top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Marbella, ghid complet de calatorie

Actualizată în: 7 ian.


Marbella este una dintre destinatiile de calatorie, care se afla de foarte mult timp pe lista mea. Prima incercare de a ajunge acolo a fost chiar la inceputul lui 2020, dar pandemia mi-a dat planurile peste cap. Intr-un final, am reusit sa ajung acolo la inceput de septembrie, in 2022.


In vacanta pe care am avut-o in Andalusia, am alocat pentru Marbella o singura zi, suficient cat sa o strabat de la cap la coada si sa va ofer si voua cateva informatii, care sper sa va fie utile pentru o viitoare calatorie in aceasta statiune.


Surprinzator, sau nu, dupa ce am mers pe jos aproape 30 km (da, e un record personal), am avut timp sa stau si la plaja, desi nu sunt adepta, a fost mai mult decat bine-venita aceasta relaxare.


Am avut si o incercare (esuata) de a intra in apa. Am renuntat foarte repede, deoarece era atat de rece, incat mi-au inghetat picioarele instant. Tin sa mentionez ca nu era frig afara, erau peste 30 de grade. Las un link unde puteti verifica temperatura apei pentru perioada sejurului vostru.



CUM AJUNGI IN MARBELLA


Cel mai apropiat aeroport este cel din Malaga. Wizzair opereaza zboruri directe de pe aeroportul din Otopeni.


Pentru a ajunge in Marbella, aveti 3 optiuni:


- masina inchiriata, am scris un ghid separat despre inchirierea unei masini;

- autobuz pana in Marbella, direct din statia de autobuze de la sosiri, autobuzul Avanza L-607;

- transfer privat, rezervare aici;



UNDE TE CAZEZI IN MARBELLA




- Hoteluri de 3 stele sau mai putin: Pialmont House, Casa Elena, Apartamento Fontanilla, Hotel Claude Marbella;



CE SA VIZITEZI IN MARBELLA - TOP OBIECTIVE TURISTICE


CENTRUL ISTORIC MARBELLA


Nu poti spune ca ai vizitat Marbella, daca nu ai facut si o scurta plimbare prin centrul vechi, considerat unul dintre cele mai frumoase centre istorice din Spania. Aici puteti admira arhitectura cladirilor, dar va puteti bucura si de o masa sau o bautura la una dintre zecile de terase ale orasului.


Stradutele inguste si pietruite, cu case decorate cu ghivece de flori colorate, cu siguranta arata cel mai bine in perioada iunie-iulie, cand florile urcatoare sunt inflorite. Acestea ofera un aer aparte locului, prin culoare.


Cele mai frumoase strazi/locuri, care merita bifate sunt:


Plaza Santo Sepulcro, in care, la fel ca in toate pietele din Marbella, este o mica biserica. Aceasta zona, reprezinta si una dintre intrarile in cartierul istoric al statiunii.


Marbella, Andaluzia - obiective turistice din centrul vechi

Plaza de la Iglesia, unde veti gasi cea mai importanta biserica din Marbella, Iglesia Mayor de la Encarnation. Biserica inca mai are in componenta sa pereti construiti in epoca medievala. Peisajul pietei este completat de palmieri si portocali.


Ortiz de Molinillos si Calle Carmen care este de fapt una in continuarea celeilalte, fiind practic, o singura strada. Este una dintre cele mai fotografiate locuri din Marbella. Asa cum este si in Mijas Pueblo, nu lipsesc traditionalele ghivece albastre atarnate de peretii cladirilor.


Calle Gloria, este o strada cu magazine cu diverse produse locale sau spaniole. Aceasta se intersecteaza cu Calle Valdez, ceva mai ingusta, dar la fel de interesanta. Cladirea de pe colt a fost cea care mi-a atras atentia, in mod deosebit.



Calle Ancha este o strada comerciala si animata si ceva mai lata, comparand cu restul stradutelor mult mai inguste. Cu siguranta, punctul de atractie al acestei strazi sunt florile colorate de pe cladiri. Inainte a intra pe aceasta strada, este Plaza Puente de Ronda, care este si ea, o piata superba.


