top of page
  • Poza scriitoruluiTania Andreea

Castelul Tintagel - Cornwall, Anglia

Actualizată în: 6 ian.

CASTELUL TINTAGEL - UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE VIZITAT DIN ANGLIA


Daca ar fi sa fac un top cu cele mai frumoase locuri din Anglia, cu siguranta Castelul Tintagel ar fi in fruntea listei, alaturi de toata zona Cornwall. Este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasa parte din intregul Regat, care inca nu are parte de popularitatea altor destinatii si nu este atat de turistica.


Exact in locul in care se afla in zilele noastre ruinele Castelului Tintagel, mai exact pe Peninsula Tintagel, in perioada romana era asezat un mic sat, ulterior, in epoca medievala construindu-se un castel, iar in zilele noastre reprezentand o atractie turistica unde pot fi vizitate ruinele atat ale satului, cat si ale castelului.


Peninsula Tintagel si-a schimbat forma odata cu trecerea sutelor de ani, peisajul modificandu-se datorita factorilor externi, in mod special a apei oceanului. Prin locul podului metalic suspendat, care face legatura intre cele doua parti ale castelului, in trecut se putea trece foarte usor, existand o trecere naturala, care s-a surpat, iar in zilele noastre existand doar varianta acestui tip de trecere pe la baza versantului, nu si in partea superioara a sa.


In anul 2015, English Heritage, organizatia care se ocupa cu administrarea locatiei, a investit £4 milioane pentru construirea podului suspendat, care dupa parerea mea, face dintr-o locatie oarecum simpla, care nu are o istorie atat de fascinanta, sa fie una dintre cele mai interesante locatii turistice din Marea Britanie.


Castelul Tintagel din Cornwall  - unul dintre cele mai frumoase locuri de vazut in Anglia



VIZITAREA CASTELULUI TINTAGEL


Asa cum spuneam mai sus, locatia este administrata de English Heritage si daca sunteti membru, nu platiti bilet de intrare. Daca nu sunteti membru, pretul biletului este de £16.30. O varianta gratuita de a vizita aceasta locatie, desi nu presupune vizitarea ruinelor propriu-zise, este daca alegeti sa mergeti pe poteca din dreapta ghiseului de bilete. Este considerata poteca publica si este gratuita. Puteti admira castelul de pe plaja si pestera Merlin, daca este reflux.


Castelul Tintagel din Cornwall Anglia - celebra usa cu vedere superba catre ocean

Castelul Tintagel din Cornwall intr-o zi cu soare


Fie ca alegeti varianta gratuita, fie ca pe cea care implica vizitarea ruinelor, rezervati-va cateva ore pentru vizitarea acestei locatii si de ce nu, aduceti-va snackuri si gustari pentru un picnic si bucurati-va de o iesire la iarba verde cu o priveliste aparte, daca vremea permite, bineinteles😊. Peisajul este absolut superb, iar apa oceanului are o culoare diferita in Cornwall, comparand cu restul Angliei, care are iesire catre Marea Nordului.



plaja de la castelul Tintagel de pe coasta Cornwall din Anglia

Inainte de a planifica o calatorie aici, trebuie sa va asigurati ca locatia este deschisa, deoarece in timpul iernii, daca vremea este nefavorabila, in special vant puternic, nu este deschis. Informatii actualizate despre castel, gasiti aici.



CUM AJUNGI LA CASTELUL TINTAGEL?


Daca veniti din afara Regatului Unit, cele mai apropiate aeroporturi sunt in Oxford si Londra, care sunt la aproximativ 3-5 ore de Cornwall, aceasta locatie fiind destul de departe de oricare dintre marile orase ale tarii. Asadar, cel mai comod este sa inchiriati o masina, mai ales daca punem la socoteala ca sunt multe alte locatii absolut superbe, unde nu ajunge niciun transport in comun (fac aceasta recomandare cu premisa ca nu veniti special sa vizitati doar un castel ☺️). Daca totusi, doar varianta transportului in comun este posibila, catre Tintagel, localitatea in care se afla castelul cu acelas nume, sunt autobuze care circula regulat.


Daca nu conduceti, dar vreti sa vizitati mai multe locatii din Cornwall si Devon si locuiti sau treceti prin Londra, puteti opta pentru o excursie de 5 zile. Las link pentru rezervari.


Odata ajunsi in satucul cu aer de vacanta, aveti la dispozitie unitati de cazare, campinguri, pub-uri, restaurante, patiserii cu produse traditionale locale, dar si suficiente locuri de parcare (toate cu plata).



