top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Mijas Pueblo, unul dintre cele mai frumoase sate din Andaluzia

Actualizată în: 17 feb.

Mijas Pueblo a fost una dintre surprizele placute din timpul vacantei mele in Andaluzia. Situat la peste 400m deasupra nivelului marii, micul sat are cele mai frumoase privelisti catre Costa del Sol. Este o locatie destul de populara in randul turistilor, iar o parte dintre rezidenti sunt straini, semn ca le-a placut atat de mult, incat au decis sa aiba parte in fiecare zi de frumusetea locului.


Fiind obisnuita cu micile sate englezesti, care au doar o strada care merita vizitata, nici aici nu ma asteptam la mai mult, gandindu-ma ca in 30 minute o sa vedem tot satul. Am petrecut in aceasta localitate cam jumatate de zi, in care ne-am plimbat pe stradute, am savurat o Sangria din vin alb si am admirat peisajele spectaculoase catre mare.



CUM AJUNGI IN MIJAS PUEBLO:


Mijas Pueblo este se afla aproape de cele mai turistice orase-statiune: Malaga, Fuengirola, Benalmadena si Marbella. Asadar, este foarte usor de ajuns din oricare aceste patru locatii.


Daca veniti direct de la aeroportul din Malaga, care este situat la doar 23 km de Mijas Pueblo, aveti si posibilitatea de a lua un taxi, pretul este in jur de 30-40 euro pe timpul zilei si se poate dubla pe timp de noapte.


Din Magala, pana in Fuengirola se poate ajunge cu trenul C1, luat de la statia Maria Zambrano. Din Fuengirola, puteti merge cu autobuzul M-122, 16 statii.


Din Marbella, tot localitatea Fuengirola este cea de lagatura. Pana acolo, circula autobuzul Avanza L-528, din statia de autozuze Marbella (Estacion de Autobuses de Marbella). Din Funegirola, autobuzul M-122, 16 statii.


Din Benalmadena, circula autobuzul M-121.


Exista si variante ceva mai simple. Prima dintre ele este inchirierea unei masini direct din aeroport. Daca nu aveti experienta cu inchirieri de masini, las un mini-ghid aici.


A doua varianta, chiar mai simpla, este prin achizitionarea de tururi organizate cu autocarul. Puteti cumpara o excursie cu plecare din Malaga sau alte orase de pe Costa del Sol.



LOCURI DE VAZUT IN MIJAS PUEBLO:


Desi este o locatie foarte cunoscuta in randul turistilor, nu este o locatie in care sa petreci mai mult de o zi. In zona nu sunt foarte multe cazari, cele mai apropiate fiind in Mijas Costa, o alta localitate din regiune. Asadar, locatia merita sa fie vizitata, planificand o excursie de o zi din oricare alt oras de pe Costa del Sol.


Noi am ales sa ne lasam pierduti pe stradutele cu case albe, decorate cu ghivece colorate, nu am avut un plan pus la punct, dar am reusit sa vedem cele mai frumoase locuri din sat.


Prima oprire a fost la Plaza de los Siete Canos, care gazduieste si o bisericuta simpla, cu exteriorul alb, care nu iese in evidenta. Doar forma cladirii iti da de inteles ca acolo este o biserica.


Pe margine sunt plantati portocali, iar privelistea este mai spectaculoasa de pe strada care urca pe langa piata.


piata in mijas pueblo andalusia spania

Pentru ca este foarte putin spatiu verde in localitate, atat localnicii, cat si autoritatile doresc sa compenseze acest lucru, plantand flori in ghivece. Chiar si plantele agatate pe peretii caselor, care apartin localnicilor sunt ingrijite de catre firma de curatenie a satului.


Mai jos, cea mai instagramabila strada din Mijas. Se numeste Callejon de los Gitanos.


cea mai frumoasa strada din mijas pueblo

Cea mai buna perspectiva asupra satului o puteti avea admirand privelistea de la Mirador de Paseo de la Muralla.


mijas pueblo vazut de sus

Mergand pe stradutele inguste, ai impresia ca te intorci in timp. Casele satului sunt aproape identice, toate micute si modeste, vopsite in alb pentru a mentine racoarea in timpul zilelor toride, care nu sunt putine. Chiar si in septembrie, cand am vizitat eu acest loc, a fost extrem de cald.


Din loc in loc, exista cate o casa care sa iasa subtil in evidenta, avand agatate ghivece pe peretii exteriori. Ghivecele mentin, si ele, aceeasi linie simpla ca cea a caselor, toate fiind in nuante de albastru.


casa traditionala in mijas pueblo andaluzia spania

Pe unele strazi, s-au agatat fanioane colorate, care ofera locului un aer de sarbatoare. Si ca tot a venit vorba de sarbatoare, daca aveti noroc, puteti sa participati la diverse spectacole in aer liber, organizate de catre primarie. In general, se tin spectacole de Flamenco.


Din loc, in loc, daca ridici privirea, printre stradutele inguste, se zareste si marea, desi sunt mai bine de 10 km pana la plaja.


strada in mijas pueblo spania

Nici in aceasta localitate, spaniolii nu se dezic de traditionala "siesta". Dupa ora 1-2 dupa amiaza, pana la 4-5, strazile satului devin pustii si daca nu ar fi cel mai cald din zi, ar fi ideal de plimbat in voie, fara prea multa aglomeratie. Multe dintre magazine si chiar restaurante, nu tin totusi aceasta siesta, fiind deschise toata ziua.

mijas pueblo la orele de siesta

Primaria (Casa Consistorial) este cea mai impunatoare cladire a satului, fiind construita tot in stilul specific spaniol, in anul 1987.

Casa Consistorial mijas pueblo

Mirador del Compas este locul in care puteti admira Costa del Sol de la o inaltime care va taie rasuflarea. Se afla la iesire din Mijas Pueblo si din pacate, pozele nu redau 100% frumusetea locului.

Mirador del Compas este locul in care puteti admira Costa del Sol de la o inaltime

Daca vreti sa aveti o experienta cu mai multe informatii despre ceea ce vizitati, las linkuri catre doua tipuri de plimbare cu ghid:


-Plimbare ghidata ( grup mic), bilete aici.


-Plimbare ghidata de o jumatate de zi, cu mancare si degustare de vin, bilete aici.



CONCLUZII DESPRE MIJAS PUEBLO


Mijas este unul dintre locurile care mi-au placut cel mai mult din ceea ce am vizitat in Andaluzia, mai ales ca nu aveam asteptari. Satul este plin de magazinase cu diverse lucruri fabricate in regiune si am plecat acasa cu un ghiveci specific locului. Este motivul principal pentru care plec in calatorii cu bagajul de cala aproape gol: stiu ca ma intorc cu el plin, pentru ca imi place sa cumpar suveniruri 😁


Citeste si despre alte locatii din Andaluzia: Ronda, Nerja, Mijas, Malaga, Marbella, Frigiliana, sau despre cum am planificat 8 zile in Andaluzia.


Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari si pe Instagram.



Pe canalul meu de Youtube, gasiti si un vlog in limba engleza din acest loc.


Multumesc pentru ca ati citit!



Acest articol contine linkuri de afiliere!

Textul si imaginile sunt protejate de catre legea dreptului de autor!!!

bottom of page