Plaza Santo Cristo, care se afla in capatul strazii, pe Calle Ancha. Atat biserica, cat si toata piata, au fost construite in secolul al XV-lea.


Plaza de los Naranjos a fost construita in anul 1485, cand catolicii au preluat puterea asupra orasului, de la musulmani. Acestia au daramat cateva case construite in perioada islamica pentru a face loc pietei.


Una dintre cladirile importante din aceasta piata este Ermita de Santiago, o bisericuta micuta, dar foarte frumoasa. Tot in aceasta piata, se afla si cladirea primariei orasului.



Zidurile castelului din Marbella


In timpul in care Marbella era sub dominatie musulmana, au fost construite ziduri de aparare foarte inalte, cu 10 turnuri de observatie si 3 porti de acces. Cu timpul, aceste ziduri au disparut, orasul extinzandu-se. In unele locuri mai pot fi observate bucati din acest zid. Asa-numitul castel este reprezentat de aceste ziduri vechi.


zidurile castelului din Marbella

PARCUL ALAMEDA este locul ideal pentru a va bucura de putina racoare intr-o zi caniculara. Vegetatia parcului este atat de deasa si de bogata, incat lumina soarelui nu patrunde, pastrandu-se o atmosfera racoroasa.


Se afla la cateva minute de centrul istoric si nu este un parc foarte mare. Vegetatia luxurianta si deasa, te duce cu gandul la o jungla. Punctul central este fantana arteziana, decorata cu faianta colorata, la fel ca si in cazul bancutelor.


Langa acest parc se afla o cofetarie, in care sunt convinsa, ca veti fi tentati sa intrati, prajiturile expuse aratand absolut delicios. Din pacate, servirea lasa foarte mult de dorit, iar prajiturile au un gust oribil (evident, este o parere pur subiectiva).


Parcul Alameda din Marbella Andaluzia


STATUILE LUI SALVADOR DALI, pe care le puteti admira chiar la iesirea din parc, pe Avanida del Mar. Candva, aceasta strada era parte a parcului. Acest lucru s-a schimbat atunci cand s-a construit o parcare subterana. Aceasta strada face legatura cu zona de plaje.


Statuile lui Salvador Dali din Marbella Spania


PLAJELE DIN MARBELLA


Marbella este clasata in topul statiunilor cu cele mai bune plaje din lume, unele dintre ele fiind recunoscute ca si plaje cu steag albastru. Steagul este o certificare primita de catre o plaja care indeplineste anumite conditii care tin de protejarea mediului inconjurator, dar si de serviciile oferite.


Am facut un tur, in cautarea celei mai bune plaje. Ca si caracteristica generala, toate plajele sunt curate, au toalete si dusuri cu apa rece.


Asadar de la est, la vest:


PLAYA DEL PINILLO, situata in partea estica a Marbellei, este o plaja salbatica, cu nisip, dar si cu pietricele. Intrarea in apa este lina. Este si o zona restransa care este amenajata cu sezlonguri, umbrele si un bar/restaurant.


Este destul de lata si exista zone de parcare gratuita. Una dintre parcarile gratuite o gasiti pe strada care coboara catre plaja, aflata in apropierea podului pe care scrie Marbella.


Plajele din Marbella - Plya del Pinillo

PLAYA DEL CABLE, situata in continuarea plajei del Pinillo, este o plaja lata, cu nisip fin si intrare lina in apa. Exista cateva zone amenajate cu sezlonguri, umbrele, restaurant, zone de masaj, dar si zone neamenajate, de prosop. Parcarea este neamenajata, dar se plateste si se afla langa marina.

Top Plaje din Marbella - Playa del Cable


PLAYA DE LA BAJADILLA, situata langa marina, intr-o zona ceva mai animata, cu hoteluri aproape de plaja, restaurante si buticuri cu divese suveniruri. Exista atat zone pentru prosop, cat si pentru sezlong, locuri de joaca pentru copii, sala de fitness in aer liber, zone cu palmieri si locuri de masaj.


