top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Frigiliana, cel mai frumos sat din Andaluzia

Actualizată în: 14 oct. 2023

Frigiliana este un sat din regiunea spaniola Andaluzia. Fiind recomandat in majoritatea blogurilor de calatorie ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri, nu aveam cum sa nu il pun si eu pe lista. Am facut un tur de 8 zile in Andaluzia, iar daca sunteti curiosi sa stiti mai multe despre aceasta regiune, am scris articole despre: Malaga, Marbella, Nerja, Mijas Pueblo si despre cum am petrecut 8 zile in Andaluzia.


Inainte de a oferi posibilitatea existentei unor pareri contrare cu privire la titlul acestui articol, este recomandat sa mentionez ca Frigiliana a fost votat ca fiind cel mai frumos sat din Andaluzia. Asadar, aceasta caracterizare nu i-am atribuit-o eu, nu este una subiectiva si nu este bazata pe experienta mea. Daca este cel mai frumos sau nu, fiecare vizitator al acestui loc va decide si va judeca in functie de preferintele si asteptarile personale.


priveliste spectaculoasa aspura satului alb spaniol din andaluzia, frigiliana


CUM AJUNGI IN FRIGILIANA:


Cele mai apropiate aeroporturi se afla in Malaga si in Granada, iar ceva mai departe, la Sevilla. Cel mai probabil, daca alegeti sa vizitati acest loc, veti ateriza pe aeroportul din Malaga, pe care sunt operate zboruri directe din Romania, de catre Wizzair. De acolo aveti cateva optiuni:

- cu masina inchiriata. Am scris un ghid despre tot ce trebuie sa stii despre inchirierea unei masini in concediu.

- in cadrul unui tur organizat. Puteti rezerva excursii cu plecare din Malaga, Motril sau din Granada.

- cu transportul in comun. Este ceva mai complicat, dar nu imposibil. Din Malaga, sunt autobuze pana in Nerja, care se afla la aproximativ 6 km de Frigiliana. De acolo puteti apela la un taxi.


CE POTI FACE IN FRIGILIANA:


- Plimbare pe stradutele centrului vechi;


Centrul vechi este cu siguranta, vedeta acestei localitati. Stradutele inguste si pietruite, cu casute albe modeste, decorate cu ghivece colorate cu flori si plante, te fac sa te intrebi daca nu cumva te-ai intors inapoi in timp. In acest sat, poti simti cu adevarat autenticitatea spaniola, desi este o locatie foarte populara si asaltata de sutele de turisti.


locuri de vizitat in frigiliana, andaluzia spania

In timpul vizitei noastre am putut vedea cum localnicii se folosesc de cai sau catari pentru a urca diverse obiecte sau materiale de constructie pe strazile abrupte ale satului. Nu este o imagine foarte placuta, gandindu-ne la animalele care trebuie sa indure corvoada greutatii pe calduri infernale, dar este o imagine interesanta din punct de vedere cultural si am fost surprinsa sa vad ca spaniolii inca mai apeleaza la animale pentru astfel de activitati.


Cele mai interesante strazi si locatii de bifat din zona centrului istoric, sunt: Callejon de Zacatin, Plaza de la Iglesia, la Chorerra, Callejon del Penion, Fuente Viejo, Barribarto.


centrul vechi al frigilanei, unul dintre locurile care pot fi viztate in andaluzia, spania

- Drumetie in Parcul Natural Sierra de Tejeda, pe raul Higueron pana la Acequia de Lizar. Este o drumetie spectaculoasa, cu privelisti panoramice spectaculoase asupra muntilor din jurul Frigilianei. Intrarea pe traseu se afla la estul localitatii, mergand catre raul Higuerion. Odata ce reusiti sa traversati raul catre munte, urmariti albia in amonte cativa km.


Daca decideti sa va aventurati in drumetie, luati in considerare sa nu fie vara, temperaturile pot deveni greu de suportat atunci cand sunteti supusi efortului de a urca km intregi.