ISTORIA SI LEGENDELE LOCULUI IN CARE SE AFLA CASTELUL TINTAGEL


Zona Tintagel are o istorie bogata, care ne intoarce inapoi in timp pana la vremea romanilor. Aceasta zona a fost locuita inca de atunci, cand o comunitate prospera a acelor vremuri s-a asezat pe aceasta coasta, avand ca principal obiect de activitate comertul cu tarile din Mediterana, aici descoperidu-se diferite vase specifice tarilor respective.


Cateva sute de ani mai tarziu, in anul 1233, Richard, contele de Cornwall, a dat la schimb cateva proprietati pentru a obtine parcela de teren pe coasta de nord a Cornwalului, unde a construit Castelul Tintagel. Tot Richard a oferit credibilitate legendei Regelui Arhur, care se presupune ca ar fi fost conceput in pestera vrajitorului Merlin. De Tintagel este legata si una dintre cele mai celebre povesti de iubire, cea a lui Tristan si a Isoldei.


In prezent, locatia este in proprietatea Regelui Charles, administrata de English Heritage.


ALTE LOCATII DE VIZITAT IN ZONA TINTAGEL


Pe langa vizitarea castelului, in Tintagel mai exista si alte obiective turistice si as zice sa sunt suficient de multe daca doriti sa petreceti o zi sau chiar un weekend in zona: biserica St Materiana's , Barras Nose si vechea posta a localitatii.


Daca va plac plimbarile in natura, atunci nu trebuie sa ratati o drumetie pe coasta, sunt cateva poteci pe care puteti sa le parcurgeti, cea mai cunoscuta si spectaculoasa dintre ele fiind Glebe Cliff, cu priveliste asupra peninsulei pe care a fost construit castelul.


Ceva mai departe, dar in aceeasi regiune, merita vizitate:


- Poteca de coasta North Tintagel Boulders;

- Boscastle;

- Pentargon Waterfall;

- Trebarwith Beach;

- Port Isaac;

- Doyden Castle;

- Polzeath Beach;

- Roch Beach;

- Harlyn Beach;

- Bedruthan Steps;


UNDE SA TE CAZEZI IN LOCALITATEA TINTAGEL SAU IN APROPIERE:


In Tintagel sunt cateva unitati de cazare, dar fiind o localitate atat de mica si atat de frecventata de turisti, tind sa se ocupe repede. O sa vi le las pe cele pe care le consider cele mai interesante in Tintagel si cateva ceva mai departe de localitate:


- Beach Hut, care este o cazare in stil apartament, unde aveti bucatarie, gradina, parcare privata si wi-fi. Se afla in Tintagel;

- Orchard Lodge este o casa care se rezerva in totalitate si are o capacitate de 10 persoane. Dispune de gradina, gratar, parcare privata si wi-fi. Se afla in Boscastle;

- 1 Jubilee Cottage este o casa care se rezerva in totalitate si are o capacitate de 6 persoane. Dispune de o gradina, gratar, accepta animale de companie si are parcare gratuita. Este localizata in Tintagel;

- Goose Cottage este o casa care se rezerva in totalitate si are o capacitate de 4 persoane. Are gradina, sauna si hot tub exterior;


CONCLUZII DESPRE CASTELUL TINTAGEL:


Ca si concluzii personale, Tintagel a fost una dintre destinatiile pe care nu am vrut sa le ratez in Cornwall. Cumva, aveam asteptari mult mai mari. Vazusem fotografii cu celebra usa deschisa, cu vedere catre ocean si ma asteptam sa fie ceva mai mult ramas din castel, nu doar cativa pereti. Cu toate acestea, este o destinatie care merita sa fie vizitata. Doar de vreme frumoasa sa aveti parte caci natura este superba.




Alte locatii din Anglia pe care le-am vizitat si despre care poti afla mai multe informatii pentru a te inspira pentru vacantele tale: Durdle Door, Castelul Howard (destinatie de Craciun), Insula Sfanta si drumul care dispare, Stonehenge, Bath sau Bibury.


Daca v-a placut acest articol, il puteti distribui.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele postari, va invit sa va abonati la newsletter, este necesara doar adresa de email.

 

Pentru mai multe destinatii de calatorie si fotografii, ma puteti urmari pe Instagram.

 

Multumesc ca ati citit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografiile si textul sunt protejate de legea dreptului de autor.

Acest articol contine linkuri de afiliere!

Autorul acestui articol nu este responsabil pentru alegerile cititorului, indiferent de consecintele negative sau pozitive ale actiunilor intreprinse de acesta dupa citirea oricarei pagini de pe acest website!

 

bottom of page