Amare beach face parte tot din aceasta plaja, dar este zona cu intrare separata, avand chiar si piscina langa faleza de promenada.


PLAYA DE LA VENUS este in mare parte amenajata cu sezlonguri, umbrele, locuri de joaca, baruri si restaurante. Aici puteti inchiria barcute si caiace.


PLAYA DEL FARO, impartita in cateva golfulete artificiale, cu apa cam poluata, probabil curentii aduc toata mizeria acolo. Este amenajata doar prima parte, din stanga, unde este si mai lata, avansand spre vest, devine mai ingusta.

Plaje din Marbella, Andaluzia - Playa del Faro

PLAYA DE LA FONTANILLA se afla in zona cea mai animata a statiunii, din acest motiv este ceva mai aglomerata fata de restul plajelor. Este ingusta si in mare parte, amenajata cu sezlonguri, umbrele, zone de luat masa si masaj. La intrarea in apa sunt pietricele.


Plaje din Marbella - Playa de la Fontanilla

PLAYA DE CASABLANCA este o plaja amenajata cu bun gust, dar si cu preturi ceva mai maricele. De aici, zona incepe sa devina ceva mai putin populata, plaja fiind aproape pustie (la inceput de septembrie). Pe aceasta plaja, se pot inchiria si hidrobiciclete.


PLAYA NAGUELES este ceva mai lata fata de predecesoarea, ulterior devenind gradual mai ingusta, pana cand dispare complet, inaintand spre vest.


PUERTO BANUS este zona ceva mai luxoasa a Marbellei, atat preturile, cat si calitatea serviciilor fiind pe masura. Aici puteti vizita Marina Purto Banus, sau va puteti relaxa la una dintre plaje. As spune ca si natura si-a dorit sa ofere ceva lux, plajele acestei zone fiind absolut superbe. Le recomand fara sa stau pe ganduri, in defavoarea celor despre care am vorbit mai sus.


Daca veniti cu masina, recomad sa parcati in zona de la Playa de Rio Verde si sa luati la pas statiunea. Parcarile sunt foarte scumpe in zona, unele se platesc la minut. Am avut norocul sa gasim o parcare cu un euro/zi in capatul strazii "los Granados", in zona podului de lemn. Daca ajungeti dimineata, aveti toate sansele sa gasiti loc liber.


Plaje din Marbella - Andaluzia - Playa de Puerto Banus


DRUMETII DIN MARBELLA


Da, ai citit bine, din Marbella exista cateva poteci de drumetie, las aici doua dintre ele:


- El Castano Santo - poteca incepe de la San Pedro Alcantara, are 20 km, iar durata este de 5 ore/sens;

- La Concha, cu vedere asupra Costei del Sol. Poteca incepe de la Puerto Rico, localizata intre Ojen si autostrada la Canada. Drumetia dureaza 8-9 ore/sens;


ALTE ACTIVITATI SI EXCURSII DE O ZI DIN MARBELLA


- Excursie de o zi la canionul Guadalmina, bilete aici;

- Excursie cu catamaranul in cautarea delfinilor, bilete aici;

- Tur cu bicicleta pe munte, bilete aici;

- Excursie la Gibraltar, bilete aici;

- Excursie de o zi in Maroc, bilete aici;

- Tour de degustare de vin si tapas, bilete aici;



CONCLUZII DESPRE MARBELLA


Asadar, recomand Marbella pentru un sejur? Judecand dupa ceea ce imi place mie: vizitat, explorat si snorkelling, as spune nu. O zi este mai mult decat suficienta. Daca mi-ar placea sa stau la plaja, sa am restaurante la indemana si faleza pe care sa ma plimb seara, atunci as spune ca da, o recomand.


Am filmat si doua vloguri, ambele in limba engleza, unul cu centrul vechi si unul cu plajele, le gasiti pe canalul meu de Youtube.



Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.

 

Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.

 

Multumesc ca ati citit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

bottom of page