costa del Sol, sau Malaga: Ronda si Setenil de las Bodegas;

- Din Malaga, sau Costa del Sol: Mijas, Marbella & Puerto Banus;



CONCLUZII DESPRE RONDA:


Desi este un loc foarte turistic, Ronda inca mai pastreaza acea autenticitate spaniola despre care va vorbeam la inceputul articolului. M-am bucurat tare mult ca am reusit sa vizitez un loc incarcat cu atata istorie si ca am reusit sa ma bucur de cultura spaniola departe de resorturi si pachete de all-inlusive. Scriind acest articol, am reusit sa retraiesc momentele petrecute acolo si cu siguranta, m-as reintoarce pentru a-l mai vizita.


Vizita in acest minunat oras a fost ca parte din concediul de 8 zile din Andaluzia.


Am filmat si un vlog din aceasta locatie, il gasiti pe Youtube, in limba engleza, daca aveti placerea sa-l vizionati.




Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.


Multumesc ca ati citit!










Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!



bottom of page