Mai multe drumetii in Frigiliana, dar si din alte locatii din Andaluzia, gasiti aici.


-Plimbare prin mini gradina botanica Santa Fiora, care arata mai mult ca un parc. Este un loc interesant in care puteti admira diverse specii de plante si copaci, fiind zona cea mai verde a satului. Intrarea este gratuita.


Copac de avocado fotografiat in Frigiliana, Spania
Copac de avocado fotografiat in Frigiliana

-Plimbarea cu trenuletul turistic poate fi o activitate si un mod interesant de a descoperi frumoasele strazi ale Frigilianei fara a depune efort fizic. Este ideal atat pentru copii, cat si pentru persoanele care nu pot merge mult pe jos.



UNDE TE POTI CAZA IN FRIGILIANA


Frigiliana nu este o localitate in care aveti prea multe de facut, iar daca nu alegeti sa faceti drumetii, atunci nu recomand o cazare aici. Alegeti mai degraba Nerja sau Malaga, locatii de unde aveti atat conexiuni de transport public catre alte locuri, cat si o gama mai variata de activitati turistice si locuri de vizitat. Pentru ambele am scris articole separate care au si recomandari de cazare. Gasiti link pentru ele la inceputul articolului.


Daca alegeti sa petreceti mai mult timp in Frigiliana, las cateva variante de cazare, care au note bune pe Booking:


- Hotel Rural Almazara, este un hotel cu piscina, ideala pentru a va relaxa dupa o zi de explorat. Dispune atat de o piscina exterioara, cat si de una interioara. La cerere, se ofera transfer la aeroport;

- La Amara Zaid, o unitate de cazare de tip apartament, foarte interesant decorata, care dispune de si de o mica bucatarie;

- Posada Morisca Charming Hotel, este situat langa Frigiliana si este usor accesibil daca aveti masina. Locatia dispune de o piscina cu o priveliste superba asupra muntilor;

- El Torreon 109, un B&B doar pentru adulti, cu o mini-piscina infinita, cu priveliste superba asupra Andalusiei.


UNDE SA MANANCI IN FRIGILIANA


Desi este o localitate destul de micuta, localnicii au reusit sa se adapteze fluxului zilnic urias de turisti, astfel ca, pe langa gama variata de cazari, exista numeroase locuri unde puteti lua masa.


Noi am ales locul in care sa mancam in functie de aglomeratie, asa cum facem de cele mai multe ori. Am ales cel mai aglomerat loc, pe premisa ca mancarea este buna si proaspata, fara sa facem o cercetare in prealabil. Nu spun ca ar trebui sa faceti la fel, dar atunci cand nu ati apucat sa cautati si sa va documentati despre un loc bun de mancat, poate fi o optiune. Asa am ajuns la Restaurantul Virtudes, unde mancarea a fost foarte buna.


Majoritatea restaurantelor sunt pozitionate in zona Plaza de las Tres Culturas si daca prindeti masa in exterior va puteti bucura de privelistea superba catre valea satului.



CONCLUZII


Desi nu este o localitate care sa ofere atractii turistice pentru a petrece mai multe zile, Frigiliana merita sa fie pusa pe lista de vizitat chiar si pentru o zi, sau cateva ore, daca ajungeti in Malaga sau Nerja.


Personal, dupa ce am vizitat mai multe sate din Andaluzia, nu as vota-o ca fiind cea mai frumoasa. Mijas Pueblo si Olvera m-au surprins mai mult, si daca ar fi sa aleg un singur sat alb andaluzian, atunci as alege Mijas, a fost mai pe gustul meu.


Am filmat toata experienta mea in Frigiliana si am postat-o intr-un vlog in limba engleza pe canalul meu de Youtube.


Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va puteti abona la newsletter, este necesara doar adresa de e-mail.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari si pe Instagram.


Multumesc pentru ca ati citit!









Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor inteprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page